• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #243579  autor: zajadacz
 03 sty 2008, 13:40
Ostatnio zauważyłem, "zniknięcie" GSM 1800 na przebudowanych stacjach bazowych Orange w Szczecinie, tych które z GSM 1800 zostały rozszerzone o GSM 900 i przygotowane pod UMTS. Podobnie jest w Świnoujściu oraz w Stargardzie na niektórych stacjach bazowych (nawet jak GSM 1800 było dostawione tylko na jednym sektorze). Nie wiem czy jest to przejście na common BCCH, ale sprawdzałem, że w trakcie rozmowy nie przerzuca mnie na GSM 1800, więc wydaje mi się to cokolwiek podejrzane... Na tym forum siedzi dużo ludzi związanych z budową i eksploatacją sieci GSM więc prosiłbym o informacje czy takie zachowanie sieci w moim rejonie jest normalne i czym to jest spowodowane.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

#243771  autor: darnok
 04 sty 2008, 00:45
Nie odniose sie konretnie do oranzady bo nie uzywam.
Raczej ogolna info.
Moze byc tak ze kolejne sektory (gsmowe czy dcs) zostaly dostawione a nie wykreowano miedzy nimi sasiedztw. Bez nich (sasiedztw) nie ma handoverow miedzy sektorami. Mozna tez niekiedy wykreowac sasiedztwa jednokierunkowe. Praktykuje sie to czasami ze stacjami typu umbrella (parasolowych) ktorych jedynym celem jest zbieranie i oddawanie polaczen od ludzi ktorzy wypadaja z zasiegu mniejszych stacji. Czasem przy trasach przelotowych w okolicy miast praktykuje sie stawianie stacji ktorych jedynym celem jest przenoszenie ruchu od osob poruszajacych sie po trasie. Ktos kto by mieszkal w poblizu moze sie np nigdy nie moc do takiej stacji zalogowac. Ale jesli rozpocznie polaczenie z innej stacji to spokojnie zostanie wykonany handover do takiej posredniczacej. Takie zabranianie logowania sie do danej stacji ma na celu utrzymywanie jej w stanie niezajetosci wlasnie dla ludzi poruszajacych sie po trasie - zeby jak zazadaja handoveru to bylo dla nich zawsze miejsce.
Jesli zauwazasz problem - zglos to do BOKu (tylko opisujac to maksymalnie laicko bo sie konsultant i tak nie pokapuje - stwierdzi u ciebie problem z karta SIM :lol: ) - moze sprawdza i znajda blad konfiguracyjny.

#243812  autor: user_delete9
 04 sty 2008, 13:50
Ja natomiast dostrzeglem w Luboniu kolo Poznania, ze za czasow idei 1800 byly na terenie miasta 4 stacje, nastepnie zdualizowano je a obecnie tylko 1 ma 1800/900, zliwidowano 1 1800 a pozostale dualne przeksztalcono na 900. tyle z moich niefachowych obserwacji, nie wiem od strony technicznej jak to zrobiono, natomiast wygladalo na to ze siec rezygnuje z zasiegu w pasmie 1800, byc moze dlatego zeby pokryc wiekszy obszar wylacznie zasiegiem 900. Nie mam mozliwosci sprawdzenia czy jest tam zasieg umts, mapy na stronie orange wskazuja ze jest.

#243822  autor: prezeswk
 04 sty 2008, 15:21
paszczor pisze:Ja natomiast dostrzeglem w Luboniu kolo Poznania, ze za czasow idei 1800 byly na terenie miasta 4 stacje, nastepnie zdualizowano je a obecnie tylko 1 ma 1800/900, zliwidowano 1 1800 a pozostale dualne przeksztalcono na 900. tyle z moich niefachowych obserwacji, nie wiem od strony technicznej jak to zrobiono, natomiast wygladalo na to ze siec rezygnuje z zasiegu w pasmie 1800, byc moze dlatego zeby pokryc wiekszy obszar wylacznie zasiegiem 900. Nie mam mozliwosci sprawdzenia czy jest tam zasieg umts, mapy na stronie orange wskazuja ze jest.
To nie jest do konca tak. 1800 dalej jest, tylko nie jest używane do "rozsiewania". To sie nazywa bodajże "Common BCCH". Innymi słowy kanały rozsiewacze to 900, w trakcie rozmowy jeśli są warunki rozmowa jest handoverowana na sektor z 1800. Podobnie dzieje sie w Plusie, co do Ery nie wiem.
Pozdr. PWK

