• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

#481176  autor: Marens
 10 cze 2011, 17:14
Kupiłem dziś i aktywowałem starter Heyah.
Przez pierwszą godziną na wyświetlaczu bylo standardowo "ERA / HEYAH".
Po godzinie została pobrana nowa nazwa: "heyah"
Dobrze, że nie ma T-Mobile, ale moim zdaniem powinno być z dużej litery Heyah.
Obrazek

#481199  autor: maciek764
 10 cze 2011, 20:26
teraz taka dziwna moda na wszystko z małej :twisted:

#481252  autor: DanielR
 10 cze 2011, 23:48
Marens pisze:moim zdaniem powinno być z dużej litery Heyah.
Jetem za, też tak uważam!
Moim zdaniem w telefonie z SIM-em sieci T-Mobile powinno wyświetlać się T-Mobile PL.
Natomiast w terminalu z SIM-em Heyah - samo Heyah (ewentualnie Heyah PL). :wink:

#481745  autor: ganc2
 13 cze 2011, 13:14
u mnie powiadomienie o zmianie nazwy przyszlo pare dni temu, ale na wyswietlaczu nadal dumnie kroluje Era... chyba zrobie pamiatkowego screena

#481801  autor: Skarpyta
 13 cze 2011, 16:26
ganc2 pisze:u mnie powiadomienie o zmianie nazwy przyszlo pare dni temu, ale na wyswietlaczu nadal dumnie kroluje Era... chyba zrobie pamiatkowego screena
dokładnie miałem też tak samo.Dostałem smsa z informacją że na wyświetlaczu aparatu pojawi się nazwa T-mobile ale jak dotąd na moim wyświetlaczu, ojca, mamy którzy również mają Ere/ T-mobile nic się nie zmieniło :?

Obrazek
Obrazek

#481808  autor: Sig
 13 cze 2011, 16:51
Mam głupi pomysł, ale może... Spróbujcie wyłączyć telefon i wyjąć baterię? Nie tylko wyłączyć.
Taki luźny strzał :-).

#481810  autor: KC-KARLOS
 13 cze 2011, 16:54
Sig pisze:Mam głupi pomysł, ale może... Spróbujcie wyłączyć telefon i wyjąć baterię? Nie tylko wyłączyć.
Taki luźny strzał :-).
Sig - ja tak robiłem codziennie mając karty z Ery i Heyah - w żadnej z nich nie pojawiło się T-Mobile.pl - pisało odpowiednio Era oraz Era / HEYAH

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#481814  autor: DanielR
 13 cze 2011, 17:12
Tylko nie wiem jaki sens w "bawieniu" się w ten sposób telefonem, gdy na oficjalnym profilu na Facebook'u T-Mobile informuje, że zmiany związane ze zmianą nazwy na wyświetlaczu telefonu mogą potrwać do połowy lipca...
Chyba tylko dla własnej satysfakcji. :wink:

#481838  autor: Prometo
 13 cze 2011, 18:51
Skarpyta pisze:Dostałem smsa z informacją że na wyświetlaczu aparatu pojawi się nazwa T-mobile ale jak dotąd na moim wyświetlaczu, ojca, mamy którzy również mają Ere/ T-mobile nic się nie zmieniło
Coś mi się obiło o uszy że zmiana ma ruszyć od 1 lipca a jak będzie w praktyce to się okaże. tak dla ciekawski stronę z Ery na T-Mobile zmienili o godz. 0.05 5 czerwca.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#483179  autor: line-rider
 19 cze 2011, 21:27
Witam wszystkich

Jak możemy wyczytać na facebooku T-Mobile, zmiany nazwy sieci rozpoczną się od jutra i mają potrwać do 20 lipca. Ja czekam z niecierpliwością, bo powitanie i sms o tym że PTC zmienia markę już dostałem. Kupiłem też nowy starter Ery i tak samo jak u innych nazwa zmieniła się szybko na T-mobile.pl.

Chcąc jednak wrócić do tematu Jak Oni to robią że przy włożeniu zagranicznej karty typu Orange CH, Life lub MTS lub jeszcze innych i tak pojawia się T-Mobile (roamingowcy), chce powiedzieć że jest to możliwe poprzez kazdą sieć poczynając od 2.5G. Czyli gdybyście używali czystego GSM sieć nie zostałaby narzucona przez operatora. W starych telefonach SE była możliwość wyboru pomiędzy GSM a GPRS. Operator ma takze możliwość "wczytywania" do telefonu nazwy sieci poprzez GPRS. Nie musi to być SOFT ani karta SIM. Jest to rzecz którą zauwazyłem bedąc w Czarnogórze i Hiszpanii. Automatycznie gdy wybierałem GPRS nazwa zmieniała sie z MONET na T-Mobile CG lub analogicznie z AMENA na Orange ES.

Analogicznie wszyscy wizytujący Polską sieć T-Mobile mają juz T-mobile nie Era.
Może ktoś się spotkał z czymś z takim?

