• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#219061  autor: D@rio
 05 wrz 2007, 17:27
dechomenon pisze:niestety na szkoleniu miałem o zasięgu BTS-ów GSM ma ok 30km, EDGE ma 10km a UMTS 1km
na prawdę nie wiem skąd oni te teorie biorą. Jak oni żyją w tej fantastyce to ja na prawdę nie dziwię że ta firma schodzi na psy..
mariusz9a pisze:Mnie kiedyś w technikum uczyli że komórka UMTS może mieć max zasięg 8 km.
i dobrze Cię uczyli.

Obrazek

#219067  autor: rafael96
 05 wrz 2007, 17:43
A ja Wam powiem ze jestem zadowolony z Plusa. W 80 tys. Pabianicach ( 15 km od Lodzi) juz od dawna hulał UMTS a od jakis dwoch miesiacy HSDPA :)

#219083  autor: Kaczy
 05 wrz 2007, 18:36
prezeswk pisze:A co do połnocy Rzeszowa... Widzisz, moze tam mieszka (stale lub okresowo) ktos wazny z Polkomtela, komu trzeba dać dostep do netu i videocall. A moze jakis kluczowy klient Plusa sie uparł, ze chce miec videocall i szybsze połaczenie z netem niz GPRS ?
W Rzeszowie jest główna siedziba mPunktu. Może specjalnie dla nich zrobili 3G :D

...::: Made for loneliness :::...

#219101  autor: widex
 05 wrz 2007, 19:14
Jest tu poza temacie. Grudziądz to prawie 100 000 ludzi, Włocławek 120 000. Następne miejscowości to Inowrocław 78000, Brodnica - 30 000 (moje miasto w którym UMTS ma pojawić się na początku 2008 roku), Świecie, Chełmno

Plus rzeczywiście robi postępy, szkoda, że Orange jest w tyle.

#219109  autor: mariusz9a
 05 wrz 2007, 19:30
A tak troszkę poza tematem... Czy ktoś się orientuje czy Plus w ogóle jeszcze powiększa swój zasięg EDGE czy zajął się już tylko rozbudową 3G? Oczywiście sama rozbudowa GSM jest, ale chodzi mi o samo EDGE.

#219114  autor: PingNoMore
 05 wrz 2007, 19:43
rafael96, Witam kolegę z powiatu :) Era też ma UMTS w Pabianicach, ale Oragne to chyba za 2 lata dopiero go uruchomi, ale z drugiej strony w pracyw Ksawerowie łapię UMTS Orange z Łodzi

#219131  autor: 121167
 05 wrz 2007, 20:38
widex pisze:Jest tu poza temacie. Grudziądz to prawie 100 000 ludzi, Włocławek 120 000. Następne miejscowości to Inowrocław 78000, Brodnica - 30 000 (moje miasto w którym UMTS ma pojawić się na początku 2008 roku), Świecie, Chełmno

Plus rzeczywiście robi postępy, szkoda, że Orange jest w tyle.
W Brodnicy mieszkancy protestują wiec moze byc kiepsko z 3G
http://www.prawodozycia.pl/brodnica.php

#219151  autor: JayCee
 05 wrz 2007, 21:21
mariusz9a pisze:
dechomenon pisze:UMTS 1km
Trochę ten 1 km to mi się podejrzany bardzo wydaje... Bo jak wystawie telefonik za okno to w manualnym wyszukiwaniu łapie mi sieć 3G Playa z Katowic, a do Katowic w linii prostej mam ok 5 km...
[ciach]
Panowie 1 czy 8 km - to nie jest żadną miara przy "oddychaniu" komórek w sieci UMTS.

@mariusz9a przy wyszukiwaniu sieci mogłeś załapać na telefon jakieś szczątki z kanału rozsiewczego BCH dokładnie kanał BCCH, a to jeszcze nie gwarantuje żadnego zalogowania się do sieci 3G ;)
koniec OT.

#219159  autor: prezeswk
 05 wrz 2007, 21:32
mariusz9a pisze:A tak troszkę poza tematem... Czy ktoś się orientuje czy Plus w ogóle jeszcze powiększa swój zasięg EDGE czy zajął się już tylko rozbudową 3G? Oczywiście sama rozbudowa GSM jest, ale chodzi mi o samo EDGE.
Wg mnie nie ma juz rozbudowy EDGE, przynajmniej ja tego nie zauwazam. Moze tam gdzie juz EDGE jest, powiekszaja zasoby (przepustowosc laczy, pojemnosc stacji), ale nie spotkalem sie w ciagu roku, zeby w miejscach w ktorych ja korzystam i nie ma tam EDGE cudownie EDGE sie pojawilo.
Plus tez nic nie robi z Cell Info, a ma tu nieziemski balagan, ale to OT i bylo w innym topicu.
I zeby jeszcze dolozyc Plusowi, to poprawy wymaga takze e-bok, bo od ponad miesiaca nie widze w nim "uslug zawartcyh w planie taryfowym".

