• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #75380  autor: ya23
 22 maja 2006, 20:48
Mam nieszczesnego simplusa i dziwi mnie sposob naliczania oplat za polaczenie. Pomijajac debilne "wlacz i wylacz telefon" jest cos co mnie jeszcze bardziej denerwuje. Rozmawiam sobie np. 2 sek, a oplata wynosi... 6gr! Tym sposobem cena minuty polaczenia to okolo 90gr-1,4zl (zalezy od danej rozmowy). Czy simplus oszukuje, czy moj telefon zle wskazuje? Mial ktos jeszcze takie przypadki?
PS. mam stara platforme i n3650

#75390  autor: Kaczy
 22 maja 2006, 20:58
Zwrot kosztów następuje po przekroczeniu 2,44 zł.
W przypadku takich rozmów nie zwróci Ci kasy od razu. Musisz jeszcze trochę pogadać, albo poczekać parę dni i Ci odda kasę...

...::: Made for loneliness :::...

#75406  autor: kameT
 22 maja 2006, 21:34
A może przejdź po prostu na nową platformę *101*11*99# ;) Wtedy kasę bedzie zabierać na bieżąco! ;)

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#75447  autor: Kaczy
 22 maja 2006, 23:11
kameT pisze:A może przejdź po prostu na nową platformę *101*11*99# ;) Wtedy kasę bedzie zabierać na bieżąco! ;)
To chyba jeszcze nie jest najlepszy wybór.
Ja się zamierzam przerzucić do nowej platfomy jakoś w wakacje (jak dotrwa mój simplus do tego czasu), bo teraz jeszcze jest trochę niepewności.

#75478  autor: pvd
 23 maja 2006, 10:49
ja tam mam nowa platforme od kiedy powstala i wszystko mi dziala ok

#75560  autor: D@rio
 23 maja 2006, 17:46
Kaczy pisze:Zwrot kosztów następuje po przekroczeniu 2,44 zł.
W przypadku takich rozmów nie zwróci Ci kasy od razu. Musisz jeszcze trochę pogadać, albo poczekać parę dni i Ci odda kasę...
Nie nie nie. To troche nię tak. Pozwole sobie na małę sprostowanie. Otóż przy połączeniach glosowych stan konta jest aktualizowany na bierząco i pomniejszany wartośćią zgodnie z czasem rozmów (tym steruje telefon, tymi wszystkimi obliczeniami). Natomiast, system aktualizuje pomniejszanie wartości konta na wszystkie usługi dodane (np. SMS, MMS, GPRS). Aby nastąpiło takie pomniejszenie konta wartośc usług musi przekroczyć 2.50 PLN brutto przy wszystkich innych taryfach niż EASY. W EASY wartość progu przekraczającego wynosi 1 PLN

do adresata tematu:
Nie wiem dlaczego Ty używasz tego simplusa na AoC (stara platforma). Twój telefon jako tako nie obsługuje rozliczeń w systemie AoC. Dlatego stąd te błędy w naliczaniu pewnie. Polecam przejść na nową platformę (system OCP) gdzie można to dokonać kodem *121*11*99#. Ponadto, proszę się zapoznać z tym linkiem i tam wszystko jest czarno na białym.

Obrazek

#75565  autor: kamil1221
 23 maja 2006, 18:03
Terza przed chwila zmienilem platforme na moim mixie na koncie mialem 11 zl a teraz jak sprawdzam satn konta mam 25.55 zl ??
o co chodzi ??

#75577  autor: D@rio
 23 maja 2006, 18:16
kamil1221 pisze:Terza przed chwila zmienilem platforme na moim mixie na koncie mialem 11 zl a teraz jak sprawdzam satn konta mam 25.55 zl ??
o co chodzi ??
Hmmm...kurcze, jakby Ci to wytlumaczyć :-)
Prostym językiem chodzi o to iż platforma AOC lubi "gubić grosze". Są przypadki gdzie te obliczenia są błedne/niedokładne albo aktualizacje są niedokońca precyzyjne. Taka już przypadło starej techniki AOC. I w momencie przejścia na platformę OCP system analizuje i aktualizuje wszystkie dane bilingowe co wynikiem jest stan konta o którym mówisz. Być może miałeś zaległe jakieś zwroty stanów konta albo poprostu nazbierało Ci się parę tych "groszy" itp. itd. Dlugo by mówić. Natomiast ja Ci swoją drogą gratuluje że miałeś zwrot dodatni ;) ja np. przy przejśćiu z AoC na OCP miałem niedopłatę coś ponad 1zł :mrgreen:

