• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #77550  autor: jniedz
 02 cze 2006, 18:59
Witam
Od 1 czerwca br. Plus umożliwia korzystanie z usługi komunikacji grupowej „Naciśnij i mów” (Push to Talk) użytkownikom oferty mix, Simplus oraz Sami Swoi.

Czy ktoś się orientuje gdzie są dostępne MIDP 2.0 do uruchomienia tej funkcjonalności na telefonach nie wyposażonych "sprzętowo" w PTT? :roll:

#77555  autor: ywis
 02 cze 2006, 19:26
Na jakiej zasadzie w ogóle działa ta funkcja?

#77598  autor: D@rio
 02 cze 2006, 21:37
Pełna nazwa tej uslugi to Push-to-Talk over Cellular. W sieci Plus ta usługa nazywa się Naciśnij i Mów (NiM).

Push-to-Talk over Cellular (PoC/PTT) to standard umożliwiający szybką komunikację w grupach w sieciach komórkowych. Funkcjonuje podobnie jak krótkofalówki. Ta usługa umożliwia użytkownikom sieci komórkowych, poprzez naciśnięcie jednego guzika wysłać wiadomość głosową do jednego lub więcej użytkowników.

Wiadomość jest przesyłana przez system pakietowy (GPRS/EDGE/UMTS), co powoduje opóźnienie 1-2 sekund. Jakość dźwięku także nie jest porównywalna z jakością "normalnego" połączenia GSM/UMTS, jednak jest wystarczająca. PTT działa na zasadzie stałego połączenia z danym APN-em.

Technicznie komunikacja działa podobnie jak w VoIP. Członkowie grupy odbierają najpierw sygnalizację poprzez protokół SIP, po czym głos jest przekazywany w formie tak zwanych "Talk Bursts" przez protokół RTP.

O standardowanie troszczy się OMA (Open Mobile Alliance). W kwietniu '05 pojawiła się Wersja 1.0 Specyfikacji.

W USA PTT jest bardzo popularne. Tam jednak serwis ten polega na technologii iDEN (inny system telefonii ruchomej pracujący w paśmie 800MHz).

jniedz: podejrzewam że w ten sposób się tego nie wykombinuje. Do świadczenia tej usługi potrzebny jest zarówno software jak i hardware...

Obrazek

#77667  autor: pumba
 03 cze 2006, 12:33
Usługa zapowiada się dość ciekawie, jakby jeszcze obsługiwał to każdy telefon to była by to rewelacja. A co do telefonów to jest gdzieś lista wszystkich telefonów obsługujących PTT?

#77670  autor: Kaczy
 03 cze 2006, 12:42
Na stronie Plusa jest konfigurator telefonów, który też może służyć za listę modeli. Zapewne nie jest to lista wszystkich modeli wspierających tą usługę.

Ps. Chyba do Siemensów można kupić jakąś "nakładkę" (zestaw słuchawkowy), dzięki któremu można korzystać z tej usługi.

...::: Made for loneliness :::...

#77790  autor: jniedz
 03 cze 2006, 18:39
Słuchajcie chodzi mi o "midleciki" do telefonów, które nie posiadają zaimplementowanej funkcjonalności PTT; wiem, że coś takiego jest i można ściągnąć do telefonu, niestety nigdzie nie mogę na to trafić.

#77821  autor: D@rio
 03 cze 2006, 20:34
jniedz pisze:Słuchajcie chodzi mi o "midleciki" do telefonów, które nie posiadają zaimplementowanej funkcjonalności PTT; wiem, że coś takiego jest i można ściągnąć do telefonu, niestety nigdzie nie mogę na to trafić.
Pierwsze słysze o takich "dodatkach". Ale co Ci po samym midlecie jak do PTT jest potrzebny również specjalny klawisz ktory praktycznie obsługuje całe połączenie i zarządzanie nim?

Obrazek

#77843  autor: jniedz
 03 cze 2006, 21:31
D@rio pisze:
jniedz pisze:Słuchajcie chodzi mi o "midleciki" do telefonów, które nie posiadają zaimplementowanej funkcjonalności PTT; wiem, że coś takiego jest i można ściągnąć do telefonu, niestety nigdzie nie mogę na to trafić.
Pierwsze słysze o takich "dodatkach". Ale co Ci po samym midlecie jak do PTT jest potrzebny również specjalny klawisz ktory praktycznie obsługuje całe połączenie i zarządzanie nim?
Sądziłem, że po wgraniu aplikacji jeden z dostępnych klawiszy będzie spełniał tą funkcję.

#77851  autor: D@rio
 03 cze 2006, 22:01
jniedz pisze:
D@rio pisze:
Sądziłem, że po wgraniu aplikacji jeden z dostępnych klawiszy będzie spełniał tą funkcję.
Nie zaprzecze ani nie nie potwierdzę. Choć skłaniał bym się ku odpowiedzi iż takie coś nie jest możliwe. Jeśli o mnie chodzi nie słyszałem jeszcze o takich bajerach aby jednym programikiem można było sobie unowocześnić telefon o dodatkowe uslugi sieciowe. Za prosto to wygląda. Skoro by tak było to pewnie połowę telefonów można by bylo uprage'ować z GPRSu do EDGE ;)
...a może ktoś inny słyszał i będzie wiedział?

