• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#233432  autor: widex
 14 lis 2007, 21:35
D@rio pisze:przestańcie śnić o potędze. UMTS'u nigdy nie będzie w całej Polsce.
W takim postępie na pewno nie będzie prędko...

Co do trzydziestu miast, to też wątpię... jakoś im nie wierzę..

Tylko mnie wkurza, ponosi, że .. wytłumaczę to tak
BTS ma jakiś tam zasięg, stoją co jakiś kawałek. Akurat w moim otoczeniu (wsie/miasteczka/Brodnica) nie ma większych problemów z zasięgiem. Załóżmy, że UMTS będzie bardziej rozpowszechniony... wyjadę sobie na wycieczkę rowerową na wieś (10 km), to mogę cmoknąć się? Bo tylko na terenie miasta będę mieć 3G. A co, gdybym chciał wykonać wideo rozmowę z wycieczki, gdzieś nad jeziorkiem? Albo skorzystać z normalnego Internetu?
Wiem, że dużo wymagam, takie coś kosztuje operatorów wiele zachodu... ale Polska stanęła w miejscu i nie mamy na co liczyć? Wiem, że telefon służy do dzwonienia i pisania smsów, ale ja jakoś wykorzystuje telefon do innych rzeczy i uważam, że telefon komórkowy tak się wykorzystuje, bo to urządzenie mobilne...

Przyjmijmy, że NodeB umieszczą na wierzy krzyżackiej (dosyć wysoki punkt). Pokryje miasto, najwyżej wybudowania i na tym koniec? Patrząc na mapkę Plus-a (cała polska) to kilka plamek... i koniec, co jakiś czas pojawiają się nowe...

Przyjmijmy, że jedzie ktoś autostradą, albo między miastami, to jest odcięty od nowszej telefonii.. bo dopiero owy sygnał załapie w mieście powyżej 30 tys ludzi...
Jestem optymistą i mam nadzieję, że uda się pokryć UMTS-em kraj (w końcu wszędzie od razu nie było GSM).. ale wtedy będą zaczynać się testy Wi-Max (4G), Polska była zawsze za murzynami! Ehh...

Sorki, ale poniosło mnie trochę...

#233434  autor: D@rio
 14 lis 2007, 21:41
widex pisze:W takim postępie na pewno nie będzie prędko...
w żadnym kraju tak nie ma. Nawet w Niemczech jeszcze.
widex pisze:Co do trzydziestu miast, to też wątpię... jakoś im nie wierzę..
tej firmie tylko naiwni wierzą...
widex pisze:BTS ma jakiś tam zasięg, stoją co jakiś kawałek. Akurat w moim otoczeniu (wsie/miasteczka/Brodnica) nie ma większych problemów z zasięgiem. Załóżmy, że UMTS będzie bardziej rozpowszechniony... wyjadę sobie na wycieczkę rowerową na wieś (10 km), to mogę cmoknąć się? Bo tylko na terenie miasta będę mieć 3G. A co, gdybym chciał wykonać wideo rozmowę z wycieczki, gdzieś nad jeziorkiem? Albo skorzystać z normalnego Internetu?
nie wiem jakiej Ty tu odpowiedzi oczekujesz. Bo nikt Ci tutaj gwarancji nie da. To wszystko zależy od potrzeb, strategii operatora i typu oraz rodzaju instalacji...
widex pisze:Wiem, że dużo wymagam, takie coś kosztuje operatorów wiele zachodu... ale Polska stanęła w miejscu i nie mamy na co liczyć?
nie stanęła.
widex pisze:Wiem, że telefon służy do dzwonienia i pisania smsów, ale ja jakoś wykorzystuje telefon do innych rzeczy i uważam, że telefon komórkowy tak się wykorzystuje, bo to urządzenie mobilne...
ja mam podobnie.
widex pisze:Przyjmijmy, że NodeB umieszczą na wierzy krzyżackiej (dosyć wysoki punkt). Pokryje miasto, najwyżej wybudowania i na tym koniec?
mówię że na to nie ma gotowej odpowiedzi. To zależy też od nachylenia anten, ich mocy i jeszcze paru innych czynników... więc tak sobie tego nie tłumacz bo to złe tłumaczenie.
widex pisze:Patrząc na mapkę Plus-a (cała polska) to kilka plamek... i koniec, co jakiś czas pojawiają się nowe...
Podobnie jest też w Erze. W przypadku Orange ilość tych "bobków" można na palcach policzyć ;-)
widex pisze:Jestem optymistą i mam nadzieję, że uda się pokryć UMTS-em kraj (w końcu wszędzie od razu nie było GSM).. ale wtedy będą zaczynać się testy Wi-Max (4G), Polska była zawsze za murzynami! Ehh...
to bądź realistą i uwierz mi że prędzej będzie UMTS na 900MHz niż będą pokrywać cały kraj obecnymi instalacjami w paśmie 2100MHz. - to raz

