• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #233387  autor: harry78
 14 lis 2007, 19:06
Witam,

Obecnie jestem użtkownikiem ERY, ale z pewnych przyczyn chciałbym się przenieść do PLAYA. I tu mam pytanie.

Wątpliwości przedstawione poniżej oparte są na testach przeprowadzonych na telefonach znajomych - SE K800i, oraz Samsung 760 - oba w Play-u.

Dom w którym mieszkam (podwarszawska miejscowość) znajduje się na skraju zasięgu nodeB Play-a. W związku z tym w AUTOMATYCZNYM TRYBIE WYBORU SIECI raz widoczna jest 1/5 kresek, lub w około 50% przypadków sieć Play nie jest wcale widoczna. Wtedy telefon loguje się do PLUS-a i jest 5/5 kresek. I tak na zmianę raz widoczne jest 5 kresek z literką R (roaming), a za chwilę 1 kreska bez R-ki. Nie muszę pewnie pisać, że rozmowa z wykożystaniem nadajnika Play podczas mocy sygnału 1/5 jest tragicznej jakości, jeśli można to nazwać rozmową, a nie ciągłym dopytywaniem się "co powiedziałeś ? bo przerywa". Rozmowa przeprowadzona podczas gdy telefon zalogowany jest do nadajnika PLUS-a jest na wysokim poziomie.

Jeśli przełącze AUTOMATYCZNY WYBÓR SIECI na RĘCZNY, oraz w tym trybie ustawię PLUS jako wybraną sieć przez cały czas siła sygnału, oraz jakość rozmów przeprowadzonych w moim domu są na wysokim poziomie (jestem wtedy w zasięgu UMTS).

Moje pytanie jest następujące:
Czy jeśli ustawię wybór sieci na ręczny, oraz wybiorę Plusa jako operatora będę mógł się cieczyć zasięgiem UMTS w poza Warszawą jak i w Warszawie gdzie siła sygnału PLAY jest bdb ? Czy jednak okazać się może, że Play zablokuje dostęp do UMTS w Plusie tam gdzie siła UMTS Playa jest wysoka (trzeba będzie ręcznie przestawiać operatora)?

Wiem, że logicznym rozwiązaniem było by ustawienie trybu AUTOMATYCZNEGO WYBORU SIECI i ustawienie priorytetów preferowanych sieci w telefonie, Ale tak czy inaczej oba wspomniane telefony przy ustawieniu priorytetów:
1 - Plus 3G
2 - Play 3G
3 - Plus GSM
Przełączają się na PLAYA jeśli tylko jest nieco sygnału (śmieszne bo z prawie 100% siły sygnału w Plus robi się kilka % po przełączeniu do PLAY).

Pozdrawiam,
Andrzej Charliński.

#233428  autor: D@rio
 14 lis 2007, 21:28
harry78 pisze:Czy jeśli ustawię wybór sieci na ręczny, oraz wybiorę Plusa jako operatora będę mógł się cieczyć zasięgiem UMTS w poza Warszawą jak i w Warszawie gdzie siła sygnału PLAY jest bdb ?
no oczywiście.
harry78 pisze:Czy jednak okazać się może, że Play zablokuje dostęp do UMTS w Plusie tam gdzie siła UMTS Playa jest wysoka (trzeba będzie ręcznie przestawiać operatora)?
nie trzeba będzie jeśli masz obecnie ustawiony tryb automatyczny.

Obrazek

#233437  autor: widex
 14 lis 2007, 21:47
Telefon chętniej podłączy się do Play, bo woli sieć macierzystą niż roaming...

#233440  autor: harry78
 14 lis 2007, 21:56
Dzięki za szybką odpowiedź, ale...
harry78 pisze:Czy jednak okazać się może, że Play zablokuje dostęp do UMTS w Plusie tam gdzie siła UMTS Playa jest wysoka (trzeba będzie ręcznie przestawiać operatora)?
nie trzeba będzie jeśli masz obecnie ustawiony tryb automatyczny.
No i w tym jest sęk. Nie jestem pewien czy jest sens kupować PLAYA, gdyż wtedy, aby mieć przyzwoity zasięg w domu muszę przełączyć na ręczne wybieranie operatora i ustawić Plus-a (aby nie łączył się z z odległym nadajnikiem Playa).
Skoro PLAY może wprowadzić blokadę UMTS poprzez Plusa w Warszawie to wtedy po wjechaniu do Wawy (codziennie) musiał bym przestawiać na wybór Automatyczny, po powrocie do domu - na ręczny (Plus). Mam rację ? Czy takie blokady są już wprowadzone ?
Telefon chętniej podłączy się do Play, bo woli sieć macierzystą niż roaming...
I tu pojawia się moje kolejne pytanie dotyczące prirytetów wybierania sieci w trybie automatycznym. Czy jest szansa jakiejś modyfikacji/ustawienia, aby telefon nie łączył się automatycznie z macierzystą siecią, a przestrzegał preferencji co do sieci (PLUS 3G, PLAY 3G, PLUS GSM) w nim ustawionych ?

