• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #247409  autor: adiq1033
 24 sty 2008, 21:04
Witam. Interesuje mnie telefon wspomniany w temacie. Głównie chodzi o pracę, czy działa stabilnie, w jakim tempie wykonuje wszelakie operacje. Czy slider nie miewa luzów, jak sprawuje się WLAN, klawiatura qwerty. Co z aplikacjami ? Baterią ?

[ Komentarz dodany przez: piotrz: 2008-03-20, 20:15 ]
:roll:
Ostatnio zmieniony 20 mar 2008, 20:15 przez adiq1033, łącznie zmieniany 1 raz.
 #256813  autor: lio
 17 mar 2008, 22:45
ja mam takiego fenomenalnie sie sprawuje. klawiatura nie ma luzow jednak potrafi sie na rogach u dolu delikatnie wytrzec - egzemplarz "mocno": wykorzystywany. Wifi dziala dobrze bardzo duzy zasieg. Bluetooth jendak tu jest troche gorzej jego zasieg 2-3 metry i juz jest rpoblem utowry przerywaja na wiezy z bluetoothem Sonego. na sluchawkach Sony mozna odejsc spojojnie ponad 10 metrow i bez zaklucen. to jedyna wada - slaba moc Bluetootha. Poza tym rewelacja . Zmienilem System na WM6. pL chodzi swuietnie
Polecam serdecznie

#257339  autor: adiq1033
 20 mar 2008, 21:37
Jak zachowuje się telefon, zdarzają się niekomfortowe zawieszki ? Jaki transfer posiada Bluetooth ? Zasięg nie stanowi dla mnie problemu. A bateria ? Okres czuwania w Twoim modelu wyniósł maksymalnie ile dni ? Nie korzystając z multimediów : WiFi, aparat foto, Bluetooth, odtwarzacz MP3.

To dla mnie bardzo ważne, ponieważ rozglądam się za telefonem bazującym na platformie Windows Mobile, który sprostałby moim wymaganiom. Do wyboru mam wspomnianego Qtek`a 9090 oraz HTC TyNT II i SPV M5000. Wszystkie wymienione telefony, znajdują się w innym przedziale cenowym. Na razie, najbardziej jestem przekonany do HTC TyNT II, jednak chcę się dowiedzieć paru istotnych rzeczy o Qtek`u :wink:

PS Piotrz, wybacz. Mój błąd.

#257386  autor: vonski
 21 mar 2008, 01:29
Porównywanie TyTN II do pozostałych 2 modeli troche nie ma sensu... tamte to już starsze modele (zwłaszcza 9090) zaś TyTN to najwyższa półka HTC i pocket fonów ogólnie. Cenowo to też kosmos w stosunku do Qteka.

#257408  autor: piotrz
 21 mar 2008, 10:29
adiq1033 pisze:Jak zachowuje się telefon, zdarzają się niekomfortowe zawieszki ? Jaki transfer posiada Bluetooth ? Zasięg nie stanowi dla mnie problemu. A bateria ? Okres czuwania w Twoim modelu wyniósł maksymalnie ile dni ? Nie korzystając z multimediów : WiFi, aparat foto, Bluetooth, odtwarzacz MP3.
transfer to 50kb/s bateria zależna od romu i od taktowania proca. przy wifi trzyma około 3 godziny. przy nieużywaniu niczego koło 2-3 dni, o ile nie włączy się kompaktowanie pamięci. z tym, że nieużywanie niczego to znaczy qtek leży sobie na biórku, nie wysyłamy sms itd.
mój egzemplarz miał mały zasięg wifi. około 10 metrów. z tym, że była ściana między nadajnikiem a pocketem.

#257442  autor: adiq1033
 21 mar 2008, 12:19
vonski pisze:Porównywanie TyTN II do pozostałych 2 modeli troche nie ma sensu... tamte to już starsze modele (zwłaszcza 9090) zaś TyTN to najwyższa półka HTC i pocket fonów ogólnie. Cenowo to też kosmos w stosunku do Qteka.
Racja, jednakże tylko te trzy modele, spośród wszystkich dostępnych na rynku wydały mi się interesują, mimo iż posiadają pomiędzy sobą słabsze multimedia i niższą cenę.

Z listy zostaje skreślony SPV M5000. Pozostaje Qtek i HTC. Nie wiem, czy warto dopłacać do TyNT II. Owszem, posiada on o niebo lepszy aparat, lecz nie oszukujmy się, przy marnym oświetleniu zdjęcia będą bardzo kiepskiej jakości. Z odtwarzacza mp3, nie będę korzystał. Chodzi mi głównie o czas czuwania oraz pracę sprzętu, łączność przez BT i WLAN.

