• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #235578  autor: Szalony
 26 lis 2007, 13:01
Czy moze wina telefonu ??? Witam - sklaniam sie ku temu ze to wina sieci... a siec Era pewnie bedzie jak "glupia" gadala ze to wina aparatu... Oto zakupilem nowa nokie N73 - telefon sprawny w 100% dziala jak ta lala- najnowszy firmware :), tylko nie w Erze ... Podejrzewam wadliwe karty sim , lub konfiguracje sieci- Obiawia to sie tym ze nagle (niesystematycznie- np 1-2 na dobe , lub 1-2 razy na tydzien)) w czasie zmiany obszaru LAC- wywala karte sim -NIEDANA REJESTRACJA KARTY SIM !!! ... Oczywiscie karty zmienialem i ciagle to samo... Dla pewnosci ze to nie wina telefonu testowalem karty Plusa i Orange i wszystko dziala na tiptop :) ... mowie wsadze jeszcze karte Vodafonu w roamingu (Era) i takze wszystko dziala ok... wiec co jest z tymi kartami Ery ??? Rano forum bylo nieczynne tu wiec dalem ten temat na usenecie takze ale widac ze tam nikt nic nie ma do powiedzenia :| Ogolnie usenet robi sie nie ciekawy... :/

[ Dodano: 2007-11-26, 13:06 ]
Sprawa jest moim zdaniem powazna -Najlepsze jest to ze nawet jakby faktycznie Era miala "wadlwe" karty sim lub zla konfiguracje sieci na granicy roznych Lac i
tak by sie do tego nie przyznala... No jak to wytlumaczyc ze sprawny telefon
z PL tylko z kartami sim Era( w konkretnej lokalizacji) robi "cyrki" ?... Jeszcze mi chodzi po glowie ze
tylko w mojej okolicy Era ma "cos" zle ustawione z siecia ze taki komunikat
"czasami" wyskakuje... Pewnie technicy jakby sprawdzili dokladnie "logi" nr.
do sieci to by wiedzieli w czym problem ... Ale obawiam sie ze jak zglosze
"awarie" to mnie "oleja" i wine zwala na nokie... Jak pojde do nokii to nokia
powie ze to wina Ery ;D Istny cyrk... Czy ktos z Was mial juz takie cyrki i
jak sprawa sie zakonczyla ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #235583  autor: darnok
 26 lis 2007, 13:40
Szalony pisze: Obiawia to sie tym ze nagle (niesystematycznie- np 1-2 na dobe , lub 1-2 razy na tydzien)) w czasie zmiany obszaru LAC- wywala karte sim -NIEDANA REJESTRACJA KARTY SIM !!! ...

[ Dodano: 2007-11-26, 13:06 ]
Ale obawiam sie ze jak zglosze "awarie" to mnie "oleja" i wine zwala na nokie...
Jeczysz tu ze cie oleja, zamiast NAJPIERW zglosic problem. Zglos, jak cie faktycznie oleja to wtedy z pelna swiadomoscia wylewaj zale.

Opisz dokladnie problem tak jak tu, mozesz dodac ze problem dotyczy "LUP - Location Update". Nie sadze zebys dostal olewacza odpowiedz.

#235593  autor: Szalony
 26 lis 2007, 14:14
Darnok bez urazy ale nie mam sily na konsultantow _ juz raz dzwonilem i nic _ wymien pan karte - wymienilem i nadal to samo(zmarnowalem na to 2h bo musialem jechac do salonu firmowego) , chcialem problem zglosci to mnie "Era " do producenta telefonu odsyla... a wiem ze telefon jest sprawny i problem jest gdzies w konfiguracjii sieci lub "wadliwimi" kartami sim jesli siec dzila poprawnie . Wogole to siec Ery u mnie robi "cyrki" ale co bede pisal jestem tylko "glupi" szalony i co ja sie tam bede wtrancal :|

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#235624  autor: D@rio
 26 lis 2007, 15:56
Szalony, ja miałem coś takiego w Nokii 6310i swego czasu i okazało się że docisk karty SIM do gniazda miał luzy i dlatego sygnalizacja z błędami świrowała. Nie wiem czy zauważyłeś ale niektóre karty SIM są "cieńsze" a nie które "grubsze" (robione na różnym plastiku).
Szalony pisze:Darnok bez urazy ale nie mam sily na konsultantow _ juz raz dzwonilem
to nie dzwoń tylko napisz pismo reklamacyjne.

Obrazek

#235633  autor: przemek910
 26 lis 2007, 16:29
Szalony pisze:Darnok bez urazy ale nie mam sily na konsultantow
no to co Ci pisanie na forum pomoze? Telepolis nie jest zaden sposob zwiazany z ktorymkolwiek OPem

#235634  autor: Szalony
 26 lis 2007, 16:36
Dario z tym by karte sprawdzic czy ok styka to na samym poczatku sprawdzalem :) Jest ok mocno jest trzymana ... Zrobie jeszcze jedno podejscie telefoniczne jak mnie zbyja ze "siec dziala prawidlowo" a bledy nadal beda,to ja podziekuje tej sieci...

