• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #256059  autor: adiq1033
 13 mar 2008, 17:29
Dziś otrzymałem propozycję sprzedaży MDA Pro. Roczny, pochodzi z Ery i na nią ma również blokadę sim-lock. Telefon ma niecały rok, posiada nadal gwarancje polskiego operatora. W skład wchodzi cały zestaw. Cena za urządzenie - 650 zł.

Oferta wydaje mi się być bardzo dobra. Ceny na allegro są wyższe. Więc na co czekać ? Brać od razu... Powstrzymują mnie tylko skromne obawy. Chodzi o stabilność systemu. Telefon został wyposażony w procesor o taktowaniu ~ 520-640 Mhz ( dane Telepolis ) oraz 128 Mb pamięci ROM i 64 MB RAM. Czy ktoś mógłby mi napisać "sprawozdanie" o tym palmtopie ? Jak działa WiFi ? Nie chciałbym mieć z nim problemów. Czy moduł Bluetooth to wersja 1.2, czy 2.0 ? Jest to dla mnie bardzo istotne.

Sprawa kolejna to bateria i obrotowy wyświetlacz. Nie będzie z nim problemów ( mowa o luzach, skrzypieniu ) ? Co z baterią ? Czy będę musiał smartphon`a ładować co 24h ?

Aby nie było sprzeczek i niedomówień, nie zależy mi na jakość zdjęć, ani mp3. Wymieniony sprzęt ma służyć głównie do surfowania po Internecie, pisania mail`i i od czasu do czasu paru SMS-ów.

Czekam na pomoc. Pozdrawiam. :-)

#256094  autor: piotrz
 13 mar 2008, 20:27
żeby się za bardzo nie rozpisać- NIE.
tyle że cena całkiem mała
520mhz proc intela się nie nadaje na VGA.
windows mobile się nie nadaje do pisania esemesów. ani dzwonienia. zbyt muli.

jest wielki, przeogromny. ściąga spodnie, gdy jest w kieszeni. nieporęczny. ekran w razie zbicia to duży wydatek. bateria starcza jeden dzień. ale do neta jest w sam raz. chociaż mi osobiście wygodniej się przegląda na 9300..
klapka się rusza na boki (ta z ekranem). brakuje sprzętowych przycisków, jakbyś chciał sobie pograć. hm coś jeszcze? 64 mb ramu to mało, jak na sprzęt z wm5/6.
bluetooth to.. nie pamiętam, transfer 50kb/s,czyli nie tak szybki jak np w najnowszyh SE.
będziesz miał z nim mnóstwo problemów, gwarantuję Ci. bbędzie Cię irytować na każdym kroku, gdziekolwiek będziesz, cokolwiek będziesz robił. jego wymiary, powolność, niestabilność, przynajmniej na romach z wm5 (za moich czasów nie było wm6), brak zewnętrznego ekranu, brak zewnętrznej, nawet najmniejszej klawiaturki.

słowem-sprzęt dla pasjonatów, któzy muszą mieć pda z ekranem VGA i telefonem, który tak naprawdę służy tylko do neta.

#257340  autor: adiq1033
 20 mar 2008, 21:42
piotrz pisze:520mhz proc intela się nie nadaje na VGA.
windows mobile się nie nadaje do pisania esemesów. ani dzwonienia. zbyt muli.
piotrz pisze:klapka się rusza na boki (ta z ekranem). brakuje sprzętowych przycisków, jakbyś chciał sobie pograć. hm coś jeszcze? 64 mb ramu to mało, jak na sprzęt z wm5/6.
piotrz pisze:będziesz miał z nim mnóstwo problemów, gwarantuję Ci. bbędzie Cię irytować na każdym kroku, gdziekolwiek będziesz, cokolwiek będziesz robił.
Te słowa bardzo mnie zniechęciły. Posłucham rad eksperta ;-) A więc, skreślam MDA Pro ( SPV M5000 ) z mojej listy telefonów wyposażonych w system Windows Mobile. Szkoda, bo telefon bardzo spodobał mi się z wizualnej strony :roll:

Same wymiary, nie przeszkadzałyby mi. Nie mam aż tak dużych rąk, ale nie zgodzę sie z opinią, iż urządzenie jest duże i nieporęczne :-) To tylko moje skromne zdanie :wink:

piotrz, dziękuje za pomoc. Szacunek i uznanie oraz pkt. pomógł :)

#257409  autor: piotrz
 21 mar 2008, 10:30
adiq1033 pisze:Same wymiary, nie przeszkadzałyby mi.
nie tyle wymiary przeszkadzają, co ta klapka. za każdym razem trzeba ją otwierać i przekręcać co jest nie do zniesienia.

#257443  autor: adiq1033
 21 mar 2008, 12:22
Dziękuje za informacje. Temat proszę zamknąć.

#257571  autor: mkforever1
 21 mar 2008, 21:46
piotrz pisze:windows mobile się nie nadaje do pisania esemesów. ani dzwonienia. zbyt muli.
i z tym się nie zgodzę. Mój HTC sprawuje się bez zarzutu. Działa szybko, stabilnie i bezproblemowo. Interface nie jest taki ładny jak np. w s60 czy w iPhonie ale co do działania nie mogę mieć żadnych uwag. Dodam że Kaiser ma procesor 400MHz i WM 6.1.

Pozdrawiam,

#257706  autor: vonski
 22 mar 2008, 15:57
Dodam że Kaiser ma procesor 400MHz i WM 6.1
A to chyba zmieniałeś ROM, bo standardowo jest 6.0, prawda?

#257710  autor: adiq1033
 22 mar 2008, 17:00
Porozmawiajcie przez PW, a jeśli chcecie mi pomóc, to udzielcie się w tym temacie ;-)

Czemu temat nie został zamknięty ? :roll: