• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #74302  autor: sebastr
 17 maja 2006, 17:45
Witam forumowiczów.

Mam małe pytanko. Otóż zalogowałem się ostatnio na i-boa w erze i aktywowałem usługę SOCLIR - domyślnie widoczny czy coś takiego. I teraz pytanko, czy ta usługa jest płatna?? Podejrzewam że nie ale na wszelki wypadek pytam.

#74303  autor: l3p
 17 maja 2006, 17:47
Usługa jest absolutnie darmowa!

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-05-17, 17:49 ]
Acha SOCLIR oznacza, ze twoj numer bedzie domyslnie wyswietlany. Natomiast jak bedzie chcial zmienic sobie na tzw. Numer zastrzezony badz prywatny jak to sie na niektorych telefonach wyswietla to wpisz #31#numerNaKtoryDzwonisz# i bedzie zastrzezony ;D

#74304  autor: sebastr
 17 maja 2006, 17:50
Dzięki za szybką odpowiedź. Notabene bardzo fajna usługa.

#74370  autor: pumba
 17 maja 2006, 20:40
Usługa bardzo fajna dzięki niej można z poziomu menu telefonu ustawić czy chcemy numer zastrzeżony czy nie, a kiedyś zastanawiałem się po co ta opcja jest w telefonach jak i tak nie działa ale wkońcu się doczekałem żeby móc z niej skorzystać. Obecnie już chyba wszyscy operatorzy pozwalają na sterowanie ukrywaniem numeru z poziomu telefonu tylko w POPie trzeba jeszcze dzwonić na *111 i tam to zmieniać a ponadto wszędzie jest bepłatnie :wink:

#75308  autor: Sirmark
 22 maja 2006, 18:39
zdaje sie ze oprocz popa to jeszcze w abonamentowym plusie nie da sie sterowac clirem

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#75545  autor: D@rio
 23 maja 2006, 17:05
SirmarK pisze:zdaje sie ze oprocz popa to jeszcze w abonamentowym plusie nie da sie sterowac clirem
Nie potwierdzam. Posiadam abonamentowego Plusa i kody #31# i *31# dzialaja jak marzenie przy wlaczonym CLIR-ze ;)

Obrazek

#75802  autor: znal
 24 maja 2006, 15:24
np w erze to nie dziala (ustawianie wysylania wlasnego numeru)
nawet jak opcja jest na "nie" to jak dzwonisz to wywala "sprawdź ustawienia"

ale np na sim+ to dziala bez problemu
i to chyba lepsze rozwiazanie niz jakies uslugi, no chyba ze dla telefonow ktore nie maja takiej opcji

#75863  autor: pumba
 24 maja 2006, 18:18
znal pisze:np w erze to nie dziala (ustawianie wysylania wlasnego numeru)
nawet jak opcja jest na "nie" to jak dzwonisz to wywala "sprawdź ustawienia"
A uaktywniłeś sobie tą usługę SOCLIR bo w erze ją trzeba najpierw uaktywnić dzwoniąc na BOA lub przez i-BOA ;)

#75915  autor: znal
 24 maja 2006, 21:35
ja akaurat uzywam karty sim+
ale wszyscy ludzie (posiadający abo ery), ktorzy korzystali z mojego fona i swojej karty nie mogli sie polaczyc przy wylaczonej tej opcji, czyli wynika z tego ze mieli to nieuaktywnione

thx za info :)

#75931  autor: D@rio
 24 maja 2006, 22:12
znal pisze:ja akaurat uzywam karty sim+
ale wszyscy ludzie (posiadający abo ery), ktorzy korzystali z mojego fona i swojej karty nie mogli sie polaczyc przy wylaczonej tej opcji, czyli wynika z tego ze mieli to nieuaktywnione

thx za info :)
Bo standardowo to nie jest aktywne. Mamy do wyboru 4 opcje:
1. CLIP - numer staje prezentowany
2. SOCLIR - numer ukrywany jednorazowo (#31#)
3. SOCLIP - numer prezententowany jednorazowo (*31#)
4. CLIR - numer stale ukrywany.

Obrazek

#76368  autor: Sirmark
 27 maja 2006, 00:35
D@rio pisze: Nie potwierdzam. Posiadam abonamentowego Plusa i kody #31# i *31# dzialaja jak marzenie przy wlaczonym CLIR-ze ;)
no ale ja nie chce wlaczac CLIR-a, ja chce SOCLIR-a, czyli chce w przypadku checi ukryc numer,
a tego w plusie jak wiem nie ma.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#76369  autor: D@rio
 27 maja 2006, 00:37
SirmarK pisze:
D@rio pisze: Nie potwierdzam. Posiadam abonamentowego Plusa i kody #31# i *31# dzialaja jak marzenie przy wlaczonym CLIR-ze ;)
no ale ja nie chce wlaczac CLIR-a, ja chce SOCLIR-a, czyli chce w przypadku checi ukryc numer,
a tego w plusie jak wiem nie ma.
aaaa....a to jest w simplusie ;)

UPDATE:
Ale można to przecież inaczej rozwiązać. Aktywuje sobie CLIR. W menu telefonu a konkretnie menu połączeń ustawiam "wysyłam mój ID: tak" i wtedy za każdym razem mimo CLIRu jest numer prezentowany a gdy chce ukryć swój numerek dodaje kod #31# i działa ;) taki swoisty SOCLIR tylko innego rodzaju ;)

Obrazek