• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#234899  autor: D@rio
 22 lis 2007, 14:09
SirmarK, reklamować to można pisać do Nich, do Centertela. A skargę można napisać do firmy, która certyfikowała im ISO...

Obrazek

#235272  autor: tymis
 24 lis 2007, 18:29
D@rio pisze:Powinni im te ISO zabrać (a możę trzeba napisać skargę?)
Ta skarga to gdzie miałaby być napisana? Jeśli do organu certyfikującego to nie ta droga.
Organ certyfikujący i wydający certyfikat ISO nie monitoruje na bieżąco poczynań firmy, której wydał taki certyfikat i jako taki nie może być adresatem jakichkolwiek zażaleń i skarg. Odbywają się okresowe (np.: co trzy lata lub częściej) audyty postępowania zgodnie z przyjętymi procedurami procesu i wtedy zapada decyzja czy przedłużyć certyfikat ISO czy go odebrać.
SirmarK pisze:pisac reklamacje. w koncu byly stracone dni i zdefiniowac jakie sie chce odszkodowanie.
To jest właściwa droga jeśli chce się mieć "wpływ" na odebranie ISO lub na polepszenie usługi w przyszłości. Każda firma, zgodnie z przyjętymi procedurami ISO ma margines na błędy w danym procesie.
W tym przypadku np.: 10% spraw może być załatwiona źle (np.: w ramach błędu tzw. czynnika ludzkiego). Wszystko jest ewidencjonowane (przynajmniej powinno być) zgodnie z procedurami gdzie określone są osoby (wg stanowisk) odpowiedzialne za dany proces. Jeśli wpływają oficjalne skargi to są ewidencjonowane i obniżają przyjęte wskaźniki. Jeśli audyt firmy wydającej certyfikat ISO wykaże, że poziom obsługi jest poniżej założonego poziomu to nakaże modyfikacje procedur pod kątem polepszenia obsługi.
Ponowny audyt i w przypadku niespełnienia kolejnych warunków jest możliwe odebranie (a raczej nie przedłużenie) certyfikatu ISO.
Jednak odebranie jest rzadkie bo... wystarczy podnieść wspomniany wskaźnik niezałatwionych spraw do 15% np.: z powodu czynnika ludzkiego...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#235905  autor: DejwiD
 28 lis 2007, 02:03
SirmarK pisze:Co do problemow z prepaid Orange, to rozne szopki byly.. np. mialem karte pop kupiono z 7 lat temu (a moze dluzej) od kumpla, potem ja rejestrowalem z zapisem do profita, bo miala byc "czysta".
po tylu latach chcialem ja zmigrowac do Ery, okazalo sie ze jest zarejestrowana na jakas osobe, a my tylko mamy rejestracje w proficie. No i klops, numer nie do ruszenia.

M.
tak?? a kliknij worange.pl>mam pytanie>formularze>..

fajne nie?? dla takich jak Ty.. wypelniasz druga czesc i dodatkowo normalna karte rejestracyjna i cierpliwie czekasz na smsa, ze numer zostal przerejestrowany..
D@rio pisze:Powiem Ci że ostatnio jak czytam forum, to jakoś najwięcej użytkowników się skarży i ma problemy właśnie z Orange. Wystarczy przejrzeć założone topic'i z ostatniego miesiąca. Dominująca większość to problemy z pre-paid (o dziwo) Orange...
a ile przy okazji wprowadzili taryf, uslug dodatkowych w porownaniu do konkurencji??
co wprowadzil Twoj kochany Plus w miedzyczasie??