#243840  autor: zajadacz
 04 sty 2008, 16:52
paszczor pisze:Ja natomiast dostrzeglem w Luboniu kolo Poznania, ze za czasow idei 1800 byly na terenie miasta 4 stacje, nastepnie zdualizowano je a obecnie tylko 1 ma 1800/900, zliwidowano 1 1800 a pozostale dualne przeksztalcono na 900. tyle z moich niefachowych obserwacji, nie wiem od strony technicznej jak to zrobiono, natomiast wygladalo na to ze siec rezygnuje z zasiegu w pasmie 1800, byc moze dlatego zeby pokryc wiekszy obszar wylacznie zasiegiem 900. Nie mam mozliwosci sprawdzenia czy jest tam zasieg umts, mapy na stronie orange wskazuja ze jest.
Gdzieś na tym forum czytałem że Orange jeszcze przed Plusem wprowadziło common BCCH w Poznaniu.
prezeswk pisze: To nie jest do konca tak. 1800 dalej jest, tylko nie jest używane do "rozsiewania". To sie nazywa bodajże "Common BCCH". Innymi słowy kanały rozsiewacze to 900, w trakcie rozmowy jeśli są warunki rozmowa jest handoverowana na sektor z 1800. Podobnie dzieje sie w Plusie, co do Ery nie wiem.
Pozdr. PWK
Dokładnie tak jest w Plusie na większości stacji bazowych w dużych miastach. Nie mam pojęcia od czego zależy to czy stosują common BCCH czy rozsiewają GSM 1800, nie mniej jednak zastosowanie common BCCH daje możliwość prowadzenia jednej rozmowy więcej z danego kanału, czyli zamiast 7 (przy jednym TRX-ie) może być 8, bo jedna szczelina czasowa nie jest wykorzystywana do rozsiewania.

Wracając do sytuacji u mnie. Analizowałem to dokładnie jeszcze raz i zauważyłem, że nie opisałem całej sytuacji wystarczająco dokładnie. "Zniknięcie" GSM 1800 pojawiło się również na stacjach bazowych które przedtem od ponad roku miały GSM 1800 i GSM 900. Tak jest na wszystkich stacjach bazowych w Świnoujściu, gdzie spędzałem sylwestra. Rok temu na 100% były tam rozsiewane kanały GSM 1800. Warto również odnotować, że sieć Orange tam w ogóle nie była przeciążona o północy, co może świadczyć jednak o zastosowaniu common BCCH. Przez rok zmienili tam również radiolinie na nowe. Nie wiem czy to, że stacja ma common BCCH zależy od BSC czy od samego BTS-a (czy można to zastosować na starym BTS-ie z nowym BSC), ale wymiana radiolinii świadczy o tym że chyba postawili nowe BSC i przygotowują sieć pod UMTS. GSM 1800 nie było obecnie również rozsiewane z BTS-a Orange na dachu urzędu miasta w Świnoujściu, a jest tam bardzo stary komplet anten podobny do tego: http://bts-gsm.eu/zdjecia/dolnoslaskie/ ... ickiewicza co może świadczyć o tym że to tylko kwestia BSC. GSM 1800 nie jest widoczne również na tej: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... d/majdanek stacji bazowej (przedtem było).
Czytałem na tym forum, że przy common BCCH rozsiewanym na GSM 900 przełącza automatycznie na GSM 1800 jeśli jest tylko wolne, aby GSM 900 nadal pozostało wolne, ale tego właśnie nie zaobserwowałem. Przełącza mnie tylko na innego BTS-a który normalnie rozsiewa GSM 1800 (nawet jak sygnał GSM 900 jest większy, ale to akurat normalne w Orange). Rozważam też możliwość, że mój telefon (siemens S55) nie pokazuje przełączenia na niewidoczne GSM 1800 w trakcie rozmowy, ale żeby to sprawdzić musiał bym dorwać inny telefon z netmonitorem.

#243868  autor: prezeswk
 04 sty 2008, 18:48
zajadacz pisze: Dokładnie tak jest w Plusie na większości stacji bazowych w dużych miastach. Nie mam pojęcia od czego zależy to czy stosują common BCCH czy rozsiewają GSM 1800, nie mniej jednak zastosowanie common BCCH daje możliwość prowadzenia jednej rozmowy więcej z danego kanału, czyli zamiast 7 (przy jednym TRX-ie) może być 8, bo jedna szczelina czasowa nie jest wykorzystywana do rozsiewania.
[...]
Czytałem na tym forum, że przy common BCCH rozsiewanym na GSM 900 przełącza automatycznie na GSM 1800 jeśli jest tylko wolne, aby GSM 900 nadal pozostało wolne, ale tego właśnie nie zaobserwowałem. Przełącza mnie tylko na innego BTS-a który normalnie rozsiewa GSM 1800 (nawet jak sygnał GSM 900 jest większy, ale to akurat normalne w Orange). Rozważam też możliwość, że mój telefon (siemens S55) nie pokazuje przełączenia na niewidoczne GSM 1800 w trakcie rozmowy, ale żeby to sprawdzić musiał bym dorwać inny telefon z netmonitorem.
Własnie. Mam podejrzenia, ze netmonitor w Siemensach nie pokazuje przewalenia na sektor z DCSem, ktorego nie widac jako rozsiewczy. Mądrzejsi ode mni ludzie z grupy dyskusyjnej skupionej wokół www.poznan.gsm.xg.pl sugerują sprawdzania czy jestesmy na sektorze z DCSem poprzez liczne próby i sprawdzanie CID (zwłaszcza sektora). ja po prostu nie sadze, zeby operatorzy celowo likwidowali DCSa tam gdzie maja prawo go uzywac. Co najwyzej jest on mniej wykorzystywany lub jakos tam go przeznaczają na transfer danych, ale to musialby ktos sie wypowiedziec, kto konfiguruje BSC i BTSy i wie co jest zrobione. Niestety mam wrazenie, ze ludzie ci (byc moze czytają to forum) swoja wiedze traktuja jako tajemną i ścisle tajna i nic a nic nie chcą sprzedać osobom zainteresowanym i hobbystom działaniem sieci GSM.

#243869  autor: tesla
 04 sty 2008, 18:48
zajadacz pisze:Nie wiem czy to, że stacja ma common BCCH zależy od BSC czy od samego BTS-a
BSC
zajadacz pisze:ale wymiana radiolinii świadczy o tym że chyba postawili nowe BSC i przygotowują sieć pod UMTS.
dziwne rozumowanie, 3G nie potrzebuje jakiś szczególnych LR :) Odpowiednikiem BSC w UMTS jest RNC, to tak na marginesie,

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#243878  autor: zajadacz
 04 sty 2008, 19:44
TimeSlot pisze:dziwne rozumowanie, 3G nie potrzebuje jakiś szczególnych LR :) Odpowiednikiem BSC w UMTS jest RNC, to tak na marginesie,
Skoro 3G nie potrzebuje jakichś szczególnych radiolinii to dlaczego Orange zaczyna przechodzić na światłowody i wymienia radiolinie? Oczywiście pisząc 3G mam na myśli również HSDPA bo chyba wszystkie nowo instalowane UMTS-owe stacje bazowe polskich operatorów mają już to w standardzie.
Poza tym ja wnioskowałem po tym co dzieje się ostatnio ze stacjami bazowymi Orange w Szczecinie. Rozbudowa na maksa, wszędzie nowe radiolinie lub przejście na światłowody. A tak na marginesie to radiolinie się chyba zmienia w jakimś celu, bo po co to robić jak przedtem stacja bazowa normalnie działała. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie pracuję w branży, a tylko się interesuję telekomunikacją.

#243883  autor: prezeswk
 04 sty 2008, 20:07
Ja tez nie pracuje w branży. Orange wychodzi z LR, bo po pierwsze spada dzierzawa czestotliwosco (oplata dla UKE), po drugie swiatelko ma wieksza przepustowośc, po trzecie moze dogadał się ktos z kims miedzy TPSA a Orange, zeby własnie tak bylo. Oczywiscie koszt przejscia na swiatlo niekoniecznie musi sie zwrocic, ale nie oto może chodzić :)
Ja tam za bardzo TPSA nie ufam, wiec troche sie boję o te swiatełka, jednak co własne LR to własne :)

