• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #234689  autor: Maciej.Dz
 20 lis 2007, 23:53
witajcie

mam dylemat jak zdefiniować telefon komórkowy - czy jako urządzenie komunikacyjne czy radiokomunikacyjne ?

jaka Wasza opinia ?

#234692  autor: D@rio
 21 lis 2007, 01:41
opcja nr 1 ponieważ urządzenia radiotelekomunikacyjne to tzw. radiotelefony (np. system TETRA, trucking, paging itd.). Więc inna grupa przedmiotów komunikacji. Ja bym tak to wyjaśnił i rozumował...

Obrazek

#234693  autor: Maciej.Dz
 21 lis 2007, 01:55
ale w pewnym sensie "terminale ruchome" wykorzystują transmisje poprzez sygnały radiowe, działając na danych częstotliwościach

#234750  autor: D@rio
 21 lis 2007, 15:23
Maciej.Dz pisze:ale w pewnym sensie "terminale ruchome" wykorzystują transmisje poprzez sygnały radiowe, działając na danych częstotliwościach
tak, ale nie tylko. Zobacz, w jednym urządzeniu możesz mieć terminal GSM, terminal UMTS, odbiornik WiFi a nawet odbiornik GPS. A GPS to już nie jest branża urządzień radio-komunikacyjnych. Dlatego, biorąc na to poprawkę ja wybieram opcję nr 1 ;)

Obrazek

#234783  autor: elrond
 21 lis 2007, 19:47
Ogólnie rzecz biorąc, można by powiedzieć że "RADIOkomunikacja" to urządzenia po prostu wykorzystujace fale radiowe, a co za tym idzie - również telefony.

Jednak przychylę się do zdania D@ria. Komunikacja to raczej bardziej "poufny" sposób porozumiewania się, jak np przez komórki. Radio-komunikacja, jak wyżej wymienione np TETRA lub też krótkofalarstwo to "publiczne" sposoby kontaktu, nadawanie na określonej częstotliwości, niczym właściwie nie zabezpieczone (choć nie jestem pewnien co do tej TETRY, bo to juz troche wyższa szkoła jazdy...). Uważam, że można takie nieco laickie uproszczenie wprowadzić.