Andrzej

#233453  autor: D@rio
 14 lis 2007, 22:34
harry78 pisze:No i w tym jest sęk. Nie jestem pewien czy jest sens kupować PLAYA, gdyż wtedy, aby mieć przyzwoity zasięg w domu muszę przełączyć na ręczne wybieranie operatora i ustawić Plus-a (aby nie łączył się z z odległym nadajnikiem Playa).
Skoro PLAY może wprowadzić blokadę UMTS poprzez Plusa w Warszawie to wtedy po wjechaniu do Wawy (codziennie) musiał bym przestawiać na wybór Automatyczny, po powrocie do domu - na ręczny (Plus). Mam rację ? Czy takie blokady są już wprowadzone ?
a co Ci szkodzi mieć ciągle ustawiony w tryb automatyczny, co?

Pozatym, zawsze możęsz zadać pytanie do PLAYa czy nie planują rozbudowy sieci w Twoim miejscu zamieszkania (mieście, miejscowości).
harry78 pisze:Czy jest szansa jakiejś modyfikacji/ustawienia, aby telefon nie łączył się automatycznie z macierzystą siecią, a przestrzegał preferencji co do sieci (PLUS 3G, PLAY 3G, PLUS GSM) w nim ustawionych ?
takiej kolejności się w Nim nie da ustawić.
harry78 pisze:Czy takie blokady są już wprowadzone ?
nie.
harry78 pisze:Skoro PLAY może wprowadzić blokadę UMTS poprzez Plusa w Warszawie to wtedy po wjechaniu do Wawy (codziennie) musiał bym przestawiać na wybór Automatyczny, po powrocie do domu - na ręczny (Plus). Mam rację ?
to zależy z czego chcesz korzystać w trybie ręcznym. Najoptymalniejszy byłby tryb automatyczny.

Obrazek

#233475  autor: harry78
 15 lis 2007, 08:03
Dzięki za odpowiedzi, wszystko dla mnie jest jasne.

Jeszcze jedna informacja dla D@rio:
a co Ci szkodzi mieć ciągle ustawiony w tryb automatyczny, co?
Jak pisałem w poprzednich postach sprawdzałem tryb automatyczny na 2 telefonach przez kilka dni i okazuje się, że jak jestem w domu w ~50% czasu telefon automatycznie loguje się do stacji sieci PLAY oddalonej chyba o około 10 km. Wtedy siła sygnału jest bardzo słaba (zanikająca) i tnie rozmowy tak, że nie da się dogadać. Inaczej jest jak ręcznie wybiorę PLUSA wtedy jest OK.
Dlatego przynajmniej jak na razie muszę korzystać z ręcznego wyboru jeśli chce się dogadać z ludźmi będąc sam w domu.

Andrzej

#233506  autor: prezeswk
 15 lis 2007, 12:06
harry78 pisze: Jak pisałem w poprzednich postach sprawdzałem tryb automatyczny na 2 telefonach przez kilka dni i okazuje się, że jak jestem w domu w ~50% czasu telefon automatycznie loguje się do stacji sieci PLAY oddalonej chyba o około 10 km. Wtedy siła sygnału jest bardzo słaba (zanikająca) i tnie rozmowy tak, że nie da się dogadać. Inaczej jest jak ręcznie wybiorę PLUSA wtedy jest OK.
Dlatego przynajmniej jak na razie muszę korzystać z ręcznego wyboru jeśli chce się dogadać z ludźmi będąc sam w domu.
Andrzej
Jesli nie uzywasz usług, które dzialają tylko w zasiegu Playa (mowa kiedys była o pakietach na dane, ale tylko w zasiegu Play - ale nie wiem czy to juz dziala), tylko dzwonisz i sms(mms) ujesz, to ja mialbym caly czas ręczny wybór sieci i ustawione 3G PLUSa ew zamiennie z gsm Plusa. O tym, czy i kiedy Play wyłączy roaming w miejscach gdzie ma swoj zasieg jeszcze nic nie wiadomo. Na pewno nie zrobia tego tam, gdzie jest 1 kreska, a jesli zrobia, to mecz ich reklamacjami. Pozostaje tez jeszcze GSM.