#243912  autor: tesla
 04 sty 2008, 22:18
zajadacz pisze:Skoro 3G nie potrzebuje jakichś szczególnych radiolinii to dlaczego Orange zaczyna przechodzić na światłowody i wymienia radiolinie?
2G czy też 3G potrzebuje od jednego do kilku strumieni E1. Przeciętna LR oferuje 4-8 E1 i jest zupełnie wystarczająca. Powód dla którego część LR jest wymieniana jest bardzo błahy. Po prostu stary sprzęt przestaje być produkowany lub serwisowany przez producenta. Wypuszcza on nową serię i operatorzy muszę z czasem wymienić urządzenia na nowe. Po drugie, nowy sprzęt jest po prostu lepszy. Lżejszy, bardziej niezawodny, łatwiej się go diagnozuje. Czyli krótsze awarie, mniejsze koszty transportu i magazynowania - włot postęp :roll:
prezeswk pisze:Orange wychodzi z LR, bo po pierwsze spada dzierzawa czestotliwosco (oplata dla UKE)
płatne od każdej działającej LR :)
prezeswk pisze:po drugie swiatelko ma wieksza przepustowośc
tak, może uda się ją wykorzystać przy 4G :shock: Na takim 1 światłowodzie można dostarczyć internet dla małego osiedla.
prezeswk pisze:po trzecie moze dogadał się ktos z kims miedzy TPSA a Orange
jak siedzą biurko w biuro to co się nie mają dogadać. Jakby nie patrzyć obie firmy siedzą w różnych kieszeniach tych samych spodni. Czyli FT :?
prezeswk pisze:Ja tam za bardzo TPSA nie ufam, wiec troche sie boję o te swiatełka, jednak co własne LR to własne
nie ufasz światłu z TP? A myślisz że po czyich kablach łączysz się teraz z telepolis.pl ? Stary, nie ma innej sieci szkieletowej w Polsce - sad but true.

#243937  autor: prezeswk
 04 sty 2008, 23:40
TimeSlot pisze: nie ufasz światłu z TP? A myślisz że po czyich kablach łączysz się teraz z telepolis.pl ? Stary, nie ma innej sieci szkieletowej w Polsce - sad but true.
Wiesz, akurat mój provider ma bezpośrednie połączenie (peering?) z net.perfekt gdzie wisi telepolis.pl
Z tego co wiem ma tez własną sieć światłowodową na terenie Poznania i gmin gdzie świadczy usługi, co oznacza, że płaci TPSA za dzierżawę kanałów telekom., oczywiście nie wykluczam, że coś tam po światełku TPSA leci. Pisząc, że nie ufam TPSA... dla firmy w której pracuje często zamawiam jakieś usługi (łącza - także cyfrowe) i zdarza się, że nie działają poprawnie. Ale nie róbmy off topa. Mam nadzieje, że swiatelko jakie dochodzi do stacji Orangutana jest odpowiednio "pilnowane", a kto wie może sieć jest "zapętlona", żeby w przypadku zerwania jednego węzła można było przesyłać dane "od drugiej strony" W każdym razie na razie na działanie Orange pędzonych światłem nie narzekam, ale lepiej czasem dmuchać na zimne.

#243938  autor: tesla
 04 sty 2008, 23:49
prezeswk pisze:Mam nadzieje, że swiatelko jakie dochodzi do stacji Orangutana jest odpowiednio "pilnowane"
zapytaj mnie za pół roku. Tak na prawdę wszystko się psuje. Nie chcę mędrkować ale sądzę że światło od tepsy okaże się bardziej niezawodne niż pdh-owe linie radiowe.
prezeswk pisze:i zdarza się, że nie działają poprawnie.
obawiam się że są łącza i łącza - domyślasz sie o czym mówię :wink:
prezeswk pisze:Ale nie róbmy off topa.
nie taki znowu off-top bo padło pytanie o linie radiowe - po nitce do kłębka... 8)

#243942  autor: prezeswk
 05 sty 2008, 00:07
TimeSlot dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Pozdrawiam!

