• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #265537  autor: ptysiub
 10 maja 2008, 16:07
witam. Jestem tu nowy,więc nie wiem czy taki wątek już był poruszany.Jeśli był - to nie udało mi się go znaleźć. Chodzi o to ,że chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz.Mianowicie dostałem niedawne wiadomość SMS na swoją komórkę , gdzie ktoś napisał rózne takie rzeczy o mojej żonie ,że co niby ona porabia gdy mnie nie ma w pobliżu i pare rzeczy o mnie:) Ja wiem ,że to głupi kawał jest ale chciałbym się dowiedzieć kto mi mógł to przysłać.Mam numer telefonu,ale gdy zadzwoniłem chwilę po odczytaniu wiadomości - telefon był wyłączony i już cały czas jest wyłączony.Zadzwoniłem na informację numerów,to dowiedziałem się tylko że jest to numer sieci ERA na kartę (tak-tak) i nikt się nie zarejestrował pod tym numerem,a nawet jakby się zarejestrował to i tak mi nie powiedzą bo ochrona danych osobowych czy coś .Podejrzewam,ze bez wniosku od prokuratora nie da się uzyskać takich informacji. Mam pytanie,czy jest jakaś inna możliwość dowiedzieć się o nadawcę tego SMS - chociaż skąd taki sms mógł zostać wysłany ? Mam kuzyna,który pracuje w policji w dochodzeniówce,więc może po samym numerze tel. jest w stanie ustalić nadawce.Nie wiem tylko czy jest sens zawracać mu głowę czymś co być może jest niemożliwe do zrobienia - albo wymagałoby wielu skomplikowanych poczynań.Proszę o informację czy jest jakaś możliwość ustalenia danych "dowcipnisia".

#265546  autor: Cinkonskin
 10 maja 2008, 16:46
Niezbyt sie na tym znam , ale moze daloby sie zobaczyc , jesli ten ktos zrobil tak -

Mial telefon na abonament - zarejestrowany z karta sim na nazwisko itd.

Potem kupil w kiosku startowke za 5 zl i zrobil sobie zabawe i wlazyl ja do tego telefonu na abonament

Po zabawie wyrzucil karte i wlazyl spowrotem karte abonamentowa .

to moze wtedy byloby wiadomo kto to jesli uaktywnil te na karte w tym na abonament.

#265557  autor: przemek910
 10 maja 2008, 17:34
telefon nie wiąże się z kartą sim.

gdyby założyć tak jak Ty mówisz to co jeśli komus skadnie komórke (ten z prepaida zadzowni, wyrzuci) a potem ją przypadkowo znajdzie?

Jedyne co możesz zrobić, jeśli to się na sili, a treść SMSów będzie gorsza - to zgłosić to na policję...

#265560  autor: mikage1
 10 maja 2008, 18:10
no własnie - jeśli się nasili, bo z jednym sms-em wyśmieją Cię ("mała szkodliwość społeczna") - no chyba, żeby to były groźby karalne, to może by się ruszyli...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#265562  autor: MvT
 10 maja 2008, 18:22
Jeśli wcześniej w telefonie z którego został wysłany ten esemes lub nawet teraz siedzi karta postapaid to można ustalić że siedziała w nim karta prepaid (tak-tak) i wtedy został wysłany ten głupi żart. Tyle że to od cholery roboty z sądami: łażenie, załatwianie, pisma, pozwolenia...
przemek910, Telefon się wiąże z kartą sim, bo niby jak dałoby się blokować imei? W taki sposób wpadli do domu mojego znajomego "czarni" bo kupił sobie okazyjnie telefon na wolumenie, okazało się że aparat był po jakimś napadzie a on o tym nic nie wiedział i używał w nim karty postapaid... Nie było "puk-puk", wpadli razem z drzwiami.

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...

#265570  autor: yagi
 10 maja 2008, 18:54
MvT pisze:Telefon się wiąże z kartą sim,
Nie wiaze sie, ale przy logowaniu do sieci wysyla swoj IMEI razem z identyfikatorem karty SIM. Dlatego go namierzyli po lokalizacji z BTS'ow...

No mozna to ujac inaczej - wiaze sie na czes zalogowania do sieci...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#265585  autor: mikage1
 10 maja 2008, 20:33
czyli ujmując to inaczej - technicznie jest to możliwe - tylko, że warto to robić (ze względu na to, że wymaga to tyle zachodu sądowo-policyjnego) w przypadku napadu, zabójstwa, etc., a nie złośliwości, chamstwa czy głupich żartów...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#265614  autor: Cinkonskin
 10 maja 2008, 23:34
No ale da sie jakby juz ktos bardzo chcial , ja kiedys wsadzilem abonamentowke do telefonu znajomego , nowka niby , chcialem kupic ale nie kupilem a po dluuugim okresie czasu mialem wezwanie na komende o paserstwo ze karta byla w kradzionym tel , powiedzialem jak bylo i wszystko OK.

PS. Cala partia zostala skradziona , i nie tylko ja bylem "przylapany" tylko kilka osob wiec bylo jakies usprawiedliwienie w razie czego

#265901  autor: Sirmark
 12 maja 2008, 23:21
w skrocie, tak jak pisali. pewna szansa indentyfikacji istnieje, ale nie da sie bez zgloszenia na policje i tego aby sie tam ktos powaznie tym zajal.
Wiec szkoda zachodu. Ogolnie wymagaloby to i tak bardzo sporo zachodu.

M.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#278972  autor: ganc2
 23 lip 2008, 13:06
No a gdyby działać na własną rękę ?
Tu tryeba myśleć, przede wszystkim myśleć.
Nikt "z góry ci nie pomoże".

Można by go teoretycznie (podkreślam TEORETYCZNIE) np. podpuścić do wyrażenia zgody na lokalizację (obecnie dostępne w każdej sieci), na zasadzie podobnej jak tzw. wyłudzania doładowań (chyba każdy już się spotkał), używając internetowych bramek smsowych i tym podobne. Tylko ciekawe czy dał by się nabrać :lol: a wtedy to już droga prosta :lol:

Pomysłów jest oczywiście dużo, pytanie tylko czy naprawdę masz czas i ochotę uganiać się za taką bzdurą, bo wg mnie to wymagałoby więcej zachodu niż to wszystko warte.