• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #236926  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 18:42
Mam pytanie....Czy z HSDPA korzysta się wyłącznie za pośrednictwem komputera i odpowiedniej karty od operatora?Czy wystarczy zainstalowac sterownik i z samego telefonu cieszyć się szybkim internetem i na telefon pobierać co sie chce w dowolnym miejscu mając zasięg?

#236937  autor: Kaczy
 02 gru 2007, 19:10
Można korzystać z telefonu, który ma HSDPA (np. Nokia 6120).
Poza tym jest opcja upgrade`u modemów do wyższych prędkości HSDPA (np. z 3.6 Mb/s do 7.2 Mb/s). Jednak o upgrade`owaniu telefonów to nie słyszałem.

...::: Made for loneliness :::...

#236939  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 19:13
Ja mam tak jak widać V3xx, na stronie Orange jest program który wgrywamy do telefonu aby mógł wykryć i korzystać z HSDPA.Rozumiem więc, że wystarczy go zainstalować i mogę bedąć w zasięgu sieci 3G korzystać z tej usługi??

#236941  autor: elrond
 02 gru 2007, 19:15
fenix189 pisze:Czy z HSDPA korzysta się wyłącznie za pośrednictwem komputera i odpowiedniej karty od operatora?
HSDPA w telefonie działa tak samo jak np. GPRS czy EDGE - jeśli jesteś w zasięgu - to po nim właśnie bedzie odbywała sie transmisja danych.
Po podłaczeniu do komputera wystarczy jednie zainstalować oprogramowanie i połączyć telefon z internetem. W zależnosci od sieci w jakiej się znajdujesz - w takim rodzaju trnasmisji będziesz dane wysyłał/odbierał. Jeśli bedziesz w HSDPA - to będzie ono działać.

#236943  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 19:21
Mam pobrane odpowiednie oprogramowanie oraz instrukcję, w której jednak pisze o dodatkowej karcie PCMCIA,niewiem dokładnie jak to zrobić, podłączyć poprostu telefon jako modem do kompa wgrać ten soft i potem już będe się mógł cieszyć HSDPA na ulicy, w autobusie, na ławce w parku nie używając laptopa??

#236948  autor: elrond
 02 gru 2007, 19:30
fenix189 pisze:Mam pobrane odpowiednie oprogramowanie oraz instrukcję, w której jednak pisze o dodatkowej karcie PCMCIA
To co innego - to dotyczy modemów w postaci kart do laptopa.
fenix189 pisze:podłączyć poprostu telefon jako modem do kompa wgrać ten soft i potem już będe się mógł cieszyć HSDPA na ulicy, w autobusie, na ławce w parku nie używając laptopa??
Jak chcesz niby NIE UZYWAĆ laptopa? Chodzi o to, że telefon z HSDPA możesz wykorzystać na 2 sposoby:

1. Do internetu w telefonie - jak się bedziesz łączył np. z WAP - HSDPA będzie też działać.

2. Podłaczasz telefon do laptopa i telefon PEŁNI FUKCJĘ MODEMU HSDPA. Wtedy dopiero mozeszz tym laptopem + telefon iść gdzie chcesz. Jak masz zasięg na ławce w parku - to też i tam :wink:

#236951  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 19:36
Pytam oto, czy to oprogramowanie który dostarcza Orange mi do obsługi HSDPA mam zainstalować do mojego fona poprostu podłączając go przez USB z kompem??Napisałem jako modem, bo wtedy właśnie mozna coś wgrywać na sam telefon kiedy jest ustawiony w tryb modemu a nie karty pamięci.Ja chce używać tylko tej transmisji danych w samym fonie przeglądając zwykły net w Operze jaką mam zainstalowaną.

#236954  autor: elrond
 02 gru 2007, 19:41
Może to ja jestem tępy, albo sie starzeje, ale czytam i czytam i nic z tego nie wiem :wink: Daj moze link do tej strony z Orange.

#236966  autor: Kaczy
 02 gru 2007, 19:56
elrond pisze:Może to ja jestem tępy, albo sie starzeje, ale czytam i czytam i nic z tego nie wiem Daj moze link do tej strony z Orange.
Mam to samo. Szukałem nawet jakiegoś info na stronie Orange, ale nic nie widzę.

#236971  autor: D@rio
 02 gru 2007, 20:11
fenix189, daj se spokój bo jesteś ciągle w malinach... nic z tego nie będzie, mówię Ci. Dużoby tłumaczyć.