#219161  autor: Szalony
 05 wrz 2007, 21:32
Ja pier...e jak dobrze że u mnie w mieście nie ma takich idiotów jak Ci co w Brodnicy protestują :-) Normalnie szok :/

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#219170  autor: 121167
 05 wrz 2007, 21:46
Dzisiaj Plus zaktualizowal mape zasiegu HSDPA o nastepujace miejscowosci:
Koszalin, Stargard Szczecinski, Brzeg Dolny, Grudziadz, Bukowina Tatrzanska, Muszyna, Krosno. Coraz mniejsze miejscowosci w zasiegu 3G. Nie pisze "miasta" bo Bukowina to wies. O Wloclawku zapomnieli.

#219175  autor: mariusz9a
 05 wrz 2007, 21:58
Szalony, dokładnie:D Mi się marzy taki nodeB tuż przed moim blokiem:D Ale to moje niedoczekanie:/ Na razie cieszę się tym co mam;) A mam się z czego cieszyć bo niektórzy nie mają wcale:D Hehehe.

#219180  autor: widex
 05 wrz 2007, 22:15
Niestety, co do Koscioła Farnego, to właśnie mrozowski narzekał na bóle i zdjęto przekaźnik dawnej Idei z koscioła. Pieniądze były w pełni przeznaczone na remont kościoła, co mnie ździwiło....

Co do 3G to nie wiem, ale postanwiono przekaźnik na prywatnym polu, właściciel dzierżawi komuś. Oczywiście wielek protesty ze strony osiedla. Nic nie wskurali, bo to prywatne pole poza miastem... konkretniej 4 metry :)

Ludzie chcą komórek, ale zasięg chcieliby z d... ehh

Co do rozbudowy Plus się wziął ostro. Bo coraz więcej czerwonych plam na mapie Polski! w Plusie

P.S Odmówili montażu anten na wysokim budynku około 500 metrów ode mnie, miałbyć to NodeB Orange, wyczytałem na BIP :|

#219189  autor: prezeswk
 05 wrz 2007, 22:35
Szalony pisze:Ja pier...e jak dobrze że u mnie w mieście nie ma takich idiotów jak Ci co w Brodnicy protestują :-) Normalnie szok :/
Troche OT :)
No wiesz, spojrz na to z innej strony. Nie kazdy musi miec zasieg na maxa i w kazdym miejscu 3G. Oni nie chca elektroskazen i nie chca popsucia walorow artystycznych miasta. Ci protestujacy nie rozumieją, ze im mniejszy poziom sygnalu ze stacji odleglych, tym wieksza moc wyprowmieniowuja ich wlasne komorki, a promieniuja im w glowe! Dlatego uwazam, ze te protesty i nastawienie wladz Brodncy nie sa sluszne. Nie mniej jednak nie dziwie sie, ze nie chca miec w centrum miasta masztu typ Lewandowski wysokiego na 50 m i iles tam paneli i radiolinii. Uwazam, ze wladze miasta powinny znalezc jakies miejsce w centrum, postawic tam stacje malej mocy, cos na wzor pikokomorki, moze tylko bardziej pojemniej. Nie wykluczam tez, ze bylaby to lokalizacja jedna dla wszystkich operatorow.
Elektroskazenia to tez pracujące AP, a jak wiemy sieci bezprzewodowe z reguly chodza bez zadnego nadzoru sanitarnego (w kwestii promieniowania) i chyba nikt nie wymaga zgody burmistrza na postawienie panelka od apka.

#219230  autor: djfafa
 06 wrz 2007, 07:36
To ilę w końcu zasięgu ma taki nodeB ?? Bo różne tutaj odległości były podawane!

#219240  autor: Szalony
 06 wrz 2007, 08:35
Zasięg nodeB zależy w jakim jest terenie i jego mocy - ja w swoich łódzkich okolicach jeśli nodeB - Telefon się widzą bez przeszkód terenowych to mam dobry sygnał do 15km !!! Na drugim biegunie jest teren zabudowany gdzie jest pełno przeszkód i wtedy często już nawet 1km od nodeB nie ma jego sygnału.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#219242  autor: widex
 06 wrz 2007, 08:40
W zwykłym BTS-ie można tracić zasięg 1km od przekaźnika. Znam przypadki, że zasięg Ery spada do jednej kreski lub w ogóle znika 1,5 km od przekaźnika. na to nie ma reguł.

#219280  autor: mariusz9a
 06 wrz 2007, 13:57
Teraz dopiero dokładnie przyjrzałem się mapie zasięgu mojego miasta i zasięg UMTS/HSDPA według nowej mapy został zmniejszony w moim mieście w porównaniu do starej mapki:| Trochę dziwne... Aż muszę to sprawdzić doświadczalnie bo podejrzane mi się to wydaje:/

#219317  autor: yar
 06 wrz 2007, 15:57
121167 pisze:Dzisiaj Plus zaktualizowal mape zasiegu HSDPA o nastepujace miejscowosci:
.............O Wloclawku zapomnieli.
Nie zapomnieli - narazie sa nieoficjalne testy i owy "UMTS" powoli rozrasta sie w terenie miejskim....

Klienci zaopatrzeni w odpowiedni sprzet moga juz korzystac z w/w transmisji danych...

--------------------
Sygnatury Brak
--------------------