• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #250794  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 09:42
Ściągnąłem sobie programik "monitor" i podłączyłem komórkę. Chciałem zobaczyć jak to działa. Na karcie Plusa wszystko ok, a na karcie Ery logował mi takie oto komunikaty sieciowe.
Kod: Zaznacz cały
/Flirt_BT: * Witam ja ADAM 25l zapraszam na zabawe przez telefon kobiete,mezatkie do 45l  podniecaja mnie starsze czekam kotki  
22 K -M mila , wolna i filigranowa blondynka lat 39 z podlasia pozna pana w odpowiednim wieku stanu wolnego 
* Szukam Kobiety ktora ma dosc nudy i monotonii w zyciu,chcesz to zmienic?napisz,ja 36lat ,Lowicz,Sochaczew,Plonsk,Wloclawek,Wyszogrod i okolice * cdn                                                  
/Graff_polis: * Znajde tutaj kobiete z malopolski w wieku 30-45 lat do dyskretnej znajomosci Warszawa isz do mnie.
Po sprawdzeniu oczekuje zaplaty  Kasia * www.trickigsm.ok1.pl Poleca batman * cdn                                                                                    
/P: *  JESTES KOBIETA I SZUKASZ PRZYJACIELA-KOCHANKA? Pomysl i pisz smialo .Tylko kobiety. Ja z WAWKI DYSKRETNY WYSOKI PO 30e!  .Rafal. * POZNAM FAJNA DZIEWCZYNE DO MILYCH SPOTKAM OSTROW MAZ. I BLISKIE OKOLICE MOGE POMOC FINANSOWO TYLKO POWAZNE SMSY TEL.
Chciałbym nadmienić, że to 1/4 tego co telefon wyłapał w niecałą minutę. Numery telefonów usunąłem. Podobnie jak te komunikaty o lokalizacji.
Co to jest i skąd to się bierze?
Ja się nie dziwię, że nie mogę normalnie prowadzić rozmowy przez telefon Ery jak on tyle tego badziewia odbiera.
Jeśli źle umieściłem temat to proszę moderatorów o przeniesienie i przepraszam za kłopot.

#250796  autor: Dociekliwy
 12 lut 2008, 10:00
Wiadomości sieciowe :)

Po prostu wyłącz ten syf... :twisted:

Znajdziesz to w ustawieniach wiadomości - wiadomości sieciowe.

Pomogłem? Kliknij POMÓGŁ pod moim postem :)

#250798  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 10:05
Mam wyłączone wiadomości sieciowe. Chyba że chodzi o informacje o sieci. To jak najbardziej włączone mam.

#250800  autor: Dociekliwy
 12 lut 2008, 10:17
Generalnie polecam mieć włączony tylko kanał 50 - za FKN:
"Aby dowiedzieć się, gdzie jesteś Tu i Teraz, włącz kanał 50. Na wyświetlaczu twojego telefonu ujrzysz dokładną nazwę geograficzną komórki, w zasięgu której znajdujesz się. W mieście jest to nazwa budynku, ronda, ulicy, osiedla. Poza miastem jest to nazwa gminy lub okolicznej atrakcji turystycznej. Na przemian z nazwami dokładnymi pojawiają się nazwy ogólne: nazwa dużego miasta, bądź nazwa regionu. Wiadomości emitowane na Kanale SMS 50 ukazują się bezpośrednio na ekranie telefonu bezszelestnie. UWAGA! W ustawieniach odbioru Kanałów SMS, należy mieć włączony odbiór wszystkich języków."
Pozostałe, to jak kto lubi :twisted:

A wiemy, że jeden lubi jak mu marsza grają, drugi jak mu stopy śmierdzą :wink:

Generalnie za serwisem Siemensinfo.pl:
"Informator o Kanałach" - kanał 0

W "Informatorze o Kanałach" znajdziesz najświeższą informację o nowouruchamianych serwisach w "Tu i Teraz", technicznych przerwach emisji, rozszerzeniu zasięgu. itp. Wiadomości są emitowane nieregularnie, zależnie od zmian w "Tu i Teraz".

