• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #243606  autor: mariusz9a
 03 sty 2008, 14:55
Na jednym z portali znalazłem ciekawy artykuł:
http://news.pasjagsm.pl/powazny-problem ... -2951.html

I teraz mam kilka pytań:
Czy to możliwe aby centrala sieci komórkowej potraktowała 9 cyfrowy numer polskiego abonenta jako numer zagraniczny? Na jakiej podstawie w centralach wybierany jest prefiks danego kraju? Czy to możliwe aby centrala z numeru postaci np. 601000999 pierwsze dwie cyfry (60) potraktowała jako numer kierunkowy do jakiegoś państwa? Przecież widać na bilingu tego użytkownika że nie poprzedzał on numeru żadnym znakiem "+" ani dwoma zerami.

#243611  autor: D@rio
 03 sty 2008, 15:05
mariusz9a pisze:Czy to możliwe aby centrala sieci komórkowej potraktowała 9 cyfrowy numer polskiego abonenta jako numer zagraniczny?
jak nie ma opcji 00 albo znaku "+" to nie.
mariusz9a pisze: Na jakiej podstawie w centralach wybierany jest prefiks danego kraju?
odpowiedziałem wyżej
mariusz9a pisze:Czy to możliwe aby centrala z numeru postaci np. 601000999 pierwsze dwie cyfry (60) potraktowała jako numer kierunkowy do jakiegoś państwa?
nie

Pozatym, odpowiedź z Biura Prasowego sieci Era jest jak najbardziej prawidłowa. Jak dla mnie to "rozdmuchany" problem... bo zawinił sam użytkownik.

Gwóźdź jedynie leży w tym że i-BOA nie rejestruje znaczka "+" w wyświetlaniu.

Obrazek

#243614  autor: mariusz9a
 03 sty 2008, 15:09
D@rio pisze:Pozatym, odpowiedź z Biura Prasowego sieci Era jest jak najbardziej prawidłowa. Jak dla mnie to "rozdmuchany" problem... bo zawinił sam użytkownik.
Tyle że użytkownik właśnie zapiera się że żadnego "+" nie wpisał. Bilingi z kolejnych dni pokazują że system wstawił chyba automatycznie do każdego numeru +48.

#243618  autor: D@rio
 03 sty 2008, 15:15
mariusz9a pisze:Tyle że użytkownik właśnie zapiera się że żadnego "+" nie wpisał.
no i co z tego...

ludziom się różne rzeczy często wydają. Może był jakiś tak "nagrzany" że sam nie wiedział co wpisuje...
mariusz9a pisze:Bilingi z kolejnych dni pokazują że system wstawił chyba automatycznie do każdego numeru +48.
Bilingi z kolejnych dni pokazują że SMSy były wysyłane bez znaku + i system poprawnie i automatycznie sam wstawił prefix Polski.

Obrazek

#243622  autor: mariusz9a
 03 sty 2008, 15:21
Czyli to nie możliwe i nie ma najmniejszych szans aby np. w wyniku jakiegoś przeciążenia sieci lub czegoś w tym rodzaju w systemie wystąpił wyżej opisany błąd?

#243636  autor: D@rio
 03 sty 2008, 16:29
mariusz9a pisze:Czyli to nie możliwe i nie ma najmniejszych szans aby np. w wyniku jakiegoś przeciążenia sieci lub czegoś w tym rodzaju w systemie wystąpił wyżej opisany błąd?
w tej konkretnej sytuacji tak (tak, nie możliwe) ponieważ tutaj nawet biling pokazuje jasno jak jest na prawdę. Trzeba tylko trochę siąść i pomyśleć nad tym oraz zrozumieć IBOA sygnalizację zdarzeń i wszystko jest jasne... czarno na białym.

Obrazek

#243649  autor: przemek910
 03 sty 2008, 16:58
Z tego co pamiętam to w IBOA w Erze zawsze widze prze dkazdym nr '48' a więc kierunkowy Polski...

Widocznie centrala potraktowała pczatek nr za kierunkowy, czyli MUSIAŁ być + przed nim. Wina operatora? Wina abonenta? Wina aparatu? Czyjaś wina musi być, ktoś po pełnił błąd i zamaist ponieść jego konsekwencje rozdmuchuje sprawe.

Powtarzam - musiał być +. Centrala pokazuje zawsze nr abonenta + kieurnkowy kraju. A więc smsy poleciały pewnie na stacj. nr... (7cyfr)

#243702  autor: D@rio
 03 sty 2008, 20:40
Wniosek jest z tego taki iż zawsze najlepiej mieć wpisane numery w książce telefonicznej w formacie międzynarodowym. Wtedy nie ma problemu. Ja również mam tak wpisane. Pozatym, ułatwia mi to posługiwanie się telefonem za granicą (roaming) np. w Niemczech do których średnio 2x w roku podróżuję... wtedy wybieram numer, zielona słuchawka i uzyskuję połączenie. Łatwo, szybko, przyjemnie i porządnie :-)

Dlatego, wszystkim radzę tak wpisywać...

Obrazek

#243769  autor: darnok
 04 sty 2008, 00:34
Tak swoja droga istnieja pewne pomysly na wyeliminowanie takich wlasnie troche przypadkowych polaczen, szczegolnie w roamingu gdzie mozemy nie znac numeracji danego kraju (operatora) i z rozpedu wybierzemy numer bez prefixu.
Istnieje taka usluga ICA "Intelligent Call Assistant" - tu jest calkiem jej porzadny opis - nawet lekko techniczny z wdrozenia w wegierskiej sieci. http://www.aitia.hu/intelligent_call

A tu zrodlo i firma sprzedajaca ta usluge http://www.starhome.com/Content.aspx?Pa ... 2&prdId=30
Ale opis jest do bani.

Ta usluga jest wdrozona w Erze, ale jest to usluga dla roamerow - czyli jak ktos z zagranicy przyjedzie do polski i zaloguje sie w erze to probujac wybrac numer bez prefixu dostanie odpowiedniego smsa.