• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

re

#189722  autor: amadeo
 05 cze 2007, 21:32
spotkałem 1 problem abonenta z USB-przeinstalowanie pomogło, choc jeśli tak jest nie mozna wykluczyć uszkodzenia-problemu na usb livebox-a -mozna wymienić bezpłatnie..

Co do zmiany hasła...po resecie i tak wróci do ustawień fabrycznych..nic się nie stanie

ps
niemniej w konfiguracji livebox-a jest opcja aktualizacji oprogramowania-powinna ten problem załatwić.U mie zasięg w promieniu prostym na laptopie(livebox na parapecie ok 300m)

Obrazek

#189783  autor: pyp
 06 cze 2007, 00:06
amadeo pisze:U mie zasięg w promieniu prostym na laptopie(livebox na parapecie ok 300m)
No tak u mnie jest tak samo :-) Liveboxa mam na parapecie i daje zasięg bardzo dobry, nawet po drugiej stronie domu mam full zasięg. A raz na jaki czas jest aktualizacja oprogramowania ?

Pozdrawiam - pYp

#190024  autor: MADMAX
 07 cze 2007, 00:26
Mam jeszcze taką zagwozdkę.
Komputer "główny" (po kablu) nie był odpalany cały dzień.
W tym czasie próbowałem uruchomić sieć na drugim kompie (wifi). I tu niespodzianka - za Chiny nie chciał się połączyć bo "nie może pobrać nowego IP".
Czy do tego potrzebne jest uruchowinie stacji głównej (czyli komputera nr 1?) - dopiero po jego odpaleniu sieć ruszyła na sprzęcie nr 2... :roll:
Ma to pewnie jakiś związek z codziennym pobieraniem IP jak sądzę?

Pozdrawiam

#190032  autor: pyp
 07 cze 2007, 01:06
CYBER pisze:Komputer "główny" (po kablu) nie był odpalany cały dzień.
W tym czasie próbowałem uruchomić sieć na drugim kompie (wifi). I tu niespodzianka - za Chiny nie chciał się połączyć bo "nie może pobrać nowego IP".
Czy do tego potrzebne jest uruchowinie stacji głównej (czyli komputera nr 1?) - dopiero po jego odpaleniu sieć ruszyła na sprzęcie nr 2...
No własnie tak nie powinno byc... Ja pod Liveboxa mam podłączone 2 komputery przez WiFi i jeden czyli główny kablem Ethernet. Mi wszystko chodzi bardzo stabilinie, tylko jezeli mi się pobiera nowe IP to na jednym z komputerów (WiFi) zrywa się połaczenie i musze kompa zrestartować żeby odpalił. Po tym już hula pieknie. Do działania innych komputerów nie potrzebne jest odpalenie tego głównego... Aj zreszta czasami z tymi Liveboxami jest tyle problemów że nie wiadomo jaka jest usterka !

Pozdrawiam - pYp

#190796  autor: MADMAX
 08 cze 2007, 23:42
Witam

Skoro znów się tu pojawiłem znaczy, że znów coś nie gra :wink:

Ano dziś postanowiłem troszke przemeblować pokój czego skutkiem było przełączenie zasilacza LB do innego gniazdka a to z kolei zaskutkowało... utraceniem połączenia z siecią :roll:
Nagorsze było oczywiście to, że ponownie miałem problemy z pobraniem adresu IP, znów nie mogłem połączyć się ze stroną konfiguracyjną itd.
Pół dnia walki z wiatrakiem o nazwie "livebox" - w końcu stwierdziłem, że wolę posłuchać konsultanta z 800102102 niżli koncertu "TOP TRENDY" na Polsacie i tak też zrobiłem.
Konsultant robił co mógł prowadząc mnie za rączkę niczym pasterz osła górską ścieżką jednak problemem była ta cholerna nieotwierająca się strona konfiguracyjna :smt010
Podziękowałem za pomoc, umówilismy się że sprawdzę LB na innym sprzęcie (padło podejrzenie na wadliwy model LB) ale po rozmowie... dostałem jakiegoś impulsu :o
Wyłączyłem sofcik o nazwie Ad Muncher (dla nie wtajemniczonych, skuteczny pożeracz wszelkich pop-upów, pogromca reklam i anihilator banerów :mrgreen: ) i ole!
Strona konfiguracyjna ruszyła!

Podsumowując przekazuję do wiadomości, gdyby ktoś miał podobny kłopot ze stroną konfiguracyjną - niewiele daje czyszczenie cookies itd, powyłączajcie wszelki soft itd, nie tylko na czas instalacji liveboxa ale i podczas wszelakich wizyt na ww. stronie.