#235939  autor: mariusz9a
 28 lis 2007, 11:03
DejwiD pisze:D@rio napisał/a:
Powiem Ci że ostatnio jak czytam forum, to jakoś najwięcej użytkowników się skarży i ma problemy właśnie z Orange. Wystarczy przejrzeć założone topic'i z ostatniego miesiąca. Dominująca większość to problemy z pre-paid (o dziwo) Orange...

a ile przy okazji wprowadzili taryf, uslug dodatkowych w porownaniu do konkurencji??
Tyle że powiedzmy sobie szczerze że jeżeli Era lub Plus wprowadzają jakieś nowe oferty/usługi to nie ma takiego burdelu jak w ostatnim czasie w Orange (oczywiście nie twierdze że wcale nie ma problemów). Orange ostatnio kompletnie sobie nie radzi z nowymi usługami (zresztą ze starymi też przez to są niezłe problemy). Podzielam zdanieD@rio. Jeżeli się wejdzie w ostatnim czasie na forum to ogromna większość postów dotyczy problemów w Orange. Jeżeli się przejrzy całą historie forum to nie zdarzyło się żeby aż tyle postów w tak krótkim czasie było napisanych na temat problemów innego operatora.

#235986  autor: D@rio
 28 lis 2007, 15:20
DejwiD pisze:a ile przy okazji wprowadzili taryf, uslug dodatkowych w porownaniu do konkurencji??
proszę Cię, w rozmowie ze mną "zboczenie zawodowe" sobie schowaj...

Obrazek

#236026  autor: user_delete10
 28 lis 2007, 17:48
Kolega ostatnio wykupił nowy numer i momentalnie w salonie został aktywowany

#236120  autor: Sirmark
 29 lis 2007, 03:22
DejwiD pisze: tak?? a kliknij w orange.pl>mam pytanie>formularze>..

fajne nie?? dla takich jak Ty.. wypelniasz druga czesc i dodatkowo normalna karte rejestracyjna i cierpliwie czekasz na smsa, ze numer zostal przerejestrowany..
No to ciekawe, bo przechodzilem przez rozne instancje w Orange i dla nich wlasciciel to osoba na ktora jest zarejestrowana karta SIM, a uzytkownik karty SIM to osoba, ktora sie owa karta posluguje.
I uzytkownik nie bedacy wlascicielem nic nie moze zrobic.

Nie wiem czy ten formularz to jakas nowa procedura w temacie, na pewno rok temu wszyscy rozkladali rece.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#236474  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 18:37
D@rio pisze:
DejwiD pisze:a ile przy okazji wprowadzili taryf, uslug dodatkowych w porownaniu do konkurencji??
proszę Cię, w rozmowie ze mną "zboczenie zawodowe" sobie schowaj...
i kolejny Twoj post wyrazajacy ignorancje...

ale szkoda z Toba dyskutowac bo znowu dostane wydumanego warna :)

ps. nie wmawiaj mi czego - czego nie robie.

#236475  autor: D@rio
 30 lis 2007, 18:45
DejwiD pisze:i kolejny Twoj post wyrazajacy ignorancje...

ale szkoda z Toba dyskutowac bo znowu dostane wydumanego warna
słuchaj, podaj mi argumenty w czym jest wg. Ciebie Orange lepsze od Plusa to ja Ci odpowiem. Konkret za konkret. A jeśli mnie atakujesz to nie dziw się że Cię upominam. Za rozmowę ze mną warn'a nie dostaniesz, nawet jeśli wyrazisz zdanie odmienne od mojego - gwarantuję Ci to.
DejwiD pisze:ps. nie wmawiaj mi czego - czego nie robie.
no tak to zabrzmiało... :)

Pzdr.

Obrazek

#236480  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 18:58
luz :) ale nie rozmawialismy o wyzszosci jednej taryfy nad druga bo to zabawa dla dzieci.b

moja wypowiedz dotyczyla ilosci reklamacji. z zaznaczeniem, ze pojajawiaja sie proporcjonalnie do wprowadzanych nowych taryf i uslug. i w tej kategorii orange prowadzi :) nigdzie nie napisalem, ze jest inaczej.

