• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #250464  autor: sokolowiak
 10 lut 2008, 11:56
Witam, mam jedno pytanie do pracowników Plusa. Jakie dane są weryfikowane przy podpisywaniu Umowy by sprawdzić wiarygodność Klientów w przypadku Działalności Gospodarczej? Kiedyś w 2000 roku miałem komórkę w Pusie jako osoba prywatna i rozwiązano ze mną Umowe. Dług spłaciłem jakiejś tam firmie, już nie pamiętam jakiej. Teraz założyłem firmę i chcę wiedzieć czy zgodzić się na weryfikację danych czy po prostu nie zgodzić i wpłacić ten depozyt 760 zł.

#250468  autor: Kaczy
 10 lut 2008, 12:03
Jednoosobowa działalność?
Zweryfikują Cię po numerze PESEL i NIP. Weryfikacja czy nie masz zaległości w Plusie oraz w innych sieciach. Ewentualnie jeśli byłeś kiedyś zadłużony i spłaciłeś zaległości u jakiejś firmy windykatorskiej a nie dokończyłeś sprawy to mogą zażądać potwierdzenia spłaty zadłużenia.

Zgódź się na weryfikację. Jak przebiegnie nie pomyślnie to dopiero wtedy zdecydujesz się na wpłacenie kaucji.

...::: Made for loneliness :::...

#250470  autor: sokolowiak
 10 lut 2008, 12:12
Dzięki Kaczy :-) Masz rację, chyba warto się zgodzić na taką weryfikację. Choć potwierdzenie wpłaty zadłużenia z 2001 roku znależć to chyba niemożliwe ... Napisz mi jeszcze czy długo jest się na takiej czarnej liście w Plusie? Bo w Orange to chyba bez końca ... Kolega mówił, że w Orange ostatnio przy weryfikacji Klienta w OptiPOS-ie wyskoczyło mu u jakieś zadłużenie Klienta w analogowym Centertelu z 1997, czy 1996 roku :-)

#250502  autor: Kaczy
 10 lut 2008, 15:19
W Plusie identycznie. Miałem kiedyś klienta, który spłacił zaległości z 6-7 lat temu, ale dalej widniał jako dłużnik.
A wszystko przez to, że nie dopilnował sprawy do końca. Po spłaceniu należności warto wziąć papierek, który to potwierdzi. Firmy windykujące nie zawsze wysyłają potwierdzenie, że już wszystko spłaciłeś. A po latach znaleźć taką firmę to mega kłopot.

Zaś co do zadłużeń w Plusie - to też nie popuszczają. Była klientka, która miała ok. 20 zł zadłużenia i nie mogła dostać aktywki. I też sprawa sprzed wielu lat.

#250508  autor: elrond
 10 lut 2008, 15:49
Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale rozwiązując umowę z Erą, już po miesiącu od tego zdarzenia przyszła mi faktura - do zapłacenia coś w granicach 10 zł. Była to kwota przekroczona ponad ostatni abonament - który był opłacony wcześniej z góry wiec zostało tylko te kilka złotych. Tak sobie myslałem czy jest sens to płacić, jednak dla świętego spokoju - przelałem, choć wątpię, żeby o tę sumę przysłali mi komornika. Teraz widzę, że za tak małe zadłużenie też można być chyba wciągnietym na międzoperatorską liste dłużników. Zatem przestoga - regulować każde grosze, bo będą problemy z aktywacjami :wink:

#250540  autor: D@rio
 10 lut 2008, 18:30
sokolowiak, no i zadzwonią na Twój numer stacjonarny, który podajesz do umowy sprawdzić czy Ty to faktycznie Ty....

Obrazek

#250574  autor: dechomenon
 10 lut 2008, 21:03
a co ciekawe, w systemach widnieje się tak długo jako dłużnik, dopóki ktoś z obsługi nie odhaczy danej osoby, wiadomym jest, ze musi być dokonana spłata kasy. Bo jeśli nikt Ciebie nie odhaczy to z automatu idzie kaucja.

#251092  autor: balon84
 14 lut 2008, 11:02
D@rio pisze:sokolowiak, no i zadzwonią na Twój numer stacjonarny, który podajesz do umowy sprawdzić czy Ty to faktycznie Ty....
Rozumiem wszystkie procedury sprawdzające wiarygodnosc , zadłużenia ...itp. ale nie czaje tej procedury przy podpisywaniu umowy po raz pierwszy gdy każą podać nr tel. stacjonarnego , to jakaś głupot ! Stacjonarki nie mam i nigdy nie miałem , pamietam jak dzis jak musialem pani w salonie plusa tłumaczyć ze nie podam jej nr stacjonarnego ponieważ takowego nie posiadam , na szczescie zrozumiala ze dlatego sie bieze komorke zeby byc wolnym od TP ;-)

[center] NOKIA [/center]

Siemens C45/3510i/6630/6020/6151/E50/3120 Classic/SE W890i/3110 Classic/6303 Classic/Samsung B2710 Solid/Nokia Lumia 610/Nokia 6230i/Nokia 3310/Nokia/6310i/Samsung SIII/Nokia 515/Iphone 4s

#251098  autor: dechomenon
 14 lut 2008, 11:44
ale to jest najprostszy i najszybszy sposób weryfikacji klienta...jak pracownik spisze umowe, puści do aktywacji to dział zajmujący się przyznawaniem aktywacji, dzwoni czasami na podane numery stacjonarne..nie musi to być Twój, może to być grzecznościowy...aby ktoś potwierdził, że zna Ciebie i tyle. Czasem jak ktoś nie miał, to można było nawet podać nr telefonu do punktu sprzedaży, nie zawsze dzwonią. ale jeśli mają jakieś wątpliwości to zadzwonią czasami.

#251101  autor: Kaczy
 14 lut 2008, 11:48
balon84 pisze:Rozumiem wszystkie procedury sprawdzające wiarygodnosc , zadłużenia ...itp. ale nie czaje tej procedury przy podpisywaniu umowy po raz pierwszy gdy każą podać nr tel. stacjonarnego , to jakaś głupot !
Ja nadmienię, że może być to tel. stacjonarny niekoniecznie do Ciebie. Może być do rodziny, znajomych.
Ba, niekoniecznie musi być to telefon stacjonarny. W grę wchodzą też telefony z Plusa (abo lub mix - ale z opłaconym/doładowanym kilka razy kontem).

#251102  autor: balon84
 14 lut 2008, 11:53
Kaczy pisze:Ba, niekoniecznie musi być to telefon stacjonarny. W grę wchodzą też telefony z Plusa (abo lub mix - ale z opłaconym/doładowanym kilka razy kontem).
I dokładnie tak zrobiłem podałem nr rodziców , maja ABO tez w plusie . Ale sam fakt ze chca tel stacjonarny jest chore :(

[center] NOKIA [/center]

Siemens C45/3510i/6630/6020/6151/E50/3120 Classic/SE W890i/3110 Classic/6303 Classic/Samsung B2710 Solid/Nokia Lumia 610/Nokia 6230i/Nokia 3310/Nokia/6310i/Samsung SIII/Nokia 515/Iphone 4s

#253968  autor: dechomenon
 28 lut 2008, 17:03
ja dziś pojechałem do klientki, okazało się ze firma nie istnieje od 2lat, mąż nie żyje, była robiona cesja, nikt nie przypilnował jej i rachunki nadal przychodziły na firmę :) jak bym chciał to spokojnie bym zrobił przedłużenie...no ale po co pakować się w łajno? heh

#253969  autor: D@rio
 28 lut 2008, 17:05
dechomenon pisze:jak bym chciał to spokojnie bym zrobił przedłużenie...no ale po co pakować się w łajno? heh
no tak, niedochodowy klient z jedną aktywacją. Nie zrobiłeś jej Ty to zrobi sobie telefonicznie i przejdzie...

Obrazek

#253974  autor: dechomenon
 28 lut 2008, 17:20
D@rio pisze:no tak, niedochodowy klient z jedną aktywacją. Nie zrobiłeś jej Ty to zrobi sobie telefonicznie i przejdzie...
nie o to chodzi...no jak możesz robić pwa gdy firma juz nie istnieje a klient nie żyje ? wolę się w takie bagno nie ładować, a po drugie ona sobie go przepisze na siebie...i tyle..po co mi te pare złotych jak konsekwencje mogą być mega większe...np. kara wynikająca z umowy..agencyjnej
 #266134  autor: auroris
 14 maja 2008, 17:12
Miałem taką sytuację. Klient posiada w Orange kilka numerów (osoba fizyczna).Abonent od zeszłego roku. Zgłosił się po zakup mixa dla syna.I tu uwaga. W 2001 roku prowadził 1 os działalność. Widnieje nota zadłużeniowa od 2001 roku. Dług nieuregulowany do dziś. Mimo tego przeszedł w sklepie internetowym orange, u mnie odpoadł właśnie przez to. O co chodzi? Nikt nie potrafi odpowiedzieć.