[ Dodano: 2007-11-26, 16:38 ]
Dario z tym by karte sprawdzic czy ok styka to na samym poczatku sprawdzalem :) Jest ok mocno jest trzymana ... Zrobie jeszcze jedno podejscie telefoniczne jak mnie zbyja ze "siec dziala prawidlowo" a bledy nadal beda,to ja podziekuje tej sieci...

#235661  autor: D@rio
 26 lis 2007, 18:46
Szalony pisze:Dario z tym by karte sprawdzic czy ok styka to na samym poczatku sprawdzalem :) Jest ok mocno jest trzymana ... Zrobie jeszcze jedno podejscie telefoniczne jak mnie zbyja ze "siec dziala prawidlowo" a bledy nadal beda,to ja podziekuje tej sieci...
to czekam na relacje i nowe posty z pretensjami do Orange... ;-)

apropo... testowałeś karty na różnych kartach Ery? Na abo i pre-paid? Czy tylko na jednej...?

Obrazek

#235671  autor: Szalony
 26 lis 2007, 19:48
Dario nie czytales uwaznie na Orange takze juz "jechalem" ze ma stacje gsm900 w miescie co w edge leci 1kB/s a nawet wolniej :-D ale nie jestem klientem Orange wiec nie zalezy mi sie z Orange "klocic" :P Co do ery to tak testowalem rozne Erowe karty blad jest ewidentnie po stronie sieci lub sieci i kart Ery ... a moge dobrze to sprawdzic bo w domu mam 3 rozne lac ery :evil: Dobra temat zamykam obiecuje ze juz na :mrgreen: nic nie bede "plakal"

#235674  autor: D@rio
 26 lis 2007, 20:00
Szalony pisze:Dario nie czytales uwaznie na Orange takze juz "jechalem" ze ma stacje gsm900 w miescie co w edge leci 1kB/s a nawet wolniej :-D ale nie jestem klientem Orange wiec nie zalezy mi sie z Orange "klocic"
mam tylko jedną prośbę - na przyszłość. Nie smaruj mi forum tekstami że to jeszcze PLAY nie ma u Ciebie nodeB i dlaczego, ok? Tego akurat chcę uniknąć.

A tak swoją drogą - nie pomyślałeś o tym aby się może zjednać z TP S.A. ? ;-)
Szalony pisze:Co do ery to tak testowalem rozne Erowe karty blad jest ewidentnie po stronie sieci lub sieci i kart Ery ... a moge dobrze to sprawdzic bo w domu mam 3 rozne lac ery
z różnych lat? z różnymi numerami HLR?

Obrazek

#235684  autor: Szalony
 26 lis 2007, 21:51
No co ty :-D przeciez wiem ze u mnie w miescie Play raczej nigdy nodeB nie postawi z wielu powodow ... ale masz moje slowo ze o Play bede milczal jak grub - no chyba ze zobacze ze nodeB stawia to o tym napisze :mrgreen: :wink: Co do kart ery to wlasnie mam tylko te nowe i moze z nimi cos nie tak :?: niestety nie mam starych i nie mam roznych hlr ... hehe "wywalczylem" edge po latach a niby w 2kwartale 2008 mam miec umts Plusa ... masz moje slowo ze jesli go nie bedzie to nie bede o tym pisal... po prostu to przemilcze to, bo wiem ze siec robi biznes a nie koncert zyczen :) Co do TP.SA to dziekuje :smt006 , mam teraz Iplusa i jestem z niego zadowolony , jesli Plus tego umts nie zrobi to zrobi go Era bo jest w temacie mocno zaawansowana, a mi 5gb w sumie na miesiac starczy , wiec tak czy siak wezme cos bez kabli - to jest wolnosc :P

#235687  autor: D@rio
 26 lis 2007, 22:26
Szalony pisze:Co do kart ery to wlasnie mam tylko te nowe i moze z nimi cos nie tak niestety nie mam starych i nie mam roznych hlr ...
no to może kup jakiś starter TT z innej puli zobacz...
Szalony pisze: a niby w 2kwartale 2008 mam miec umts Plusa ... masz moje slowo ze jesli go nie bedzie to nie bede o tym pisal... po prostu to przemilcze to, bo wiem ze siec robi biznes a nie koncert zyczen
nie no, pisz pisz ;) byleby zasadnie... no i mniej emocji - na prawdę.

Cieszę się że chociaż z EDGE Plus'owego jesteś zadowolony ;)

Obrazek

#235718  autor: prezeswk
 27 lis 2007, 01:52
D@rio pisze: no to może kup jakiś starter TT z innej puli zobacz...
Tak jak D@rio pisze, powinieneś wypróbować karty wiszące na innych HLR-ach. Tak-taki i Heyah na pewno wiszą na innych HLR ach niż abo i pewnie są z innej serii niż Twoje. Poza tym, czy tylko ta N73 ma kłopoty z kartami Ery? Wypróbuj na innym telefonie. Po czy m sądzisz, że telefon wyrzuca komunikat o błędzie sim akurat w czasie handoverów między BTSami - masz jakiś netmonitor ? Cell Track chyba na N73 nie pojdzie, wiec Phonenet?
Poza tym pytanie, dla speców od konfiguracji sieci, czy Location Update powoduje na nowo rejestrowanie karty sim u operatora (w BSC?), czy nie jest to tylko aktualizacja "położenia" karty sim, po tym jak została zarejestrowana przy włączeniu telefonu. Może Location Upade nie ma żadnego wpływu na Twoje kłopoty, a dzieje sie to "przypadkowo" ze względu na jakiś błąd (którego szukasz) w sieci. Zobacz też jak działa ta N73 w innym mieście.

