• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #28776  autor: Saracen
 04 lis 2005, 17:32
zadano pytanie....z elektrotech..

kto ma pojęcie o tym jak przebiega taryfikacja za MMS i GPRS w dawnym POP - teraz ORANGE (GO) - jak sa taryfikowane pakiety za ile kB itd .. nie znalazłem tego na ich stronie - ale z biurem obsługi nie chce mi sie gadać bao to są niekompetentne jełopy - np o pytanie dlaczego nie działa mi GPRS i MMS w moim telefonie pomimo konfiguracji zgodnie z ich zaleceniami (motorola E365) - pani z infolini powiedziała że chyba mam telefon w którym zdjęto simlocka i za takie przypadki oni nie odpowiadają (faktycznie telefon kupiony w komisie chyba chodził wcześniej w ERZE) - no ale po zmiane serwerów i punktów dostępowych na ORANGE - telefon nagle ożył i teraz mam GPRS i MMS - ale coś mi nie pasuje z naliczaniem za te usługi ...
Ostatnio zmieniony 04 lis 2005, 19:16 przez Saracen, łącznie zmieniany 1 raz.

[email protected]
Obrazek

#28790  autor: Irek
 04 lis 2005, 18:13
Jedno podstawowe pytanie masz POP'a, Orange Go czy może abo Orange?

A co do tego simlocka, to ja bym się jej zapytał co ma piernik do wiatraka!
Ostatnio zmieniony 04 lis 2005, 18:26 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

#28791  autor: pumba
 04 lis 2005, 18:18
POP i Orange Go to dwie odrębne oferty nie wiem jak w Go to wygląda ale a POPie wygląda to następująco:
MMS w sieci 40gr
MMS poza siecią 122gr
GPRS 25gr/50KB (Opłata za wysłanie i odebranie danych w ramach sesji GPRS naliczana jest łącznie)

#28792  autor: Irek
 04 lis 2005, 18:24
Do tego co napisałeś dodam, że opłata naliczana jest z gory za każde rozpoczęte 50 kb. W POPie wygląda to tak samo.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2005, 18:28 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

#28795  autor: Klusek
 04 lis 2005, 18:25
Usługa MMS nie jest objęta opłatą abonamentową.
Opłaty za wysyłanie MMS-ów w Orange naliczane są zgodnie z cennikiem usług Orange Go czyli 40gr za MMSa krajowego i 3zł za MMSa międzynarodowego. Opłata za wysłanie każdego MMS-a jest niezależna od jego wielkości (MMS-y przesyłane w Orange mogą zawierać maksymalnie do 100 kB danych).
Za otrzymywanie MMS-ów w Orange nie są pobierane opłaty.

Opłaty za wysyłanie MMS-ów w roamingu naliczane są zgodnie z taryfikacją za transmisję danych GPRS w sieci partnera roamingowego, według zasad rozliczeniowych obowiązujących w roamingu. Dodatkowo pobierana jest odpowiednio opłata przez Orange za wysłanie MMS, w zależności od wykorzystania puli bezpłatnych wiadomości.
Za otrzymywanie MMS-ów w roamingu pobierane są opłaty za odebrane dane GPRS.
W ofertach Twój MIX Orange GO oraz POP nie ma możliwości wysyłania i odebierania MMSów będąc w roamingu.

GPRS:
Pakiety po 50kB, łącznie dane wysłane i odebrane. Cena za każde rozpoczęte 50kB to 25gr. Jedna cena za WAP i Interent.

Obrazek
Obrazek

#28796  autor: Irek
 04 lis 2005, 18:32
Zapomniałeś wspomnieć o CSD gdzie opłata jest naliczana za każdą rozpoczętą minutę połączenia!

#28799  autor: D@rio
 04 lis 2005, 19:04
jesito pisze:Zapomniałeś wspomnieć o CSD gdzie opłata jest naliczana za każdą rozpoczętą minutę połączenia!
Na tabene CSD w ogole Orange nie dziala :) Jak nie wierzysz to sproboj sie polaczyc ;) ja nie moge a wszystko mam dobrze skonfigurowane na swojej N6310i ;) wywala polaczenie ;) ....BOK jak zwykle bredzi bzdury a z technikami niestety nie pozwalaja mi poGGadac. I taki stan sie utrzymuje juz od miesiecy... Poje**** jest ta firma :? ...

P.S
Mowie o CSD do WWW a nie do WAPu (nr. *888). Bo ten do WAPu jeszcze jakos dziala (choc z tego co pamietam KIEDYS (nie wiem jak jest teraz) nie wszystkie BTSy IDEI swiadczyly usluge WAPu :-) mowie serio, mozna bylo korzystac tylko w wiekszych miastach z tej "luksusowej" uslugi. Przynajniej tak mialem w starym POPie. Nie wiem jak jest teraz...
Ostatnio zmieniony 04 lis 2005, 19:13 przez D@rio, łącznie zmieniany 2 razy.

#28800  autor: tomico
 04 lis 2005, 19:06
A właśnie że CSD działa i to bardzo dobrze. U mnie szybko i bez problemu.

#28801  autor: Irek
 04 lis 2005, 19:07
A to dziwne! A w cennikach podają kwotę za minutę połączenia!

To jak to w końcu jest jednym działa, a drugim nie! Hm...

#28802  autor: D@rio
 04 lis 2005, 19:08
tomico pisze:A właśnie że CSD działa i to bardzo dobrze. U mnie szybko i bez problemu.
A o ktorym CSD mowisz? ;) i u Ciebie CSD to jest szybko?:D ...no tak, 9600bps/s to faktycznie kosmiczna predkosc :D ;)

#28803  autor: D@rio
 04 lis 2005, 19:11
jesito pisze:A to dziwne! A w cennikach podają kwotę za minutę połączenia!

To jak to w końcu jest jednym działa, a drugim nie! Hm...
No i co sie dziwisz? No bo CSD to jest polaczenie komutowane a wiec standardowy dial-up a wiec wiadomo ze za minute polaczenia to bedzie rozliczanie (innej metody nie ma, pozatym i tak jest cholernie drogo...) natomiast GPRS to juz inna bajka...ten jakos tam dziala w IDEI/Orange do WWW i WAPu.