• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #455228  autor: rfk
 24 sty 2011, 15:48
Witam, tydzień temu wpadł mi telefon do ubikacji :oops:
przestał działać...
i tu moje pytanie ponieważ moczę płytę główną w wodzie destylowanej i nie wiem jak długo to robić oraz co muszę jeszcze zamoczyć ?
wyświetlacz ? mikrofon i głośnik ?

a może lepszy jest spirytus ?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 20:30 przez rfk, łącznie zmieniany 1 raz.
 #455237  autor: KamaZ
 24 sty 2011, 16:11
rfk pisze:Witam, tydzień temu wpadł mi telefon do ubikacji :oops:
Masz refleks, żeby zainteresować się tym po tygodniu :P

Mi jak kiedyś W810i wpadł do kufla z piwem (1/3 kufla była) od razu wyciągnąłem baterie i tego samego dnia rozłożyłem na części i prosto do spirytusu (czysty taki jak do picia nie żaden salicylowy) na jakieś 12 godzin i przeczyściłem płytkę z osadów szczoteczką.
Następnie rozłożyłem części na kartce i suszył się 2 albo 3 doby w temperaturze pokojowej.
Poskładałem i działa to tej pory bez problemów :-)

#455238  autor: rfk
 24 sty 2011, 16:19
Nie było mnie przez tydzień w domu a już nie miałem czasu żeby zająć się tym w ten sam dzień.

#455269  autor: KamaZ
 24 sty 2011, 19:49
No cóż, trudno. Próbuj może akurat coś wyjdzie.

#455727  autor: thonka
 26 sty 2011, 19:55
jak nie wyciagnales odrazu baterii to telefon moze byc juz nie do odratowania...

rozloz telefon, wrzuc do ryzu (choc pewnie wilgoc juz dawno z niego wyszla)

woda destylowana bez wanienki jest bez sensu, spirytus (gospodarczy najlepszy) to tez nienajlepszy pomysl choc jakis brud zawsze zbierze. wysusz.
wygrzej go przez tydzien przy kaloryferze, jak to nic nie da, wygrzej troche dluzej.

kumplowi tak po 3-4 tygodniach grzania (zapomnial w ogole, ze zostawil tam telefon) odratowala sie n73, ale baterie, karte pamieci i karte sim wyciagnal momentalnie po kontakcie z woda, a pozniej domowymi metodami przez 4-5 godzin nonstop probowal pozbywac sie wilgoci z telefonu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#455847  autor: castagnet
 27 sty 2011, 09:36
rfk pisze:co muszę jeszcze zamoczyć ?
wyświetlacz ? mikrofon i głośnik ?
Nie można wkładać mikrofonu, głośnika ani LCD do żadnych płynów!

Pomocz go w tym spirytusie albo w denaturacie. Możesz też kupić izopropanol, byłby chyba najlepszy.

Po takim okresie wnioskuję że bateria może być już trupem, jak masz możliwość to sprawdź ją miernikiem, jak ma mniej niż 3,0V to nie jest za dobrze. Ładowarka sama raczej jej nie podniesie i masz do wyboru, albo nowa bateria albo naładowanie baterii na krótko, czyli napięcie około 4-5V przyłożyć do biegunów baterii i będzie chodzić.