• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 8 z 28
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28

#247434  autor: Mixiorek
 24 sty 2008, 22:52
yagi pisze:Dzisiaj dorwalem mapke Ery i wprowadzilem nowe lokacje
A co to za mapka?

#247479  autor: yagi
 25 sty 2008, 08:38
Znajomy pokazal mi mapke, ktora jest dostepna dla sprzedawcow. Czesto pokazuje na niej klientom zasieg GPRS/EDGE w ich miejscowosciach ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#247482  autor: asziatko
 25 sty 2008, 09:14
yagi a może masz możliwość wrzucenie skanu tej mapki?. Popatrzył by na taką mapkę co jak się dzieje z zasięgiem GPRS/EDGE/UMTS.

Mam informacje że 2 dni temu rwały prace na maszcie Ery w lokalizacji ul. Bandrowskiego 9 ( Maszt Tymczasowy Na KS Tarnovia) - przykręcali dodatkowe uchwyty do anten. W ogóle ta stacja ma być rozbudowana, ma być
- dodatkowe wyposażenie elektryczno-przesyłowego dla systemu UMTS
- montaż trzech anten sektorowych UMTS o specyfikacji AS-1
- dowieszenie anteny parabolicznej linii radiowej o specyfikacji AM-1

W Kontakcie,
Artur

#249885  autor: o.tomek
 07 lut 2008, 16:17
Jest nowa mapka na stronie ERY :-).

#249891  autor: mariusz9a
 07 lut 2008, 17:04
o.tomek pisze:Jest nowa mapka na stronie ERY :-).
To Era nieźle odjechała konkurencji;)

#250021  autor: asziatko
 07 lut 2008, 23:20
o.tomek, o jakiej mapce mówicie Panowie na stronie Ery?. Czyżby otej http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_pora ... ieg/zasieg ?. Szukałem innej ale nie znalazłem, jak jest inna to podajcie link do niej.

W Kontakcie,
Artur

#250060  autor: o.tomek
 08 lut 2008, 09:32
Dokładnie o tą mapkę chodzi, wczoraj została zaktualizowana ;-)

#250147  autor: asziatko
 08 lut 2008, 17:16
Coś nie bardzo widze żeby Era dolożyła starań o aktualizacje mapki.

W Tarnowie działa już UMTS Era ( są NodeB ) a nie ma nawet deczka śladu na mapie w Tarnowie że działa UMTS. Jest tylko pokazane że EDGE i nie ma też szczegółowej mapki - mapa zasięgu w Tarnowie i okolicach.

W Kontakcie,
Artur

#250217  autor: yagi
 08 lut 2008, 22:01
W Tarnowie nie jest odpalone to komercyjnie. Jak narazie jest to faza testowa wg PTC wiec po co dla trzech czy czterech Node B smarowac po mapce ;) Poczekamy az reszte odpala...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#250285  autor: mariusz9a
 09 lut 2008, 13:41
Od jakiegoś miesiąca Era bardzo intensywnie modernizuje swoje stacje w GOPie. Pojawiło się kilka stacji w których dołożono anteny 3G. Między innymi takie lokalizacje pojawiły się w Gliwicach, Chorzowie, Katowicach i Sosnowcu.
Natomiast jedna rzecz mnie zastanawia, Era na lokalizacji znajdującej się u mnie na osiedlu jakiś tydzień temu zdemontowała anteny 2G. Na nadajniku zostały tylko charakterystyczne cieniutkie anteny od 3G. Czy to może oznaczać zlikwidowanie lokalizacji 2G u mnie?

#250289  autor: widex
 09 lut 2008, 14:05
Najwyraźniej tam nie była potrzebna, albo gdzieś obok zostanie\została uruchomiona :)

#250290  autor: D@rio
 09 lut 2008, 14:09
mariusz9a pisze:Czy to może oznaczać zlikwidowanie lokalizacji 2G u mnie?
prędzej przeniesienie.

Obrazek

#250294  autor: mariusz9a
 09 lut 2008, 14:17
widex pisze:Najwyraźniej tam nie była potrzebna, albo gdzieś obok zostanie\została uruchomiona :)
Dziwne. Ta lokalizacja istnieje bodajże od 1999 roku (albo i nawet wcześniej) i nagle ją usunęli:D Być może faktycznie uruchomią gdzieś niedaleko inną lokalizacje;) To by było jedyne wytłumaczenie. Bo trochę dziwne żeby nagle na tak dużym osiedlu Era odcięła pewną część mieszkańców od dobrego zasięgu (bo zasięg na pewno jest ale zapewne marny, zwłaszcza na niższych piętrach). Lokalizacja według mnie była (jest) najlepiej trafioną spośród wszystkich czterech operatorów.

