• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #39201  autor: daniel
 31 gru 2005, 02:13
Apel o niewysylanie sms-ow!

Włoskie stowarzyszenie obrony praw konsumentów zaapelowało do wszystkich rodaków, by nie wysyłali sms-ów z życzeniami noworocznymi. Według organizacji należy ukrócić zyski operatorów telefonii komórkowej, którzy na pozdrowieniach wysyłanych w ostatnim dniu roku zarabiają 45 milionów euro.

"Nie wysyłajcie w Sylwestra sms-ów, bo kosztują za dużo; w ten sposób robicie tylko prezent firmom telefonicznym" - zaapelowało stowarzyszenie o nazwie Lista Consumatori.

Obrońcy praw konsumentów zwrócili uwagę na dysproporcję między realnym kosztem wysłania telefonicznej wiadomości a opłatą za tę usługę. "Wysłanie sms-a kosztuje każdego z nas 15 centów, podczas gdy operatorzy telefonii komórkowej płacą za to zaledwie jeden cent" - zauważyli działacze organizacji w specjalnej odezwie.

Zaapelowali także do firm telefonicznych, by połowę swych zysków, uzyskanych w Sylwestra, przeznaczyły na cele dobroczynne.

Sylwia Wysocka (mj)
www.wp.pl
Ja uwazam ze maja tu troche racji. Operatorzy zarabiaja krocie. My w pewnym sensie tracimy. Zawistny nie jestem, i nie bede zagladal nikomu do kieszeni, ale w tym roku smsa, nie wysle.
A co o tym Wy myslicie?b

Lights are blinding my eyes...

#39203  autor: Rogal
 31 gru 2005, 03:09
W Polsce jeden SMS w okresie od 23 Grudnia do 1 Stycznia powinień kosztować 1 grosz :twisted:

#39242  autor: Skarpyta
 31 gru 2005, 10:25
wczoraj w w TV mówili że jak były swięta to ludzi wysłali 3,5 miliona sms-ów anie wiadomo ile wysla dzis na nowy rok :shock:

Obrazek
Obrazek

#39252  autor: Kaczy
 31 gru 2005, 11:21
Orange żonglowało dziś danymi dotyczącymi ilości wysłanych SMS-ów w Święta.

Pierwsza wersja z godziny 13 mówiła o ponad 170 mln SMS-ów wysłanych w dniach 23-26. grudnia. Wiadomość z godziny 16 podaje już tylko 113 mln wiadomości

W czasie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia klienci sieci Plus GSM przesłali blisko 85 mln SMS-ów

24. grudnia abonenci Ery wysłali blisko 300 tys. MMS-ów - to 4 razy więcej niż w zeszłym roku. Wiadomości SMS było aż 110 mln (razem wysłane i odebrane) - to wzrost o prawie 40 mln w porównaniu z 2004 rokiem. W tym roku abonenci Ery w zwykłe dni wysyłali i odbierali około 37 mln wiadomości.

25. grudnia wiadomości było trochę mniej - MMS-ów 225 tys. (znów 4 razy więcej niż w 2004 roku), zaś SMS-ów - sumarycznie wysłanych i odebranych około 43 mln (w 2004 roku było 15 mln mniej).
Skarpyta, jak widać telewizja kłamie :twisted: :twisted:

...::: Made for loneliness :::...

#39263  autor: adamos
 31 gru 2005, 12:19
Racje to i moze mają
ale trzeba spojrzeć na sprawę z innej strony jakby eski kosztowały po 1 gr we weszystkich sieciach wyobraźcie sobie jakie powstało by przeciężenie :)
PS wole eski po 2 gr i troche mniejsze zapchanie :D

#39264  autor: Klusek
 31 gru 2005, 12:22
A może pójdźmy jeszcze dalej, oprócz SMSów nie wysyłajmy kartek świątecznych, bo wtedy zarabia poczta, nie dzwońmy, bo zarabia nasz operator. Nie wysyłajmy emaili, bo zarabia nasz dostawca internetu. Zostaje złożyć życzenia osobiście, ale to też nie będzie takie proste. jeżeli ktoś mieszka daleko to trzeba by tam dojechać, ale przecież wtedy zarabiać będą PKP, PKS, stacje benzynowe itp. itd. Na piechotkę też nie pójdziemy, po pewnie przy takim mrozie zaraz jakieś choróbsko złapiemy i zarobi nasz lekarz i apteka. Wychodzi na to, w tym roku życzenia będziemy składać tylko osobom które mamy pod ręką :)

Obrazek
Obrazek

#39280  autor: Bobb
 31 gru 2005, 13:18
Brawo Klusek. Doskonale to podsumowales :D

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#39281  autor: blom
 31 gru 2005, 13:40
idiotyzm - jak mi 15 centow za drogo to nie i fju a kto chce i tak wysle!

jest gospodarka kapitalistyczna (chyba) to jak ci nie pasi to nie a co Cie obchodzi ze ja sprzedam cos warte 1pln za 1 milion?
 #39317  autor: bigman
 31 gru 2005, 15:11
daniel pisze:Ja uwazam ze maja tu troche racji. Operatorzy zarabiaja krocie. My w pewnym sensie tracimy. Zawistny nie jestem, i nie bede zagladal nikomu do kieszeni, ale w tym roku smsa, nie wysle.
A co o tym Wy myslicie?b
Ja mysle ze jesli skladasz komus zyczenia liczac przy tym ile kasy na to wydales, to takie zyczenia na pewno nie beda szczere.

#39350  autor: grobelas
 31 gru 2005, 16:19
A ja wysyłam życzenia korzystając z darmowych bramek internetowych i wypisuję je szczerze, gdyż każdej osobie staram się życzyć tego, czego wiem że ona by sobie życzyła i wiem, że jest to szczere :) - to tak do przedmówcy. Łącze mam stałe i to już od dwóch lat i jeżeli chodzi o jakieś koszty związane ze składaniem życzeń, no to pewnie trzeba doliczyć....hmmmm, może mniejszy transer jaki mi zostanie do wykorzystania :) , a może to, że klawisze na mojej klawiaturze są przez te życzenia troszkę bardziej zużyte :) POZDRAWIAM i korzystając z okazji życzę wszystkim SZCZĘSLIWEGO NOWEGO ROKU (tak też można)

#39415  autor: eone
 31 gru 2005, 21:54
hehe :-)
ja wysylam zyczenia nie po to, by siec sobie zarobila, a po to, zeby druga osoba wiedziala, ze zycze jej dobrze itp. ;-)

Nokia - Connecting People :-)

#39491  autor: D@rio
 31 gru 2005, 23:43
eone pisze:hehe :-)
ja wysylam zyczenia nie po to, by siec sobie zarobila, a po to, zeby druga osoba wiedziala, ze zycze jej dobrze itp. ;-)
A ja wysylam zawsze po 0:00 wszystkim osobom po to aby sie siec jeszcze bardziej zakorkowala :D ;)
 #39493  autor: daniel
 31 gru 2005, 23:52
bigman pisze:
daniel pisze:Ja uwazam ze maja tu troche racji. Operatorzy zarabiaja krocie. My w pewnym sensie tracimy. Zawistny nie jestem, i nie bede zagladal nikomu do kieszeni, ale w tym roku smsa, nie wysle.
A co o tym Wy myslicie?b
Ja mysle ze jesli skladasz komus zyczenia liczac przy tym ile kasy na to wydales, to takie zyczenia na pewno nie beda szczere.
A czy ja tak powiedzialem?
Poprostu napisalem swoja opinie!
A tak pozatym, to mogles to inaczej ujac!

Lights are blinding my eyes...