• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #233189  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 20:27
witam, mam pytanie do specjalistów z Plusa, mój znajomy mial telefon na firme, prowadzil z ojcem spółke, rok temu ojciec zmarl i telefon zostal, promocja konczy sie dopiero w przyszlym roku i czy teraz mozna ten nr zdeaktywowac? nikt z niego nie korzysta a rachunki trzeba placic (taryfa bk100). czy wystarczy akt zgonu i jedna wizyta w salonie plusa czy w przypadku spolek (spolka cywilna) procedura wyglada inaczej?
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam :D

#233190  autor: waeren
 13 lis 2007, 20:32
wg mnie jest podstawa do rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym, pomimo tego że rok jeszcze został, tylko dlaczego już rok upłynął...?

#233191  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 20:34
tak tylko chodzi o to ze to spolka i czy nie nalicza kary za zerwanie warunków promocji skoro rok jeszcze pozostal a drugi wspolnik zyje...

#233193  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:35
rajski-ptaszek pisze:witam, mam pytanie do specjalistów z Plusa, mój znajomy mial telefon na firme, prowadzil z ojcem spółke, rok temu ojciec zmarl i telefon zostal, promocja konczy sie dopiero w przyszlym roku i czy teraz mozna ten nr zdeaktywowac?
podstawowe pytania...

1. Jaki to był rodzaj działalności?

2. Czy w dokumentacji firmy również figurujesz Ty?

3. na kogo stoi umowa? Kto reprezentuje firmę w Polkomtelu?
rajski-ptaszek pisze:nikt z niego nie korzysta a rachunki trzeba placic (taryfa bk100). czy wystarczy akt zgonu i jedna wizyta w salonie plusa czy w przypadku spolek (spolka cywilna) procedura wyglada inaczej?
jeśli jest tak jak piszesz w w/w fragmencie niestety nic z tego nie będzie ponieważ w przypadku spółki cywilnej własnością karty sim jest firma a nie konkretna osoba. Jedyne co zalecam to zmniejszyć taryfę...

Obrazek

#233194  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:37
waeren pisze:wg mnie jest podstawa do rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym, pomimo tego że rok jeszcze został, tylko dlaczego już rok upłynął...?
tak to jest w przypadku umów z osobami fizycznymi. Wtedy tylko wystarczy akt zgonu. A spółka to podmiot prawny.
rajski-ptaszek pisze:tak tylko chodzi o to ze to spolka i czy nie nalicza kary za zerwanie warunków promocji skoro rok jeszcze pozostal a drugi wspolnik zyje...
no więc będzie tak jak napisałem. Przykro mi. Pozatym, masz to nawet na umowie napisane...

Obrazek

#233196  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 20:43
hmmmm to trzeba bedzie zmniejszyc taryfe na jakas najnizsza i rok sie przemeczyc, żyjący wspolnik ma pelne prawa do zmian na koncie tak? a moze trzeba by zrobic cesje i przepisac to na tego zyjacego....? jesli okaze sie ze ta spolka juz nawet prawnie nie istnieje skoro ten facet nie zyje...

#233197  autor: waeren
 13 lis 2007, 20:43
Fragment regulaminu świadczenia usług

§ 17 Wygaśnięcie umowy
1. Umowa wygasa wskutek:
2) śmierci Abonenta,

całość regulaminu

ale wszystko zależy, jak D@rio napisał, od tego jak zawarta jest umowa, a konkretnie na kogo...?

#233199  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:50
waeren pisze:Fragment regulaminu świadczenia usług

§ 17 Wygaśnięcie umowy
1. Umowa wygasa wskutek:
2) śmierci Abonenta,

całość regulaminu

ale wszystko zależy, jak D@rio napisał, od tego jak zawarta jest umowa, a konkretnie na kogo...?
gdyby to była jednoosobowa działalność gospodarcza to OK. Wtedy ma prawo działania ten zapis który cytujesz. Ale to jest spółka cywilna która ma pewne wielu członków. Więc, własnością karty SIM jest firma - i tak jest też napisane na umowie o ŚUT w miejscu "imię i nazwisko"... :-)

Obrazek

#233202  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 20:54
w umowie jest napisane: Zakład Jakistam X i Y Nowak

#233203  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:55
rajski-ptaszek pisze:żyjący wspolnik ma pelne prawa do zmian na koncie tak?
a to juz nie do mnie pytanie...
rajski-ptaszek pisze:a moze trzeba by zrobic cesje i przepisac to na tego zyjacego....?
można ale nie wiem w czym Ci to pomoże bo żyjący nie może rozwiązać wcześniej umowy.
rajski-ptaszek pisze:jesli okaze sie ze ta spolka juz nawet prawnie nie istnieje skoro ten facet nie zyje...
prawnie istnieje, więc wszystko z prawnego punktu widzenia gra.

No i tak jak mówię - abonentem tutaj jest nie jedna osoba tylko firma. Osoba jest tutaj tylko użytkownikiem. A abonanent a użytkownik to dwie różne osoby/podmioty.

Obrazek

#233204  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:56
rajski-ptaszek pisze:w umowie jest napisane: Zakład Jakistam X i Y Nowak
no i niżej jest napisane:

"Użytkownikiem karty SIM jest firma".

A to wszystko wyjaśnia...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2007, 20:59 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#233205  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 20:56
a mowily jaskółki ze niedobre sa spolki....

czyli jeszcze roczek w plusie

#233207  autor: D@rio
 13 lis 2007, 20:58
rajski-ptaszek pisze:czyli jeszcze roczek w plusie
zmniejsz taryfę i korzystaj...

Obrazek

#233208  autor: rajski-ptaszek
 13 lis 2007, 21:00
dzieki za pomoc:) pozdrawiam

#233213  autor: D@rio
 13 lis 2007, 21:05
rajski-ptaszek pisze:dzieki za pomoc:) pozdrawiam
Pozdrawiam. Życzę wiele radości z korzystania z usług sieci Plus.

Obrazek

#233254  autor: dechomenon
 13 lis 2007, 22:41
D@rio pisze:rajski-ptaszek napisał/a:
żyjący wspolnik ma pelne prawa do zmian na koncie tak?

a to juz nie do mnie pytanie...
wspólnik jak najbardziej ma pełne prawa do zmian na koncie

#233264  autor: prezeswk
 13 lis 2007, 23:25
rajski-ptaszek pisze:a mowily jaskółki ze niedobre sa spolki....

czyli jeszcze roczek w plusie
Nie narzekaj :) W BK pakiet kwotowy wykorzystujesz na dane gprs, roaming, mmsy. Zmniejsz taryfę, albo:
1) Korzystaj do woli z mobilnego netu. Niech komóra będzie modemem lub zainstaluj Opere Mini i mniej neta wszędzie. Na 6020 jak złoto śmiga opera mini 3 (wersja 4 trochę sie muli)
2) Daj numer komuś z rodziny, niech ta osoba jak może podziękuje TPSA lub innemu opowi gsm. Po zakończeniu umowy możesz przepisać nr na nowego właściciela.
3) Innych możliwosci jest wiele!

#233313  autor: rajski-ptaszek
 14 lis 2007, 12:41
skontaktowalam sie jeszcze z zws i dowiedzialam sie, ze: zyjacy wspolnik moze zrobic bezplatny transfer na siebie czyli osobe indywidualna (w przypadku gdy spolka jest rozwiazana) albo tak jak radziliscie zmienic taryfe i placic jeszcze przez rok 25zł a nie 122zł.

#233803  autor: dechomenon
 16 lis 2007, 20:32
skontaktowalam sie jeszcze z zws
o koleżanka z branży na forum hehee, jednak nie wszyscy wiedzą co to zws...chociaż teraz to ZWO...

#233807  autor: rajski-ptaszek
 16 lis 2007, 20:46
zw
dechomenon pisze:chociaż teraz to ZWO...
zws czy zwo, co za roznica, czasami niezle kwiatki wychodza po rozmowie z konsultantami.
pozdrawiam kolegow po fachu:)
moze jakas firmowa imprezka hihi :)