"EraInfo" - kanał 15

W serwisie "EraInfo" otrzymasz wiadomości o ofercie i nowych usługach w sieci Era. Komunikaty są emitowane okazjonalnie.

"Ściągaj!" - kanał 99

W serwisie "Ściągaj!" otrzymasz informacje poświęcone usługom: Dzwonki i Ikonki w Sieci Era, Gry Java, Kartka MMS oraz Pocztówki Dźwiękowe i Powitania. Będziesz otrzymywał informacje o nowych dzwonkach, grach i kartkach! Będziesz mógł skorzystać z promocji oferowanych tylko użytkownikom kanału 99. Komunikaty są emitowane kilka razy w tygodniu.

"Razem" - kanały 20-25

"Razem" to serwis towarzyski. Polega on na publikowaniu pozdrowień oraz anonsów towarzyskich w "Tu i Teraz, czyli bezpłatnych Kanałach SMS". Pozdrowienia oraz anonse towarzyskie należy przesyłać SMSem pod numery dedykowane. Pozdrowienia są publikowane w Kanale SMS 25. Pozdrowienia należy wysyłać SMSem pod numer 7125. SMS wysłany pod numer 7125 winien mieć format:

nr_Kanału_SMS_(liczba_dwucyfrowa)#treść_wiadomości

przykładowo

25#pozdrawiam kasie i klase 3a, piotrek

SMS o formacie niezgodnym z powyższym, zostanie wyemitowany w Kanale SMS 40 ("boczny tor"). Koszt wysłania SMS pod numer 7125 wynosi 1 zł (netto).
Anonse towarzyskie są publikowane w Kanałach SMS 21-24:
Kanał SMS 21 - "on szuka jej"

Kanał SMS 22 - "ona szuka jego"

Kanał SMS 23 - "ona szuka jej"

Kanał SMS 24 - "on szuka jego".

Anonse towarzyskie należy wysyłać SMSem pod numer 7225. SMS wysłany pod numer 7225 winien mieć format:

przykładowo

21#szukam kobiety, niekoniecznie pieknej, mój numer to 602602602, czekam!

SMS o formacie niezgodnym z powyższym, zostanie wyemitowany w Kanale SMS 20 ("boczny tor"). Koszt przesłania SMS pod numer 7225 wynosi 2 zł (netto).
Wiadomości do publikacji w danym kanale muszą być zgodne z jego tematyką oraz nie mogą zawierać treści szerzących nienawiść. Wiadomości do publikacji muszą być zgodne z obowiązującym prawem. Wiadomości do publikacji nie mogą skłaniać do skontaktowania się z numerem telefonu innym od numeru, z którego została wysłana wiadomość do publikacji. Konsekwencją próby publikacji wiadomości, która:
jest niezgodna z tematyką danego kanału lub

szerzy nienawiść lub

jest niezgodna z obowiązującym prawem lub

skłania do skontaktowania się z numerem telefonu innym od numeru, z którego została wysłana wiadomość do publikacji,

będzie nie publikowanie jakichkolwiek wiadomości, przychodzących od danego nadawcy, przez okres do 60 dni. Nadawca będzie identyfikowany numerem telefonu.
Zapoznaj się z regulaminem

"Żartujesz!" - kanał 33

"Żartujesz!" to codzienna porcja humoru, emitowana na Kanale SMS 33. Codziennie nowy żart - rano i wieczorem! Jeśli chcesz rozbawić innych, prześlij swój dowcip przez SMS pod numer 7034. Jeśli nie chcesz pozostać anonimowy, w kolejnym SMS niezwłocznie prześlij swój podpis. Spośród nadesłanych propozycji zostanie wybrana ta, która pobudzi uśmiech na twarzach w całym kraju. Koszt przesłania SMS pod numer 7034 wynosi 0,50 zł (netto).

"SMS Graffitti" - kanały 40-46

"SMS Graffitti" to serwis publikacji wypowiedzi na określony temat w "Tu i Teraz, czyli bezpłatnych Kanałach SMS". Wypowiedzi tematyczne należy przesyłać SMSem pod numery dedykowane. Wypowiedzi są publikowane w Kanałach SMS 41-45:
Kanał SMS 41 - "muzyka bzyka?"