#243943  autor: tesla
 05 sty 2008, 00:10
TimeSlot dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Pozdrawiam!
nie ma za co, też pozdrawiam :)

#244167  autor: Pawrzes
 06 sty 2008, 00:15
Era w Warszawie i okolicach też nie pozwala zalogować się aparatom w stanie gotowości do pasma 1800 a rozmowa jest przerzucana na 1800 gdy mamy silny sygnał. Stacje z pasmem wyłącznie DCS 1800 / UMTS rozsiewają "normalnie" swoje kanały.
Do pasma DCS 1800 można się zalogować i przebywać w jego zasięgu prawie w całym mieście ustawiając w Net Monitorze - Test 19 - opcję CELL BARR > REVERSE lub w Field test - Test 13 - CALL BERRER > REVERSE
Czy to też jest Cammon BCCH czy coś innego jak np. w Plusie gdzie nie widać nawet 1800 w Net Monitorze ?

Pozdrawiam

#244246  autor: zajadacz
 06 sty 2008, 15:58
Pawrzes pisze: Czy to też jest Cammon BCCH czy coś innego jak np. w Plusie gdzie nie widać nawet 1800 w Net Monitorze ?
Z tego co mi wiadomo to common BCCH objawia się właśnie tym, że GSM 1800 nie widać, bo nie jest rozsiewany, po prostu szczelina czasowa używana do rozsiewania BCCH jest wtedy przeznaczona na rozmowy. Brak możliwości zalogowania się w stanie czuwania telefonu może być spowodowany odpowiednim ustawieniem parametrów C1 i C2. Nie wiem dokładnie jak Era je ustawia, bo nie miałem raczej do czynienia z tą siecią, ale umożliwiają one zmuszenie telefonu do korzystania z danej komórki (jako osobną komórkę rozumiem tu osobny rosiewany kanał nadawany nawet z tej samej anteny). W Erze może być coś w rodzaju priorytetowania GSM 900, ale BSC jest tak ustawione, że przerzuca na GSM 1800 jeśli tylko istnieje taka możliwość. W Orange zauważyłem, że nawet jeśli telefon sam w stanie czuwania korzystał z GSM 900 to w takcie rozmowy i tak zostanie przełączony na GSM 1800 jeśli jest taka możliwość, a sygnał GSM 1800 nie jest duuużo mniejszy.

Swoją drogą to moim zdaniem Orange przegina z nadużywaniem parametrów C1 i C2 w górach. Wystarczy, że ma się sygnał GSM 1800 większy niż -85dBm i w stanie czuwania przełącza z GSM 900 jeśli tylko sygnał GSM 900 nie jest większy o dwadzieścia kilka dBm od sygnału GSM 1800. Mam nadzieję, że jak najszybciej w całym kraju wprowadzą common BCCH, bo nie widzę powodu dla którego będąc w górach telefon ma korzystać z komórek o słabszym sygnale i zużywać bardziej baterię. No i inna kwestia to fakt, że Orange ma dziwnie "zoptymalizowaną" zasięgowo siec w terenie górskim. Miałem takie przypadki, ze będąc wysoko w Karkonoszach telefon (siemens) nie mógł się zalogować do stacji bazowej, bo jego sygnał był za słaby (w siemensach pojawia się wtedy wykrzyknik przy nazwie sieci). Wynikało to najprawdopodobniej z tego, że telefon łapał silniejszy sygnał z bardzo odległego BTS-a, zamiast łączyć się z bliższym BTS-em, którego sygnał był jednak słabszy.

#244551  autor: D@rio
 08 sty 2008, 00:37
TimeSlot pisze:Stary, nie ma innej sieci szkieletowej w Polsce - sad but true.
nie zgadzam się. Jest i to nie jedna. Czy mam jakieś wymienić?

Obrazek

#244552  autor: tesla
 08 sty 2008, 00:38
D@rio pisze:Czy mam jakieś wymienić?
w jakim stopniu porównywalna z tepsiarską?

#244553  autor: D@rio
 08 sty 2008, 00:42
TimeSlot pisze:w jakim stopniu porównywalna z tepsiarską?
rozumiem że terytorialnie? oczywiście. Telekomunikacja Kolejowa ma porównywalną sieć z tepsiarską.

Obrazek

#244555  autor: tesla
 08 sty 2008, 00:46
D@rio pisze:Telekomunikacja Kolejowa ma porównywalną sieć
aaa wiedziałem że o nich myślisz. Ja bym zaryzykował że mają rozległą sieć ale nie sądzę żeby była przygotowana na taki ruch jak TPSA. Zresztą czas pokaże bo prawdopodobnie TK będzie jednym z udziałowców i dostawców, właśnie łączy, dla nowego operatora.
OK - dość offtopa 8)