• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #257359  autor: dechomenon
 20 mar 2008, 23:05
Witam, mam klienta i nie potrafię tego rozgryźć ma on takie urządzenie GSM gateway , On tam może wrzucić kartę sim i np. zrobić na 5 numerów bezpłatną piątkę ? No nie wiem totalnie jak to to urządzenie funkcjonuje. Jak ma ono działać, co można mu zaproponować? Rozumiem, ze po odpowiedniej konfiguracji, można jakoś przekierować połączenia itd...to moje domysły i tyle co tam wyczytałem..ale jak ktoś mi bardziej to opisze to będę wdzięczny

#257365  autor: elrond
 20 mar 2008, 23:23
dechomenon, jeśli się nie mylę i moja szczątkowa wiedza jest w tym momencie wystarczającą to jest to bramka GSM - wynika to już z samej nazwy :wink: Są to tak zwane urządzenia FCT (Fixed Cellular Terminal) i są zabronione do używania z kartami sim naszych opów - jest o tym mowa w regulaminie świadczenia usług.

Trochę o sprawie i problemie jaki powoduje tutaj i tutaj.

Edit:

Poczytałem troche bo samego mnie to zainteresowało - urządzonko to, włączone np w biurową centralę, może kierować połączenia na komórki przez sieć komórkową (a nie np TP) dzięki umieszczonej wewnątrz karcie sim. Przydatne jest to oczywiście w momencie gdy połączenia stacjonarny - komórka są drogie, a posiadając u jakiegoś komórkowego opa taryfę z tanimi połączeniami na komórki w logiczny sposób oszczędza sie sporo mamony. To tak w skrócie jak ja to rozumie.

#257379  autor: dechomenon
 21 mar 2008, 00:28
i jak tu klientowi pomóc, dzięki za informacje, jestem ciekaw jak on by to skonfigurował pod własnie plusa..

#257583  autor: Kaczy
 21 mar 2008, 22:29
Tutaj masz trochę na ten temat :)

Wydaje mi się, że można to tak skonfigurować:
na kartę sim, którą wrzucasz do gateway`a ustalasz 5 darmowych numerów. Wszyscy z biura dzwoniąc na komórki nie płacą nic za połączenia, bo system automatycznie dla tych numerów nie realizuje połączeń przez sieć stacjonarną tylko przez Plusa i tą konkretną kartę, którą wsadziłeś do sprzętu :D

...::: Made for loneliness :::...

#258193  autor: dechomenon
 25 mar 2008, 10:50
rozumiem to tak, że wszyscy dzwoniący z linii firmowych na te 5 numerów darmowych nic nie płaca bo bramka GSM ich przekieruje...ciekawe to jest:)

#258254  autor: Kaczy
 25 mar 2008, 16:00
dechomenon pisze:rozumiem to tak, że wszyscy dzwoniący z linii firmowych na te 5 numerów darmowych nic nie płaca bo bramka GSM ich przekieruje...ciekawe to jest:)
Dokładnie tak jest. Jakby mieć taką bramkę na kilka kart SIM (np. 4-5) to odpowiednio budując reguły można dzwonić prawie za darmo. :)

...::: Made for loneliness :::...

#258302  autor: dechomenon
 25 mar 2008, 19:24
chyba będzie trzeba zrobić test...żeby było można dzwonić za darmo:) wrzuce mu kartę z bezpłatną piątką

#258390  autor: Sirmark
 26 mar 2008, 00:55
dechomenon pisze:chyba będzie trzeba zrobić test...żeby było można dzwonić za darmo:) wrzuce mu kartę z bezpłatną piątką
no trzeba to dobrze podlaczyc pod centralne firmowa. i skonfigurowac tak, aby polaczenia z na komorki i na te wybrane numery komorkowe szly przez ta bramke.
No i wyszkolic odpowiednio pracownikow, jak maja dzwonic.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#258393  autor: dechomenon
 26 mar 2008, 01:07
właśnie coś takie trzeba by zrobić, ale w sumie nie mam obowiązku znać tego urządzenia mogę podpowiedzieć co można zrobić...nie chce też brać na siebie odpowiedzialności błędnej konfiguracji :)