Obrazek

#75578  autor: Kaczy
 23 maja 2006, 18:18
D@rio pisze:
Nie nie nie. To troche nię tak. Pozwole sobie na małę sprostowanie. Otóż przy połączeniach glosowych stan konta jest aktualizowany na bierząco i pomniejszany wartośćią zgodnie z czasem rozmów (tym steruje telefon, tymi wszystkimi obliczeniami). Natomiast, system aktualizuje pomniejszanie wartości konta na wszystkie usługi dodane (np. SMS, MMS, GPRS). Aby nastąpiło takie pomniejszenie konta wartośc usług musi przekroczyć 2.50 PLN brutto przy wszystkich innych taryfach niż EASY. W EASY wartość progu przekraczającego wynosi 1 PLN
Nie nie nie.... :-D :-D
Sterowanie telefonem odbywa się na zasadzie płaskiej taryfy. Odejmuje Ci za każdym razem tyle ile trwała rozmowa. Nie bacząc na to, czy dzwoniłeś w ramach Team7 czy darmowego numeru.
Dopiero później następuje wyrównanie. Informuje nas o tym sms, po którym należy wyłączyć telefon.

De facto są 2 rodzaje sms`ów. Jeden do "obsługi" sms`ów i wszystkich usług dodanych, 2 do "obsługi" połączeń głosowych.

#75581  autor: D@rio
 23 maja 2006, 18:23
Kaczy pisze:
D@rio pisze:
Nie nie nie.... :-D :-D
Sterowanie telefonem odbywa się na zasadzie płaskiej taryfy. Odejmuje Ci za każdym razem tyle ile trwała rozmowa. Nie bacząc na to, czy dzwoniłeś w ramach Team7 czy darmowego numeru.
Dopiero później następuje wyrównanie. Informuje nas o tym sms, po którym należy wyłączyć telefon.

De facto są 2 rodzaje sms`ów. Jeden do "obsługi" sms`ów i wszystkich usług dodanych, 2 do "obsługi" połączeń głosowych.
Zgadza się. Ale Ty mówisz o wszelkiego rodzaju pakietach i bajerach typu darmowe rozmowy, jakieś swojaki w Team7 i inne cuda. A ja mówię o standardowym ustawienia. Ale oczywiście, masz rację. Tyle że tematotwórca nie napisał nic o jakichś dodatkowych usługach a więc wnioskuję iż korzysta z usług na bazie standardowego rozliczania. Jest jeszcze inna opcja iż, nie posiada on taryfy Team7 albo EASY i korzystaj z jakiejś starszej, innej...stąd takie rozliczanie. Ale jak napisałem, jego telefonu od strony technicznej nie powinien pracowac na platformie AOC.

A możesz mi jeszcze powiedzieć co Ty rozumiesz poprzez "2 rodzaje SMS'ów"? Bo ja jedyna jakie rodzaje SMSów znam to SMS Class 0 (informacja na ekran - bez zapisu) i Class 1 (z zapisem).

Obrazek

#75584  autor: Kaczy
 23 maja 2006, 18:27
Chodziło mi o 2 różne treści sms`ów.
Jedna informuje nas o naliczeniu opłaty za smsy i inne bajery, a inny sms o połączniach głosowych.

#75589  autor: kamil1221
 23 maja 2006, 18:33
No wrescie normalne rozliczenie bilingoe jak za czasow kiedy bylem w heyah i tak-taku :wink:
Juz nigdy wiecej brakujacych groszy i kosztow powyzej wyznaczonych granic.
Tylko troche teraz na wyswietlaczu brakuje stanu konta... ale to i tak zawsze plus ze mam normalne rozliczenie.
Dario jak kiedys bedziesz bral udzial w jakims temacie moim to dam tobie pomogl, Kametowi tez.

