• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #71499  autor: BartekT
 03 maja 2006, 09:53
Witam, czy ktos wie w jaki sposób mogę w miarę dobrze i tanio łączyć sie z internetem? Posiadam k700i i laptopa . Z netu korzystam rzadko, do sprawdzenia poczty, gg itp., takze nie chciałbym się wiązać umową. Na jakiej zasadzie działa takie połączenie, i czy potrzebuję jakieś programy, czy podpinam kom. i od razu surfuje? Dzięki

BartiT

#71506  autor: martins
 03 maja 2006, 10:57
Hej, kup sobie simdate (internet na karte z Plusa) kosztuje 20 zl i 20 zl dostajesz do wykorzystania, do tego kabel do podczerwieni lub bluetooth i wtedy bedziesz mial neta prze komore. :) lub modem gprs np na allegro wtedy nie bedziesz potrzebowal tel. 20zl spokojnie ci wystarczy na gg i sprawdzanie poczty na miesiac.
Nie potrzeba zadnych dodatkowym programow. Polaczenie ustawia sie we wlasciwosciach intrnetowych podajac jako nr polaczenia jesli chodzi o simdate *99***3# lub *99***4# l

Jesli chodzi o neta bez umowy na karte, to simdata jest nalepszym rozwiazaniem. Kupisz sobie karte za 50 zl i bedziesz mial spokoj na 3 miechy.

Pozdrawiam.

#71513  autor: Kaczy
 03 maja 2006, 11:03
Dokładnie- SimData będzie najlepsza.

Oto krótki cennik:
Kod: Zaznacz cały
Internet - 100 KB połączenia UMTS/EDGE/GPRS 0,03 zł
Internet - 1 min. połączenia CSD/HSCSD* 0,30 zł
Stawka za minutę połączenia krajowego do wszystkich sieci 1,20 zł
Stawka za wiadomość SMS do Plus GSM 0,12 zł
Stawka za wiadomość SMS do innych sieci krajowych 0,24 zł
Stawka za wiadomość MMS 0,40 zł
WAP - 10 KB połączenia UMTS/EDGE/GPRS 0,03 zł
WAP - 1 min. połączenia CSD/HSCSD** 0,30 zł
Koszt przesiadywania na gg to parę groszy na godzinę.

Zaś co do samego połączenia.
Jakoś nie pamiętam czy w k700i jest bloototh- jeśli jest to to będzie najlepsze rozwiązanie.
Ewentualnie kabel- ale w żadnym wypadku IRda- bo nie będziesz mógł ruszyć telefonu z miejsca, żeby nie przerwać komunikacji.

Połączenie można utworzyć nawet przez kreatora systemu Windows XP. Ewentualnie możesz mieć jakiś program do obsługi połączenia od swojego telefonu.

Jak masz trochę czasu to mój kumpel własnie pisze program do obsługi SE, włącznie z obsługą połączenia gprs :twisted: :twisted:

...::: Made for loneliness :::...

#71559  autor: martins
 03 maja 2006, 14:37
Kaczy pisze:
Zaś co do samego połączenia.
Jakoś nie pamiętam czy w k700i jest bloototh- jeśli jest to to będzie najlepsze rozwiązanie. :twisted: :twisted:

W K700i Jest bluetooth :)
 #71685  autor: D@rio
 04 maja 2006, 02:19
BartekT pisze:Witam, czy ktos wie w jaki sposób mogę w miarę dobrze i tanio łączyć sie z internetem? Posiadam k700i i laptopa . Z netu korzystam rzadko, do sprawdzenia poczty, gg itp., takze nie chciałbym się wiązać umową. Na jakiej zasadzie działa takie połączenie, i czy potrzebuję jakieś programy, czy podpinam kom. i od razu surfuje? Dzięki
Tak jest, popieram. SimData w sieci Plus najlepsze rozwiązanie. Połączenie najlepiej przez kabel albo przez Bluetooth'a. Łatwo się konfiguruje. Instalujesz tylko sterowniki (jeśli korzystasz przez kabel to do kabla także), ustawiasz telefon jako modem, ustawiasz normalne połączenie telefoniczne i śmigasz. Generalnie, podpinasz kom (albo "skojarzasz" jesli przez "siwozębnego"...) , ustanawiasz połączenie i śmigasz! ;))

Martins: skąd wziąłeś takie numery dostępowe? A czym się różni jeden od drugiego? Nie lepiej poprostu *99#? :-)

Obrazek
 #71699  autor: martins
 04 maja 2006, 10:34
D@rio pisze:
BartekT pisze:Witam, czy ktos wie w jaki sposób mogę w miarę dobrze i tanio łączyć sie z internetem? Posiadam k700i i laptopa . Z netu korzystam rzadko, do sprawdzenia poczty, gg itp., takze nie chciałbym się wiązać umową. Na jakiej zasadzie działa takie połączenie, i czy potrzebuję jakieś programy, czy podpinam kom. i od razu surfuje? Dzięki
Tak jest, popieram. SimData w sieci Plus najlepsze rozwiązanie. Połączenie najlepiej przez kabel albo przez Bluetooth'a. Łatwo się konfiguruje. Instalujesz tylko sterowniki (jeśli korzystasz przez kabel to do kabla także), ustawiasz telefon jako modem, ustawiasz normalne połączenie telefoniczne i śmigasz. Generalnie, podpinasz kom (albo "skojarzasz" jesli przez "siwozębnego"...) , ustanawiasz połączenie i śmigasz! ;))

Martins: skąd wziąłeś takie numery dostępowe? A czym się różni jeden od drugiego? Nie lepiej poprostu *99#? :-)

W moim przypadku działało *99***4# trzeba było wybrać z kilku numerów. *99# działało mi tylko na orange. Z kolei u brata na laptopie internet przez orange łączył się przez *99***3# Nie wiem od czego to zależy. Ja takie nr dostałem od kumpla. I nie każdy działa w każdym przypadku. Jeszcze dodam ze np w erze działa mi tylko *99***3#
 #72415  autor: Sirmark
 08 maja 2006, 02:56
martins pisze: W moim przypadku działało *99***4# trzeba było wybrać z kilku numerów. *99# działało mi tylko na orange. Z kolei u brata na laptopie internet przez orange łączył się przez *99***3# Nie wiem od czego to zależy. Ja takie nr dostałem od kumpla. I nie każdy działa w każdym przypadku. Jeszcze dodam ze np w erze działa mi tylko *99***3#
*99# w ustawieniach komputera wskazuje na wywolanie modemu telefonu, i zdaje sie ze korzysta z domyslnego ustawienia internetu w telefonie.

wersje *99***1# ... *99***9# czyli ta cyfra po trzech gwiazdkach okresla z ktorego ustawienia w telefonie ma skorzystac przy polaczeniu do internetu. takie Sony Ericssony moga miec kilka zestawow danych i w ten sposob mozna wskazac z ktorych chce sie skorzystac.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew