• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 8 z 39
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 39

#249271  autor: ywis
 04 lut 2008, 08:19
yagi pisze:Ale nie wszyscy maja terminale UMTS/HSDPA...
Ja mam :) działa rewelacyjnie w Łodzi ;)

#249512  autor: stolar
 05 lut 2008, 18:19
witam!!
Ladies & Gentelmen, ogłaszam, ze dzisiaj Plus robil testy swojego 3G w Sochaczewie w woj. mazowieckim, wiec mozna sie spodziewac, ze sieć rozszerzy swoj zasieg o w/w miasto :):):)
Wczesniej Era teraz Plus, wow jestem pod wrazeniem, i tak na marginesie, ktos wczesniej zauwazyl, ze gdzie bodajze Era lub Plus stawiaja swoje NodeB, a tam zaraz drugi op stawia swoj,
pozdrrrooo

#249974  autor: widex
 07 lut 2008, 20:36
stolar pisze:ze gdzie bodajze Era lub Plus stawiaja swoje NodeB, a tam zaraz drugi op stawia swoj,
Boją się utraty klientów. :)

W Brodnicy Era uruchomiła 3G ponad dwa miesiące temu, na razie ani widu ani słychu, by planował tu jakiś inny operator

#249981  autor: stolar
 07 lut 2008, 21:19
nooo u mnie tez ani sluchu ani nic, ale przed wczoraj dokladnie przez okolo 3h moj telefon byl zalogowany do 3g Plusa, mam tel w Playu i widzialem ikonke 3G wiec to napewno testy, w kazdnym bądź razie moge byc pewny ze predzej czy później uruchomia komercyjnie

#250025  autor: Timor
 07 lut 2008, 23:30
elrond pisze:
Timor pisze:ps. ciekawe keidy w PILE postawią UMTS [ o HSDPA nie marze ;d ]
Teraz to idzie razem. Jakiś czas temu Plus ogłaszał, że cała sieć UMTS posiada jednocześnie HSDPA, chyba 3.6 Mbit/s. W wielkich aglomeracjach to już chybaz 7,2 zaczęli...
no już dowiadywałem się, i jeśli mieliby faktycznie zmieniać to nie na UMTS , tylo od razu HSDPA :D .... no to tylko czekać pozostało oraz gratulować klejnym szczęśliwcom z HSDPA w telefonie ;)

#250027  autor: D@rio
 07 lut 2008, 23:33
Timor pisze:no już dowiadywałem się, i jeśli mieliby faktycznie zmieniać to nie na UMTS , tylo od razu HSDPA ....
a HSDPA to nie UMTS? ;)

Obrazek

#250028  autor: Timor
 07 lut 2008, 23:34
D@rio pisze:
Timor pisze:no już dowiadywałem się, i jeśli mieliby faktycznie zmieniać to nie na UMTS , tylo od razu HSDPA ....
a HSDPA to nie UMTS? ;)
niby to samo..ale żeby rozjaśnić moją myśl:

mają już nie stawiać nadajników obsługujących tylko UMTS...tylko od razu ze wspraciem dla HSDPA ;)...

#250029  autor: D@rio
 07 lut 2008, 23:36
Timor pisze:mają już nie stawiać nadajników obsługujących tylko UMTS...tylko od razu ze wspraciem dla HSDPA ...
ekhmm... to i tak instalacje są takie same. Kwestia licencji i software'u.

Obrazek

#250032  autor: Timor
 07 lut 2008, 23:40
D@rio pisze:
Timor pisze:mają już nie stawiać nadajników obsługujących tylko UMTS...tylko od razu ze wspraciem dla HSDPA ...
ekhmm... to i tak instalacje są takie same. Kwestia licencji i software'u.
no nie odpuścisz..no ale właśnie ta kwestia licencji i soft'u to pewnie powodowałą że stawiano UMTS... teraz już ładują od razu w HSDPA... no ale styka tej wymiany .... bo to wątek o nowych nadajnikach ;)

czekać tylko na Piłę ;)

#250037  autor: matchojs85
 07 lut 2008, 23:53
ŚWIDNIK :D
jest zasięg 3G od dłuższego czasy..
choć zniknął 3 dni temu :shock:

Pozdrawiam, matchojs85.

#250663  autor: mariusz9a
 11 lut 2008, 16:13
Została uaktualniona mapka zasięgu. Przybył chyba tylko Elbląg. Widać Plus po nowym roku zatrzymał się w rozbudowie swojego zasięgu:/ Teraz to mają beznadziejny zasięg EDGE a i z 3G Era ich już sporo przegoniła.

#250665  autor: elrond
 11 lut 2008, 16:33
mariusz9a pisze:z 3G Era ich już sporo przegoniła.
Nie byłbym taki pewien, choć na pewno zasięg poprawiła...

