adex1234 pisze:Radio w Nokii nie ma RDS, SE ma.
Zgadza sie
adex1234 pisze:Nokia nie ma podczerwienii, SE ma.
Ma Bluetooth, kto w tych czasach używa podczerwieni?
Chyba, że jako pilot TV
adex1234 pisze:SE ma 64MB wbudowanej pamięci, Nokia 5MB.
Nokia ma
dużo tańsze karty pamięci i są one kompatybilne z większą ilością modeli
adex1234 pisze:SE ma aparat z AutoFocusem i z Flashem, Nokia nie ma ani AF ani Flasha.
ten flesh to raczej lampka doświetlająca, ale dobra
adex1234 pisze:
SE ma bajery typu, np. Zdalne Sterowanie, Music DJ, Video Player w Nokii brak.
Jeżeli zdalne sterowanie to jest sterowanie kompem przez Bluetooth to Nokia też ma wbudowana aplikacje, Video Player nokia też ma. Music DJ nie wiem co to jest, ale chyba faktycznie jakiś "bajer".
adex1234 pisze:Nokia jest lżejsza i ma mniejszą objętość, ale jest dłuższa, niżeli SE K550i.
Racja jest dłuższa o całe 4mm
Jednak Nokia jest 2mm chudsza
adex1234 pisze:Nokia zbudowana jest z dobrze dopasowanych materiałów i nie trzeszczy.
potwierdzam
Aha, jeszcze jedno.
Uwierzcie mi, że naprawde
mocno widać różnice między 256 000 kolorów, a 16 700 000 kolorów i między rozdzielczościami 176 x 220, a 240 x 320.
Przeliczmy kolory
16 700 000 podzielić przez 256 000 równa się 65,2343...
czyli wyświetlacz Nokii ma
65 RAZY wiecej kolorów niż SE
Przeliczamy piksele
SE ma 176x220= 38 720
Nokia ma 240x320= 76 800
76 800 dzielimy przez 38 720 i wychodzi 1,98
Czyli Nokia ma
2 RAZY więcej pikseli niż SE.
Naprawde jest różnica.
Proponuje przy wyborze telefony kierować się własnymi preferencjami.
Dla mnie wyświetlacz jest ważny
[ Dodano: 2007-11-21, 15:26 ]
Jeszcze coś...
adex1234 pisze:ale za to wyśw. w SE ma lepszy kontrast i lepszą jasność.
wg moich obserwacji to nieprawda, jest dokładnie odwrotnie.
adex1234 pisze:Może ktoś powiedzieć jak działają gry JAVA w Nokii??
Żadko grywam, ale gry 3D chodzą dobrze, ani razu mi sie nie zawiesilo, nie mam zastrzezen
Radze sie skupic na wazniejszych aspektach telefonu:
-klawiatura (przez tą w SE przestalem SMSy pisać, mam po napisaniu kilkunastu wiadomosci odciski na palcach; )
-solidność
Przy niewygodnych klawiszach i trzeszczacej obudowie, latarka, RDS, czy "Music DJ" (cokolwiek to jest) są tylko dodatkami, które nie poprawią znaczaco opinii o telefonie.
Telefon trzymasz caly czas jak z niego korzystasz, SMSy przecietny czlowiek pisze dosc czesto.
A z latarki skorzystasz kilka razy, Music DJ moze (raz w roku lub wogóle), RDS też jest kiepska zaleta, mam go po to aby zobaczyć
?
sorry
wieksza zaleta jest aparat choc zdjecia beda podobne nawet z AF, macro i lampka (nazywana tez fleshem) zdjecia praktycznie nadaja sie do MMSa lub na maila
Do autora tematu: jezeli wybierzesz SE to wyprobuj swoj egzemplarz przed zakupem, szeczegolnie obudowe i klawisze