#75593  autor: D@rio
 23 maja 2006, 18:39
Kaczy pisze:Chodziło mi o 2 różne treści sms`ów.
Jedna informuje nas o naliczeniu opłaty za smsy i inne bajery, a inny sms o połączniach głosowych.
Ee to troche nie tak jest, hehe :mrgreen:

Takich SMSów jest zdecydowanie więcej a nie tylko dwa ;) są SMSy za "oplata za DarmowyNumer", sa SMSy za "rabat za polaczenia", sa SMSy z "oplata za SMS i MMS", sa SMSy z "oplata za WAP i GPRS" a nawet jest SMS z "oplata za polaczenie Pay4Me" :mrgreen: ;) i jeszcze cos tam by sie pewnie znalazlo :)
Jedyne co ja zauwazylem iz nie ma SMS'ow informujacych o oplacie za pakiet EASY-Gadka i Easy-SMS :-)

Obrazek

#75596  autor: D@rio
 23 maja 2006, 18:44
kamil1221 pisze:No wrescie normalne rozliczenie bilingoe jak za czasow kiedy bylem w heyah i tak-taku :wink:
Juz nigdy wiecej brakujacych groszy i kosztow powyzej wyznaczonych granic.
Tylko troche teraz na wyswietlaczu brakuje stanu konta... ale to i tak zawsze plus ze mam normalne rozliczenie.
Dario jak kiedys bedziesz bral udzial w jakims temacie moim to dam tobie pomogl, Kametowi tez.
Dzieki ;) ale nie bede sie dopominal o "pomogl" bo pewnie i tak samo zapomne ;)
Natomiast co do platformy....te naliczenie nie jest takie "rzeczywiste" senso sctricto. Jesli chodzi o SMSy i uslugi dodane to trzeba troszke zaczekac za Nim plaftorma Ci zaksieguje oplaty za te uslugi i zaaktualizuje stan konta. No ale napewno nie ma jakichs tam progow 2.50 PLN i jest to robione zdecydowanie szybciej. Zycze tylko zarowno Tobie jak i innym aby juz wiecej problemow z platforma nie bylo :-) ...choc ostatnio miewa sie ona calkiem nie zle...Polkomtel już jest na nią "wyczulony" i nawet dbają o nią bo nie chcą mieć "powtórki z rozrywki" ;) Mimo wszystko to zmienia stanu rzeczy że i tak trzeba wymienić platformę na nową i tak...

Obrazek

#75599  autor: Kaczy
 23 maja 2006, 18:46
D@rio pisze:

Takich SMSów jest zdecydowanie więcej a nie tylko dwa ;) są SMSy za "oplata za DarmowyNumer", sa SMSy za "rabat za polaczenia", sa SMSy z "oplata za SMS i MMS", sa SMSy z "oplata za WAP i GPRS" a nawet jest SMS z "oplata za polaczenie Pay4Me" :mrgreen: ;) i jeszcze cos tam by sie pewnie znalazlo :)
Jedyne co ja zauwazylem iz nie ma SMS'ow informujacych o oplacie za pakiet EASY-Gadka i Easy-SMS :-)
Ee... no może i tak, ale nie do końca :)

Nie spotkałem się z sms`em typu "opłata za darmowy numer". Sam korzystam z tej opcji i przychodzi mi później sms "rabat za połączenia".

#75608  autor: D@rio
 23 maja 2006, 18:57
Kaczy pisze:
D@rio pisze:

Ee... no może i tak, ale nie do końca :)

Nie spotkałem się z sms`em typu "opłata za darmowy numer". Sam korzystam z tej opcji i przychodzi mi później sms "rabat za połączenia".
eee...no jak nie jak tak? :-D

"Opłata za Darmowy Numer" przychodzi w momencie zmiany zdefiniowanego numeru na inny. Pobiera wtedy z konta 5 PLN i nowy numer uaktywnia się w momencie zasilania konta ;)
Natomiast, w połączeniach normalnie zwrot jest robiony jako rabat za połączenia, zgadza się :D

Obrazek

#75611  autor: Kaczy
 23 maja 2006, 19:04
A w sensie, że jak się numer zmienia.
A ja myślałem, że Ci chodziło o sms`a po zakończeniu połączenia.

#75639  autor: D@rio
 23 maja 2006, 19:42
Kaczy pisze:A w sensie, że jak się numer zmienia.
A ja myślałem, że Ci chodziło o sms`a po zakończeniu połączenia.
Nie ;) chodziło mi o modyfikacje numeru :)

Obrazek