To wszystko, CYBER znowu nadaje :smt006

Pozdrawiam

#190817  autor: pyp
 09 cze 2007, 00:18
CYBER pisze:Wyłączyłem sofcik o nazwie Ad Muncher (dla nie wtajemniczonych, skuteczny pożeracz wszelkich pop-upów, pogromca reklam i anihilator banerów ) i ole!
Strona konfiguracyjna ruszyła!
No i własnie na to wszystko też trzeba uważać, kazdy Firrewal i kazdy taki niby pomocny programik może nasporzyć wam problemów i nerwów. Ja włąsnie dlatego korzystam tylko z Avasta i zapory Windowsa...
Co do tej strony konfiguracyjnej to jest to serce Liveboxa, bez niej to ani rusz.
CYBER pisze:Ano dziś postanowiłem troszke przemeblować pokój czego skutkiem było przełączenie zasilacza LB do innego gniazdka a to z kolei zaskutkowało... utraceniem połączenia z siecią
Ja Własnie dlatego boje się Liveboxa odłączyc od sieci. Wole nie prowokowac problemu który może się pojawic. Tylko raz na tydzień Liveboxa przerestartuje (zresetuje)

Pozdrawiam - pYp

#194744  autor: amadeo
 20 cze 2007, 21:49
Ano dziś postanowiłem troszke przemeblować pokój czego skutkiem było przełączenie zasilacza LB do innego gniazdka a to z kolei zaskutkowało... utraceniem połączenia z siecią

jest to prawidłowe,wyłaczenie Livebox-a powoduje ogólnie utratę połaczenia sieci oraz internetu-poprostu zrestartowałeś tym Livebox-a
Ja Własnie dlatego boje się Liveboxa odłączyc od sieci. Wole nie prowokowac problemu który może się pojawic.

Livebox zawsze powraca do ustawień takie jakie zapisałeś wcześniej -jesli traci ustawienia-konieczna jest wymiana na nowy z nowszym oprogramowaniem-nowsze samoczynnie się aktualizują upgrade soft.
Tylko raz na tydzień Liveboxa przerestartuje (zresetuje)
reset -to wymuszenie ze strony uzytkownika,przywrócenie do fabrycznych nastaw - ustawienia na parametrach rejestracyjnych neostrady

restart-wyłaczenie i załaczenie modemu-modem wraca do wcześniejszych ustawień uzytkownika

Nie myl restartu z słowem reset- napisałes wyżej zresetuje , co w tym wypadku jest to zaprzeczenie jednego i drugiego,po wyłaczeniu zasilania nigdy nie powinien nastąpić reset.

ps
a poco co tydzień wykonujesz te operacje??? i co chcesz przez to uzyskać???

Obrazek

#200242  autor: LadyMadalena
 07 lip 2007, 23:43
Mam problem:/ otoz jestem posiadaczka od niedawna liveboxa, laczylam sie juz chyba przez wszystko. W zaden sposob nie zadowala mnie to;] Przez lan mam neta stalego ale za to wolnego...porty odblokowalam a mimo to niby za firewallem jest. Przez usb szybkosc neta mnie zadowala(jak to sie dzieje drodzy panowie?) a net po 5 min pada. Wylaczylam w menadzerze urzadzen opcje "oszczedzania" energii. i Dalej d.. za przeproszeniem. Dodam ze pod 0800 zadzwonic na razie nie moge. I wiem ze jest bezplatny.

[ Dodano: 2007-07-07, 23:50 ]
Dodam ze kiedy wywala mnie z internetu nie moge wejsc na 192.168.1.1 Mam win xp jesli to cos da. I blagam pomocy bo bez w pelni sprawnego programu typu azureus umieram a " za firewallem" mnie dobija. Jeszcze ok przez kabel ethernet bo sie nie rozlacza ale te porty ktore prze usb dzialaly ok...

#200252  autor: MADMAX
 08 lip 2007, 00:04
Zerknij na moje posty w tym wątku, miałem bardzo podobny kłopot.
Jeśli nie możesz dostać się na stronę konfiguracyjną, przyczyną może być jakiś soft działający w tle (tak jak w moim przypadku). Powyłączaj wszystko i spróbuj jeszcze raz.
PS: Dodam, że połączenie USB w Liveboxie to pomyłka, proponuję kabelek ethernetowy.

Pozdrawiam

#219787  autor: scully
 08 wrz 2007, 18:04
witam. ja tez mam taka sama sytuacje, dioda z @ miga, internetu nie ma, podlaczalam go na wszystkie trzy sposoby i nic :(

#219791  autor: pawel_k
 08 wrz 2007, 18:16
scully przypusczalnie twoj livebox jest zepsuty, reklamuj go w tp.

