• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#118458  autor: waeren
 28 paź 2006, 22:54
Kaczy to wyjasnij mi w skrocie na jakiej zasadzie odbywa sie komunikacja i transfer danych pomiedzy telefonem a kompem, bo wiem do telefonu przychodzi z predkoscia EDGE, ale potem jak dziala modem, z jaka szybkoscia, czy ma wplyw czy nie na predkosc przeslania danych do kompa, gdzie znalezc specyfikacje modemu zamontowanego np w N6233? sledze uwaznie temat i czekam na prace inz:)

#118462  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 23:00
Komunikacja pomiędzy komórką a kompem odbywa się poprzez komunikaty AT.
Jest specjalny protokół, w którym jest opisane co dokładnie robi każda komenda.

Wysłanie odpowiedniej komendy powoduje uruchomienie modemu w komórce. Później odbywa się komunikacja. Komórka wysyła dane do kompa i vice versa.
waeren pisze:bo wiem do telefonu przychodzi z predkoscia EDGE, ale potem jak dziala modem, z jaka szybkoscia
Z prędkością nie szybszą niż prędkość EDGE. Jeśli używasz połączenia przez kabel mozesz spac spokojnie. Jeśli zaś łączysz się przez Irdę to na kompie nie będziesz miał prędkości EDGE, gdyż Irda jest wolniejsza. W tym przypadku mówimy o tzw. "wąskim gardle".
waeren pisze:gdzie znalezc specyfikacje modemu zamontowanego np w N6233
Chyba jest na stronie Nokii. Specyfikacja modemu sprowadza się tylko do określenia klasy telefonu- np. EDGE class 10. Co oznacza możliwość wykorzystania 10 slotów.

...::: Made for loneliness :::...

#118466  autor: D@rio
 28 paź 2006, 23:04
Kaczy pisze:Co oznacza możliwość wykorzystania 10 slotów.
10 w sumie...jednocześnie mniej slotów może być aktywnych.

Obrazek

#118468  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 23:06
D@rio pisze:10 w sumie...jednocześnie mniej slotów może być aktywnych.
Tak- jest to suma. To są możliwości telefonu.
A możliwości sieci to inna bajka. :) 8)

#118473  autor: tymis
 28 paź 2006, 23:09
Kaczy pisze:Jeśli zaś łączysz się przez Irdę to na kompie nie będziesz miał prędkości EDGE, gdyż Irda jest wolniejsza. W tym przypadku mówimy o tzw. "wąskim gardle".
Z tego co się orientuję to irda ma ograniczenie do 115 kb/s więc korzystanie w ten sposób z EDGE jest co najmniej nie efektywne. Pozostaje tylko kabel i to porządny bo wiele z Allegro się nie sprawdza ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#118488  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 23:19
tymis pisze:Pozostaje tylko kabel i to porządny bo wiele z Allegro się nie sprawdza
Jeszcze można użyć BT :) Jego maksymalna prędkość to chyba ok. 11 Mb/s, więc neta na pewno nie zamuli :)

#118489  autor: waeren
 28 paź 2006, 23:19
czyli modem telefonu nie jest ograniczaniem, jezeli mozesz kaczy wyslac mi chociaz wycinek swojej pracy dotyczacy tego tematu i opisujacy protokol i komunikaty AT bylbym wdzieczny, uzywam bluetootha wiec problem waskiego gardla nie wchodzi w gre, do tej pory myslalem ze tym waskim gardlem jest modem, tak jak przy normalnym modemie w kompie 56 kb/s i nici z EDGE, ale widze ze sie myle, a problem wyszedl z tego iz uzywalismy iPlusa, na telefonie z EDGE przez kabel z kompem, ale nie przekraczalo 50 kb/s i tu wlasnie pomyslalem ze do telefonu dochodzi z szybkoscia EDGE ale potem modem ogranicza...

#118492  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 23:22
waeren pisze:jezeli mozesz kaczy wyslac mi chociaz wycinek swojej pracy dotyczacy tego tematu i opisujacy protokol i komunikaty AT bylbym wdzieczny,
Akurat na tych komendach nie będe się skupiał.
Daj mi trochę czasu to pogadam z kolegą, który pisze pracę nt. tworzenia oprogramowania do komórki i on tam używa komend AT.

#118512  autor: tymis
 28 paź 2006, 23:34
Kaczy pisze:Jeszcze można użyć BT Jego maksymalna prędkość to chyba ok. 11 Mb/s
Oczywiście, że tak :D
Tak to jest jak się wychowywało w epoce kabelków, kiedy nikt nie słyszał o BT ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#118544  autor: Kaczy
 28 paź 2006, 23:51
jezeli mozesz kaczy wyslac mi chociaz wycinek swojej pracy dotyczacy tego tematu i opisujacy protokol i komunikaty AT bylbym wdzieczny,
http://leksykot.top.hell.pl/varia/pecet/modem/modem-at

Tutaj jest sporo komend AT. Jak sie dowiedziałem istnieje jeszcze zbiór komend typowych dla danego producenta/modelu telefonu.

