• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #457158  autor: wiktoria w.
 02 lut 2011, 10:23
Na rynku pojawił się ostatnio nowy trend w technologiach przeznaczonych dla osób starszych.
takie marki jak Barel Poland, Myphone, Maxcom czy trak prześcigają się w pomysłach na unikalny design. Co o tym sądzicie? Czy macie doświadczenie w zakupie takiego sprzętu????
 #457162  autor: Abcn
 02 lut 2011, 10:50
wiktoria w. pisze:Na rynku pojawił się ostatnio nowy trend w technologiach przeznaczonych dla osób starszych.
takie marki jak Barel Poland, Myphone, Maxcom czy trak prześcigają się w pomysłach na unikalny design. Co o tym sądzicie? Czy macie doświadczenie w zakupie takiego sprzętu????
O czym ?

pozdrawiam
A
 #457171  autor: invadersmustdie
 02 lut 2011, 11:24
wiktoria w. pisze:Czy macie doświadczenie w zakupie takiego sprzętu????
Ja mam doświadczenie, ponieważ zostałem poproszony o kupno takiego telefonu dla osoby z mojej rodziny. Wybór padł na myPhone 1060.

Teraz plusy. Telefon jest naprawdę prosty w obsłudze, tak prosty, że miałem przez krótki moment problem z obsłużeniem jego bardziej zaawansowanych funkcji, takich jak np. nastawienie godziny :) Drugi plus - jest to pierwszy telefon z którym sobie seniorka bez problemu poradziła. Wcześniej podsuwaliśmy jej kilka, ale ciężko jej było to ogarnąć. Tutaj jest prosto - suwak w górę zablokowana klawiatura, suwak w dół, odblokowana. Klawisze są bardzo duże i nie ma problemu z ich wybieraniem. O baterii nic nie powiem, bo za krótko znam ten telefon, ale wychodzi na to, że powinna wytrzymać spokojnie tydzień. Przycisk SOS - telefon zaczyna wyć i wysyła sms na zdefiniowane numery, następnie próbuje się na nie po kolei dodzwonić. Czy to może coś pomóc w razie np. napadu, albo zasłabnięcia? Nie wiem.

Teraz minusy. Cena - telefon kosztował dużo jak na wykonanie, jakie sobą przedstawia. Chromowana obudowa to tandetny plastik, na niektórych fragmentach obudowy widać pozostałości po "formach odlewniczych", takich jak np w modelach do sklejania, gdzie po oderwaniu trzeba ten fragment spiłować. Boczne suwaki to plastik jak w najtańszej chińszczyźnie, do tego słabo spasowany. I teraz najgorsza rzecz: po kilku dniach użytkowania odkleiła się z prawej strony osłona ekranu. Na razie nie ma tragedii, ale latem gdy telefon będzie częściej używany poza domem, to nie chce myśleć o brudzie który się przez tę szczelinę dostanie między szybkę a ekran.

Wniosek: jeśli musisz kupić coś dla starszej osoby, a osoba ta ma choć nikłe pojęcie o technice, albo w miarę dobry wzrok, to weź jakąś podstawową Nokię. Cena niższa o połowę, a jakoś o niebo lepsza. Ja sam w pewnym momencie zastanawiałem się nad używką z dużymi klawiszami i w miarę prostą w obsłudze np. Nokia 3310 z allegro, ale presja rodzinna wymogła na mnie nowy aparat.

#457352  autor: bob
 03 lut 2011, 00:00
invadersmustdie pisze:po kilku dniach użytkowania odkleiła się z prawej strony osłona ekranu.
a nie jest to czasem folia na ekran firmowo zzakladana w nowych telefonach i przeznaczona do zdjęcia po zakupie? :roll:

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#457366  autor: Skarpyta
 03 lut 2011, 00:32
bob pisze:
invadersmustdie pisze:po kilku dniach użytkowania odkleiła się z prawej strony osłona ekranu.
a nie jest to czasem folia na ekran firmowo zzakladana w nowych telefonach i przeznaczona do zdjęcia po zakupie? :roll:
ale przynajmniej z tego co sadze to kazdy kto ma nowy telefon trzyma folie jak najdluzej zawsze to jest jakas lepsza ochrona i plus przy sprzedazy.A z tymi foliami to roznie bywa mialem juz kilka nowych telefonow z salonu co folia nie wytrzymala dlugo a w obecnym LG folia na wyswietlaczu jest od listopada i nawet sie nie nie zadarla

Obrazek
Obrazek

#457370  autor: franek13
 03 lut 2011, 01:14
Też zakupiłem podobny telefon dla osoby starszej z rodziny, Maxcom MM500. Może opiszę szybko zady i walety tego aparatu:

+ Poziom głośności rozmów bardzo dobry, jak jest cisza w pokoju to nawet się nie trzeba babci pytać z kim rozmawiała ;)
+ Duże klawisze numeryczne
+ 3 przyciski Speed Dial
+ Dobry wyświetlacz monochromatyczny z dużymi literami/cyframi

- Jakość wykonania :/
- Bateria wystarcza na 3-4 dni po kilkadziesiąt minut rozmów na dobę
- Czasem potrafi się zawiesić tak, że pomaga tylko wyjęcie baterii
- Cena (dałem za niego 200zł) nieadekwatna do jakości wyk. i funkcji.

Ogólnie gdyby znalazła się jakaś alternatywa (priorytet to głośność rozmów) to chyba bym wymienił aparat.

