• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #64900  autor: Irek
 02 kwie 2006, 13:02
Wszystkie dziwne zdarzenia, które miały miejsce w ostatnim czasie u naszych wspaniałych operatorów to jakieś dziwne fatum. Czarne chmury wiszące na sieciami gsm w naszym kraju nie rozejdą się chyba tak szybko. Problemy są rozwiązywane przy pomocy różnych środków, ale nie widać pozytywnego efektu tych działań. Klienci, abonenci i pracownicy firm świadczących usługi telefonii komórkowej nie mają większych powodów do zadowolenia.
Zwykły laik z pewnością stwierdzi, że sytuacja panująca na “polskim rynku” nie jest za ciekawa. Nie zagłębiając się w merytoryczne szczegóły można podać po jednym dziwnym przykładzie dla każdej z sieci:

Era: ostatnio jej pracownicy mięli problemy z otrzymaniem swojego wynagrodzenia za pracę, a to wszystko dlatego, że dwa zarządy rywalizują między sobą o prawo władzy.

Orange – dawna Idea: szum spowodowany zmianą marki Idea na Orange był wielki. Byliśmy zachwyceni i każdy rozpisywał się jak to będzie dobrze w “pomarańczowej skórce”. Dużo pieniędzy wydanych na reklamę, a efekt z tego marny.

No i wreszcie Plus: zamieszanie spowodowane przez nową platformę tzw telefonów na kartę. Problemy z komunikacją, niezadowoleni użytkownicy i ogólna dezinformacja.
Warto zadać sobie pytanie czy po okresie problemów nastąpi spokój i odnowa czy też znowu wszystko zacznie się od początku i zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara przez Orange, Erę i Plusa przewinie się fala następnych chmur?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2006, 15:05 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

"And one more thing..."

#64901  autor: zol82
 02 kwie 2006, 13:05
Tekst dość ciekawy.
Tyle że w Erze jest to broblem wewnętrzny, który narazie na abonentach się nie odbija.
Inna sprawa z Plusem i Orange tu cierpią klienci.
Pozdrawiam

#64904  autor: Irek
 02 kwie 2006, 13:08
Powiem Ci tak, piszę ogólnie o problemach naszych szanownych opów, zarówno o wewnętrzych jak i zwenętrznych. Wiadomo też, że problem Ery się rozwiązuje, ale jak już wcześniej napisałem będzie spokój? Czy znowu zacznie się wszystko od początku? Oto jest pytanie!

"And one more thing..."

#64905  autor: zol82
 02 kwie 2006, 13:11
Pewnie pokaże czas.
Ale wydaje mi się że to jeszcze nie koniec. Chodzi mi tu np. o przejęcie akcji Plusa przez Vodafone, a i kto wie jak bedzie to z Erą i T-Mobile.

#64908  autor: orB
 02 kwie 2006, 13:18
Oby nikt ich nie przejął, bo obawiam się że będzie tak jak w przypadku orange :(
Zapomniałeś jeszcze o heyah i darmowym internecie :mrgreen:

#64910  autor: Irek
 02 kwie 2006, 13:20
orB pisze:Oby nikt ich nie przejął, bo obawiam się że będzie tak jak w przypadku orange :(
Zapomniałeś jeszcze o heyah i darmowym internecie :mrgreen:
Pisałem ogólnie o opach i do tego jeszcze jakiś czas temu, zapomniało mi się o tym i wkleiłem go dopiero teraz.

"And one more thing..."

#64915  autor: PiotrG-dz
 02 kwie 2006, 13:29
Po wygranej Elektrimu są duże szanse ,że zniknie ERA a zastąpi ją niemieckie T-Mobile.Tylko zastanawiam się czy będzie to korzystne dla klienta :?: Ponoć był rebranding T-Mobile na Węgrzech ,czy ktoś z was orientuje się czy było to korzystne :?:

#64982  autor: mucuss
 02 kwie 2006, 19:29
jakoś osobiście nie cierpię , że mam telefon w Orange...ale moim skromnym zdanie to PLUS ma kłopoty nie do opisania... ta sieć się sypie!!!

mucuss

#64993  autor: the_neptun
 02 kwie 2006, 22:14
zol82 pisze:Tekst dość ciekawy.
Tyle że w Erze jest to broblem wewnętrzny, który narazie na abonentach się nie odbija.
Inna sprawa z Plusem i Orange tu cierpią klienci.
Pozdrawiam
wybacz, ale jaki problem tkwi w orange?

