• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 28
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28

#241534  autor: Pablos_
 24 gru 2007, 00:41
W Wielkopolsce umts pojawil sie we Wronkach.

#241549  autor: asziatko
 24 gru 2007, 09:54
W Tarnowie Era uruchomiła NodeB UMTS w lokalizacji

- ul. Spokojna 58 ( Komin MPEC Tarnów )

W Kontakcie,
Artur

#241557  autor: widex
 24 gru 2007, 11:16
asziatko pisze:NodeB UMTS w lokalizacji
U mnie chyba tylko jedna antena jest xD hehe

#241904  autor: yagi
 26 gru 2007, 14:10
asziatko pisze:W Tarnowie Era uruchomiła NodeB UMTS w lokalizacji

- ul. Spokojna 58 ( Komin MPEC Tarnów )
Ten NodeB juz dziala kilka miesiecy... Od tego zaczal sie ten watek ;)

[ Dodano: 2007-12-28, 16:31 ]
Nowe info:

W prawie calym miescie lapie zasieg UMTS Ery, ale telefon nie chce sie logowac do sieci. Mysle ze na dniach to ruszy ;)

#242541  autor: koralowiec1
 28 gru 2007, 21:18
Już ktoś wcześniej pisał o 3G Ery w Elblągu. Dopiero dzisiaj znalazłem ręcznie zasięg tej sieci w domu. Niestety zasięg jest bardzo słaby, bo dopiero na piętrze domu coś w ogóle pokazuje. Ale faktem jest, że 3G dotarło do Elbląga przed końcem roku (razem z Plus i Orange).

#242671  autor: yagi
 29 gru 2007, 16:26
A ja dostalem odpowiedz z Ery ze UMTS w Tarnowie zostanie odpalony w Tarnowie w sierpniu 2008 :shock: Zalamalem sie :(

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#242693  autor: wojttek
 29 gru 2007, 19:28
yagi pisze:A ja dostalem odpowiedz z Ery ze UMTS w Tarnowie zostanie odpalony w Tarnowie w sierpniu 2008 :shock: Zalamalem sie :(
nie załamuj się :wink: jak ja się w wakacje '07 pytałem kiedy 3G do mnie zawita to uzyskałem odpowiedź, że najszybciej za 10 miesięcy - a już po około 2 miesiącach mogłem przeprowadzać wideorozmowy :-)

[scroll]To przyjemność pomagać ludziom.[/scroll]
[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]

#242700  autor: yagi
 29 gru 2007, 19:57
Z tego co kiedys bylo w newsie na Telepolis wynikalo ze Era uruchomi masowo 3G na poczatku 2008 roku w miastach majacych 100 tys. mieszkancow.

Wypadaloby to w najblizszych miesiacach... Ruszyliby tyki, poniewaz Plus i Orange juz wykonaly swoj ruch na szachownicy w Tarnowie ;)

Obrazek

#242771  autor: widex
 30 gru 2007, 11:01
wojttek pisze:jak ja się w wakacje '07 pytałem kiedy 3G
Ja pytałem i otrzymałem odpowiedź: nie planujemy w ogóle rozbudowy 3G w pana rejonie

Minęły trzy miesiące i umts z hsdpa jest i to u mnie w pokoju na maks :P hehe Tylko nie wiem gdzie jest NodeB. ważne, że są pierwsi :)

#242799  autor: o.tomek
 30 gru 2007, 13:09
Wysłałem zapytanie do BOK'u ERA kiedy można liczyć na 3G w Kutnie i taką dostałem odpowiedz :
"Witam

W nawiązaniu do nadesłanej korespondencji pragnę poinformować, iż według informacji Działu Technicznego w najbliższym czasie nie planujemy rozszerzenia infrastruktury zasięgowej o siec UMTS w Kutnie.

#246233  autor: yagi
 17 sty 2008, 07:45
Tarnow zostal wczoraj odpalony - nie wiem ile NodeB :(

Ten ktory lapie w domu ma takie wyniki (test na Motoroli Q9h)

Download: 1165 kbps (145.6 KB/s)
Upload: 317 kbps (39.6 KB/s)

#246712  autor: asziatko
 20 sty 2008, 14:18
Są różne wątki w odpaleniu UMTS/3G w Tarnowie. Widać że Era nawet nie wie dokładnie kiedy zostanie odpalony bo jak pisze w odpowiedzi na e-maila ze w sierpniu 2008 roku dopiero - może to miało być że został odpalony UMTS/3G w sierpniu ale 2007 roku tylko że błędnie podali.

Kiedy został odpalony NodeB na Spokojnej tego nie wiem, wiadomo że działa na 100% i jest to potwierdzone LAC UMTS, CID'ami UMTS.

yagi wydaje mi się że ten zasięg UMTS'u co łapiesz w domu to jest z NodeB z ul. Spokojnej.

A czy kolejne zostały odpalone?. Całkiem możliwe jest to w Erze, chodźby dla tego że Era ma najmniej NodeB w Tarnowie, na czele jest Orange, potem Plus a na końcu Era.

Tylko pojawia się pytanie - gdzie w jakiej lokalizacji kolejny NodeB Ery został odpalony w Tarnowie?.

W Kontakcie,
Artur

#246716  autor: yagi
 20 sty 2008, 14:52
To co podalem to NodeB na D.H. Zenit. Ale juz nastepnego dnia nie moglem sie do niego zalogowac.

Ze Spokojnej mialem download do 480 kbit/s w linii prostej, bez przeszkod na dystansie ok. 4 km.

Podobnie z NodeB na wiezowcu TP S.A. (na moje oko) - jednego dnia sie zalogowal a nastepnego juz nie mogl :(

Wydaje mi sie ze Era skutecznie podwiesila sie na maszt Plusa przy Cmentarzy Żydowskim. Wzdluz ul. Starodabrowskiej jest pelny zasieg bez mozliwosci zalogowania. Widzialem wniosek PTC na ta lokalizacje wiec to musi byc to.

Masz Orange przy Al. Jana Pawła II tez juz chyab dziala podobnie. Pod C.H. Echo podobnie pelny zasieg i nie mozna zalogowac. Jak bede mial chwile to podejde jeszcze w tamte rejony ;)

Podobna sytuacje mialem pare tygodni temu na ul. Urszulanskiej. Co do metra byl zasieg od strony ul. Krakowskiej do ul. Bema a potem nic. Bez mozliwosci logowania. Na D.H. Krakus jest przekaznik i mam wrazenie ze Era ma w nim swoj udzial ;) Od tamtego czasu mam zwiekszona czujnosc/ciekawosc ;)

W miescie jest podobnie - telefon wykrywa zasieg ale jest wyrzucany podczas logowania.

Co do samego zasiegu to jest mizerny. Tam gdzie Orange i Plus maja zasieg w budynkach Era ma tylko na zewnatrz :( Wczoraj robilem maly skan na miescie.

Na Spokojnej odpalili UMTS niedlugo przed pierwszym postem w tym watku (jakis 1 dzien). Wtedy tez hulal NodeB na D.H. Zenit. Potem dlugo dlugo nic i kilka dni temu znow dzialal - mysle ze to kwestia paru tygodni do odpalenia wcalym miescie od razu ;).

Obrazek

#246720  autor: asziatko
 20 sty 2008, 15:14
Wszystkie te lokalizacje co wymieniłeś i działał UMTS a później już nie to może tylko świadczyć o jednym - są to NodeB w testach, raz są raz ich nie ma. A to dobrze świadczy że wnet będzie więcej niż jeden NodeB Ery w Tarnowie, normalnie odpalony.

Wydaje mi się że wkradł się błąd. Przy Cmentarzu Żydowski przy ul. Starodabrowskiej jest masz Orange. Nie jest to maszt Plus'a - tylko Orange. Chyba że maszt Plus'a postawili z początkiem roku, bo maszt Plus'a jest w planach na 2008 rok na terenie ELTAR'u tam gdzie właśnie stoi obecnie maszt Orange. I na maszczie Orange widać dokładnie że są po dwie anteny sektorowe rozsiewcze na każdy sektor ale z pewnością nie są to anteny Ery tylko NodeB Orange - który działa na tym maszcie.

W Kontakcie,
Artur

#246723  autor: yagi
 20 sty 2008, 16:05
Bylem przekonany ze to maszt Plusa... :? W kazdym razie wiem ze Era tam skladala wniosek. Moze sie podwiesili tak jak na Al. JP II ;)

Wg mnie szykuja sie juz do komercyjnego uruchomienia - za duzo tego dziala w Tarnowie zeby to byly testy i zeby mieli to zaraz wylaczyc ;)

Obrazek

#246735  autor: asziatko
 20 sty 2008, 18:09
yagi, bankowo na ul. Starodąbrowskiej 20 jest to masz Orange. Zobacz sobie na zdjęcia na mojej stronie www.btsy.eu/starodabrowska.html - to sam stwierdzisz że są to anteny Orange. Era może ma w planach dowieszenie swoich anten na tym maszcie po otrzymaniu pozwolenia i załatwieniu wszystkich formalności administracyjnych.

Nie wiem czy zauważyłeś ale nie tylko w Tarnowie ale także w Tarnowie Era współpracuje z Orange, gdzie ma np. masz Orange tam i Era dowiesza swoje anteny albo gdzie ma maszt Era tam dowiesza swoje anteny Orange. Takim przykładem są lokalizacje:
- Al. Jana Pawła II ( maszt własny Orange + anteny Era )
- ul. Gumniska 24 ( wieża kościoła anteny Orange + Era )
- ul. Klikowskiej 21 ( wieża kościoła anteny Orange + Era )
- ul. Skotnik 65 ( Z. Góra ) ( masz własny Era + anteny Orange )

Także że nie wykluczone to jest że za niedługo to i na maszcie przy ul. Starodąbrowskiej pojawią się anteny Ery.

W Kontakcie,
Artur

#246756  autor: yagi
 20 sty 2008, 20:10
Dla mnie jest wazne ze Era wreszcie cos robi zeby odpalic UMTS i czekam na info o wnioskach P4 ;)

Ciekaw jestem co zrobia z masztem na terenie Owintaru. We wniosku o UMTS pisali ze to maszt tymczasowy. A teraz buduja tam Kaufland i Empik... Moze przeniosa anteny na jakas wieze reklamujaca to centrum handlowe.

Tez nie moge sie doczekac BlueConnect na karte. Z tego co sie dowiedzialem to pracuja nad tym - mam nadzieje ze nie zawiesza projektu i wprowadza go w zycie w miare szybko :)

Obrazek

#246767  autor: asziatko
 20 sty 2008, 22:20
Dokładnie to maszt nie stoi na terenie byłego OWINTAR'u tylko dokładna jego lokalizacja to: teren MKS „Tarnovia” przy ul. Bandrowskiego 9. Byłem tam kiedyś i faktycznie stoi kontener telekomunikacyjny, maszt są odliczniki teren ogrodzony. Do OWINTAR'u daleko ma.

Fakt faktem jest to maszt tymczasowy, ale jak widać starają się o jego rozbudowe, chcą dodać antene paraboliczną, 3 anteny sektorowe i dodatkowe wyposażeniw elektryczno - przesyłowego dla systemu UMTS.

Także że wydaje mi się że szybko on nie zniknie z tam tąd. Chyba że jak już wybudują Centrum i będzie w czymś przeszkadzać albo jak to poprostu go przeniosą na dach tego Centrum albo anteny tak jak piszesz yagi dadzą na wieże reklamującą to Centrum Handlowe - chodź mało prawdopodobne taka wieża reklamująca też jest na Błoniach a jednac Plus wolał postawić masz i indoor'a na dachu - tak samo może być z tym masztem k/OWINTAR'u.

W Kontakcie,
Artur

#246772  autor: BTS_lodz
 20 sty 2008, 22:55
asziatko pisze:dadzą na wieże reklamującą to Centrum Handlowe - chodź mało prawdopodobne taka wieża reklamująca też jest na Błoniach a jednac Plus wolał postawić masz i indoor'a na dachu
W Łodzi Plus ma co najmniej dwa BTS-y na hipermarkecianych wieżach reklamowych - przy Castoramie na al. Włókniarzy FOTKA oraz na słupie reklamowym CH M1 przy ul. Brzezińskiej FOTKA

#247420  autor: yagi
 24 sty 2008, 22:07
Dzisiaj dorwalem mapke Ery i wprowadzilem nowe lokacje ;) :D

W Tarnowie odpalono jeszcze na 99,9% natepujace lokalizacje NodeB (wg tej mapki):
- w Zbylitowskiej Górze,
- na biurowcu na ul. Szujskiego (Sąd Gospodarczy)
- wieza koscioła przy ul. Gumniskiej.
  • Strona 7 z 28
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28
  • 1
  • 5
  • 6