#250296  autor: D@rio
 09 lut 2008, 14:24
mariusz9a pisze:To by było jedyne wytłumaczenie.
drugim jest to że wykorzystanie GSM w dobie ewolucji telefonów UMTS jest znikome w Twojej lokalizacji więc nie była potrzebna i stacja sobie powędrowała... nie wiadomo gdzie, może w tereny wiejskie w zmodernizowanej lekko wersji.

Obrazek

#250301  autor: mariusz9a
 09 lut 2008, 14:50
D@rio pisze:drugim jest to że wykorzystanie GSM w dobie ewolucji telefonów UMTS jest znikome w Twojej lokalizacji więc nie była potrzebna i stacja sobie powędrowała
Tego niestety nie da się stwierdzić. Znam jedynie dwie osoby z osiedla które są klientami Ery (w sensie posiadania telefonu w tej sieci). Jedna ma telefon 2G a druga 3G. Za to jest kilka osób korzystających z blueconnect'a. Ale ile jest takich osób w skali całego osiedla to tylko sama Era wie:D

#250309  autor: D@rio
 09 lut 2008, 14:58
mariusz9a, no jeśli nie było żadnych protestów to innego sensownego pomysłu nie mogę stworzyć.

Chyba że... była to przestarzała instalacja (bo sam napisałeś że z 1999r.) i jest wymieniana sukcesywnie na nową. A wspierała ta stacja chociaż EDGE?

Obrazek

#250311  autor: mariusz9a
 09 lut 2008, 15:05
D@rio pisze:A wspierała ta stacja chociaż EDGE?
Tak. Miała EDGE. Raczej bym się kierował coraz bardziej tym że została po prostu zlikwidowana. Bo chyba jakby mieli zamiar wymieniać sprzęt to nie trwałoby to tak długo (stacja już stoi ponad tydzień bez anten 2G)? Przynajmniej tak mi się wydaje.

#250314  autor: D@rio
 09 lut 2008, 15:10
mariusz9a pisze:Bo chyba jakby mieli zamiar wymieniać sprzęt to nie trwałoby to tak długo (stacja już stoi ponad tydzień bez anten 2G)?
jest to jeszcze akceptowalny termin. Być może są jakieś opóźnienia w dostawie sprzętu. Różnie to bywa. Niestety, ciężko to sprawdzić i dojść do prawdy oficjalnie. Pozostaje Nam tylko... domniemywać.

Obrazek

#250436  autor: darnok
 10 lut 2008, 06:19
D@rio pisze:
mariusz9a pisze:Bo chyba jakby mieli zamiar wymieniać sprzęt to nie trwałoby to tak długo (stacja już stoi ponad tydzień bez anten 2G)?
jest to jeszcze akceptowalny termin. Być może są jakieś opóźnienia w dostawie sprzętu. Różnie to bywa. Niestety, ciężko to sprawdzić i dojść do prawdy oficjalnie. Pozostaje Nam tylko... domniemywać.
Jest to absolutnie nieakceptowalny termin. Stacji sie nie swapuje jak nowa nie stoi obok gotowa do podlaczenia. Podwykonawcy sa tak gonieni zeby swapy trwaly jak najkrocej ze absolutnie nie ma mowy o takim sobie wylaczeniu stacji na tydzien. I to szczegolnie w Erze, gdzie liczone sa statystyki dostepnosci.

Albo calkowity demontaz stacji z dekomercjalizacja: bo niepotrzebna, bo relokacja, albo co moim zdaniem bardziej prawdopodobne, montaz wspolnych anten gsm/umts - dlatego widzisz tylko jedne.

Napisz dokladniej gdzie ta stacja jest to moze cos sie uda ustalic.

#250449  autor: mariusz9a
 10 lut 2008, 10:37
darnok pisze:Napisz dokladniej gdzie ta stacja jest to moze cos sie uda ustalic.
Sosnowiec ul. Piłsudskiego 41. Niestety znam tylko adres.
  • Strona 8 z 28
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 28
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8