#483195  autor: mkowalski
 19 cze 2011, 22:17
line-rider, w innym temacie zostało to wszystko dokładnie opisane - http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=51813
Marcin_7 pisze:Są trzy "źródła" z którego telefo bierze nazwę sieci:

1) Nazwy sieci zapisane w pamięci telefonu (oczywiście jakiejś stałej) i powiązane z MCC+MNC. Jak telefon odczyta z sieci MCC+MNC i skojarzy z nazwami w swojej pamieci, to je wyświetli.
2)Nazwa wysyłana przez sieć, funkcjonalność nazywa się NITZ (Network Identity and Time Zone). Ta informacja nadpisuje tą opisaną w punkcie 1)
3)Nazwy sieci zapisana na karcie (U)SIM i powiązane z z MCC+MNC. Ta informacja nadpisuje nazwy otrzymane w punktach 1) i 2)

Co do funkcjonalności NITZ (opisanej w 2) ). MSC wysyła tę informacje (time zone, time, network identity (czyli nazwe długą/krótką) <- nie musi wysłać wszystkich parametrów,
może tylko niektóre) do BSC/RNC i dalej jest ona przesyłana drogą radiową. MSC wyśle to info po zalogowaniu się do sieci lub gdy telefon przejdzie na obszar kontrolowany przez inne MSC. Chyba też jest wysyłane przy jakichś specjalnych okazjach typu "zmiana czasu w core networku w związku z przejsciem z imowego na letni", itp.).

Ta funkcjonalność NITZ to supplementary service (jak przekierowanie połączenia, albo call baring) to trzeba mieć aktywowane w HLR. Może się zdażyć, że czyjś profil nie ma i wtedy dla jednego będzie działać a dla innego nie.

I jeszce jedna uwaga: Dane przesyłane za pomocą NITZ i w ogóle info: co ma być przesyłane (nazw sieci/czas itp) są ustawiane per MSC. Może się teoretycznie zdażyć, że na jakimś obszarze dostaniesz to info na na innym nie.

#483261  autor: Matyk
 20 cze 2011, 10:03
Jak kupicie karte T to na wyświetlaczu piszę:

T-Mobile.pl

nie wiem po co to PL :/

#483270  autor: DanielR
 20 cze 2011, 10:39
nie wiem po co to PL :/
A moim zdaniem to dobre rozwiąznie (również a może przede wszystkim) dla ludzi zbytnio nie obeznanych w telekomunikacji.
Jeżeli ktoś taki znajdzie się w pasie przygranicznym (lub przekroczy granicę), przy której działa ta sama sieć, np. T-Mobile, Orange (z tym, że jej rożne krajowe oddziały, a ich zasięgi się pokrywają), to od razu dowie się (spoglądając jedynie na wyświetlacz), czy zapłaci za roaming, czy też spokojnie może rozmawiać po krajowych stawkach.

PS Żałuję jedynie, że jest to napis akurat w takiej formie, a nie T-Mobile PL.

PPS A zresztą, moim zdaniem każdy powinien mieć możliwość dopasowania sobie nazwy (wyboru z kilku propozycji) do własnych upodobań. :wink:

#483334  autor: Matyk
 20 cze 2011, 14:01
Rozumiem o co chodzi ale mogliby zrobić tak jak ma orange!
jesteś w swoim kraju to piszę samo "orange" a jak przekroczysz granice np. Słowacji to wyskakuje na tel nazwa "orange sk" i też wiesz że tel. jest w roamingu...
w swoim kraju powinno pisać samo T-Mobile. Takie jest moje zdanie :P

#483335  autor: maciek764
 20 cze 2011, 14:07
Śmieszna jest cała ta kwestia nazw. Wsadziłem do telefonu SIM Ery to na ekranie głównym i wyboru sieci wyskoczyło T-Mobile.pl (beznadzieja), wsadziłem kartę Plusa to znowu jest Era ;)

#483375  autor: rmpogorzelski
 20 cze 2011, 16:26
Niektóre karty SIM (np Freem) potrafią narzucać nawet nazwę sieci macierzystej przy wyborze sieci. Widocznie T-mobila również.

#483898  autor: Skarpyta
 22 cze 2011, 15:04
opowiem co przytrafiło mi się w miniony weekend, może trochę odskoczę od tematu ale związane z nazwą.Otóż moją poprzednią kartę SIM miałem 5 lat :( i przed ostatnim weekendem z nazwy Era na wyświetlaczu zmieniło się na T-Mobile.pl, w końcu się doczekałem aż do soboty kiedy zgubiłem telefon ;/ w poniedziałek wyrobiłem duplikat karty i co i znów Na wyświetlaczu napis ERA.

Obrazek
Obrazek

#483900  autor: mkowalski
 22 cze 2011, 15:06
Skarpyta pisze:w poniedziałek wyrobiłem duplikat karty i co i znów Na wyświetlaczu napis ERA.
A jaką kartę SIM dostałeś? Jeszcze z Ery, czy już z T-Mobile?

#483907  autor: Skarpyta
 22 cze 2011, 15:25
pracownik jak otworzył szufladę to mało co za głowę się nie chwyciłem bo tam był cały stos ja wiem ok. 200 starterów i wszystkie takie same więc jak wyłamałem nową karte to zobaczyłem że to ERA nic z T-mobile nie związane tylko naklejka na tym opakowaniu jest że teraz Era zmieniła się w T-mobile i to wszystko

Obrazek
Obrazek

#483912  autor: mkowalski
 22 cze 2011, 15:41
Skarpyta pisze:jak wyłamałem nową karte to zobaczyłem że to ERA nic z T-mobile nie związane tylko naklejka na tym opakowaniu jest że teraz Era zmieniła się w T-mobile i to wszystko
No to nic dziwnego, że masz na wyświetlaczu napis Era, skoro dostałeś starą kartę. Na nich nie ma jeszcze zaprogramowanej nowej nazwy. Procedura zmiany nazwy na kartach SIM dopiero się zaczęła i wg oficjalnych informacji ma potrwać do końca lipca.
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5