• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #22815  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 20:53
Do redakcji trafiła na testy nokia 6101 :D
Firma z Finlandii wyprodukowała kolejny telefon typu clamshell. Jak jej to wyszło? Test wkrótce na TELEPOLIS.PL
Opis funkcji znajduje się TU

Wszelkie pytania mile widziane :wink:

TELEPOLIS.PL >> telekomunikacja jak na dłoni

#22821  autor: Przemek
 05 paź 2005, 21:29
Na pewno to jest nowy telefon prosto z Finlandii? Jak na nowość to trochę uboga jest. Mała pamięć, brak kart pamięci,brak BT. Toż to mój Siemens jest lepszy od tego.Ale za to radio ma.Słaby trochę...

#22826  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 21:39
przemek pisze:Na pewno to jest nowy telefon prosto z Finlandii? Jak na nowość to trochę uboga jest. Mała pamięć, brak kart pamięci,brak BT. Toż to mój Siemens jest lepszy od tego.Ale za to radio ma.Słaby trochę...
Telefon zapewne skierowany do użytkownika, który nie wymaga od telefonu posiadania BT, ale zwraca uwagę np: na dobry wyświetlacz a nokia 6101 ma naprawdę udany (65 536 kolorów o rozdzielczości 128 x 160 pikseli), gwoli ścisłości to nie jedyny wyświetlacz, który posiada ten telefon :wink:
Rzeczywiście ma radio i do tego wreszcie słuchawki (HS-23), w których słychać basy i podbicie.
Na osłodę pozostaje połączenie przez kabel lub irdę.

#22829  autor: Przemek
 05 paź 2005, 21:47
No, ale po nowych Nokiach to można się więcej było spodziewać, ale fakt jak dla mnie plusem są dwa dobre wyświetlacze, radio, chyba niezły aparat, no i dobrze, że chociaż ta IrDa jest :-D

#22832  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 21:53
przemek pisze:No, ale po nowych Nokiach to można się więcej było spodziewać, ale fakt jak dla mnie plusem są dwa dobre wyświetlacze, radio, chyba niezły aparat, no i dobrze, że chociaż ta IrDa jest :-D
Wybór nokii jest duzy także każdy znajdzie coś dla siebie ;-)
Aparat owszem jest, maksymalna rozdzielczość zdjęć to 640x480, próbka zdjęć będzie w teście. Jest także możliwość nagrywana filmików.

#22835  autor: Frasio
 05 paź 2005, 22:06
LukaszB pisze:
przemek pisze:Na pewno to jest nowy telefon prosto z Finlandii? Jak na nowość to trochę uboga jest. Mała pamięć, brak kart pamięci,brak BT. Toż to mój Siemens jest lepszy od tego.Ale za to radio ma.Słaby trochę...
Telefon zapewne skierowany do użytkownika, który nie wymaga od telefonu posiadania BT, ale zwraca uwagę np: na dobry wyświetlacz a nokia 6101 ma naprawdę udany (65 536 kolorów o rozdzielczości 128 x 160 pikseli), gwoli ścisłości to nie jedyny wyświetlacz, który posiada ten telefon :wink:
Rzeczywiście ma radio i do tego wreszcie słuchawki (HS-23), w których słychać basy i podbicie.
Na osłodę pozostaje połączenie przez kabel lub irdę.
Lukasz chciałeś powiedzieć że wyświetlacz to on ma dobry jak na nokię.

Obrazek

#22845  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 22:26
frasio pisze:Lukasz chciałeś powiedzieć że wyświetlacz to on ma dobry jak na nokię.
Wiem co chciałem powiedzieć :wink:
Wyświetlacz jak na telefon tej klasy ma dobry. Widziałem lepsze w tej klasie telefonów, chociażby w SE ale ten też jest niczego sobie :-)

#22847  autor: Dragon
 05 paź 2005, 22:36
wedlug mnie po prsotu nic specjalnego, chocby SE T610 mial takie same funkcje, a zostal wypuszczony na rynek 2 lata temu (mial jeszcze dodtkowo BT) klasowo to tez byl raczej taki sam telefon, a w oprogramowaniu sa jakies rewolucje czy tez dalej to samo?

#22851  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 22:51
Dragon pisze:wedlug mnie po prsotu nic specjalnego, chocby SE T610 mial takie same funkcje, a zostal wypuszczony na rynek 2 lata temu (mial jeszcze dodtkowo BT) klasowo to tez byl raczej taki sam telefon, a w oprogramowaniu sa jakies rewolucje czy tez dalej to samo?
Niestety SEt610 jak i wszystkie SE mają jedną "małą" wadę -> nie mają EDGE. Nokia 6101 ma EDGE, klasa 6, transfer do 177,6 KB/s :-(
Po cichu liczę, że w końcu pojawi się jakiś SE z obsługą EDGE.