#235742  autor: D@rio
 27 lis 2007, 12:18
prezeswk, jeszcze można wnioskować że jest jakiś błąd w N73...

Obrazek

#235755  autor: prezeswk
 27 lis 2007, 14:44
D@rio pisze:prezeswk, jeszcze można wnioskować że jest jakiś błąd w N73...
Tak, jasne, ale to niech Szalony sprawdzi ten swoj nowy nabytek w innej lokalizacji. Swoja droga, ja bym już tela bez HSDPA nie kupil!
Kiedys tak mialem, ze w polowie Poznania (konkretny LAC) nie działała wysyłka MMSów z telefonów Siemens z serii 75. MMS wychodzil i w polowie paska postepu wywalalo nic nie mowiący komunikat "Bląd!" W innym LAC (na tych samych ustawieniach) nie było klopotów. BOK glowil sie i troil, mowili mi, ze mam slaby zasieg i inne takie cuda. Ja zaznaczylem wyraznie, zeby ta sprawe przekazali do dzialu technicznego i namowilem kilku znajomych takze z Siemensami, zeby zglosili problem. Po jakims czasie MMSy z tego LAC zaczeły dzialac poprawnie.

#235760  autor: D@rio
 27 lis 2007, 15:01
prezeswk pisze:Kiedys tak mialem, ze w polowie Poznania (konkretny LAC) nie działała wysyłka MMSów z telefonów Siemens z serii 75. MMS wychodzil i w polowie paska postepu wywalalo nic nie mowiący komunikat "Bląd!"
miałem tak w SL55. Upgrade soft'u pomogło.

Obrazek

#235903  autor: darnok
 28 lis 2007, 00:56
prezeswk pisze: Poza tym pytanie, dla speców od konfiguracji sieci, czy Location Update powoduje na nowo rejestrowanie karty sim u operatora (w BSC?), czy nie jest to tylko aktualizacja "położenia" karty sim, po tym jak została zarejestrowana przy włączeniu telefonu. Może Location Upade nie ma żadnego wpływu na Twoje kłopoty,
Zmiana LACa wymusza procedure location update. To samo wywoluje np. logowanie do sieci, rozpoczecie polaczenia, wygasniecie timera niekatywnosci.

Co rozumiesz przez rejestracje karty?

Bo:
Normalna procedura dostepu do sieci (w tym location update) wymusza sprawdzenie czy w tym VLRze jest info o tym abonencie. Jak nie to pobranie z HLRa sieci info jaki jest poprzedni VLR i skasowanie z poprzedniego VLR wpisu i dodanie info o abonencie do aktualnego VLRa (+update o tym ktory jest aktualny VLR w HLRze). Po tej procedurze nastepuje prosbe o zautentyfikowanie sie karty. Nastepnie nadanie nowego TMSI i zapis w VLRze LACa i CellID.

#235916  autor: Szalony
 28 lis 2007, 08:38
D@rio pisalem juz o tym telefon mam sprawny - testowalem go w erze w roznych miejscach i tylko na styku roznych LAC w tym takze umts mam ten broblem tylko Aleksandrowie Lodzkim (no ale powoli sie nie dziwie jak w tej lokalizacji telefon loguje sie do ponad 10bts/nodeB w 3 roznych lac ) :evil: , pozatym uzywam ja w Plusie i nie mam tych objawow jak w erze ... wiec to nie wina telefonu... Dzis jak znajde czas to na 602900 to zglosze... jak bylem w salonie firmowym to "baba" nie chciala mnie sluchac tylko jak z tasmy "to wina noki" prosze isc do serwisu nokiii...

#236115  autor: prezeswk
 29 lis 2007, 00:14
darnok pisze: Co rozumiesz przez rejestracje karty?
Dopuszczenie jej do pracy w sieci w zasiegu danego BTSa (nodeB).
Myślę, ze pisząc potocznie wyraziłem mniej więcej to samo, co Ty wzmianką co sie dzieje na VLR i HLR kiedy karta jest autoryzowana z powodu np. zmiany LAC

#236147  autor: darnok
 29 lis 2007, 12:12
prezeswk pisze:
darnok pisze: Co rozumiesz przez rejestracje karty?
Dopuszczenie jej do pracy w sieci w zasiegu danego BTSa (nodeB).
Myślę, ze pisząc potocznie wyraziłem mniej więcej to samo, co Ty wzmianką co sie dzieje na VLR i HLR kiedy karta jest autoryzowana z powodu np. zmiany LAC
No to dobrze ze sie dogadalismy :-D