Ciekawy temacik ciekawy - mozna conieco pospekulowac co z SS zrobic
Dario przedstawil 3 rozwiazania - w zasadzie na szybko tez rzucilbym tak ale:
Likwidacja Sami-Swoi - sporo kasy w to wtopiono, jakby nie bylo marka taka (siaka owaka) juz istnieje w swiadomosci konsumentow kazdy widzial cos zielonego (choc moze Michalek sie wiesniacko kojarzy - to jednak to co zrobili ze zmiana Idea na Orange uwazam za glupote) Samo haslo Sami Swoi - choc moze i nie najlepsze to mozna wykorzystac marketingowo - potwierdzic to np bardzo mocnym akcentem na cennik wewnatrz sieci (takze sms - teraz to pomylka).
Połączenie SS z Simplusem i przeniesienie klientów SS pod cały wachlarz taryfowo-usługowy Simplusa. Tyle ze w Simplusie pojawila by sie kolejna taryfa zupelnie nie powiazana ze starymi.
Wg mnie najlepsze okreslenie wspolnej strategii dla obu marek prepaid - postawic na to co zdecydowalo po czesci o sukcesie heyaha - prosta taryfa - czyli pozostawic oddzielone sieci - simplus z roznymi pakietami itd (konkurowac to powinno z TT) a SS nastawic na konkurencje dla czegos czym kiedys bylo Heyah (po tym wprowadzaniu pakietow to zupelnie stracili jak dla mnie strategie rozwoju).
Scalic cala siec do kupy na zasadzie - i SS i S+ to ta sama siec (rozliczanie w ramach sieci PlusGSM) Oczywiscie zrezygnowac z wiecie kogo - za darmo przeciez tego nie robi (moim zdaniem od chwili kiedy pan Zielony wystepuje to on wiecej zyskuje na tej reklamie niz SS - nie chodzi o same zyski w kasie - reklame sam sobie robi)
Co do strony - na pewno nie Heyah - wielu sie podoba ale jakos strawic nie moge - Era odswiezona ciekawa - przy czym postawic na to ze czesc plusa wiec np w ramach jednego CMS ale sama zawartosc prosta - (w zamysle prosta jak taryfa). No i oczywiscie zaczac na nowo kampanie - najlepiej od razu i simplusa i SS razem w jednym przedstawiac oferte S+ ala TT - czyli znizki za staz, pakiety, darmowe godziny za doladowania a SS reklamowac za prostote.
No i polityka cenowa - jak najbardziej jasne i agresywne zasady - czyli nie zmieniac zasady ze zawsze jedna cena w sieci jedna poza. W mej ocenie propozycja 60 gr/min poza siec wymienne na 4 SMS (15 gr), 2 MMS to juz niezly motyw (a jaki prosty przelicznik). I tez milo byloby obnizyc w sieci, stacjonarnych 15gr. (tez wymienialne na 4 SMS) (TT np w pakietach zblizyl sie ostro do tych 24gr oferowanych na stacjonarne w SS).
Byloby by to ostre tapniecie na rynku i niezle zamieszanie bo zapewnienie ze SS jest czescia Plusa (w koncu nie dawno wpadli na pomysl zeby obslugiwac SS w salonach Plusa) przyciagneloby do tej marki tych ktorzy maja kogos w Plusie - wiec lapiemy wiecej ludzi chocby na ten fakt. Przy czym jednoczesnie rezygnowalbym z Simplus Team - to wlasnie SS powinien stanowic taka taryfe czyli w sieci do swoich (no i sie kojarzy z haslem SAMI SWOI) masz preferencyjne warunki.
To tyle jesli chodzi o moje mozdzenie na temat - takie sobie marzenie, ale pewnie zrabia jakies badania wydadza kupe szmalu i dojda do podobnych rozwiazan jak tu prezentowane w temacie

Ameryki to nie odkryja napewno
Ogolnei mimo Michalka jestem za pozostawieniem SS ale i powaznym zmianom.