#258417  autor: Sirmark
 26 mar 2008, 09:27
dechomenon pisze:właśnie coś takie trzeba by zrobić, ale w sumie nie mam obowiązku znać tego urządzenia mogę podpowiedzieć co można zrobić...nie chce też brać na siebie odpowiedzialności błędnej konfiguracji
nie musisz znac kazdego sprzetu, a juz na pewno nie zajmowac sie podlaczaniem tego i konfigurowaniem. Za takie rzeczy sie po prostu placi.

--

#258491  autor: mariusz9a
 26 mar 2008, 16:39
elrond pisze:Są to tak zwane urządzenia FCT (Fixed Cellular Terminal) i są zabronione do używania z kartami sim naszych opów - jest o tym mowa w regulaminie świadczenia usług
No właśnie. Jak to jest z tą legalnością? Był kiedyś o tym już post (nie mogę go znaleźć:/), D@rio się tam wypowiadał że używanie takiego urządzenia jest surowo zabronione i podlega bardzo wysokiej karze (szczegółów już nie pamiętam).

#258502  autor: elrond
 26 mar 2008, 17:09
mariusz9a, popatrz w regulaminy świadczenia usług naszych operatorów. Zawsze gdzieś przy końcu o tym piszą. Urządzenia FCT są ZABRONIONE i korzystanie z nich jest nielegalne. A jakim restrykcjom podlega to już nie wiem...

#258773  autor: Sirmark
 28 mar 2008, 00:02
elrond pisze:mariusz9a, popatrz w regulaminy świadczenia usług naszych operatorów. Zawsze gdzieś przy końcu o tym piszą. Urządzenia FCT są ZABRONIONE i korzystanie z nich jest nielegalne. A jakim restrykcjom podlega to już nie wiem...
tak trzeba by spojrzec na konkretny regulamin. teraz mi sie nie che sprawdzac u wszystkich, ale jeszcze jakas chwile temu byla mowa o FCT w kontekscie kierowania ruchu od innego operatora. W przypadku podlaczenia FCT pod centralke w swojej firmie to juz nie jest kierowanie ruchu od innego operatora. Poza tym zawsze mozna wstadzic tam jakiegos prepaida z ustawionymi tanimi polaczeniami.

--

#258793  autor: dechomenon
 28 mar 2008, 12:36
chyba teraz pare dni temu był news o tych FCT'ach ze w Stanach jest tego najwięcej, i nadal to się dobrze sprzedaje, bo spełnia swoje zadanie bdb. Dlatego pewnie firmy coraz częściej takie rzeczy będą zakładać u siebie...wrzuca karty kilku opów i robi tanią komunikację..

#440043  autor: Spioszek
 08 lis 2010, 02:14
Czy w Polsce można kupić taką bramke???
Czy do właśnego użytku też to jest zabronione??? jeśl tak to bez sensu, mająć np 4 telefony i cztery różne sieci i dzwoniąc z tej sieci do której dzwonie (darmowe minuty, albo jakieś tanie minuty) przecież robie to samo co zrobiłbm tą bramką, z tą różnicą że nie musze mieć przy sobie 4 telefonów a to działa jak automat

#440048  autor: kerim36
 08 lis 2010, 08:02
darkangel,

mozna kupic i do uzytku wlasnego mozna swobodnie uzywac. dopiero w momencie kiedy odsprzedajesz swoje minuty dalej to juz jest niezgodne z regulaminem operatora

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#440132  autor: Spioszek
 08 lis 2010, 16:16
Ile taka bramka może kosztować???

Skąd operator wie czy do użytku własnego czy odsprzedaży minut?
Jakby mi kare wlepił a ja bym tylko dla siebie miał to co?