• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #266935  autor: user_delete10
 19 maja 2008, 19:57
Trochę wyprzedzę rzeczywistość......
Chodzi mi o rzecz następującą:jak wiadomo pewnie większości w Japonii obecnie wycofuje się telefony 2G gdyż ta sieć już tam wymiera, można powiedzieć.Gdyby taka sytuacja zaistniała w Polsce(choć trudno określić datę tego wydarzenia)czy telefony 2G,które i tak będą obecne dalej wśród użytkowników przestałyby tym samym działać?Jak w temacie napisałem czy nadajnik 3G nie jest w stanie również obsługiwać sieci GSM,kiedy nie ma się tel.z 3G?

#266938  autor: Kaczy
 19 maja 2008, 20:09
fenix189 pisze:Jak w temacie napisałem czy nadajnik 3G nie jest w stanie również obsługiwać sieci GSM,kiedy nie ma się tel.z 3G?
3G działa na innych częstotliwościach i nie ma możliwości obsługi 2G. Niemniej jednak nikt o zdrowych zmysłach nie wycofa tak szybko 2G i nie ma co się martwić na zapas :)

...::: Made for loneliness :::...

#266944  autor: elrond
 19 maja 2008, 20:33
fenix189, Japonia to całkiem inne klocki. Oni powoli wycofują się z 2G, bo są już na takim etapie zaawanswoania technologicznego, że w sposób naturalny stare technologie są wypierane. Póki co, wycofali się ze sprzedaży telefonów 2G, co stanowi świetne przygotowanie - wszyscy wymieniający telefon w ramach umowy, lub kupujący nowy - nie mają wyboru i kupują 3G. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że w Japonii (podobnie też w Korei Pd, która ma podobne plany) prawie 90% połączeń realizowana jest w 3G, a to są solidne podstawy do takich działań. U nas ile to jest? 2% ? 5% ? Więc o polski GSM nie masz się co martwić - w 2012 koniec świata - nie zdąrzą wyłączyć ;-)

#267002  autor: Sirmark
 20 maja 2008, 01:00
elrond pisze:fenix189, Japonia to całkiem inne klocki.
jak mi mowil chyba ktos z samsunga, to w Japonii, Korei itp, sredni czas wymiany telefonu do 6 m-c i to kupowany przewaznie w normalnej cenie.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#267225  autor: user_delete10
 21 maja 2008, 18:05
No na pewno nie ma się czym martwić na najbliższe lata...No to jest mi wiadome,że nadajniki te pracują na innych częstotliwościach,ale najważniejsze się dowiedziałem,tak czy siak ,prędzej czy później telefony 2G przestaną działać,bo nie będą miały skąd brać sygnału.

#267230  autor: Szalony
 21 maja 2008, 18:23
Podejrzewam ze za 10lat u nas już nie będzie gsm a tylko umts na 900/1800/2100mhz i dzisiejsze telefony co mają pasmo tylko gsm/dcs będą tylko do muzeum się nadawały ;)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#278109  autor: user_delete10
 18 lip 2008, 18:17
Odświeżę trochę ten temat i nawiążę do niego takim o to pytaniem: dlaczego sygnał 3G dobrze jest odbierany przez telefon tylko na zewnątrz budynków a w ich wnętrzu jest już czasem dużo słabszy lub zanika całkiem i przełącza się na 2G kiedy choćby wejdzie się za ścianę?Czy ulegnie to kiedyś zmianie?Nie raz już tak moje obecne i stare telefony 3G wariowały,bez przerwy przełączając się między 2 a 3G,co jest denerwujące.

#278110  autor: Kaczy
 18 lip 2008, 18:18
Czysta fizyka. Sygnał o wyżej częstotliwości szybciej się tłumi. Stąd ściany są dla niego większą przeszkodą niż dla sygnału 2G.

#278116  autor: mariusz9a
 18 lip 2008, 18:36
fenix189 pisze:Czy ulegnie to kiedyś zmianie?
Tak, jeśli operator postawi gęściej nadajniki UMTS 2100MHz (teraz w miastach zazwyczaj stawia się je co 200 – 500m aby zapewnić dobry sygnał wewnątrz budynków) lub 3G zostanie uruchomione na częstotliwości 900MHz (ale na to jeszcze trochę poczekamy).