Kanał SMS 42 - "dziś w telewizorze..."

Kanał SMS 43 - "o sporcie, sportach i sportowcach"

Kanał SMS 44 - "na zdrowie"

Kanał SMS 45 - "co tam panie w polityce?"

Kanał SMS 46 - "mój region to mój kraj!".

Wiadomości tematyczne należy wysyłać SMSem pod numer 7125. SMS wysłany pod numer 7125 winien mieć format:

przykładowo

41#ten koncert to byla zenada!
42#polecam film Bolek i Lolek dzis w TeleVizji
43#podobno pilkarz Kopniak ma zostac sprzedany do druzyny J-17, ktos potwierdza plotke?
44#mam problemy ze wstawaniem, czy ktos ma rade?
45#Tkaczuk na prezydenta!
46#sasiady! moze bysmy zrobili kanalizacje?!

SMS o formacie niezgodnym z powyższym, zostanie wyemitowany w Kanale SMS 40 ("boczny tor"). Koszt przesłania SMS pod numer 7125 wynosi 1 zł (netto).
Wiadomości do publikacji w danym kanale muszą być zgodne z jego tematyką oraz nie mogą zawierać treści szerzących nienawiść. Wiadomości do publikacji muszą być zgodne z obowiązującym prawem. Wiadomości do publikacji nie mogą skłaniać do skontaktowania się z numerem telefonu innym od numeru, z którego została wysłana wiadomość do publikacji.
Konsekwencją próby publikacji wiadomości, która:
jest niezgodna z tematyką danego kanału lub

szerzy nienawiść lub

jest niezgodna z obowiązującym prawem lub

skłania do skontaktowania się z numerem telefonu innym od numeru, z którego została wysłana wiadomość do publikacji,

będzie nie publikowanie jakichkolwiek wiadomości, przychodzących od danego nadawcy, przez okres do 60 dni. Nadawca będzie identyfikowany numerem telefonu.
UWAGA - NAGRODA!!! Za każdą wiadomość tematyczną wyemitowaną na Kanałach SMS 41-46 otrzymasz żeton na Bramce Omnix SMS sieci Era! Co więcej, codziennie najlepsza wiadomość tematyczna jest premiowana Nagrodą Dnia! Nie zwlekaj - skorzystaj!!!

"Gdzie Jestem" - kanał 50

Aby dowiedzieć się, gdzie jesteś Tu i Teraz, włącz kanał 50. Na wyświetlaczu Twojego telefonu ujrzysz dokładną nazwę geograficzną komórki, w zasięgu której znajdujesz się. W mieście jest to nazwa budynku, ronda, ulicy, osiedla. Poza miastem jest to nazwa gminy lub okolicznej atrakcji turystycznej. Na przemian z nazwami dokładnymi pojawiają się nazwy ogólne: nazwa dużego miasta, bądź nazwa regionu. Wiadomości emitowane na Kanale SMS 50 ukazują się bezpośrednio na ekranie telefonu bezszelestnie.

UWAGA!

W ustawieniach odbioru Kanałów SMS, należy mieć włączony odbiór wszystkich jęzków.

"Handelek" - serwis ogłoszeń drobnych na kanałach 60-73

"Handelek" to serwis publikacji drobnych ogłoszeń handlowych w "Tu i Teraz, czyli bezpłatnych Kanałach SMS". Ogłoszenia drobne należy przesyłać SMSem pod numery dedykowane. Ogłoszenia są publikowane regionalnie, zależnie od miejsca wysłania SMS. Wielkość regionu zależy od ilości ogłoszeń do publikacji.

