Użytkownik
Ranga
Obserwator
Model telefonu
NOKIA
Sieć
IDEA
Niestety - maniacy pisania wiadomości SMS będą mocno zawiedzeni. 6630 koduje wiadomości w Unicode co sprawia, że przy użyciu choćby jednego polskiego znaku diakrytycznego maksymalna jej długość spada do 70 znaków. Trzeba się albo z tym pogodzić, albo wyłączyć polski słownik T9 i pisać bez polskich znaków...siara2 pisze:Przecież to paranoja jest ????? Co wy o tym myśłicie??? Szczerze chciałem kupić taka wypasiąną maszynke , ale jak się dowiedziałem o tym to mnie trafił s..no nie powiem co sami wiecie!
SMS wysyłany z telefonu GSM, zawierająca nie więcej niż 160 znaków alfanumerycznych kodowanych na 7 bitach lub nie więcej niż 140 bajtów danych w postaci binarnej, zgodnie z normami ETSI GSM. W przypadku jednorazowego przesłania wiadomości zawierającej więcej niż 160 znaków alfanumerycznych lub więcej niż 140 bajtów danych w postaci binarnej, tekst lub dane są dzielone na odpowiednią liczbę SMS-ów, z których każdy obciążany jest opłatą indywidualnie, zgodnie z Cennikiem. W przypadku przesyłania wiadomości zawierającej polskie znaki (np. ą, ę, ł) przy wykorzystaniu aparatu telefonicznego kodującego polskie znaki (tryb UNICODE), długość wiadomości wynosi maksymalnie 70 znaków alfanumerycznych.
to poprostu jest tak zrobione i niczym tego nie zmienisz.możęsz najwyżej pisać bez pl znaków i t9, lub z t9 i bez pl znaków (po prostu dodawaj nowe słowa bez pl do słownika)siara2 pisze:Dzięki za odpowiedź troche mnie pocieszyła;) bardzo mi się podoba 6630, ale znowu czytałem że radia nie ma??? Jak to jest??? Czy może 3230 która jest z radiem jest godna polecenia??? Tu znowu okroili na kablu i płytce do kompa co za dramat;( a ceny na allegro podobne;)
[ Dodano: 2006-02-28, 15:25 ]
Jeszcze jedna sprawa, mam obecnie 6230, bardzo sobie chwale też am dużo jak na taki mały telefon, bo i radio i mp3 i aparat nie dokładny ale jest;) dużo pisze smsów , potrzebuje telefonu NOKI bo jej fanem jestem do pisania smsów, czyli jak pisze z t9 polski w moim telefonie to pisze mi normalnego smsa i koduje tak aby był w 160 znakach??? A dlaczego telefony noki bardziej zaawansowane i nowe tak nie mogą mieć??? A i jeszcze jedno ktoś już wsponiał że przewaga symbianowców jest wielka ok zgadzam sie a co i jak zrobić aby wysyłał normalnie w 160znakach z t9 polski??? z kad program ile to kosztuje czy serwis noki może pomóc czy nie ma takiej opcji??? Sam na tyle się nie znam na tym wiec jak kupie to urzywąc chce;)
Jeśli chodzi o ekrany, to do końca nie wiem jak to jest, w każdym razie N6230i ma 208x208, a w 6230 jest 128x128.siara2 pisze:w wolnej chwili mi jeszcze dopisz oco chodzi z ekranem przecież telefony mają tą samą obudowe jak oni wsadzili tam większy ekran (sorki ja jestem zielony w tych zmianach)