#257446  autor: vonski
 21 mar 2008, 12:29
Akurat aparat to najmniejsza z istotnych różnic :) Ja osobiście jestem zwolennikiem teorii- do zdjęć aparat, do rozmawiania telefon, ale z tych 3mpix w TyTN II też się da sporo wycisnąć. Jest dużo dodatkowego oprogramowania do aparatu, które pozwala podnieść jakość zdjęć i obsługę obrazów w ogóle.
TyTN II to inna generacja sprzętu niż 9090. Inny procesor, więcej pamięci, nowsza technologia, nowy Windows Mobile 6 (chociaż do 9090 też można wgrać nowszy OS). poza tym TyTN ma wbudowanego GPSa, i to całkiem dobrego. Na allegro pełno zestawów z Orange, gdzie za ok. 1600zl masz TyTNa, legalną Automapę z roczną licencją, ładowarkę samochodową i uchwyt na szybę (też dobry). Cena nie należy do niskich, ale odejmując wartość dodatków, masz sam telefon za ok. 1200zl... W tej cenie nie ma raczej nic o zbliżonych parametrach.

#257453  autor: adiq1033
 21 mar 2008, 12:46
Omg, wspomniałem o HTC TyTN II, a miałem na myśli zwykłego HTC TyTN ( w granicach 1000 zł ). Najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:

Z drugiej strony 1200 zł to nie taka wygórowana kwota. Sądzę, że udałoby mi się zdobyć taką kwotę. Odstawmy to na bok. Nigdy dotąd nie korzystałem z Windows Mobile. Obawiam się, że nie sprostam wymaganiom. Wolałbym zapoznać się z nim, kupując najtańszy palmtop na rynku. W czasie poznawania nowego systemu, odkładałbym "sianko" na przypadkowo wymienionego przeze mnie TyTN II. Jak uważasz vonski, czy to dobre rozwiązanie ?

#257544  autor: Blackcall
 21 mar 2008, 19:02
Jak bym mial do wyboru takie telefony to wiadomo ze TyTn 2 wygrywa
adiq1033 pisze:Do wyboru mam wspomnianego Qtek`a 9090 oraz HTC TyNT II i SPV M5000
A to niezbyt dobre porwnanie. Chocby porownujac date wyjscia i oprogramowania.

#257551  autor: adiq1033
 21 mar 2008, 19:54
Blackcall, bez urazy ale staraj się czytać wszystkie posty. HTC TyTN II to pomyłka z mojej strony, miałem na myśli zwykłego HTC TyTN. Przyznaję, nadstawiłam poślady :wink:

Moje wymagania :

- szybka reakcja na wszelkie operacje ( wysoki poziom tprędkości procesora, duża ilość pamięci RAM )
- Bluetooth 2.0 i WLAN
- klawiatura qwerty
- ekran co najmniej 2,6" ( 2,8 wystarczy ), dotykowy
- bateria minimum 2 dni, w przypadku osiągnięcia 3 będę bardzo zadowolony ( zero korzystania z multimediów, tylko krótkie notatki )
- EGDE
- przyzwyczaiłem się do aparatu w telefonie i możliwości nagrywania filmów - mile widziany.

Kwota do przekazania to ok. 1000 zł ( 1200 to szczyt moich możliwości ). Im taniej, tym lepiej dla mnie. Zaoszczędzone pieniądze przekaże na inny cel. Mała uwaga - jeśli będzie mowa o sprzęcie za kwotę bliską 1000 zł, wymagam aparatu fotograficznego wyposażonego w autofocus oraz tryb makro. Matryca 2.0 Mpix ;-)

#257629  autor: Blackcall
 22 mar 2008, 10:58
adiq1033 pisze:Kwota do przekazania to ok. 1000 zł ( 1200 to szczyt moich możliwości ).
Za tą cenę polecam SPV M650.
adiq1033 pisze:Blackcall, bez urazy ale staraj się czytać wszystkie posty. HTC TyTN II to pomyłka z mojej strony, miałem na myśli zwykłego HTC TyTN. Przyznaję, nadstawiłam poślady :wink:
Sorki za to nie doczytałem postu. :oops:

#257661  autor: adiq1033
 22 mar 2008, 12:26
Blackcall pisze:Za tą cenę polecam SPV M650.
Dlaczego akurat on ? Uzasadnij wypowiedź.

#257745  autor: vonski
 22 mar 2008, 19:49
M650 (czyli HTC Artemis) to też bardzo fajny sprzęt. Nie spełnia jednak jednego podstawowego postawionego przez Ciebie wymogu: nie ma klawiatury qwerty, ba, nie ma żadnej klawiatury, poza przyciskami funkcyjnymi. Ma oczywiście klawiaturę ekranowa- dotykową, ale to jednak nie to samo. Jest sporo programów do zamiany standardowej klawiatury z WM na różne obsługiwane kciukiem (polecam PCM Keyboard z polskimi skórkami iPhonowymi, 6 lub 7 klawiszowe), ale nigdy nie będzie to to samo co tradycyjne klawisze. Artemis ma za to radio FM, co jest raczej rzadkie w produktach HTC, GPSa, WiFi (nie wiedzieć czemu wycięte w wersji sprzedawanej przez Erę) i dość ... specyficzny sposób obsługi :) Ja ostatnio ustrzeliłem wersje Orange'owa (z Automapą i akcesoriami samochodowymi) za 900zl, oczywiście nówka.