Ogłoszenia drobne są publikowane w Kanałach SMS 60-73:
Kanał SMS 60 - "pracę dam"

Kanał SMS 61 - "korepetycje dam"

Kanał SMS 62 - "remont wykonam"

Kanał SMS 63 - "remont do zrobienia"

Kanał SMS 64 - "nieruchomość sprzedam / wynajmę"

Kanał SMS 65 - "nieruchomość kupię / wynajmę"

Kanał SMS 66 - "samochód sprzedam"

Kanał SMS 67 - "samochód kupię"

Kanał SMS 68 - "zwierzę sprzedam"

Kanał SMS 69 - "zwierzę kupię"

Kanał SMS 70 - "telefony, akcesoria GSM sprzedam"

Kanał SMS 71 - "telefony, akcesoria GSM kupię"

Kanał SMS 72 - "różności sprzedam"

Kanał SMS 73 - "różności kupię"

#250801  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 10:27
Wyłączyłem wyświetlanie informacji o sieci. Nie mam włączonych wiadomości sieciowych. Nie mam ustawionych żadnych kanałów ani tematów, a te wiadomości lecą dalej.

#250802  autor: Dociekliwy
 12 lut 2008, 10:29
johnny pisze:Wyłączyłem wyświetlanie informacji o sieci. Nie mam włączonych wiadomości sieciowych. Nie mam ustawionych żadnych kanałów ani tematów, a te wiadomości lecą dalej.
No to zresetuj telefon :twisted:

#250806  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 10:37
Nie pomogło. Odbiera to cały czas. Nawet na innym aparacie.

#250808  autor: Dociekliwy
 12 lut 2008, 10:41
johnny pisze:Nie pomogło. Odbiera to cały czas. Nawet na innym aparacie.
Słuchaj, a w takim razie może coś w simEXTRA namieszałeś??

Z tym to nie pomogę, bo mam starą kartę, ale na mój gust, to może coś takiego.
Sprawdź jeszcze raz, czy masz wyłączone Informacje o sieci, wiadomości sieciowe i zablokowane kanały...

#250858  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 18:11
Nigdy się nie dotykałem do simextra. Widać może Era tak ma.
Już i tak tylko miesiąc umowy mi pozostał. Mam z lekka dosyć tej sieci.

#250861  autor: aga
 12 lut 2008, 18:28
johnny pisze:Widać może Era tak ma.
Nie Era tak ma tylko to kwestia ustawień. Ja mam kilka numerów w Erze i nigdy na żaden z nich nie przychodziły mi takie wiadomości. Może zaloguj się na stronie Omnix i sprawdź czy nie masz włączonych jakiś subskrypcji.

#250864  autor: rafcyk
 12 lut 2008, 18:51
Jak rozumiem te wiadomości nie pojawiają ci sie na ekranie telefonu tylko w programie "monitor" zainstalowanym na komputrze, tak? Jeśli tak to wszystko jest ok. Wiadomości info są rozsyłane przez sieć i jeśli telefon ma wyłączony odbiór to najzwyczajniej w świecie je olewa, a program sobie rejestruje.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#250867  autor: D@rio
 12 lut 2008, 19:05
Autor ma włączone otrzymywanie wiadomości sieciowych i trzeba to wyłączyć. Może to się u Niego nazywa "informacje lokalne" albo "serwis informacyjny/sieciowy". To nie wina karty ani Omnix'a. To ustawienia telefonu.

Poza tym - co to za program "monitor"?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, 19:38 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#250869  autor: przemek910
 12 lut 2008, 19:17
A może po prostu ten program wyłapuje wszystkie dostępne komunikaty, nie zważając na ustawienia telefonu? Wyłącz ten program i spróbuj...

#250882  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 19:50
to ten program http://www.nobbi.com/monitor/index_en.htm
rafcyk pisze:Jak rozumiem te wiadomości nie pojawiają ci sie na ekranie telefonu tylko w programie "monitor" zainstalowanym na komputrze, tak? Jeśli tak to wszystko jest ok. Wiadomości info są rozsyłane przez sieć i jeśli telefon ma wyłączony odbiór to najzwyczajniej w świecie je olewa, a program sobie rejestruje.
No tak. Przy czym rejestrowane jest to tylko na karcie Ery. Na karcie Plusa i na dwóch kartach Orange jakie posiadam nie ma czegoś takiego. Logi są czyste, a w Erze idzie to z taką prędkością, że nie nadążam czytać. Wykonywałem to na 2 telefonach przekładająć kolejno karty. Ciągle to samo.
Chciałem zobaczyć jak wygląda sprawa wyświetlanych informacji o sieci w Erze i jak często telefon zmienia nadajnik. Te komunikaty to oczywiście nie problem dla mnie. Pytanie dlaczego telefon Ery to widzi, a pozostałych sieci nie.