#65000  autor: pantera
 02 kwie 2006, 22:43
no właśnie, jaki problem jest z Orange? ... z tekstu żadnych wniosków i konkretów, tylko lanie wody ...
ja jestem w Orange(Ideii) 3,5 roku i nigdy nie miałem z nimi problemów

więc proszę przestać szerzyć defektyzm - niema go :!: a to wszystko to urojenia i mentalność wyniesiona, nie wiem skąd :evil: :evil:

#65002  autor: LukaszB
 02 kwie 2006, 22:50
pantera pisze:więc proszę przestać szerzyć defektyzm - niema go :!
Ja w kwestii formalnej. Chodzi Ci o to, że nie ma słowa defektyzm? Czy o coś innego?
Bo jeżeli o to pierwsze to rzeczywiście nie ma takiego słowa. Moze chodziło o defetyzm?

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#65004  autor: pantera
 02 kwie 2006, 22:55
LukaszB pisze:
pantera pisze:więc proszę przestać szerzyć defektyzm - niema go :!
Ja w kwestii formalnej. Chodzi Ci o to, że nie ma słowa defektyzm? Czy o coś innego?
Bo jeżeli o to pierwsze to rzeczywiście nie ma takiego słowa. Moze chodziło o defetyzm?
jest takie słowo:
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8

polonistów Ci u nas dostatek :mrgreen:

a defektyzm to cytat z Laskowika :!:

#65005  autor: LukaszB
 02 kwie 2006, 23:06
pantera pisze:polonistów Ci u nas dostatek :mrgreen:
To ciekawe, bo w słowniku języka polskiego nie ma takiego słowa.
Możliwe, nie słucham tego Pana.

A żeby nie było offtopic.
Myślę, że IreQ może chciał nawiązać do naczelnych haseł Orange PL, czyli
"Nie robimy rebrandingu po to by było taniej ale po to by było inaczej"
"Klient chce za jakość płacić więcej"

#65007  autor: pantera
 02 kwie 2006, 23:14
LukaszB pisze:
pantera pisze:polonistów Ci u nas dostatek :mrgreen:
To ciekawe, bo w słowniku języka polskiego nie ma takiego słowa.
Możliwe, nie słucham tego Pana.

A żeby nie było offtopic.
Myślę, że IreQ może chciał nawiązać do naczelnych haseł Orange PL, czyli
"Nie robimy rebrandingu po to by było taniej ale po to by było inaczej"
może i niema w słowniku tego słowa, no ale Laskowik go użył i raczej istnieje (potocznie) ...
a Laskowik to taki kabareciarz - komik? ... moim zdaniem najlepszy satyryk sceny politycznej w polsce, jak żył (i żyje) w tym kraju, chociaż już tak bardzo się nie udziela (ale to tylko moje zdanie)

a co do tematu, to jeśli się już coś pisze to warto poprzeć to dowodami, a nie napisać że czegoś nie lubię - a dlaczego? .. bo nie lubię i już :!: - to opinia panująca o Orange, z którą zgodzić się nie mogę ... co nie znaczy żę jest to sieć idealna, jak każda ma swoje problemy i niedociągnięcia - nie podoba mi się tylko to że wiesza się na niej psy, bez podania przyczyny, a opinie opierając na czymś zasłyszanym przypadkiem ....

#65008  autor: LukaszB
 02 kwie 2006, 23:37
pantera pisze:a co do tematu, to jeśli się już coś pisze to warto poprzeć to dowodami, a nie napisać że czegoś nie lubię - a dlaczego? .. bo nie lubię i już :!: - to opinia panująca o Orange, z którą zgodzić się nie mogę ... co nie znaczy żę jest to sieć idealna, jak każda ma swoje problemy i niedociągnięcia - nie podoba mi się tylko to że wiesza się na niej psy, bez podania przyczyny, a opinie opierając na czymś zasłyszanym przypadkiem ....
Ok, wszystko to racja. IreQ napisał konkretnie o co mu chodzi - szum jaki zrobiono wokół rebrandingu nie przełożył się w żaden sposób na korzyść abonentów. A wcześniej i obecnie operator przekonuje, że to z głównie z myślą o kliencie zmieniono markę.

