• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #77880  autor: grykom
 03 cze 2006, 23:49
Witam,
Nie jestem znawca komorek - na dowod tego, moge powiedziec iz w mojej "karierze" mialem jeden telefon (a wlasciwie to jeszcze mam) i jest to Motorola C975. Mam dosc sprecyzowane wymagania co do przyszlego komorczaka, majac obecna motorole wiem teraz po prostu co moze zostac, co zmienic itp.
Na wstepie powiem ze szukalem co nie co, ale zawsze byl jakis szczegol poprzez ktory dany model byl skreslany.
Moje wymagania:
- maly i lekki - powiedzmy ze okolice 105x45x15 (oczywiscie liczby "na oko") i 90g
- nie potrzeba aparatu - do tego mam aparat cyfrowy
- nie potrzebuje mp3, filmikow, kart pamieci itp - muzyki i tak nie slucham a do reszty mam komputer
- koniecznie klient e-mail - no chyba ze jest jakis w Javie bdb klient
- przegladarka xHTML - a najlepiej zwykly html, gdyby nie dalo to moze byc Opera Mini
- bateria trzymajaca minimum 3-4 dni
- wyswietlacz - duzy - oczywiscie bez przesady, ale mysle ze minimum to 128x160 (najlepiej 176 x 220)
- BT i Irda - chodz mowiac szczerze w C975 tego nie mam, ale kazdy mowi ze komorka bez tego sie nie obedzie.

Najlepiej by mi pasowal wlasnie telefon bez aparatu i zbednych bajerow ktore niepotrzebnie marnuja baterie. Niestety, teraz wszystkie firmy wpychaja na sile coraz to lepsze aparaty, a jesli chodzi o baterie to ciagle jest ten sam poziom :smt009

Firma nie gra roli, cena rowniez (oczywiscie w granicach rozsadku).

Bylbym wdzieczny za rady :smt006

#77881  autor: Frasio
 03 cze 2006, 23:52
Nokia 9300(i).
Typowo biznesowy telefon.

Jeżeli cena naprawdę nie gra roli i mógłbys poczekać, to niedługo do sprzedażu wejdzie Sony Ericsson M600i.
Nie ma aparatu, a ma wieelki wyświetlacz i pełną klawiaturę(tak jak i nokia 9300(i).

Obrazek

#77885  autor: grykom
 04 cze 2006, 00:26
Moze sprecyzuje - bardziej mnie interesuje "zwykly" telefon, maly, lekki, zgrabny.

Dzis wyczailem Sagema my301x/my400x - niby wszystko gra, wyglad ok, wielkosc tez, ale male wyswietlacze (to glowny powod), brak klienta e-mail, no i problemy ze np. Jave nie mozna wgrac przez kompa...
I czemu np. nie ma telefonu o funkcjonalnosci K750i, ale bez aparatu? Przeciez to by bylo idealne :wink:

#77888  autor: User Telepolis
 04 cze 2006, 00:33
I czemu np. nie ma telefonu o funkcjonalnosci K750i, ale bez aparatu? Przeciez to by bylo idealne

grykom dokładnie...po co pakują tam te aparaty,nie rozumiem ich,Jakościowo gorsze od tych z cyfrówek,więc...k750i rzeczywiście byłby ideałem,ale może dla ciebie,bo mi tu brakuje lepszej rozdzielczości,symbiana.Co do tematu,siemens'a sx1 kupisz za niecałe 500zł,jeżeli interesuje cię kupno taniego telefonu.Sam napisałeś,że cena nie gra roli...o ile ci nie potrzebny aparat w telefonie to może nokia e61 ? Troszkę ceglowata,przyznaje,ale nawet niezła.Z innych kandydatów mam nokie e60,9300i.

#77895  autor: Bartosz
 04 cze 2006, 07:42
do tego co napisałeś pasuje idealnie Nokia E60 i na chwilę obecną moim zdaniem najciekawszy telefon tego typu

#77903  autor: Frasio
 04 cze 2006, 09:04
Rzeczywiście idealnie pasuje E60.
A może E70.
Niestety ma aparat, ale ma też pełną klawiaturę.

E60 będzie jednak lepsze dla ciebie. ;)

Obrazek

#77904  autor: grykom
 04 cze 2006, 09:34
Musze jeszcze bardziej sprecyzowac czego dokladnie szukam.
Slowem wstepu powiem do czego sluzy mi komorka. Nie jest ona wcale tak duzo wykorzystywana, raz na tydzien napisze sms'a, raz na kilka dni ktos do mnie zadzwoni, a z regoly co dwa tygodnia gdy mam studia sprawdzam poczte czy przegladam strony www. Dlatego nie musi byc to typowo biznesowy telefon, bo i tak nie bedzie az tak wykorzystywany.

Na dobra sprawe moge zostac przy obecnej motce C975 - ale ludzie co ja widzieli na zywo, wiedza pewnie jaka z niej cegla. Szukam wiec mniejszej alternatywy (mniejszej wizualnie i wagowo).
Jesli chodzi o cene, to chyba faktycznie "nie ma znaczenia" jednak jest tutaj pomylka. Nie chcialem specjlanie ograniczac funduszy, bo gdybym powiedzial do 400zl, to kazdy by szukal wlasnie do tej kwoty - powiem tak, jesli telefon bedzie dobry to moge wlasnie zaplacic i 300zl, i 700zl. Grunt aby byl wart swojej ceny.

