• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #79144  autor: kamilgruszka
 11 cze 2006, 13:28
Wczoraj dzwoniłem na niebieska linię żeby się dowiedzieć jak tpsa wywiązuje sie z obowiązków operatora świadczącego usługe powszechną. i czego ciekawego się dowiedziałem. otóż jest darmowy billing jak pisano w telepolis, można zablokować połączenia telefoniczne właściwie nawet wszędzie, również za darmo. Wszystko pięknie tylko nie ma najważniejszej moim zdaniem usługi a mianowicie "możliwości zablokowania połączeń wychodzących powyżej określonej przez abonenta górnej kwoty faktury". Co prawda konsultant wykręcał się sianem że jest taka możliwość w abonamentach impulsowych i że jest za darmo. Ale przecież nie taki jest punkt zawarty w tekście decyzji Prezesa UKE z 5. maja (który powyżej przytoczyłem w czudzsłowach). Moim zdaniem jest to absolutnie niedopuszczalne i dziwię się że nikt nawet w serwisie telepolis nie zwrócił na to uwagi. Mam nadzieję że sytuacja wyjaśni się jak najszybciej bo mamy w tej sytuacji ewidentne oznaki łamania prawa przez naszego "drogiego" operatora świadczącego usługę powszechną.

re

#79178  autor: amadeo
 11 cze 2006, 15:27
Niestety cię muszę zmartwić- jesli posiadasz plan sekundowy np TP 60 min -to niestety ograniczenia rachunku nie bedziesz miał-jest to niemozliwe
Tyko w 2 planach możesz mieć ograniczenie plan socjalny oraz standard

Co do łamania prawa jak piszesz-to jest bzdura

podobną sytuację przytoczę:

Mając plan socjalny niestety nie skorzystasz z neostrady.

Obrazek

#79186  autor: D@rio
 11 cze 2006, 15:36
napisz z tym do UKE ;)

Obrazek
 #79258  autor: kamilgruszka
 11 cze 2006, 19:59
amadeo pisze:Niestety cię muszę zmartwić- jesli posiadasz plan sekundowy np TP 60 min -to niestety ograniczenia rachunku nie bedziesz miał-jest to niemozliwe
Tyko w 2 planach możesz mieć ograniczenie plan socjalny oraz standard

Co do łamania prawa jak piszesz-to jest bzdura

podobną sytuację przytoczę:

Mając plan socjalny niestety nie skorzystasz z neostrady.
Dlaczego uważasz że to nie jest łamanie prawa, mówie o braku limitu faktury.

Skoro wygrali przeterg to zobowiązali się do dostarczania pewnych usług. A tego nie robią.

Więc co własciwie nazywasz bzdurą?

re

#79294  autor: amadeo
 11 cze 2006, 22:23
tak jak pisałem wyzej- niema uslugii ograniczenie rachunku dla planów sekundowych i tyle tego operator nie zrealizuje...choc technicznie sadze ze tak..soft centrali

niemniej lepszym rozwiązaniem jest usłouga blokady na kod ..jesli boisz sie rachunków...bo przeciez domownicy nie nadzwonia...ba...oni nie dzwonili...

Obrazek

#79318  autor: Adam84
 11 cze 2006, 23:51
Moim zdaniem nie jest to całkowite łamanie prawa.Decyzja UKE wskazuje możliwość korzystania z usługi, co innego gdyby wcale nie było możliwości korzystania z usługi ograniczenia rachunku.
Limit JT jest możliwy techn. jedynie przy planach impulsowych ( socjal.standard,niedrogi,aktywny).Rekonfiguracja central pewnie by pomogła ale jest to nieopłacalne skoro nie ma jasno określonej decyzji UKE w jakich planach ma być limit.
I tak niewiele osób korzysta z limitu JT,po cholere komus blokady na telefon ? Po co go ma?A jak limit sie wyczerpie to zawsze wielce zdziwieni dlaczego mam telefon zablokowany?Czemu nie moge sie dodzwonić?Po co limit JT jak i tak skoro się wyczerpie to zawsze ktoś zwiększa ten limit o kolejne sto impulsów przed końcem miesiąca.Poza tym znam przypadek, że panienka miała limit 100 JT a rachunek przyszedł na ponad 500 zł.Pamiętajmy, że limit nie przerywa ostatniego połączenia.Zgadnije co było powodem wysokiego rachunku? Przy 89 JT miała dialera za granice na kilkaset impulsów (hahaha).
Do odbytu jest limit JT mało komu potrzebny, wiec nie srał bym żarem za tym limitem w sekundówkach

Pozdro!

Rób jak uważasz i uważaj jak robisz :)