:)

#219792  autor: scully
 08 wrz 2007, 18:24
wyglada na to ze to cos z moja linia, bo podlaczylam zwykly modem i tez nie dziala. eh. internet laczy sie na wi-fi, jest podlaczony, niby wszystko ok, ale nic sie nie laduje. we wtorek przyjedzie monter, moze cos zaradzi.. szczerze mowiac gdy przeczytalam caly ten watek bylam pelna nadziei, szybko podlaczylam ten kabel ethernet i nic :(

#219825  autor: Vieslav
 08 wrz 2007, 20:42
Skoro na innym modemie tez nie działa to znaczy, że problem z linią. Ale od jak dawna tak się dzieje? Od początku? Czy internet "ginie" po jakimś czasie? Może po prostu kable/filtry źle podłączone?

#226239  autor: kriss
 10 paź 2007, 08:07
Witam
Mam problem z neostradą przez modem sagem800 rozłącza. wizyta technika nic nie dała tylko powiedział żeby zmieniić modem. teraż mam modem speedstream 5660, który moge kupić za 50zł, jest dobrze, a może lepiej wziąć liveboxa. Czytałem że z jednymi i drugimi są problemy. Co polecacie, który mniej kłopotliwy. System XP

#226243  autor: pawel_k
 10 paź 2007, 08:30
kriss, jaka masz odleglosc do gniazdka do modemu? Pod jaki port usb masz podlaczonego sagema - jest sam na porcie, jest to port usb 1.1 czy 2.0?
Uruchom program diagnozujacy parametry linii w sagemie (wejdz w program diagnozujacy i wcisnij alt+D), podaj co tam pisze (parametry Margin i Attenuation).
Sagem 800 to jeden z lepszych modemow adsl i radzi sobie nawet na slabszych liniach wiec twoj problem moze nie wynikac z problemow z kablem.

#226284  autor: D@rio
 10 paź 2007, 14:28
pawel_k pisze:Sagem 800 to jeden z lepszych modemow adsl i radzi sobie nawet na slabszych liniach wiec twoj problem moze nie wynikac z problemow z kablem.
nie rozśmieszaj mnie koleś... brednie gadasz - tyle Ci powiem. I biorę za te słowa odpowiedzialność.

Obrazek

#226308  autor: pawel_k
 10 paź 2007, 16:23
D@rio pisze:(...)
nie rozśmieszaj mnie koleś... brednie gadasz - tyle Ci powiem. I biorę za te słowa odpowiedzialność.
Te brednie to na innym forum zaslyszane. Moglbys troche rozwinac swoja wypowiedz, bo nie wiem czy odnosisz sie do tego ze ma tyle funkcji czy do tego ze dziala podpiety pod linie adsl?
Moze w zwiazku z rozlegla wiedza padla by jakas rada dla kriss'a?

#226326  autor: D@rio
 10 paź 2007, 17:46
pawel_k pisze:Te brednie to na innym forum zaslyszane.
na którym?
pawel_k pisze:Moglbys troche rozwinac swoja wypowiedz, bo nie wiem czy odnosisz sie do tego ze ma tyle funkcji czy do tego ze dziala podpiety pod linie adsl?
ma tyle funkcji? ha ha. A niby ile? Mam pytanie - widziałeś kiedyś jakieś inny modem? np. 3Com'u, Lucen'ta albo Linksisa lub Cisco? Powiem Ci tyle - nie ma chyba ani jednego administratora sieci LAN, która by pracowała na tym modemie. Z resztą, pomyśl - co to za modem, który ma tylko dwie diody sygnalizacyjne (power i adsl?). Więc nie nazywaj tego jednym z lepszych modemów. Bo akurat to jest jeden z najgorszych modemów - jest dokładnie wart tyle, ile za Niego zapłaciłeś czyli 1 zł.

Udowodnię Ci dlatego to jest shit:
- niestabilny firmware (wszystkie wersje przy dużym obciążoniu i tzw. pracy wieloportowej potrafią zrywać połączenia i się zawieszać)
- brak możliwości zmiany revDNS (uznaję że rozumiesz 8) )
- praca tylko w asymetrycznych łączach (wspólna cecha wszystkich ADSL) czyli np. nie będzie współpracował z innymi odmianami xDSL - SDSL, ADSL2+ itd.
- częste problemy u wielu użytkowników z synchronizacją (długi czas oczekiwania)
- są problemy z współpracą z chipset'ami producenta VIA (w przypadku sagema ponoc 3 na 5 sa wadliwe - to slowa technika tepsy).
- połączenie USB (co to za modem co się podłącza przez USB?). Profesjonalne modemy chodzą TYLKO pod ETHERNET. A ten Sagem nawet nie daje takiej alternatywy...
- dość mizerny panel diagnostyczny (zobacz screeny np. linksys'a i sobie porównaj - powinny gdzieś być jakiekolwiek w internecie).