Wi-MAX to nie 4G - to dwa.
widex pisze:), Polska była zawsze za murzynami! Ehh...
przesadzasz i tyle.

Obrazek

#233438  autor: widex
 14 lis 2007, 21:51
900 Mhz? Hmm, tylko, że mój telefon 3G nie obsługuje takiej opcji - chyba, że myle się..

No tak skomentowałem gdzieś news-a, że ludzie wywalili kasę, a tu nagle zmienia się strategia. No to może by się bardziej opłacało... Tyle, że telefon wtedy trzeba kupić nowy!

#233502  autor: prezeswk
 15 lis 2007, 11:51
widex pisze:900 Mhz? Hmm, tylko, że mój telefon 3G nie obsługuje takiej opcji - chyba, że myle się..
No tak skomentowałem gdzieś news-a, że ludzie wywalili kasę, a tu nagle zmienia się strategia. No to może by się bardziej opłacało... Tyle, że telefon wtedy trzeba kupić nowy!
UMTS na 900 MHz nie jest jeszcze pewny. Trwają testy w kilku miastach w Finlandii. Jedynie Nokia 6121 ma UMTS na 900, pozostałe tele i modemy maja na 850 MHz.
Jeśli jednak będzie na 900 to producentom telefonów "w to mi graj" - klienci potrzebujący netu i VC poza miastami kupią tele z 3G na 900. Biznes musi się kręcić :) I tak nie jest źle, bo za ok. 900 PLN można już mieć taką Nokie 6120, a kiedyś to trzeba ze 6 pensji na to przeznaczyć. Inna sprawa, że i tak za mało zarabiamy w stosunku do krajów starej EU, a zapowiadają od stycznia falę podwyżek, więc siła nabywcza złotego spadnie.

#233548  autor: Cal_47
 15 lis 2007, 16:13
Jest jakiś konkretny program na symbiana którym możemy sprawdzać jakosc, siilee sygnalu jak mi odleglość do zalogowanej stacji bazowej? Obiło mi sie szmat czasu temu, na tym forum o tym :> :>

...watch the world...

#233550  autor: D@rio
 15 lis 2007, 16:17
Cal_47 pisze:Jest jakiś konkretny program na symbiana którym możemy sprawdzać jakosc, siilee sygnalu
Cell Info
Cal_47 pisze:jak mi odleglość do zalogowanej stacji bazowej?
tego to Ci zaden nie obliczy.

Obrazek

#233578  autor: widex
 15 lis 2007, 19:11
prezeswk, to kup mi telefon, mojej rodzinie, znajomym...

Jakoś teraz zaczęli rozwijać 3G w 2100, wiem, ze pokrycie jest mniejsze... w mojej klasie od historii miałem 3 kreski nad ławką, a pod w ogóle nie było 3G Ery...

Skoro postanowili rozwijać sprawdzoną już WCDMA to niech pokrywają cały kraj...
Kupiłem telefon dlatego, że w Polsce używa się 2100...

Co do 900 MHz to może być taka opcja, że drugą częstotliwością UMTS w Polsce będzie właśnie 900 Mhz. Jak zaczynało GSM to też nie było od razu 1800 MHz...

Pożyjemy zobaczymy. Jutro dostanę kartę Ery i sam zobaczę w swoim mieście jak jest pokryte miasto i okolice...

#233579  autor: D@rio
 15 lis 2007, 19:13
widex, przestań filozofować, co? Zrozum wreszcie że to jest biznes.

Obrazek

#233631  autor: prezeswk
 15 lis 2007, 23:06
D@rio pisze: Cell Info
D@rio, a nie chodziło Ci o Cell Tracka?

#233724  autor: darnok
 16 lis 2007, 15:20
D@rio pisze:
Cal_47 pisze:jak mi odleglość do zalogowanej stacji bazowej?
tego to Ci zaden nie obliczy.
Mylisz sie. Timing Advance zna telefon i netmonitory to pokazuja. A to po przeliczeniu nic innego jak odleglosc. Z taka sobie dokladnoscia (550m) ale jakas informacja jest.

