• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czesto uzywasz UMTS??????

tak
7
58%
nie
4
33%
nie wiem bo to jest drogie...
1
8%
 #66250  autor: piti110
 08 kwie 2006, 22:36
w moim założeniu pewnie wszyscy bedą z tego kozystac ale... czy za muzyke pobraną np. OWorld trzeba płacic jak za pobrany plik z wap-u????????? przecież to jest . drogie... jedna piosenka cost 6,10zł ??????????!!!!!!!!!!!!! mają na czym zarabiac..... :P :twisted:

jeżeli pomogłem, kliknij na "pomógł" pod moim postem. piti110 pozdrawia.......

#66288  autor: D@rio
 09 kwie 2006, 00:44
UMTS w PlusGSM wcale nie jest taki drogi. Jest normalnie liczony. A więc stawki są bardzo sensowne. W Orange jest bardzo drogo ale to specyficzna firma, ze specyficznym marketingiem. Generalnie założeniem UMTSu jest dostępność dla wszystkich (w sensie grup wiekowych, jako ludności). Natomiast terytorialnie musimy troszkę poczekać. Myślę iż jak UMTS bedzie dostępny w wszystkich miastach wojewódzkich i miastach pow. 100.000 mieszkancow to juz mozna to uznac jako sukces :) ...ale to jeszcze troche. Natomiast szczerze watpie ze iz w najblizszej perspektywie 3 lat UMTS bedzie dostepny na calym terytorium Polski i wyprze GSM...to raczej niemozliwe. To mloda technologia, ktora bedzie sie rozwijac ;) ...ale napewno UMTS to przyszlosc. Nie ma co sie juz pchac w GSM...

#66466  autor: Szalony
 10 kwie 2006, 12:50
Hmm mysle ze umts w wszystkich miastach wojewodzkich i tych powyzej 100tys mieszkancow bedzie u nas dopiero w 2010 roku niestety :| Mam tu na mysli dobry zasieg w budynkach w calych tych miastach a nie tylko w czesciach.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#66528  autor: D@rio
 10 kwie 2006, 16:11
Szalony pisze:Hmm mysle ze umts w wszystkich miastach wojewodzkich i tych powyzej 100tys mieszkancow bedzie u nas dopiero w 2010 roku niestety :| Mam tu na mysli dobry zasieg w budynkach w calych tych miastach a nie tylko w czesciach.
Ty to jesteś przewrażliwiony przez tą Łódź :mrgreen: ...a ja tam się rozkoszuję wspaniałym zasięgiem 3G PlusGSM w Lublinie :-D ;) hihi...

#68482  autor: Szalony
 18 kwie 2006, 12:56
D@rio pisze:
Szalony pisze:Hmm mysle ze umts w wszystkich miastach wojewodzkich i tych powyzej 100tys mieszkancow bedzie u nas dopiero w 2010 roku niestety :| Mam tu na mysli dobry zasieg w budynkach w calych tych miastach a nie tylko w czesciach.
Ty to jesteś przewrażliwiony przez tą Łódź :mrgreen: ...a ja tam się rozkoszuję wspaniałym zasięgiem 3G PlusGSM w Lublinie :-D ;) hihi...
Jak ja Ci zazdroszcze :smt010

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#68562  autor: D@rio
 18 kwie 2006, 18:10
Szalony pisze:
D@rio pisze:
Jak ja Ci zazdroszcze :smt010
eee tam :) Przeprowadź się ;) zapraszam serdecznie do Lublina :mrgreen: zobaczysz jakie to piękne miasto ;)

#68726  autor: iSiO
 19 kwie 2006, 15:02
Dziś u mnie na BOKu Orange powiesili reklame, nie przygladałem sie jej bliżej ale było napisane ze telewizja online, czy to znaczy ze 3G jest w moim mieście?

#69098  autor: D@rio
 20 kwie 2006, 18:16
iSiO pisze:Dziś u mnie na BOKu Orange powiesili reklame, nie przygladałem sie jej bliżej ale było napisane ze telewizja online, czy to znaczy ze 3G jest w moim mieście?
w Łukowie nie ma i pewnie długo nie będzie. W Lublinie ma wystartować w najbliższym czasie...

#69156  autor: tomico
 20 kwie 2006, 21:30
Ja w Katowicach też się rozkoszuje pięknym zasięgiem UMTS :D:D:D Dobrze działa tylko musiałem sobie załatwić kartę USIM.

#69158  autor: kamil1221
 20 kwie 2006, 21:33
Juz coraz wiecej operatorow - co ja mowie wszyscy udostepnili 3G!!!
Narazie jest za malo miast objetych technologia UMTS - jeszcze troche poczekamy az conajmniej polowa polski zostanie pokryta tym zasiegiem.
Mysle osobiscie ze ta technologia to przyszlosc.
Fajnie bedzie zobaczyc osobe z ktora rozmawiamy :wink:
Ale jeden problem sie rodzi - bedzie sie trudniej klamalo przez takie polaczenie - w kazdej chwili osoba ktora do nas dzwoni moze poprosic nas o to abysmy mu pokazali gdzie jestesmy... :(

#69180  autor: iSiO
 20 kwie 2006, 23:04
D@rio pisze: w Łukowie nie ma i pewnie długo nie będzie. W Lublinie ma wystartować w najbliższym czasie...
Tak szczerze to nie wierzyłem że jest...i dziwi mnie ta wielka reklama na szybie wystawowej, 3 G i Wideo Rozmowy i Telewizja.

PS: Przypomina mi sie sytuacja z gazetkami Media Markt które były przynoszone pod drzwi (a jak wiemy Media jest 120 km od Łukowa) z dużym napisem "NIE DLA IDIOTÓW"

#69184  autor: orB
 20 kwie 2006, 23:29
U mnie miasto ma ok 100tys, a nawet nie ma EDGE a co dopiero UMTS :? jednak jak dla mnie sciąganie na telefon jakiejś piosenki za 6,10zł to już jest głupota. Najważniejsze żeby rozmowy staniały, bo smsy już są po groszu. Zanim UMTS w Polsce się rozbuduje i stanieje, przez co będzie łatwiej dostępny, to japońcy znowu coś wymyślą :mrgreen:

#70235  autor: RobertX
 27 kwie 2006, 13:15
Nadajniki UMTS maja za maly zasieg dlatego beda tylko w wiekszych miastach. A niedlugo cos nowego wymysla zeby caly kraj byl objety. KIedys czytalem jakis artykul o WiMAx-e duzo wiekszy zasieg i duzo mniejsze koszta niz UMTS. Albo cos jeszcze innego. Nie sadze zeby UMTS stal sie az tak popularny, a juz napewno nie przy obecnych cenach za kozystanie z np. wideorozmow

#70253  autor: Kaczy
 27 kwie 2006, 14:07
RobertX pisze:Nadajniki UMTS maja za maly zasieg dlatego beda tylko w wiekszych miastach.
Będą też i w mniejszych. Taki był warunek przyznania koncesji.
Mają ileś lat na to, żeby UMTS objął znaczną powierzchnie Polski.

...::: Made for loneliness :::...

#70261  autor: RobertX
 27 kwie 2006, 14:39
No oczywiscie bo przeciez w w samych 10 ajwiekszych nie mialoby sensu, chodzilo mi raczej ze nie bedzie w mniejszych miejscowosciach. Moze bedzie mial taki zasieg jak teraz EDGE !?

#70325  autor: D@rio
 27 kwie 2006, 17:29
RobertX pisze:No oczywiscie bo przeciez w w samych 10 ajwiekszych nie mialoby sensu, chodzilo mi raczej ze nie bedzie w mniejszych miejscowosciach. Moze bedzie mial taki zasieg jak teraz EDGE !?
Tak, w perspektywie kilku lat to napewno ;)

Obrazek

#70422  autor: Irek
 28 kwie 2006, 10:21
D@rio pisze:
Ale kilka to może być trzy, a może być dziewięć! Więc jak to się wszystko ma?

"And one more thing..."

#70492  autor: D@rio
 28 kwie 2006, 21:16
IreQ pisze:
D@rio pisze:
Ale kilka to może być trzy, a może być dziewięć! Więc jak to się wszystko ma?
Dziewięc to już za dużo. W perspektywie 9 lat to już spokojnie możemy mówić o dostępności technologii HSDPA i HSUPA. Natomiast w perspektywnie 3 lat możemy rozmawiać. Napewno na rozwój UMTS-u będzie miała wpływ P4 (chodzi mi o kwestie zasięgu..). Docelowo myślę że w perspektywie do max. 5 lat UMTS powinien byc dostepny w każdym mieście pow. 100.000 mieszkancow. Natomiast, realnie, zobaczymy... ja sam wkrotce stane sie posiadaczem telefonu UMTS (Nokia N70 :-D ) bo PlusGSM proponuje mi coraz to lepsze warunki :-)

Obrazek

#71094  autor: Tragedya
 01 maja 2006, 16:42
Dlaczego jak wchodzę na stronę orangę i chce zobaczyć zasieg UMTS to wyswietla sie strona głowna?

#71225  autor: D@rio
 01 maja 2006, 19:50
Tragedya pisze:Dlaczego jak wchodzę na stronę orangę i chce zobaczyć zasieg UMTS to wyswietla sie strona głowna?
A mi działą i to całkiem nie źle.
Zapraszam => http://www.be.orange.pl/?id=zasieg :)

Obrazek