• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #81160  autor: PiotrG-dz
 22 cze 2006, 16:54
Polsat cyfrowy juz podpisał,PKOBP czeka na podpis.W kolejce czeka tez Tele 2,MNI oraz inni.Wobec tego mam pytanie ile czasu musi minąć od podpisania umowy do czasu ruszenia ze świadczeniem usług jako operator witrualny :?:

#81162  autor: Irek
 22 cze 2006, 16:56
Pewnie do końca tego roku coś się ruszy bo samo podpisanie umowy jeszcze o niczym nie świadczy. Przykładowo P4 przygotowywało się do wejścia na rynek już od chyba dwóch lat. Cały czas podobno trwały nieoficjalne negocjacje.

#81227  autor: PiotrG-dz
 22 cze 2006, 20:38
IreQ pisze:Pewnie do końca tego roku coś się ruszy bo samo podpisanie umowy jeszcze o niczym nie świadczy. Przykładowo P4 przygotowywało się do wejścia na rynek już od chyba dwóch lat. Cały czas podobno trwały nieoficjalne negocjacje.
Tylko zauważ że w tamtym okresie nic się nie działo z uwagi na toże rzadziło SLD ,a prezesem Urtip był nauczyciel z B-stoku.Teraz mamy nową prezes UKE więc powinno sie wreszcie cos ruszyc.A lista zgłoszonych chętnych firm na MVNO siegą prawie 50. :-)

#81228  autor: Irek
 22 cze 2006, 20:41
tepsaslave pisze:
IreQ pisze:Pewnie do końca tego roku coś się ruszy bo samo podpisanie umowy jeszcze o niczym nie świadczy. Przykładowo P4 przygotowywało się do wejścia na rynek już od chyba dwóch lat. Cały czas podobno trwały nieoficjalne negocjacje.
Tylko zauważ że w tamtym okresie nic się nie działo z uwagi na toże rzadziło SLD ,a prezesem Urtip był nauczyciel z B-stoku.Teraz mamy nową prezes UKE więc powinno sie wreszcie cos ruszyc.A lista zgłoszonych chętnych firm na MVNO siegą prawie 50. :-)
Bo to jest tak jak w piekarni z ciepłymi bułkami. :wink: Szybko schodzą.

#81248  autor: PeGaS
 22 cze 2006, 22:14
Ciekawe, czy równie szybko będą czerstwieć...

#81249  autor: Irek
 22 cze 2006, 22:16
PeGaS pisze:Ciekawe, czy równie szybko będą czerstwieć...
I za tą formę wypowiedzi piąteczka. :wink:

#81759  autor: Th0mas
 25 cze 2006, 11:42
Podobno Polsat chce ruszyć pod koniec tego roku.

#83286  autor: kamil1221
 01 lip 2006, 08:42
No tak... Cyfrowy Polsat.

No ciekawe jak to będzie wyglądało z nim??
Czy to będzie jedynie oferta na kartę w stylu Heyah i SS, czy może i karta i abonament??

Swoja droga to dobrze ze powstaje jakaś konkurencja, ale czy zaobserwujemy bum cenowy - może malutki.
Jedno jest pewne będziemy mieli troszkę większy wybór.

#83312  autor: D@rio
 01 lip 2006, 12:04
Ja tylko powiem że słyszałem pogłoski że P4 w pierwszej fazie działania nie bedzie miało pre-paid'u. Natomiast czy Polsat Cyfrowy bedzie dzialal na rynku pre-paid czy post-paid a moze tu i tu....ciezko to stwiedzic. Nie znamy planow marketingowych tych firm. Wiadomo ze abonament to wieksze zyski, abonament i oferty dla firm to prestige i podstawa....a oferta pre-paid...hmmm....w XXI wieku juz nie jako obowiazek :D ...tyle ze obarczone sa tym dosc spore koszty na technologie zwiazane z uruchomieniem pre-paid'u i mniejsze zyski bo nastolatki dosc duzych wplywow do sieci to nie generuja ;)

Obrazek

#83329  autor: tomico
 01 lip 2006, 13:37
A ja cos słyszałem że Era złożyła pozew do sądu że ten przetarg kiedy wygrąło P4 został źle przeprowadzony i może być powtórzony. Chciałbym żeby tak było bo wtedy byłyby duże szanse na wejście angielskiej 3 zamiast tego demnego P4.

#83330  autor: D@rio
 01 lip 2006, 13:40
eee tam duże szanse. Tylko by było jeszcze gorzej. Nowy przetarg, czas, odwoływali by się...i można to przeciągać latami wykorzystująć kruczki prawne. No Era miała zaskarżyć...ale pewnie nic z tego nie będzie...choć, zobaczymy.