Obrazek

#236972  autor: elrond
 02 gru 2007, 20:12
fenix189 pisze:chce zainstalować sobie tę usługę i korzystać z niej tylko w telefonie.
To pisałem przecież - jeśli chcesz tylko w telefonie, BEZ KOMPUTERA, to jak bedziesz w zasiegu - ma działać. Żadnego oprogramowania itp. nie trzeba.

A ten link dotyczy zupełnie czego innego - tam chodzi o karte, a ty masz telefon. On juz jest przystosowany do HSDPA, a Orange opisuje tylko aktualizacje KART.

#236974  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 20:16
Jednak nie pokazuje mi żadnej ikonki że mam odstęp do HSDPA tylko zwykłą 3G, a musi się pojawić odpowiednia przecież, która mnie informuje że HSDPA działa, w instrukcji fona ona jest i nigdy takiej nie miałem jeszcze?Więc czego mi brakuje?....

#236975  autor: Kaczy
 02 gru 2007, 20:18
fenix189, gdy jesteś w zasięgu HSDPA Orange (chociaż mało gdzie to jest) Twój telefon jest gotowy do korzystania z tej technologii. Z tego co sie orientuje to na wyświetlaczu powinna pojawić się ikona ze znaczkiem H.
A pdf, który podałeś mówi o aktualizacji modemów do laptopów. Nic tam nie ma o Twojej Motce.

#236977  autor: D@rio
 02 gru 2007, 20:22
elrond, na cholere mu HSDPA do Opery i do telefonu. Nawet nie zobaczy tej różnicy prędkości bo procesor w telefonie nie obsłuży tak dużych prędkości...

Obrazek

#236979  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 20:24
Jestem z Gliwic,w całej aglomeracji katowickiej jest 3G więc chyba równocześnie też HSDPA jak się nie mylę, napisałem post wyżej właśnie, że powinna taka ikomka się pojawić ale umnie się nie pojawia, żadne H, a właśnie powinno.

#236981  autor: Szalony
 02 gru 2007, 20:26
D@rio pisze:elrond, na cholere mu HSDPA do Opery i do telefonu. Nawet nie zobaczy tej różnicy prędkości bo procesor w telefonie nie obsłuży tak dużych prędkości...
D@rio no co ty :shock: jasne ze zobaczy roznice w predkosci i procesor jak najbardziej obsluzy hsdpa :) wiem cos o tym bo sam czesto jestem w hsdpa przez tylko telefon .

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#236982  autor: elrond
 02 gru 2007, 20:29
D@rio pisze:elrond, na cholere mu HSDPA do Opery i do telefonu. Nawet nie zobaczy tej różnicy prędkości bo procesor w telefonie nie obsłuży tak dużych prędkości...
Może i nie obsłuży, ale ja mam na mysli teorie. Po podłączeniu do komputera prędkości mogą być dość dobre, a to że np. przy operze mini nie bedzie wielkiej różnicy - to ja to wiem :wink:

#236986  autor: user_delete10
 02 gru 2007, 20:47
No to co powiecie dlaczego mi nie pokazuje ikonki H? Tam gdzie jest UMTS to i HSDPA równocześnie.Jak mam sprawdzić czy korzystam z tej transmisji danych?Co mam zrobić albo jaka jest ewentualnie przyczyna tego że nie pokazuje mi zasiegu HSDPA??[/i]

#237014  autor: D@rio
 02 gru 2007, 23:41
Szalony pisze:D@rio no co ty jasne ze zobaczy roznice w predkosci i procesor jak najbardziej obsluzy hsdpa wiem cos o tym bo sam czesto jestem w hsdpa przez tylko telefon .
na Operze w telefonie? Nie wierzę. Bo ja nie widzę nawet różnicy pomiędzy 3G a EDGE przy korzystaniu z Opery...
elrond pisze:Po podłączeniu do komputera prędkości mogą być dość dobre, a to że np. przy operze mini nie bedzie wielkiej różnicy - to ja to wiem
no właśnie, dopiero przy podłączeniu z komputerem..
fenix189 pisze:No to co powiecie dlaczego mi nie pokazuje ikonki H?
dlatego bo stacja nodeB w Twojej lokalizacji nie obsługuje HSDPA. I wcale nie musi obsługiwać!

Obrazek