#222431  autor: marcinb
 22 wrz 2007, 12:26
Mam pytanie trochę w temacie tego watku...
Po zmianie Nokii 6310 na Nokię 6020 jako modem do komputera będzie można odczuć zwikszenie prędkości przesyłu danych?

W specyfikacji jest mowa o tym, że pierwszy z telefonów ma tylko gprs drugi już edge klasy 6.

Czy różnica w szybkości będzie wyczuwalna?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#222474  autor: homzik
 22 wrz 2007, 14:46
zmiana powinna byc zauwazalna, jednak o wiele lepiej byloby wziac cos z UMTSem, oczywiscie o ile masz zasieg 3G

#222483  autor: dechomenon
 22 wrz 2007, 15:22
marcinb pisze:Mam pytanie trochę w temacie tego watku...
Po zmianie Nokii 6310 na Nokię 6020 jako modem do komputera będzie można odczuć zwikszenie prędkości przesyłu danych?

W specyfikacji jest mowa o tym, że pierwszy z telefonów ma tylko gprs drugi już edge klasy 6.

6310 idzie po GPRS, a 6030 w 6 klasie EDGE max wyciągnie 176kb/s wiec jeśli GPRS 53,4kb/s to masz prosty wynik 3 razy szybciej:P

#222503  autor: gm
 22 wrz 2007, 16:25
Dobrze, że testujący zadał sobie tyle trudu i zmieniał sieci i lokalizacje, ale no nic te cyferki, bo jak można testować prędkości na IRdzie. Patrzyłem na datę założenia tematu i pełny rok wstecz to nie jest aż tak dawno i już wtedy można było sobie zadać trud i testować przez BT. Zgodzę się, że kabalek do połączeń też byłby lepszy, ale musiałby to być porządku kabelek a nie z allegro za 3,99 pln.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#222546  autor: D@rio
 22 wrz 2007, 18:01
marcinb pisze:W specyfikacji jest mowa o tym, że pierwszy z telefonów ma tylko gprs drugi już edge klasy 6.

miernie. EDGE Class 6 to nie jest żadna rewelacja.
dechomenon pisze:6310 idzie po GPRS, a 6030 w 6 klasie EDGE max wyciągnie 176kb/s wiec jeśli GPRS 53,4kb/s to masz prosty wynik 3 razy szybciej:P
ee tam. W praktyce będzie miał ok. 80 - 90 kb/s przy tej klasie.

Obrazek

#226702  autor: prezeswk
 12 paź 2007, 17:07
gm pisze:Dobrze, że testujący zadał sobie tyle trudu i zmieniał sieci i lokalizacje, ale no nic te cyferki, bo jak można testować prędkości na IRdzie. Patrzyłem na datę założenia tematu i pełny rok wstecz to nie jest aż tak dawno i już wtedy można było sobie zadać trud i testować przez BT. Zgodzę się, że kabalek do połączeń też byłby lepszy, ale musiałby to być porządku kabelek a nie z allegro za 3,99 pln.
W zeszłym roku zaczynałem przygode z netem przez komórkę z EDGE (dotychczas tylko GPRS). Nie mialem nic innego pod reką jak laptopa z irdą i telefon z irdą, bo tak bylo najprościej. Teoretycznie, jeśli irda ma ograniczenie do 115 kbps to powinieniem osiągać transfery rzędu 14 kB. Ale widać w praktyce tak się nie da po irdzie. Teraz jesli korzystam z netu via gsm/umts, to medium lączącym lapotopa z komorka jest wlasnie BT ew. oryginalny kabel. Roznice w transferze zauwazalne, na BT i Nokii 6120 osiagam w Poznaniu (I Plus, Orange) ponad 1 Mbit w dowloadzie i okolo 380 kbps w uploadzie przy odleglosci od node B 2 -3 kilometry. Domyslam się, ze więcej ten telefon nie pociągnie. Poza tym przez ten rok operatorzy na pewno zrobili postepy jesli chodzi o szkielet sieci i zapewnienie btsom (wezlom sieci UMST) odpowiednio przepustowych lączy - vide swup Orangutana na sprzet "hujaweja" sterowany swiatelkiem, a nie linkiem radiowym.

#226797  autor: dechomenon
 12 paź 2007, 21:25
D@rio pisze:dechomenon napisał/a:
6310 idzie po GPRS, a 6030 w 6 klasie EDGE max wyciągnie 176kb/s wiec jeśli GPRS 53,4kb/s to masz prosty wynik 3 razy szybciej:P

ee tam. W praktyce będzie miał ok. 80 - 90 kb/s przy tej klasie.
dlatego ja pisałem max...tak samo jak max edge to 236.4kb/s hehe