#236481  autor: D@rio
 30 lis 2007, 19:04
DejwiD pisze:

luz ale nie rozmawialismy o wyzszosci jednej taryfy nad druga bo to zabawa dla dzieci.b
no tak, zgadza się. Ale kazałeś mi podać usługi i produkty które wprowadził Plus. Jak chcesz, to ja je mogę podać.... :)
DejwiD pisze:moja wypowiedz dotyczyla ilosci reklamacji. z zaznaczeniem, ze pojajawiaja sie proporcjonalnie do wprowadzanych nowych taryf i uslug. i w tej kategorii orange prowadzi
Cieszę się ze jesteś samokrytyczny. Pochwalam to. Zgadzam się, w ilości reklamacji na nowe produkty Orange prowadzi - to prawda.

Obrazek

#236485  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 19:10
D@rio pisze:no tak, zgadza się. Ale kazałeś mi podać usługi i produkty które wprowadził Plus. Jak chcesz, to ja je mogę podać....
to dawaj rynek prepaidowy bo o nim mowilismy :) zobaczymy czy wiecej.
D@rio pisze:Zgadzam się, w ilości reklamacji na nowe produkty Orange prowadzi - to prawda.
a to juz Twoja nadinterpretacja - nie poparta zadnymi danymi statystycznymi.

bo moja wypowiedz tyczyla sie tylko tego, ze kazda nowa usluga pociaga za soba jakis procent reklamacji. a nie, ze jest on najwiekszy w orange.

#236490  autor: D@rio
 30 lis 2007, 19:15
DejwiD pisze:a to juz Twoja nadinterpretacja - nie poparta zadnymi danymi statystycznymi.
tylko statystycznymi tego forum.
DejwiD pisze:bo moja wypowiedz tyczyla sie tylko tego, ze kazda nowa usluga pociaga za soba jakis procent reklamacji. a nie, ze jest on najwiekszy w orange.
oj, nie mów żę każda... ;)
DejwiD pisze:to dawaj rynek prepaidowy bo o nim mowilismy zobaczymy czy wiecej.
ok. Ale do rynku pre-paid wlicza się też tzw. MIX - pamiętaj ( :-D )

Obrazek

#236494  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 19:24
D@rio pisze:DejwiD napisał/a:
a to juz Twoja nadinterpretacja - nie poparta zadnymi danymi statystycznymi.

tylko statystycznymi tego forum.
i myslisz, ze jest miarodajna?? bo jezeli tak to chyba wszyscy bylibysmy w pleju hahaha
D@rio pisze:DejwiD napisał/a:
to dawaj rynek prepaidowy bo o nim mowilismy zobaczymy czy wiecej.

ok. Ale do rynku pre-paid wlicza się też tzw. MIX - pamiętaj ( )
nie w orange :) ale moze byc i mix.. tez sie sporo pojawilo.

#236496  autor: D@rio
 30 lis 2007, 19:50
Simplus:

- Wprowadzenie promocji "Darmowy Numer"
- Wprowadzenie usługi TelePrzelew
- Wprowadzenie usługi "Premia za częste zasilenia"
- Wprowadzenie pakietu 100 minut w sieci za 10 zł.
- Wprowadzenie usług Pay4Me
- Wprowadzenie ryczałtowego relatywnie najtańszego na rynku pakietu na trasmisję danych w segmencie pre-paid.
- Świadczenie usługi PTT (NiM) dla użytkowników usług pre-paid
- Liczne promocje przy doładowaniu pre-paid'ów Plusa przez internet (np. 20% więcej)
- Wprowadzenie darmowego portalu WAP dla użytkowników Simplus i Mixplus wap.plus.pl
- Wprowadzenie promocji "60zł. extra"
- Wprowadzenie programu lojalnościowego w taryfie Simplus.
- Wprowadzenie usługi "E-BOK krótkim kodem" (USSD).

A o MixPlus'ie napiszę jak Ty napiszesz o Orange Twój Mix. Wtedy dostaniesz moją ripostę.

Czekam na Twoją ripostę nt. Simplusa a OrangePOP/OrangeGO.

