Szukałem po forum i internecie, a jestem bardzo ciekawy ile oriętacyjnie kosztuje zbudowanie BTS i nodeB i w zależności od czego? A także ile kosztuje utrzymanie? Oczywiście mówię o jakiś kwotach oriętacyjnych, a nie kwotach z przetargu 

Po pierwsze trzeba rozgraniczyc dwa pojecia - co masz na mysli - BTS jako cala lokalizacja -czyli np. kontener z klimatyzacja, silownia, radioliniami, antenami i samym urzadzeniem radiowym BTS/nodeB.tajniak pisze:Szukałem po forum i internecie, a jestem bardzo ciekawy ile oriętacyjnie kosztuje zbudowanie BTS i nodeB i w zależności od czego? A także ile kosztuje utrzymanie? Oczywiście mówię o jakiś kwotach oriętacyjnych, a nie kwotach z przetargu
eeee to znaczy jak - bo to juz byl opis z cyklu "jak krowie na rowie"tajniak pisze:1. Nie pisz takim językiem, bo ja się nie znam (ale udało mi się to zrozumieć). Po prostu ciekawość mnie dopadła
Pzyznam ze nie wiem dokladnie. Powidzmy zaryzykuje stwierdzenie ze typiowa nieduza stacja w kontenerze lub gdzies pomieszczenie w budynku to moze byc ok 30 000 euro. Do tego oczywiscie oplaty miesieczne za prad i wynajecie powierzchni, ewentualnie ochrona.tajniak pisze:2. A ile może kosztować całość np. na dachu, maszcie?
oj to potaniało ostatnio. Mam cennik w którym kompletny TRX kosztuje 48 tys PLNdarnok pisze:8 TRX,
niestety w tym rachunku jest bardzo wiele zmiennych. Nikt nie odpowie na nie w jednym zdaniu, nawet dziesięciu.tajniak pisze:A także ile kosztuje utrzymanie?
za to to nawet byś nie kupił akumulatorów do zasilacza- kwota jest abstrakcyjnie niska.Szalony pisze:mysle ze najprostszy bts to cena okolo 1000euro
naście tysięcydarnok pisze:zczegolnie ze stare opy maja ich po kilka tysiecy sztuk w calej polsce.
to brzmi rozsądnie, mając na uwadze że P4 śmiga po bardzo tanim HuaWei`utajniak pisze:że chyba 500 000 zł,
taa, zrobili zrzutę w zakładzie i postawili sobie sieć komórkową. O kredytach słyszałeś kiedyśtajniak pisze:kwota jest chyba za duża bo 36 BTS i kapitał zakładowy P4 jest wykorzystany.
Ericsson RBS-3202 to NodeB. Wszystkie serii 3000 to nodziki.
Dziwne pytanie. Biorąc pod uwagę to, że wszędzie gdzie jest UMTS - mamy HSDPA, to mozna rzec że budowa HSDPA = nowy nadajnik UMTS. Tylko po co Ci te informacje? Masz za duzo miejsca w ogródku?tajniak pisze:A jakbym chciał postawić antenę HSDPA to ile może to kosztować?
dawno nie słyszałem nic bardziej... oryginalnegoA jakbym chciał postawić antenę HSDPA to ile może to kosztować?