Co do specjalności 6101 to w pewien sposób coś w sobie ma. Jest telefonem typu clamshell, nokia bardzo chce zaistnieć w tym segmencie rynku, a 6101 jest telefonem średniej klasy w tym segmencie.

Co masz na myśli pisząc o rewolucji w oprogramowaniu?

#22852  autor: Dragon
 05 paź 2005, 22:58
no cos pdoobnego jak bylo z Nokai 3200, zmniejszyli ograniczenia na objetosc MMSow, wproawdzili menu 3x3 itp, ogolnie czy sa jakies zmiany w porownaniu do innych ostatnio wypuszczonych modeli

#22856  autor: LukaszB
 05 paź 2005, 23:21
Dragon pisze:no cos pdoobnego jak bylo z Nokai 3200, zmniejszyli ograniczenia na objetosc MMSow, wproawdzili menu 3x3 itp, ogolnie czy sa jakies zmiany w porownaniu do innych ostatnio wypuszczonych modeli
MMSy do 100 KB spokojnie przechodzą (zdjęcia, filmy). Menu jest jako lista, ikonka a po lewej stronie opis. Można samemu wiele rzeczy ustawiać, np: to jakie funkcje będą pod czterokierunkowym kursorem, domyślnie jest tak: lewo - sms, prawo - kalendarz, dół - spis telefonów, góra - aparat. Teraz można samemu zdefiniować co ma być i gdzie.
Jest wiele zmian na lepsze jeżeli chodzi o menu. Są motywy (takie windosowskie kompozycje pulpitu), które pojawiły się także w nokii 6230i.
Dzięki temu, że wyświetlacz jest duży cały czas przy chodzeniu po menu lub przy pisaniu smsa jest widoczny zegarek, kreski z mocą baterii i zasięgu.

Jest także "push to talk" -> "naciśnij i mów", choć na razie tylko Plus oferuje tą usługe komercyjnie. Polifonia jest 40 tonowa.

#22867  autor: Przemek
 06 paź 2005, 08:01
A aparat dobry ma?

#22871  autor: Frasio
 06 paź 2005, 08:08
No VGA nie czytałeś?

Obrazek

#22872  autor: Przemek
 06 paź 2005, 08:09
No ale chodzi mi o jakość zdjęć :evil:

#22961  autor: LukaszB
 06 paź 2005, 15:58
przemek pisze:No ale chodzi mi o jakość zdjęć :evil:
Kilka przykładowych zdjęć będzie w teście.
Można wybrać jakość zdjęcia spośrod 3 dostępnych - wysoka, zwykła, podstawowa. Rozdzielczość 640x480 albo 80x96.
Przy dobrym świetle zdjęcia wychodzą nienajgorsze jak na VGA, niestety da się zauważyć czasami zamglenie na rogach zdjęcia.

#26518  autor: tomekk
 22 paź 2005, 14:17
LukaszB, czy ta nokia ma lepszy wyświetlacz niz k508i? Wiem ze rozdzielczość jest taka sama ale chciałbym wiedzieć jakie są Twoje odczucia.

#26603  autor: LukaszB
 22 paź 2005, 18:34
tomekk pisze:LukaszB, czy ta nokia ma lepszy wyświetlacz niz k508i? Wiem ze rozdzielczość jest taka sama ale chciałbym wiedzieć jakie są Twoje odczucia.
Rozdzielczość rzeczywiście jest taka sama, natomiast piksele w SE K508i są większe niż w 6101 więc wyświetlacz jest o kilka milimetrów dłuższy i szerszy.
Moim zdaniem SE ma lepszy wyświetlacz choć różnica nie jest duża.

#26662  autor: LukaszB
 22 paź 2005, 20:56
LukaszB pisze:Moim zdaniem SE ma lepszy wyświetlacz choć różnica nie jest duża.
Dodam do tego jeszcze to, że 6101 posiada lepszy wyświetlacz od 6230.

#26833  autor: tytan
 23 paź 2005, 17:18
a jak jest ze stabilnością softu, czy wiesza się ??

#26932  autor: LukaszB
 23 paź 2005, 21:25
tytan pisze:a jak jest ze stabilnością softu, czy wiesza się ??
Nie zanotowałem zwisów w czasie używania, menu czasem zwalnia, ale nie jest to częste.