Obrazek

#83334  autor: kamil1221
 01 lip 2006, 14:09
Ale głównym udziałowcem P4 jest Huawei - czyli mówiąc inaczej 3G.
Nie tylko w Angli jest 3, również jest we Włoszech.

#83335  autor: LukaszB
 01 lip 2006, 14:18
kamil1221 pisze:Ale głównym udziałowcem P4 jest Huawei - czyli mówiąc inaczej 3G.
Nie tylko w Angli jest 3, również jest we Włoszech.
Oj namieszałeś ;-)

Udziałowcami P4 jest Netia oraz fundusz Novator Udziałowcy P4
Huawei dostarcza P4 tylko sprzęt.

Co so sieci "3" - właścicielem jest Hutchison Whampoa.

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#83336  autor: kamil1221
 01 lip 2006, 14:24
Zawsze sadzilem ze to praktycznie te same firmy... :D

Ale co ja moge wiedziec... ja tylko znam sie na sagemach :P
Dobrze ze jest ktos taki ja ty Łukasz.

Ale ciekawe jak bedzie sie nazywał ostatecznie projekt 4??

#83339  autor: D@rio
 01 lip 2006, 14:28
Nazwa handlowa jest w tej chwili nieujawniona. Podobno mają ją zmienić...zobaczymy. Oby to nie było coś w stylu "Sami Swoi" ;-)

Natomiast Huawei to nie jest 3G. Huawei to firma produkująca infrastrukturę sieciową a z 3G to potoczne oznaczenie technologii takich jak WCDMA i CDMAx2000 oraz S-CDMA.

Obrazek

#83341  autor: PiotrG-dz
 01 lip 2006, 14:40
Wczoraj czytałem wywiad z prezesem ERY i dowiedziałem sie z niego ,że w tym roku raczej nie zacznie działać żaden MVNO w Erze. :smt009

#83343  autor: tomico
 01 lip 2006, 14:48
D@rio pisze:eee tam duże szanse. Tylko by było jeszcze gorzej. Nowy przetarg, czas, odwoływali by się...i można to przeciągać latami wykorzystująć kruczki prawne. No Era miała zaskarżyć...ale pewnie nic z tego nie będzie...choć, zobaczymy.
A właśnie że może by stracili trochę czasu na przetarg ale za to jakby wygrał Hutchison to by było super. 3 daje bardzo tanie telefony i napewno bylaby tansza od P4 jestem tego pewny na 100%, a 3 też jest w austrii.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2006, 15:56 przez tomico, łącznie zmieniany 1 raz.

#83349  autor: LukaszB
 01 lip 2006, 15:09
tomico pisze:A właśnie że może by stracili trochę czasu na przetarg ale za to jakby wygrał Hutchinson to by było super. 3 daje bardzo tanie telefony i napewno bylaby tansza od P4 jestem tego pewny na 100%, a 3 też jest w austrii.
Jedna uwaga na wstępie - Hutchison a nie Hutchinson ;-)

Osobiście żałuję, że to Netia a nie Hutch jest czwartym operatorem. Polityka "3" jest sprawdzona natomiast Netia....
Mój znajomy mawia "Polska jest za mała na tak wielkie nieszczęscie jak Netia"...

#83352  autor: kamil1221
 01 lip 2006, 15:14
LukaszB pisze:Mój znajomy mawia "Polska jest za mała na tak wielkie nieszczęscie jak Netia"...

Można jaśniej... przeciez chyba nie może być az tak zle??
P4 ma troche doswiadczenia po neti - chyba??

#83354  autor: LukaszB
 01 lip 2006, 15:23
kamil1221 pisze:P4 ma troche doswiadczenia po neti - chyba??
I w tym cały problem ;-)

Ja po P4 nie spodziewam się za wiele, a wszyscy Ci którzy mówią o obniżkach cen i o możliwej rewolucji nie znają się na rzeczy.

Kluczowa w tym momencie dla naszego rynku jest postawa URTiPu i Prezes Streżyńskiej. Niestety niektórzy operatorzy myślą, że Ona załatwi za nich pewne sprawy, a regulator od tego nie jest. URTiP może pomóc ale będzie rozwijał przed nikim czerwonego dywanu.

Apropos MVNO - nie sądzę, by którykolwiek ruszył w tym roku.

p.s.
O postawę Pani Prezes jestem spokojny, niestety Ona też działa w oparciu o prawo, które jak wszyscy wiemy doskonałe nie jest.