#65009  autor: pantera
 02 kwie 2006, 23:43
LukaszB pisze:
pantera pisze:a co do tematu, to jeśli się już coś pisze to warto poprzeć to dowodami, a nie napisać że czegoś nie lubię - a dlaczego? .. bo nie lubię i już :!: - to opinia panująca o Orange, z którą zgodzić się nie mogę ... co nie znaczy żę jest to sieć idealna, jak każda ma swoje problemy i niedociągnięcia - nie podoba mi się tylko to że wiesza się na niej psy, bez podania przyczyny, a opinie opierając na czymś zasłyszanym przypadkiem ....
Ok, wszystko to racja. IreQ napisał konkretnie o co mu chodzi - szum jaki zrobiono wokół rebrandingu nie przełożył się w żaden sposób na korzyść abonentów. A wcześniej i obecnie operator przekonuje, że to z głównie z myślą o kliencie zmieniono markę.
no nie wiem czy jest aż tak źle ... analizując moje konto:

60zł - kwota deklarowana
10 zł - internet / 5gr za minutę
10zł - wszycy i na wszystko /75gr za minutę - tu istotnie mogło by być taniej
25zł - Orange i stacjonarne /55gr za minutę - 13gr za sms a było (75gr/20gr)
15zł - darmowy numer /połączenia, sms'y i mms'y - podobno wcześniej było tylko na połączenia głosowe

więc moim zdaniem nie jest aż tak źle i moim zdaniem ta oferta jest dla mnie b.dobra i w rezultacie mam więcej minut/wiecej sms'ów niż miałem w Jednej Ideii

oczywiście że nawet sam miałem wielkie nadzieje na wielką rewolucję cenową i po części też się zawiodłem, ale reasumując powtórzę, że nie jest aż tak tragicznie żeby wieszać na Orange psy ...

#65010  autor: LukaszB
 03 kwie 2006, 00:09
pantera pisze:no nie wiem czy jest aż tak źle ... analizując moje konto:

60zł - kwota deklatowana
10 zł - internet / 5gr za minutę
10zł - wszycy i na wszystko /75gr za minutę - tu istotnie mogło by być taniej
25zł - Orange i stacjonarne /55gr za minutę - 13gr za sms a było (75gr/20gr)
15zł - darmowy numer /połączenia, sms'y i mms'y - podobno wcześniej było tylko na połączenia głosowe

więc moim zdaniem nie jest aż tak źle i moim zdaniem ta oferta jest dla mnie b.dobra i w rezultacie mam więcej minut/wiecej sms'ów niż miałem w Jednej Ideii
To teraz wyciąg z taryf Mega, które były swego czasu w Idei:
Mega 150
abonament - 61 zł
minuty - 150 minut do fix lub Ideę/ 75 minut do Plusa i Ery/ 300 smsów wszędzie
do tego nieskończony kapitał minut (przechodzenie minut "w nieskończonośc") za 2,22 zł.
Mankamentem jest archaiczne taktowanie 60/1, ale w ProPozycji można spokojnie dobrać usługę sekunda pro bodajże.

Mam na moim koncie Mega 150 i nikomu jej nie oddam, jest poprostu tanio ;-)
oczywiście że nawet sam miałem wielkie nadzieje na wielką rewolucję cenową i po części też się zawiodłem, ale reasumując powtórzę, że nie jest aż tak tragicznie żeby wieszać na Orange psy ...
Jasne, tylko po co ze strony marketingu Orange płyną sygnały, że jest różowo i cacy? Kłóci się to ze słowami managmentu Orange, przypomnę je ponownie:

Ceny stoją w miejscu, tylko gdzie ta jakość? Ja jej nie odczuwam.

#65011  autor: pantera
 03 kwie 2006, 00:15
dobra, do porozumienia nie dojdziemy ;) ... mi sie podoba, to moje zdanie:)

pozdrawiam :!: :mrgreen:

#65016  autor: D@rio
 03 kwie 2006, 01:00
Nie no, ale trzeba myśleć logicznie. Łukasz ma tutaj racje. Ja sam pamiętam kiedyś promocję w Idea Dla Firm. Promocja dotyczyła samych aktywacji. Nie dość że dostawałeś 2x więcej darmowych minut (do wszystkich) to i jeszcze abonament obniżali o 30%. To mi się bardzo podobało. Szkoda że teraz tego nie ma...

Ale tak to jest. Co człowiek to inne zdanie ;)

#65035  autor: piorunek
 03 kwie 2006, 08:48
to ja dodam trzy grosze:
duzo lepiej byloby gdyby przetarg wygral Hutchison Whampoa (ciekawiej byloby) a tak mamy netie ktora nic nie zrobila oprocz przetargu i wymyslenia nazwy

telefonia stacjonarna i internet bedzie na tym samym poziomie cenowym

na rewolucje zadne nie licze co chyba netia sprzeda p4 ale na to mozna dlugo czekac