Jesli chodzi o E60 - niestety to telefon typowo biznesowy. Nie potrzebuje az takich opcji i takiego wyswietlacza ;) Poza tym zle bym sie czul ze w kieszeni mam cos wartego tyle, na co przykladowy Kowalski musi zarobic caly miesiac...

Myslalem nad modelami :
Motorola L2 - bez aparatu, wygladaowo ok, opcje tez, ale niestety troche za duza - tak jak powiedzialem mam C975 (a L2 oprocz tego ze jest ciensza to nic sie nie zmienia w tym wzgledzie), wiec szukam czegos zupelnie innego
Sagem my301x - maly wyswietlacz, problemy z java, wiec odpada
Sagem my400x - wiekszy wyswietlacz, bez BT niestety, z java to samo co wczesniej
SE K750i - tak jak powiedzialem wczesniej gdyby nie aparat to juz bym go zamowil, ale trzeba zrozumiec - po co mam placic za cos, z czego korzystac nie bede (aparat, karta pamieci itp). Tymbardziej ze wspomiane elementy jakby tworza wysoka cene.

Szukam wiec nawet czegos starego czy gorszej firmy. Grunt aby byl maly i mial funkce o ktorych pisalem.

Przyjmijmy tez zasade - im mniej bedzie kosztowal tym lepiej ;)

#77913  autor: ghost89
 04 cze 2006, 10:06
http://allegro.pl/item105867045_nowy_si ... ratis.html --moze takie cus:P:P To taki przeciętny telefon do takich zwykłych funkcji..
Ale jeżeli chodzi o strony itp. to jednak polecam Ci jakaś nokie...np. http://telepolis.pl/telefony.php?id=556 - ta nokia co prawda posiada aparat ,ale dla takich osób które chcą wysłać maila czy przeglądać www jest IDEALNA!

http://allegro.pl/item106532093__nowy_b ... ocka_.html - moze ten siemens...To jest taki telefon dla ludiz którzy chcą tylko tyle co ty naprawde polecam!

#77919  autor: Tragedya
 04 cze 2006, 10:36
Może S65? Jest odrobinę ceglowaty, ale nie ma zbednych funkcji typu MP3 i tak dalej. Ma wprawdzie aparat, ale 1.3 Mpx, więc można już cokolwiek nim robić.

Jealei ma być mały i z emailem to 6280. Świetny moim zdaniem telefon, tyle, że tez ma aparat. Zresztą przezcież nie musisz go w ogole uzywać, a bedzie bo bedzie.

Albo wspaniała, sprawdzona N6230i, a jak nie to pozostaje Ci tylko 6310i :D

EDIT: Jak zależy Ci jeszcze na tym, żeby telefon był ładny to: 7360 lub 7370

#77923  autor: szczeka
 04 cze 2006, 11:06
moze nokia 6600?

spelnia wszystkie Twoje wymagania, co prawda ma slot na karty pamieci i aparat.. jej cena oscyluje miedzy 400, a 450zl. moze sprawiac wrazenie nieco beczkowatej, ale w rzeczywistosci jest imo bardzo ladna i nieduza.

#77938  autor: grykom
 04 cze 2006, 12:31
ghost89 pisze: http://allegro.pl/item106532093__nowy_b ... ocka_.html - moze ten siemens...To jest taki telefon dla ludiz którzy chcą tylko tyle co ty naprawde polecam!
To jest to czego szukam ! :smt041
Narazie nie czytalem opinii o nim, ale z tego co widze ma wszystko czego potrzebuje :D

#77941  autor: szczeka
 04 cze 2006, 12:53
mozna sie spodziewac szybkiego spadku na wartosci..

jak mialbym go kupic poczekalbym troche- jego cena poleeci w dol..

#77943  autor: grykom
 04 cze 2006, 13:05
Narazie i tak chyba bede musial poczekac, bo mam Orange Go, a na Allegro same z simlockiem Ery :/ No chyba ze znajde jakis sposob na zdjecie locka, bo aparat kosztuje okolice 400zl wiec bardzo tanio.
Widzialem tez w Orange ze sie ten model pojawil i na dnaich mysle ze juz na Allegro tez powinien byc z simlockiem w tej sieci ;)

#77945  autor: ghost89
 04 cze 2006, 13:17
Ciesze się że mogłem pomóc ;-)

Myśle tez że na allegro będizesz mógł go znaleść.....a cena już jest wystarczajaco niska:)

#78006  autor: Skarpyta
 04 cze 2006, 19:06
brawo za udany zakup kolega kupił właśnie ten BanQ-Simens :wink: :shock:

Obrazek
Obrazek

#78009  autor: grykom
 04 cze 2006, 19:14
A no moja wada to m.in. fakt iz jestem w goracej wodzie kąpany... :oops: Jesli na cos sie upre, to po prostu nie moge usiedziec na miejscu ;)
Znajac zycie za niedlugo beda tansze i to o wiele te telefony, ale coz - pech ;) Tymbadziej ze na wyskok 500zl moglem sobie spokojnie pozwolic.

Dzieki raz jeszcze za rady, wczoraj napisalem ten temat, a dzis juz zakupilem nowy telefon :smt038