#250886  autor: ARKADIOS
 12 lut 2008, 20:23
Bo tylko Era ma tak rozbudowane wiadomości sieciowe (tylko ona oferuje tyle kanałów) w innych sieciach tego niema i jest spokój :-)

www.mazurycudnatury.pl

#250893  autor: D@rio
 12 lut 2008, 20:46
johnny, no musisz odznaczyć opcję show CB messages.

Obrazek

#250896  autor: user_delete17
 12 lut 2008, 21:11
ARKADIOS pisze:Bo tylko Era ma tak rozbudowane wiadomości sieciowe (tylko ona oferuje tyle kanałów) w innych sieciach tego niema i jest spokój :-)
No i generalnie o to mi chodziło. A swoją drogą to niezły spam.

Na marginesie chciałem dodać, że program czyta te CB messages bez względu na ustawienia telefonu. Kłopot w tym, że chciałem zobaczyć przy pomocy tego programu jak się ma informacja o sieci do nadajnika do którego jest obecnie telefon zalogowany. Jednak ze względu na sporą ilość tych wiadomości trochę ciężko czyta się te logi. Myślałem, że da się to ominąć, ale skoro nie to trudno.
Nie wiem jak bardzo takie rzeczy obciążają sieć i czy w ogóle to ma jakiś wpływ na cokolwiek. Niemniej przy pomocy tegoż programu stwierdzam z całą stanowczością, że w całym domu nam najlepszy zasięg Plusa zarówno 2G jak i 3G. Gorzej wypada Era, a najgorzej Orange, ale podczas połączeń jest odwrotnie i Era nagle traci zasięg.

#250938  autor: Dociekliwy
 13 lut 2008, 08:44
johnny pisze:
ARKADIOS pisze:Bo tylko Era ma tak rozbudowane wiadomości sieciowe (tylko ona oferuje tyle kanałów) w innych sieciach tego niema i jest spokój :-)
No i generalnie o to mi chodziło. A swoją drogą to niezły spam.

Na marginesie chciałem dodać, że program czyta te CB messages bez względu na ustawienia telefonu. Kłopot w tym, że chciałem zobaczyć przy pomocy tego programu jak się ma informacja o sieci do nadajnika do którego jest obecnie telefon zalogowany. Jednak ze względu na sporą ilość tych wiadomości trochę ciężko czyta się te logi. Myślałem, że da się to ominąć, ale skoro nie to trudno.
Nie wiem jak bardzo takie rzeczy obciążają sieć i czy w ogóle to ma jakiś wpływ na cokolwiek. Niemniej przy pomocy tegoż programu stwierdzam z całą stanowczością, że w całym domu nam najlepszy zasięg Plusa zarówno 2G jak i 3G. Gorzej wypada Era, a najgorzej Orange, ale podczas połączeń jest odwrotnie i Era nagle traci zasięg.
Na Symbiana jest CellTrack - on podaje Ci informacje o nadajniku itp. Do telefonów bez Symbiana, to nie wiem :roll:

#250951  autor: Marens
 13 lut 2008, 10:20
Mama kiedyś przykadkowo włączyła wiadomości sieciowe w Erze. Miała uaktywnione wszystkie kanały, więc telefon cały szas odbierał różnorodne wiadomości sieciowe.

Wiedziałem o co chodzi, wiec bez problemu wyłączyłem. Tylko po co Era "zaśmieca" sobie tym sieć.

#250955  autor: BarthezzLodz
 13 lut 2008, 10:42
Marens pisze:Tylko po co Era "zaśmieca" sobie tym sieć.
Zarabia na tym?
Ogłoszenie się na kanale towarzyskim kosztuje chyba 2,44 zł brutto.

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB