23sylwus pisze:internet podlaczyla mi osiedlowa siec koba, nie mam neostrady...
kolezanka tez ma wlasnie taki sam router bez zadnych modemow i u niej normlanie wszystko dziala....tyle ze ona z innej sieci jest, wiec podejrzewam, ze moze moja jakies blokady ma zalozone, nie wiem ocb ;/
No widzisz, teraz wiemy troszke wiecej. Więc NIE kupuj żadnego modemu ani nie wymieniaj posiadanego router'a na ten z wbudowanym modemem. Teraz tak, wnioskuje że nie dowiedzialas się u żródła czy mozesz podłączyć sobie router i w ten sposob dzielić posiadane połaczenie internetowe, zgadza sie?
Czy jestes na tyle obcykana w sprawach sieci ze jestes w stanie zalogowac się do swojego routera i troche nim "pozarządzac" przez przeglądarke? /w przegladarce wpisz adres 192.168.0.1 - nazwa uzytkownika - "admin", haslo - bez hasla - takie powinny byc ustawienia domyslne tego routera/
Czy dostalas jakis adres IP na "karteczce" zeby łaczyc się ze swoja siecia, czy jednak wszystko odbywa się automatycznie, podłaczasz kompa a on dostaje adres z serwer DHCP?
/sprawdz w Panel sterowania-Polaczenia sieciowe/
Może wystarczy sklonowac adres MAC karty sieciowej z twojego kompa na router i to wystarczy - takie czeste "zabezpieczenia" stosuja nasi ISP. Tu załaczam zrzut ekarnu
http://petern.diinoweb.com/files/pomoc.jpg z mojego routera ktorego menu "wyglada" bardzo podobnie do menu Twojego i tam widac napis Clone Mac Address, kliknij to gdy podłaczysz router do kompa za pomoca kabla! i sprawdz czy wtedy zadziala net .
Jesli czegos nie rozumiesz pytaj