Więc, sorry ale w mojej opinii Twoje zdanie jest zdaniem typowo laickim i przyznaję że mnie poruszyło i wzbudziło we mnie emocje. To tak jakby mówić żę Fiat produkuje samochody klasy BMW. A jeśli chcesz wiedzieć, to zapewniam Cię że miałem doczynienia w pracy z tym modemem. Miała go moje dziewczyna - opisywałem nie raz jakie przechodziłem drogi przez mękę z pracy z tym urządzeniem (skorzystaj z opcji szukaj na forum a na pewno znajdziesz jeśli Cię to interesuje).

Już nie wspomnę do aplikacji "Neostrada Plus" którą TP dodaje do modemu. To jest dopiero shit (nie chcę mi się uzasadniać dlaczego).

Obrazek

#226345  autor: pawel_k
 10 paź 2007, 19:10
D@rio pisze:
pawel_k pisze:Te brednie to na innym forum zaslyszane.
na którym?
http://forum.neostrada.info/

Moja opinia odnosila sie do faktu iz za pomoca tego modemu mozna nawiazac pomyslna synchronizacje z centrala i korzystac z sieci internet. Nie odnosila sie jednak do funkcjonalnosci modemu jego zaawansowanych funkcji. Autor postu pytal sie co ma zrobic i nie chodzilo mu to to zeby konfigurowac odrazu NAT, forwardowac porty, przydzielac dostep do internetu po adresie mac, tylko aby "polaczenie" adsl zostalo nawiazane pomyslnie.
Z wlasnego doswiadczenia - mialem ten modem, instalowalem/naprawialem ludzia neostrade na tym modemie, czytalem watki na neostrada.info - wiem ze:
D@rio pisze:Udowodnię Ci dlatego to jest shit:
- niestabilny firmware (wszystkie wersje przy dużym obciążoniu i tzw. pracy wieloportowej potrafią zrywać połączenia i się zawieszać)
- brak możliwości zmiany revDNS (uznaję że rozumiesz 8) )
- praca tylko w asymetrycznych łączach (wspólna cecha wszystkich ADSL) czyli np. nie będzie współpracował z innymi odmianami xDSL - SDSL, ADSL2+ itd.
- częste problemy u wielu użytkowników z synchronizacją (długi czas oczekiwania)
- są problemy z współpracą z chipset'ami producenta VIA (w przypadku sagema ponoc 3 na 5 sa wadliwe - to slowa technika tepsy).
- połączenie USB (co to za modem co się podłącza przez USB?). Profesjonalne modemy chodzą TYLKO pod ETHERNET. A ten Sagem nawet nie daje takiej alternatywy...
- dość mizerny panel diagnostyczny (zobacz screeny np. linksys'a i sobie porównaj - powinny gdzieś być jakiekolwiek w internecie).
(...)
Już nie wspomnę do aplikacji "Neostrada Plus" którą TP dodaje do modemu. To jest dopiero shit (nie chcę mi się uzasadniać dlaczego).
Problemy te sa dla zwyklego uzytkownika - zaopatrzonego w google:
a) do rozwiazania
lub
b) nieistotne
Poza tym pierwsze przykazanie neostradowicza to: nie bedziesz instalowal softu od tp

Teraz konkludujac watek odwolujac sie do terminologi samochodowej:
kriss'owi - nawala maluch pyta sie czy ma zlomowac malacza i kupowac seichento bo mechanik mu to radzi
pawel_k - radzi aby sprawdzil silnik przed zlomowaniem auta
D@rio - twierdzi iz maluchy za do bani nalezy kupowac tylko BMW
I prosze cie D@rio nie pisz teraz ze kazdy potrzebuje BMW zeby podjechac raz na tydzien w niedziele na msze do kosciola.

W ramach post scriptum:
Klasyfikacja modemow adsl:
maluchy - Sagem Thomson
Klasyfikacja routerow z wbudowanymi modulami adsl:
klasa srednia - Livebox
fury full wypas - produkty firm ktore przytoczyles

#226355  autor: niegowic
 10 paź 2007, 20:40
bardzo ładne wyjaśnienie zgadzam sie z kolegą. Dla przeciętnego użytkownika neostrady to im więcej opcji i lampek tym wiecej problemów. Jeśli ktoś lepiej zna sie na rzeczy to kupi sobie to co uzna za stosowne.