#457507  autor: invadersmustdie
 03 lut 2011, 16:42
bob pisze:
Nie no kolego nie róbmy ze mnie idioty :) Folia to folia. Może źle się wyraziłem, chodzi mi o to, że nad ekranem LCD jest plastikowa szybka będąca osłoną ekranu. W innych telefonach, zwykle bywa ona zintegrowana z obudową, a tutaj jest wklejona w ramkę. I ona się właśnie w mocowaniu prawego dolnego rogu odkleiła i i powstała szczelina przez którą można dotknąć ekranu LCD, np. za pomocą zapałki.

#457624  autor: DeLirQa
 03 lut 2011, 22:25
niestety, ale w zdecydowanej większości telefonów "dla seniora" jakość wykonania nie jest najlepsza. Z tego segmentu mialem kontakt z myphonem 1070. Ciekawie wygląda(jak na tel dla seniora :-D ), wykonanie nie najlepsze, ale da radę, wyświetlacz jest czytelny. Klawiatura jest wygodna. Dzwonki są głośne i z usłyszeniem dzwoniącej komórki starsza osoba nie powinna mieć problemu. Rozmowy są wyraźne, jednak mam wrażenie, że mogą być za ciche. Bateria jest przyzwoita w nim. Jednak trzeba uważać na wadliwe egzemplarze, bo wtedy mogą co miesiąc trafiać do serwisu

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#458355  autor: wiktoria w.
 07 lut 2011, 13:32
jeśli już mowa o Myphone to ok jest to konkurencyjna marka w linii dla seniorów, jeśli jednak bierzemy pod uwagę cenę to wybrałabym zdecydowanie Barel. wystarczy porównać najnowsze modele - za 1800 duro MyPhone trzeba zapłacić 399, przy czym za odpowiednik tego modelu Barel S100 zaledwie 149. To robi różnicę zwłaszcza, że jakoś model MyPhone nie powala z nóg ;-(

Komóreczka?

#459087  autor: DeLirQa
 11 lut 2011, 02:19
Poza tym wykonanie telefonów dla seniora marki barel stoi na wyższym poziomie niż myphony

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.

#459090  autor: wezysko
 11 lut 2011, 07:39
Zamiast tego szajsu ,który wcześniej wymieniliście proponuje Wam SAMSUNG C3060. Kupiłem mojemu ojcu - 66 lat - kompletny laik w telefonach , używa już rok i jest mega zadowolony. Telefon na prawdę za niewielkie pieniądze w sklepach internetowych - ja za swój dałem 270zł w Neo24 - a przynajmniej rodzic ma porządnie wykonany telefon ze wszystkimi funkcjami i przyzwoita baterią. I jak odbierze na w towarzystwie to nie ma moim zdaniem takiego wstydu jak np z cegła myphone. Mojej mamie kupiłem tez samsunga - Samsung S3600 Silver. Dla starszej kobiety rewelacja duze cyferki banalna obsługa za 289 złna merlin.pl - Nie ma sensu szukac wśród plastikowego badziewia jak mozna kupic porzadny telefon za nie wysoka cene
Pozdrawiam

#459299  autor: Rezo
 12 lut 2011, 10:03
Bardzo ładny i funkcjonalny telefon dla seniorów zaprezentował w zeszłym roku Sagem - model Cosyphone. Jest już dostępny na zachodzie, mam nadzieję że wkrótce będzie go można kupić także w Polsce.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#465418  autor: telepoool
 16 mar 2011, 13:50
DeLirQa pisze:Poza tym wykonanie telefonów dla seniora marki barel stoi na wyższym poziomie niż myphony
ciężko się z nie zgodzić, jak jeszcze uwzględni się różnice w cenie

#466546  autor: wiktoria w.
 22 mar 2011, 15:55
nie wierzę w telefony rzekomo dla seniorów produkowane przez marki, które nie specjalizują się w konkretnej dziedzinie gsm tylko we wszystkim po trosze

#467097  autor: telefon24
 25 mar 2011, 15:50
Ja jednak dla ojca wybrałbym jakąś nokie z dużymi klawiszami..

TeleKROWA.pl – koniec dojenie Klientów – http://telekrowa.pl

#469361  autor: telepoool
 07 kwie 2011, 15:16
Tak tylko się wydaje, produkt marki, która specjalizuje się w zgłębianiu nowoczesnych technologii typu android ciężko zawierzy w tym zakresie.

#470129  autor: avt31
 11 kwie 2011, 23:30
Miałem ten sam problem i niestety po tzw analizie "macanej" wnioski są dosyć jednoznaczne.
Stara Nokia nawet z monochromatycznym wyświetlaczem i nową baterią. będzie lepsza od tych chińskich wynalazków. Znana mi osoba używa Nokii 5110 i sobie chwali.

Jedyny plus np. myPhone to 3 letnia gwarancja, ale to jest zawarte w wysokiej cenie tych telefonów - kalkulatorów.

#470139  autor: DeLirQa
 12 kwie 2011, 00:11
Z tym, że gdy trafi Ci się wadliwy model(a zdarza się to nierzadko) to będzie więcej leżał w serwisie niż Ty będziesz go używał. Jeżeli tel dla seniora to Emporia.

#470142  autor: avt31
 12 kwie 2011, 00:24
DeLirQa pisze: Jeżeli tel dla seniora to Emporia.
Tylko Emporia ma ceny z kosmosu.