#278122  autor: darnok
 18 lip 2008, 19:42
Kaczy pisze:Czysta fizyka. Sygnał o wyżej częstotliwości szybciej się tłumi.
:lol:

Ale ześ mu wytłumaczył. Szczegolnie z tym dopiskiem czysta fizyka. Dobrze ze nie napisales ze nizsza czestotliowosc to dluzsze fale i dalej siegaja. ;-) Albo wolniej biegaja ;-)

#278124  autor: yagi
 18 lip 2008, 19:53
darnok, to napisz to tak jak powinno wygladac wg Ciebie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#278130  autor: darnok
 18 lip 2008, 20:11
yagi pisze:darnok, to napisz to tak jak powinno wygladac wg Ciebie ;)
Kaczy slusznie zauwazyl, ze kluczową sprawą jest tłumienie fal em, ktore rośnie z czestotliwoscia. Ale mozna mówic o wiekszym tłumieniu a nie szybszym tłumieniu. Jest ono zarowno wieksze w wolnej przestrzeni, jak i przeszkody typu ściana/beton bardziej tłumia fale o wyzszej czestotliwosci. Poza tym nodyB zwykle charakteryzuja sie mniejszymi mocami niz BTSy gsmowe.

Jesli chodzi o poprawe to oczywiscie mozna nastawiac nodow na kazdym dachu. Ale wedlug mnie to nie wszedzie sie sprawdzi. Interesujace sa natomiast techniki typu picoBTS (picoNDB) czy nanobts. Juz dzisiaj mozliwe jest montowanie ndb ktory ma np mala antenke (wlasciwie to kawalek modulu czestotliwosciowego) na kazdym pietrze o niewielkiej mocy, co zapewnie idealne pokrycie wewnatrz budynku, a jednoczesnie nie powoduje ze na kazdym dachu mamy wystajace, duze, brzydkie instalacje antenowe siejace duzymi mocami. Cos jak koziołki na każdym pietrze tyle ze wszystkie spiete swiatlowodem i doprowadzone do jednego miejsca - reszty stacji.

#278136  autor: user_delete10
 18 lip 2008, 20:32
Bo jak wspomniałem,zaczynając ten temat,prędzej czy później całkowicie się rozstaniemy z 2G i wtedy zaczną się takie kłopoty, że będąc w budynkach nigdy nie będziemy mieli całego zasięgu.Co za tym idzie będzie wolniejszy mobilny net,może być gorsza jakość połączenia...To nie będzie tanie,jeśli będzie się stawiać te malutkie nadajniki na piętrach budynków lub niesamowicie gęsto nodyBy,żeby uzyskać taki zasięg jaki dziś spokojnie oferują nadajniki 2G.

#278137  autor: widex
 18 lip 2008, 20:35
Prędko nie wyłączą, ponieważ wszyscy operatorzy wolną rozwijają 3G ostatnio...

#278138  autor: yagi
 18 lip 2008, 20:37
Wg mnie bedzie parcie na WCDMA 900 MHz. To by rozwiazalo wiele problemow na duzych obszarach...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#278155  autor: Kaczy
 18 lip 2008, 21:19
darnok pisze:Kaczy slusznie zauwazyl, ze kluczową sprawą jest tłumienie fal em, ktore rośnie z czestotliwoscia. Ale mozna mówic o wiekszym tłumieniu a nie szybszym tłumieniu.
To taki kolokwializm. :) W tym przypadku słowo większe chyba będzie jednak lepsze.

#278173  autor: user_delete10
 18 lip 2008, 21:54
Jak wiem,nie tylko Polska jest zacofana pod względem ilości nadajników 3G.W całej europie rozwój ten idzie wolno,podobnie w USA,tam jednak stawiają bardziej na Wimaxa i WiFi.Japonia wycofuje masowo 2G.Na reszcie kontynentów potrwa to jeszcze długo.Najpierw niech się zajmą pełnym pokryciem dużych miast i aby to pokrycie miało taką samą siłę właśnie co sieci 2G.Potem niech wkraczają na pozostałe tereny.

#278195  autor: widex
 18 lip 2008, 23:15
Ja powoli mam wrażenie, że 3G nie powinno ujrzeć światła dziennego z powodu pokrycia. Działa to jak większa sieć bezprzewodowa.
Może czepiam się, że u mnie nie ma 3G i na innych wsiach, ale jakoś mam takie wrażenie.

Operatorów stać na pokrycie kraju, ale po co?

#278237  autor: przemek910
 19 lip 2008, 10:36
widex pisze:Operatorów stać na pokrycie kraju, ale po co?
poczekaj aż pokryją ;) zobaczysz jakie mozliwości oferuje 3G: począwszy od rozmów i skończywszy na telewizji...

#278239  autor: mariusz9a
 19 lip 2008, 10:41
przemek910 pisze:
widex pisze:Operatorów stać na pokrycie kraju, ale po co?
poczekaj aż pokryją ;) zobaczysz jakie mozliwości oferuje 3G: począwszy od rozmów i skończywszy na telewizji...
Dokładnie. No i dla... kasy ;)