#233728  autor: D@rio
 16 lis 2007, 15:51
prezeswk pisze:
D@rio, a nie chodziło Ci o Cell Tracka?
ups, moja gafa. Oczywiście, o niego mi chodziło ;)
darnok pisze:Mylisz sie. Timing Advance zna telefon i netmonitory to pokazuja
Dziękuję za uświadomienie. Niestety z tej aplikacji nie korzystałem.

Obrazek

#233766  autor: Sirmark
 16 lis 2007, 18:36
D@rio pisze:darnok napisał/a:
Mylisz sie. Timing Advance zna telefon i netmonitory to pokazuja

Dziękuję za uświadomienie. Niestety z tej aplikacji nie korzystałem.
To nie aplikacja tylko parametr sieci, ktory podaja normalne netmonitory, a ktorego nie pokazuje Cell Track

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#233795  autor: Szalony
 16 lis 2007, 19:55
Jak ja zaluje ze Nokia "zablokowala" netmonitora na symbiany :? W 6630/6680 to normalnie chyba prawie wszystko mozna bylo z telefonem/siecia zrobic :shock: A symbiaby 3edycji juz mnie denerwuja z tymi certifikatami i podpisem aplikacji :( CellTrack na 3edycje symbiana chyba dlugo nie wyjdzie podpisany :(

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#236329  autor: asziatko
 30 lis 2007, 09:27
yagi wracając do Twojego postu z dnia 2007-11-13, z godziny 22:26 piszesz że
Podobnie jest w Erze. Praktycznie caly Tarnow jest pokryty HSDPA, ale w wersji "dla wybranych" (widzialem mapke zasiegu). Tak ze to dziala tylko ludzie o tym nie wiedza ;)
Gdzie widziałeś tą mapkę zasięgu UMTS'u Ery w Tarnowie?. Jak masz linka do niej to proszę o podesłanie tej mapki, chętnie na nią popatrze jak to wygląda w Tarnowie.

W Kontakcie,
Artur

#236401  autor: yagi
 30 lis 2007, 15:48
Widzialem taka mapke w Erze. W systemie maja mapki ktorych nie ma standardowo dostepnych...

Praktycznie kady punkt powinien miec dostep do tych mapek - wyszukuje sie w nich po miejscowosciach i typie zasiegu uslug (GSM/GPRS/UMTS).

#418979  autor: widex
 24 lip 2010, 20:41
Wiem, że temat ma ok. trzy lata. Jednak to co chciałem napisać, pasuje tutaj idealnie.
Zdaje sobie sprawę, że odkopuje temat. Będąc nad morzem w miejscowości "Karwieńskie Błota Drugie", postanowiłem wyszukać sieci komórkowe. Po wyszukaniu ręcznym, zdziwiłem się. Wyświetliło 11 dostępnych sieci m.in. BITE?, Telia S, 3 SE. Kolejno logowałem się do nich. Udało mi się zalogować do 3 SE. Dwie kreski zasięgu i ikonka R. W informacjach sieci (telefon Android), wyświetlało ok -130 dbm, Rodzaj: UMTS. Byłem zszokowany, postanowiłem sprawdzić stan konta - nie udało się. Bardzo długo myślał i zwrócił błąd. Wtedy moc zmieniła się na 0. Dwie kreski zostały. Ponownie: od razu błąd. Wykonanie połączenia na mój telefon nie było możliwe. Rozmówca nic nie słyszał (głucho), po czym komunikat o niedostępności. Po mojej próbie połączenia, rozłączyło mnie - utracono połączenie.

Próbowałem ponownie w miejscowości Rozewie (przylądek) i połączyłem się na ok. 10 sekund.

#419049  autor: joxar1
 25 lip 2010, 13:20
Ja próbowałem się logować w moim mieście (Kołobrzeg) i do żadnej mi się tak całkowicie nie udało, tzn. na netmonitorze widziałem, że telefon jest zalogowany, ale operatora nie miałem.
 #421881  autor: Baluu
 08 sie 2010, 21:46
A ja mam przykład mocy PIKO Ery z Lodzi w centrum handlowym.

Prawdopodobnie pomiar był pod samą anteną.

Obrazek

[[Baluu]]