• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #245739  autor: kasłoń
 14 sty 2008, 19:20
Mam działkę w dość dobrym miejscu na BTS (uczęszczana droga wojewódzka, blisko autostrady).
Działka stoi nieużywana, a podatki trzeba płacić. Sprzedać ją cięzko, czytając forum zacząłem myśleć, czy nie próbować jakoś kontaktować się z operatorami.

I moje pytanie. Czy to operatorzy sami szukają działek, czy też zgłoszenie się do nich daje jakąś szansę? Namiary znalazłem póki co w PLAYu - wiadomo, rozbudowują się.

I jeszcze jedna sprawa. Jak odnaleźć lokalizację nadajników? Problem w tym, że nie chodzi mi o konkretną miejscowość, ale o całą okolicę. Operatorzy takich danych podawać nie chcą (przynajmniej na infoliniach), a w btsearch trzeba podać konkret.

#245740  autor: D@rio
 14 sty 2008, 19:27
kasłoń pisze:czy też zgłoszenie się do nich daje jakąś szansę?
oczywiście.
kasłoń pisze:I moje pytanie. Czy to operatorzy sami szukają działek, czy też zgłoszenie się do nich daje jakąś szansę? Namiary znalazłem póki co w PLAYu - wiadomo, rozbudowują się.

I jeszcze jedna sprawa. Jak odnaleźć lokalizację nadajników? Problem w tym, że nie chodzi mi o konkretną miejscowość, ale o całą okolicę. Operatorzy takich danych podawać nie chcą (przynajmniej na infoliniach), a w btsearch trzeba podać konkret.
no jeszcze pozostaje spis danych podanych przez UKE oraz lokalne strony "łowców BTS'ów"...

Obrazek

#245742  autor: elrond
 14 sty 2008, 19:28
Lokalizację nadajników znajdziesz na stronie UKE, jest o tym również temat tu na forum. Było o tym głośno niedawno. Jak poszukasz dokładniej, to ten wykaz jest również w formie namiesionej na mapy google.

a co do działki, to myślę że warto się zgłosić do operatora. W BOKu powinni podać ci jakiś numer do specjalnego działu.

#245789  autor: kasłoń
 14 sty 2008, 22:31
A generalnie jaki zasięg ma taki BTS - ile kilometrów? Wiem, że wszystko zależy od tego, co tam zamontowali, ale przy założeniu, że sredniej jakości i ilości sprzęt?

#245794  autor: babeo
 14 sty 2008, 22:47
kasłoń, trzy pytania:

1) a jak wygląda mżliwość zasilenia tego BTSa? Jest w pobliżu istniejąca infrastruktura energetyczna?
2) czy na ten teren jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego?
3) czy w pobliżu są jakieś rzeki, jeziora, rezerwaty, parki krajobrazowe/narodowe?

#245795  autor: kasłoń
 14 sty 2008, 22:56
Jest sporo lasów. Jakichś obszarów chronionych nie ma.
Co do planu zagospodarowania - nie sprawdzałem.
Zasilanie - myślę, że problemu by nie było.

#245800  autor: babeo
 14 sty 2008, 23:01
kasłoń pisze:Zasilanie - myślę, że problemu by nie było.
Tym zajmuję się na codzień, więc się pytam. Czasem możesz mieć w zasięgu ręki linię nn, stację trafo - a zasilić się nie da bo ktoś się nie zgadza... masakra. A taki BTSik, trochę potrzebuje.

#245804  autor: kasłoń
 14 sty 2008, 23:08
Bywa i tak w tym pięknym, ale dziwnym kraju.
Na początek trzeba spróbować kogoś zainteresować - a jeśli już będzie chętny - wtedy się działa.
Na nic nie liczę, bo domyślam się, że dostają takich ofert mnóstwo, z lepszych lokalizacji itp. - ale spróbować mozna :)

#245806  autor: babeo
 14 sty 2008, 23:11
Ofert jest dużo. Możliwości realizacji - mały procent.