#257752  autor: adiq1033
 22 mar 2008, 20:18
Hmmm... Nie wiem czy będę w stanie znieść brak klawiatury w tym telefonie. Nie może on pochodzić z Orange, ponieważ będzie posiadał blokadę sim-lock, a Ja zamierzasz umieścić w nim kartę z sieci Plus, ze względu na tanie pakiety Internetowe. Ściągnięcie sim-lock będzie kosztowne, w granicach 100, jeśli nie 150 zł. To spory wydatek.

Doszukałem się SPV M650 pod inną nazwą, mianowicie XDA Orbit. Bez problemu dostanę go do granicy 1000 zł, pytanie brzmi, czy naprawdę warto ?
vonski pisze:Artemis ma za to radio FM
To nic dla mnie nie znaczy. Mam osobne urządzenie, skierowane do muzyki ( odtwarzacz mp3 ).

Co wybrałbyś na moim miejscu, spośród tych poszczególnych modeli ?

- Qtek 9090 ( weź pod uwagę niewielką cenę )
- HTC TyTN ( MDA Vario II, SPV M3100 - granice 1000 zł )
- propozycja Blackcall`a, M650 ( a właściwie to o2 XDA Orbit ).

Bez względu na wybór, telefon będzie służył częściej do przeglądania stron WWW.

#257781  autor: vonski
 22 mar 2008, 22:55
Przyznam, że nie wiem co bym wybrał. Artemis wygrywa z TyTNem bo ma GPS, TyTN ma za to qwerty, które dla mnie jest bardzo ważne- telefon to dla mnie małe biuro, często korzystam z office'a, pisze długie maile, używam też sporo konsoli przez ssh. TyTNem bawiłem sie tylko kilka minut i słabo znam ten sprzęt, Artemisa znam i sobie chwalę. Poza tym jest mały, lekki, wygodny, świetnie wykonany.
Sorry, nie ma jednoznacznej odpowiedzi :)

#257835  autor: adiq1033
 23 mar 2008, 15:26
vonski pisze:Artemisa znam i sobie chwalę.
Jak się na pisze klawiaturze ekranowej, da się to przeżyć ? Internet = e-mail, z tego również będę korzystał. Najbardziej liczy się dla mnie wygoda oraz przyjemność i przede wszystkim bateria.

Odnośnie baterii - ile dni ? Dokładnie nie wiem, ile dziennie będę spędzał minut na przeglądarce. Obstawmy, że ok. 30 min. - 1h :wink:

Nie miałem okazji korzystać na bieżąco z klawiatury ekranowej, jak i qwerty ( tą drugą bawiłem się kilka razy, przy wizycie w punkcie sprzedaży telefonów komórkowych ).

Potrafiłbyś określić, który z obu palmtopów będzie działaj wydajniej i stabilniej ?

#257955  autor: Blackcall
 23 mar 2008, 22:56
do wirtualnej klawiatury da się przyzwyczajić i też jak ktoś nabierze wprawy może pisać szybko i wygodnie. Można także wgrać aplikacje, która modyfikuje ją na taką jak w HTC Touch ,czyli większe przyciski. :roll:

#257969  autor: vonski
 24 mar 2008, 00:08
Dobrze dobrana i skonfigurowana klawiatura ekranowa może być całkiem ok. Oczywiście nie jest to tak dobre jak tradycyjny keypad, ale jeśli nie będziesz pisać po 50 smsów dziennie, to się przyzwyczaisz.

Co do baterii, to przy 320x240 nie ma cudów, 3 dni przy średniej ilości rozmów będzie dobrym wynikiem. Wifi skraca ten czas dramatycznie, no a GPS to już w ogóle bez ładowarki zapomnij.

Jeśli chodzi o pisanie na sliderowej qwerty, to nie da sie tego zrobić jedną ręką, dlatego między innymi ja dograłem sobie też porządną ekranówke do Kaisera, bo w samochodzie smsa nie napiszesz, chyba że umiesz prowadzić nogami :))

Co do wydajności to TyTN ma procek 400MHz a Artemis tylko 200. Różnica oczywiście jest, ale nie jakaś ogromna (na pewno nie matematyczne x2). Na jednego i drugiego polecam wrzucenie WM6, bo jest sporo wydajniejszy niż piątka, ale to już temat na zupełnie osobny wątek.

#258274  autor: adiq1033
 25 mar 2008, 17:26
Dziękuje za udzielenie się w temacie. Bardzo mi pomogliście, za co was sprawiedliwie wynagradzam :wink: