• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #219887  autor: tesla
 09 wrz 2007, 09:26
Ponieważ w temacie Koniec ery linii radiowych zaczęło się przewijać dużo informacji o 3G, założyłem nowy temat, żeby nie robić offtopa. Może któryś moderator przeniesie z niego niektóre posty.

Dla bardziej ciekawskich, nodeB

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#219989  autor: Mixiorek
 09 wrz 2007, 14:53
TimeSlot pisze:Ponieważ w temacie Koniec ery linii radiowych zaczęło się przewijać dużo informacji o 3G, założyłem nowy temat, żeby nie robić offtopa.
Pierwsze skojarzenie z 3G Orange - najmniejszy zasięg spośród naszych opów. Jednak jak już pokrywają jakieś miasto to robią to dokładnie a nie tak jak Plus niechlujnie i z wielkimi dziurami.
Drugie skojarzenie to kłopoty z handoverami 3G<=>DCS/GSM. Poprostu połączenie jest zrywane.
Trzecie skojarzenie to prędkość transmisji ;-) a jeżeli jest też HSDPA to już w ogóle wypas 8)

#219991  autor: tesla
 09 wrz 2007, 15:00
jaką maksymalną prędkość udało się wam osiągnąć poprzez 3G Orange?

#219993  autor: Mixiorek
 09 wrz 2007, 15:15
TimeSlot pisze:jaką maksymalną prędkość udało się wam osiągnąć poprzez 3G Orange?
Przed chwilą zrobiłem test przez nokię 6680 - transmisja stabilna, około 43 KB/s. Test zrobiony ze stron www.noc.gts.pl
Przez Option GT Max w hsdpa, szybkość transmisji idzie w setki KB/s, nie mam teraz modemu przy sobie więc nie mogę zrobić testu na gorąco ale kołacze mi się około 150 KB/s. Tylko nie wiem czy to był max jaki miałem.

#219998  autor: tesla
 09 wrz 2007, 15:26
jaki model telefonu w Orange ma modem HSDPA i symbiana?

#220003  autor: Mixiorek
 09 wrz 2007, 15:38
TimeSlot pisze:jaki model telefonu w Orange ma modem HSDPA i symbiana?
Nie mam pojęcia ;-) a skąd to pytanie? Obecnie w orange PL chyba nie ma jeszcze takich modeli.
Z tych, które mają - nokia 6110, n95, e90 jeszcze nie weszły do sprzedaży w promocjach.

p.s.
Osobiście mam ochotę zakupić 6110, ale najpierw muszę ją dokładnie pomacać ;)

#220007  autor: D@rio
 09 wrz 2007, 15:55
TimeSlot pisze:jaki model telefonu w Orange ma modem HSDPA i symbiana?
Samsung i600 ale zamiast Symbiana ma WindowsMobile.

Obrazek

#220008  autor: mariusz9a
 09 wrz 2007, 16:08
U mnie 3G Orange da się złapać jedynie jak przystawi się telefon do okna:( Za to niedawno robiłem porównanie wszystkich czterech opów w drodze z mojego miasta do Gliwic (pisałem o tym w temacie o zasięgu UMTS Ery) i Orange wypadł najlepiej a Era najgorzej. Wiec z tym pokrywaniem samych miast jest u nich na prawdę bardzo dobrze:) Rzadko zdarzają się jakieś dziury. Ale za to jakość zasięgu 3G wewnątrz budynków (przynajmniej w mojej okolicy – w całym GOP) jest najgorsza spośród wszystkich operatorów.

#220011  autor: tesla
 09 wrz 2007, 16:14
Mixiorek pisze:skąd to pytanie?
taka potrzeba, Symbian bo net monitor.
Mixiorek pisze:mam ochotę zakupić 6110
ładny :D

#220042  autor: PingNoMore
 09 wrz 2007, 17:30
Co do zasięgu 3G w Orange to jest bardzo słaby. W Łodzi łapie dopiero w w centrum miasta i okolicach. No za pozytyw można uznać to, że jakimś cudem łapie 3G w Ksawerowie koło Łodzi (1-3 kreski zasięgu). Co do prędkości to najwięcej wyciągnąłem 43 kb/s na Samsung Z300

#220048  autor: Mixiorek
 09 wrz 2007, 18:13
TimeSlot pisze:taka potrzeba, Symbian bo net monitor.
Znam tą potrzebę ;-) sam używam netomonitora + celltrack ;)
Tak przy okazji czy oprócz testu 41.12 można gdzieś sprawdzić poziom sygnału 3G?

[ Dodano: 2007-09-09, 18:46 ]
A skoro o 3G Orange mowa i o tym, że Orange wykorzystuje technologię AMS podaję przykład ;-) na tym nodeB jeszcze do niedawna była radiolinia, teraz już jej nie ma. Duże znaczenie ma pewnie fakt, że maszcik stoi na centrali &TP, więc dużo światłowodu nie trzeba było ciągnąć ;-)
Zdjęcia do pobrania ---> nodeB z AMS

#220086  autor: krzykos
 09 wrz 2007, 19:57
Tak aby być dokładnym - to trzeba napisać, że to cały Site został pozbawiony radiolinii - bo widze ze zdjęć, że jeest tutaj nie tylko UMTS...:) jeszcze ktoś pomyśli sobie,że NodeB to wszystkie urządzenia na tej lokalizacji - a przecież NodeB = UMTS :)

#220091  autor: Mixiorek
 09 wrz 2007, 20:04
krzykos pisze:Tak aby być dokładnym - to trzeba napisać, że to cały Site został pozbawiony radiolinii - bo widze ze zdjęć, że jeest tutaj nie tylko UMTS...:) jeszcze ktoś pomyśli sobie,że NodeB to wszystkie urządzenia na tej lokalizacji - a przecież NodeB = UMTS :)
Jasne, jasne ;) Oprócz 3G jest jest jeszcze DCS. Stacja była by nieźle wypasiona gdyby jeszcze dodali GSM. Z transmisji jest CSD, GPRS, EDGE, 3G i HSDPA.

#220148  autor: tesla
 09 wrz 2007, 23:31
Mixiorek pisze:Tak przy okazji czy oprócz testu 41.12 można gdzieś sprawdzić poziom sygnału 3G?
mówimy o aplikacji OperatorFtdwk (operator.sis)? Ekran 41.12 to "fdd frequency summary"

#220155  autor: Mixiorek
 10 wrz 2007, 00:03
mówimy o aplikacji OperatorFtdwk (operator.sis)?
Tak.
TimeSlot pisze:Ekran 41.12 to "fdd frequency summary"
Zgadza się, czy istnieje w tym programie siła sygnału 3G jako taka?

#220159  autor: tesla
 10 wrz 2007, 01:01
Mixiorek pisze:czy istnieje w tym programie siła sygnału 3G jako taka
ekran 41.12 wyświetla poziom RSSI (Received Signal Strength Indication) trzech częstotliwości. Wynik *-10. Wartość w dBm.

Co do "lewej" kolumny, są to częstotliwości celi której środkowa wartość to wskazana liczba podzielona przez 5
Pierwsza od góry to częstotliwość celi "domowej".

A teraz do spania, /o sobie/ :wink:

#220215  autor: darnok
 10 wrz 2007, 15:08
TimeSlot pisze: Dla bardziej ciekawskich, nodeB
Skoro juz wrzuciles fote to moze chociaz nazwiesz moduly.

Wedlug mnie:

w lewj czesci racka:
- na dole sa Combinery ze wzmacniaczami, widac po dwa wyjscia do feederów antenowych (diversity)
- nad nimi takie nieduze moduly sterujace czescia radiowa polaczone magistralami (szare kabelki z modulem zarzadzajacym i innymi modulami)
- na gorze radiowe moduly RX/TX

w prawej czesci racka:
- po lewej 2 moduly RX/TX - czesc cyfrowa - baseband
- po srodku - karty kanalowe / switche
- po prawej - core controller, modul zegarowy (synchro) czy inny modul zarzadzajacy i wejscia E1

Na ile sie pomylilem i jak blisko bylem? :)

Wyglada ze nortel nie stosuje techonologi CPRI w budowie NDB. Strasznie duzo tych magistral sterujacych przez to.

Moglbys podac nazwy modulow w Nortelu?

#220229  autor: tesla
 10 wrz 2007, 16:34
darnok pisze:Moglbys podac nazwy modulow w Nortelu?
tak, w wolnej chwili... tak sobie pomyślałem że za kilkanaście dnie te zdjęcia będą już nieaktualne. Może poczekam na Hauwei`a :smt004

#220233  autor: darnok
 10 wrz 2007, 16:56
TimeSlot pisze:
darnok pisze:Moglbys podac nazwy modulow w Nortelu?
tak, w wolnej chwili... tak sobie pomyślałem że za kilkanaście dnie te zdjęcia będą już nieaktualne. Może poczekam na Hauwei`a :smt004
Jedno nie wyklucza drugiego.

#220253  autor: Mixiorek
 10 wrz 2007, 18:46
TimeSlot pisze:Może poczekam na Hauwei`a :smt004
W Orange też będzie 3812A?
I jeszcze jedna kwestia. Przy nodeB Play'a stoi jedna "szafa", natomiast np: na zdjęciach bts/nodeB orange, które tu podałem jest 5 szaf. Z czego 2 to chyba siłownie benninga. Rozumiem, że w przypadku orange przy dcs/umts jest więcej szaf ale czemu Play nie stosuje siłowni? Sprzęt huawei ma to wszystko "w sobie"? No i czemu taka różnica 1 do 5 szaf? Mała pojemność?