U mnie jeden nadajnik więcej, ale na mapce prawie to nie widoczne.

#250673  autor: mariusz9a
 11 lut 2008, 16:58
elrond pisze:Nie byłbym taki pewien, choć na pewno zasięg poprawiła...
Optycznie patrząc na mapkę to wygląda to już o wiele lepiej niż w Plusie. Według mnie Era ma skłonności do wyolbrzymiania zasięgu na swojej mapce, przykładem może być mój region (GOP) który w wielu miejscach nie posiada 3G a według mapki zasięg ten powinien być idealny.

#250711  autor: elrond
 11 lut 2008, 19:15
mariusz9a, te mapki to wiadomo - program komputerowy, mapa topograficzna, z ewentualnym uwzględeniem stopnia urbanizacji + dane nadajnika, kierunki sektorów i to wszystko. U mnie też jest różnica - są miesjca gdzie powinien być zasięg, a go nie ma. Z kolei moja miejscowość jeszcze kawałek od zasiegu, a na strychu z wielką biedą, ale udało mi się wykonać chyba pierwsze w jej historii wideo połączenie.

Do tego Era wciąż nie ma chyba wszystkich miast wojewódzkich, a Plus po jednym czy dwa nadajniki ale stawia i w 50 K.

I jeszcze co do Plusa - widać że trochę myślą bo 3G rośnie tam, gdzie jest nawięcej potencjalnych klientów - czyli miasta albo bogate, albo z niskim bezrobociem, czy wysokimi średnimi płacami, a nie koniecznie wysoką liczbą ludności. Przykładem jest np. Solina /wieś- 190 mieszkańców/, czy moje miasto.

#250723  autor: mariusz9a
 11 lut 2008, 19:37
elrond, tak apropo Soliny... Plus uruchomił już tam 3G? Bo wiem że stacja w planach jest.

#250725  autor: Mixiorek
 11 lut 2008, 19:41
mariusz9a pisze:tak apropo Soliny... Plus uruchomił już tam 3G? Bo wiem że stacja w planach jest.
Z mapki zasięgu wynika, że tak 3G nad Soliną

#250837  autor: 121167
 12 lut 2008, 14:40
mariusz9a pisze:
elrond pisze:Nie byłbym taki pewien, choć na pewno zasięg poprawiła...
Optycznie patrząc na mapkę to wygląda to już o wiele lepiej niż w Plusie. Według mnie Era ma skłonności do wyolbrzymiania zasięgu na swojej mapce, przykładem może być mój region (GOP) który w wielu miejscach nie posiada 3G a według mapki zasięg ten powinien być idealny.
Mapa zasiegu 3G Plusa nadal nie jest aktualna. Sa miejsca w ktorych jest zasieg HSDPA od 2 m-cy a na mapce nie zaznaczyli. Era aktualizuje zasieg zanim jeszcze sie pojawi, wiec "optycznie" wychodzi lepiej.

#250853  autor: mariusz9a
 12 lut 2008, 17:47
121167 pisze:Sa miejsca w ktorych jest zasieg HSDPA od 2 m-cy a na mapce nie zaznaczyli
Heh, u mnie w Sosnowcu zasięg 3G Plusa w prawie całym mieście jest już od niecałego roku a na mapce zasięgu nadal zaznaczone jest tylko centrum i obrzeża od strony Katowic:D W Będzinie (miasto obok) również jest 3G Plusa od około pół roku a na mapce widnieje tylko EDGE. Napisałem w tej sprawie do BOK i w odpowiedzi otrzymałem info że 3G u mnie startuje komercyjnie dopiero w pierwszym kwartale 2008:|

#251336  autor: Timor
 15 lut 2008, 13:53
mariusz9a pisze:Napisałem w tej sprawie do BOK i w odpowiedzi otrzymałem info że 3G u mnie startuje komercyjnie dopiero w pierwszym kwartale 2008:|

moze #G tam nie działa stabilnie, nie wiedza jak będzie sie zachowywac..i testują...jak skoncza ...to na mapke wrzuca i oficjalnie bedzie wiadomo że tam jest ...

#253696  autor: mariusz9a
 27 lut 2008, 13:55
Wczoraj (26.02) Plus odpalił kolejnego nodeB na moim osiedlu. Dzięki temu zasięg 3G jest maksymalny w całym mieszkaniu:) ale jedna rzecz mnie zaskoczyła. Po odpaleniu tego nadajnika prędkość przesyłu danych wynosi obecnie jedynie 50kb/s :shock: Toż to skandal! Wcześniej prędkość ta wahała się od 1,3 do 2,2Mb/s!
  • Strona 8 z 39
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 39
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8