• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Co o tym sądzicie ?

podchodzę do tego sceptycznie
5
11%
nie mam zdania
2
4%
może coś sie ruszy
11
23%
zmniejszy się monopol "świętej trójcy"
12
26%
czekam z niecierpliwością i trzymam kciuki - oby wszystko szło do przodu
9
19%
nic się nie zmieni, a jeżeli tak to w małym stopniu
8
17%
 #79060  autor: kamil1221
 10 cze 2006, 21:23
Czego oczekujecie wraz z wejściem nowych operatorów??

Co sądzicie na ten temat?
Argumenty „za” i „przeciw”.
Jakie będą konsekwencje i czy wreście coś się zmieni na Polskim rynku telefonii mobilnej?

Proszę o udział w ankiecie - można zaznaczyć maksymalnie 2 odpowiedzi.

#79076  autor: D@rio
 10 cze 2006, 22:56
P4 nic nie zmieni. Wszystko będzie to samo, tak jak było. Usługi pewnie będą tylko o 1gr. tańsze w stosunku do konkurencji...

Obrazek

#79099  autor: kameT
 11 cze 2006, 00:36
Ja uważam, że P4 będzie chciało pozyskac jakoś klientów, dlatego zaoferują coś ciekawego! Przypuszczam, że to będzie jakaś ciekawa propozycja dla nowych klientów!

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#79110  autor: Irek
 11 cze 2006, 10:23
Znowu będzie wielkie bum, reklama - promocja. A potem wszystko wróci do normy!

#79111  autor: kallafior
 11 cze 2006, 10:33
Wyrażenie "święta trójca" nie jest adekwatne do istniejącej sytuacji, bo żaden monopol nie powstał... na rynku są cztery marki: Orange, Era, Heyah i Plus. Specjalnie wydzieliłem Heyah, bo mowa tu o markach, a taką w tej chwili jest ;) Nie było innych operatorów, a to że nowy zbiera się do kupy tak długo zależy tylko i wyłącznie od jego opieszałości :P

Moim zdaniem rynek ożywi się tylko w początkowej fazie... wybadają się i jeśli nic rewolucyjnego się nie stanie to wszystko powróci do normy. Będzie tak samo jak przy wejściu Heyah. To jest oczywiście tylko i wyłącznie moja opinia :smt005

Obrazek
Obrazek

#79190  autor: Jedi
 11 cze 2006, 15:41
Akurat się mylisz. Po pierwsze jest 5 marek, a nie 4 (jeszcze sami swoi).
Nie ma monopolu, bo wtedy musiał by być 1 operator. A tak mamy 3 operatorów i oligopol z kartelem. Żadnem operaotr nie chce wprowadzić wojny cenowej co jest zrozumiałe, ale taki zastój na rynku już nie jest zrozumiały. A gdy wejdzie nowy operator to będzie chciał on za wszelką cenę pozyskać jak największą ilość klietów, bo poniżej określonej liczby jego działalność była by nieopłacalna. Pewne jest, że oferty się chociaż trochę uatrakcyjnią, a nie tak jak teraz się uwsteczniają...

#79450  autor: patyk
 12 cze 2006, 23:05
A nie uważacie, że do takiego Orange klienci sami przychodzą mimo , że jego oferty nie są wcale najmocniejsze ? Ta sieć ma swoją renome i tu się raczej nic nie zmieni. Poza tym modne siest obniżanie cen WEWNĄTRZ SIECI ale np. w przypadku Heyah to mało kto ma numer wewnątrz i pojawia się problem i pewnie tak samo będzie z P4

Idea - Łączy z ludźmi !

#79507  autor: exodus
 13 cze 2006, 12:40
Jakiś czas temu spotkałem się z wypowiedzią ludzi od P$, oświadczyli, że priorytetem będzie dla nich klient biznesowy. Tak więc dla indywidualnych wejście nowego operatora zapewne niewiele zmieni.

#79522  autor: pumba
 13 cze 2006, 14:21
exodus pisze:Jakiś czas temu spotkałem się z wypowiedzią ludzi od P$, oświadczyli, że priorytetem będzie dla nich klient biznesowy. Tak więc dla indywidualnych wejście nowego operatora zapewne niewiele zmieni.
Tak tylko czy klient biznesowy pozwoli sobie na operatora który co dopiero wchodzi na rynek i nie wiem czy będzie ryzykował, więc mi się wydaje że jednak będą oferty dla indywidualnych ;)

#79524  autor: tombzd74
 13 cze 2006, 14:35
pumba pisze:
exodus pisze:Jakiś czas temu spotkałem się z wypowiedzią ludzi od P$, oświadczyli, że priorytetem będzie dla nich klient biznesowy. Tak więc dla indywidualnych wejście nowego operatora zapewne niewiele zmieni.
Tak tylko czy klient biznesowy pozwoli sobie na operatora który co dopiero wchodzi na rynek i nie wiem czy będzie ryzykował, więc mi się wydaje że jednak będą oferty dla indywidualnych ;)

Uważam podobnie jak pumba. Biznesowi tak szybko sie nie przeniosa, bo to w dzisiejszych czasach zbyt ryzykowne, poza tym o ile wiem to biznesowi nie maja wcale zlych ofert. Mysle ze powini starac sie przekonac indywidualnych klientow swoja oferta, bo to oni beda najszybciej decydowac na podpisanie nowych umow!!!

#79584  autor: D@rio
 13 cze 2006, 20:40
pumba pisze:
Pozwoli, zapewniam. Poparcie rynkowe da Netia i jej podstawy czy tak zwana wiarygodność. Po drugie, jeśli wejdzie roaming krajowy i np. umowa z Polkomtelem będzie realizowana to będzie to dodatkowy atut. Wtedy zostają tylko ceny. A jeśli i te będą atrakcyjne to zobaczysz jak szybko Biznes w to wejdzie...zwłaszcza przy zasięgu ogólnokrajowym.

Obrazek

#79586  autor: D@rio
 13 cze 2006, 20:44
tombzd74 pisze:
pumba pisze:

Uważam podobnie jak pumba. Biznesowi tak szybko sie nie przeniosa, bo to w dzisiejszych czasach zbyt ryzykowne, poza tym o ile wiem to biznesowi nie maja wcale zlych ofert. Mysle ze powini starac sie przekonac indywidualnych klientow swoja oferta, bo to oni beda najszybciej decydowac na podpisanie nowych umow!!!
A po co im klienci co będą płącić 60zł./msc. Zastanów się. Gdzie chodzi o pieniądze to chodzi, a gdzie chodzi o przymus to przymus albo prestige. Akurat biznesowi to wielkie pieniądze i wielki prestige. Oni zawsze musza byc dopieszczeni i dla Nich zawsze musi byc lepsza oferta ;) Natomiast z tym ze biznesowi sie tak szybko nie przeniosa...oj, zdarzaly sie przypadki wielkich przenosin. Niedawno UKE pozegnalo sie z PlusGSM a przenioslo się do Ery całe. I takich przypadków było dużo więcej...zwłaszcza, przy przenoścności numerów (choć UKE z Niej nie skorzystało). Dla biznesu najważniejsze są koszty, ekonomia ma swoje prawa. A dla zwykłego Kowalskiego co zadzwoni raz na jakiś czas parę groszy nie robi róznicy...natomiast w biznesie koszty liczy się w setkach, tysiącach złotych i minuty też liczy się na tysiące...dlatego każdy grosz jest na wagę złota...

Obrazek