Obrazek

#236497  autor: D@rio
 30 lis 2007, 19:50
DejwiD pisze:
i myslisz, ze jest miarodajna?? bo jezeli tak to chyba wszyscy bylibysmy w pleju hahaha
jak najbardziej.

Obrazek

#236507  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 20:29
chyba sie nie zrozumielismy.. wprowadzil, ale niedawno... a nie jakies starocia :)

ps. nie pisz posta pod postem.. masz przycisk edytuj.

#236518  autor: D@rio
 30 lis 2007, 20:57
DejwiD pisze:chyba sie nie zrozumielismy.. wprowadzil, ale niedawno... a nie jakies starocia
ja liczyłem na jakaś inną ripostę. Przestań się migać (jak cała Wasza zgraja pracowników).
DejwiD pisze:ps. nie pisz posta pod postem.. masz przycisk edytuj.
już Ty mnie nie pouczaj ;)

Obrazek

#236537  autor: DejwiD
 30 lis 2007, 21:53
ej ej ej... rozmawiamy tutaj jako uzytkownicy, nie jestem w pracy...

-wprowadzenie nowych alternatywnych taryf:
*orange pop
*orange music
*oranfe free na karte
*nowe orange go
-w taryfach nowe uslugi typu 3po3. pakiety minut, pakiety smsow, obnizenia taryfikacji
-nowe startery:
*Starter 13 za 5 zł
*Starter 20% ekstra
*Starter 80 za 20 zł
*Starter z muzycznym prezentem
*Promocyjny starter świąteczny Nowe Orange Go 20Zestaw Orange Ekstraklasa - 3000 SMS-ów gratis
-ZETAFON I i II
-pakiety Szalone Tygodnie
-Darmowe Godziny
D@rio pisze:- Wprowadzenie ryczałtowego relatywnie najtańszego na rynku pakietu na trasmisję danych w segmencie pre-paid.
-3 gr za 100kB w orange free
D@rio pisze:- Wprowadzenie usługi "Premia za częste zasilenia"
-10% wiecej i bezplatne smsy w orange music.
D@rio pisze:- Liczne promocje przy doładowaniu pre-paid'ów Plusa przez internet (np. 20% więcej)
-regularne promocje, ktore dochodza nawet do potrojenia. plus sie tutaj nie umywa.
-portal orangemusic.pl
-radio "telefoniczne"
-przelew sms
-kredyt
-rozmowa na koszt odbiorcy
D@rio pisze:- Wprowadzenie programu lojalnościowego w taryfie Simplus.
-profit od dawien dawna
-telefan
-niezwykle powitania
-nowa bramka sms
-doladowania z telefonu z rachunkiem (+20%)
-mobilna telewizja
-serwisy mms/sms
-ktos dzwonil
-darmowe weekendy po doladowaniach
-doladowania 1500 smsow
-orange online

to spisujac tylko ze strony orange :)
Czekam na Twoją ripostę nt. Simplusa a OrangePOP/OrangeGO.
powinno byc orange pop/nowe go/orange music/nowy pop/orange go/jedna idea (dziala i ludzie korzystaja :D )

#236540  autor: D@rio
 30 lis 2007, 22:11
DejwiD, trochę się nie zrozumieliśmy. Bo tu mi tu widzę pojechałeś wszystkimi możliwymi taryfami i nawet rodzajami oferowanych starterów. A tego jest masa. A ja chciałem konkret - najnowsze rozwiązania, wprowadzone powiedźmy w tym roku...
DejwiD pisze:-3 gr za 100kB w orange free
no już SimDaty i usług z nią związanych do tego nie mieszajmy.
DejwiD pisze:powinno byc orange pop/nowe go/orange music/nowy pop/orange go/jedna idea (dziala i ludzie korzystaja )
ja wiem ze są użytkownicy nawet taryfy "ZróbToSam" albo innych z 98r. ale bierzmy pod uwage wszystkie aktualne a nie "z archiwum"...

Obrazek