Obrazek

#78034  autor: jniedz
 04 cze 2006, 21:47
D@rio pisze:
jniedz pisze:
D@rio pisze: Pierwsze słysze o takich "dodatkach". Ale co Ci po samym midlecie jak do PTT jest potrzebny również specjalny klawisz ktory praktycznie obsługuje całe połączenie i zarządzanie nim?
Nie zaprzecze ani nie nie potwierdzę. Choć skłaniał bym się ku odpowiedzi iż takie coś nie jest możliwe. Jeśli o mnie chodzi nie słyszałem jeszcze o takich bajerach aby jednym programikiem można było sobie unowocześnić telefon o dodatkowe uslugi sieciowe. Za prosto to wygląda. Skoro by tak było to pewnie połowę telefonów można by bylo uprage'ować z GPRSu do EDGE ;)
...a może ktoś inny słyszał i będzie wiedział?
D@rio czy mógłbyś "rzucić na to okiem" http://www.sapio.se ; znalazłem ten adres w jednym z komentarzy pod informacją o PTT na stronie głównej TELEPOLIS

#78063  autor: D@rio
 04 cze 2006, 23:56
rzuciłem okiem. I nie widzę nic związanego z PTT pozatym że firma robi oprogramowanie mobilne głównie dla firm na telefony komórkowe...

Obrazek

#78084  autor: jniedz
 05 cze 2006, 09:11
D@rio pisze:rzuciłem okiem. I nie widzę nic związanego z PTT pozatym że firma robi oprogramowanie mobilne głównie dla firm na telefony komórkowe...
No przecież pisze jak byk...
"Visual Communicator is the award winning Push To Talk system that is taking the
world by storm. Push To Talk with Visual Communicator is simple, cheap and effective.
The system allows you to have a voice conversation, text chat and send pictures to
any body else in the world using GPRS at a fraction of the cost of a normal call"

#78184  autor: D@rio
 05 cze 2006, 21:22
jniedz pisze:
D@rio pisze:rzuciłem okiem. I nie widzę nic związanego z PTT pozatym że firma robi oprogramowanie mobilne głównie dla firm na telefony komórkowe...
No przecież pisze jak byk...
"Visual Communicator is the award winning Push To Talk system that is taking the
world by storm. Push To Talk with Visual Communicator is simple, cheap and effective.
The system allows you to have a voice conversation, text chat and send pictures to
any body else in the world using GPRS at a fraction of the cost of a normal call"
Ale to nie jest rozwiązanie impletujące PushToTalk w telefonach tylko wykorzystujące możliwości tej usługi...
Choć przyznam że ciekawy link zarzuciłeś. Trzeba by się było bardziej wgłębić. Pierwszy raz coś takiego widzę.

Obrazek

#78186  autor: Irek
 05 cze 2006, 21:26
A pierwsze słysze, że są takie możliwości dzięki PTT. :shock:

Panowie to jest jakaś aplikacja pod telefony z Symbianem, no i niektóre pod Jave 2.0.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2006, 21:33 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

#78192  autor: D@rio
 05 cze 2006, 21:31
IreQ pisze:A pierwsze słysze, że są takie możliwości dzięki PTT. :shock:
Powiem Ci szczerze, że ja też. Dlatego trzeba bardziej poczytać o tym i zbadać tę sprawę, oraz ten cały wynalazek...

Obrazek

#78194  autor: Irek
 05 cze 2006, 21:35
Zaraz poszperam po stronach China Mobile może coś znajdę w końcu to oni to wprowadzili jako innowacje!

#78346  autor: D@rio
 06 cze 2006, 18:15
A więc tak...zasięgnąłem informacji u specjalisty i jest to szwedzki klient w Javie dla usługi PoC (PushToTalk) na wszystkie telefony z wbudowanym MIDP 2.0. W użyciu są dwie wersje tej aplikacji. Każda aplikacja Javy na telefonie korzysta z MIDP. Skrótowo MIDP określa "możliwości" JAVY....nie jako taki "engine" javy.

MIDP = Mobile Information Device Profile.

Informacje o MIDP są tutaj i tutaj .

Dodatkowo można o PTT wzbogacić każdy telefon z symbianem.

Wersję MIDP można sprawdzić w specyfikacji technicznej terminala albo na stronach
(Mini)Opery (Nokia często tego nie podaje w specyfikacji :| ). Dla mojego telefonu jest to przykładowo opisane tutaj .

I to narazie tyle z informacji które mam dla Was ;) (ja niestety tego nie przetestuje bo mój aparat ma MIDP w wersji 1.0 :? )

no to już chyba jest wszystko jasne ;)

Obrazek

#78516  autor: znal
 07 cze 2006, 18:53
D@rio pisze: (Nokia często tego nie podaje w specyfikacji :| )
z tym sie nie zgodze, bo akurat nokia ma imho najlepiej opisane specyfikacje fonow :)
przyklad dla 6820
i dla pozostalych nokii

#78537  autor: D@rio
 07 cze 2006, 20:16
znal pisze:
D@rio pisze: (Nokia często tego nie podaje w specyfikacji :| )
z tym sie nie zgodze, bo akurat nokia ma imho najlepiej opisane specyfikacje fonow :)
przyklad dla 6820
i dla pozostalych nokii
ooo..tej strony nie znałem. Dzięki. Ja akurat się podpierałem stroną WWW i wersją papierową. Albo ja przeoczyłem albo ja nie znalazłem takich informacji...

Obrazek

#80123  autor: jniedz
 16 cze 2006, 22:12
Oto odpowiedź jaką uzyskałem z support Sapio odnośnie Visual Communicator:
Hello Jacek,

You cannot use Nokias Push-to-Talk solution with VC. VC is an instant
message service with Push-to-Talk capabilities.

Best Regards
111 28 Stockholm
Tel. +46 8 22 79 05
Mobil. +46 70 530 78 71
Fax. +46 8 22 28 55
E-mail. [email protected]
Http. www.sapio.se

Przesłałem korespondencję do BOK z sugestią aby opracować PTT w postaci midletu java; odpisali tylko, że przekazali uwagi do specjalistów od NiM. :smt006