• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#211350  autor: PingNoMore
 11 sie 2007, 13:41
Ja przed chwilą sprawdziłem szybkość wysyłania pomiędzy prepaid-abo i odwrotnie i nie zauważyłem różnicy w prędkości wysyłania wiadomości. Testowałem na Samsungu Z300 i Nokii 6210

#211355  autor: djfafa
 11 sie 2007, 14:03
Powiem jak jest u mnie. Moje okolice czyli okolice Sulechowa (20 km od Zielonej Góry) przetestowałem z 3 telefonami, każdy w innej sieci. Sam używam Playa (czyli zasięg Plusa) i Ery, brat ma Orange. Dość często jeździmy rowerami, nawet po kilkadziesiąt kilometrów od Sulechowa i moim zboczeniem jest ciągłe patrzenie na wyświetlacz i poziom zasięgu. I subiektywnie zaobserowałem, że najlepszy zasięg ma Era, później Orange, na końcu Plus. Oczywiście w miastach wszystkie 3 opy zasięg mają dobry, ale już kawałek za to głównie z ery mogłem korzystać, niestety pozostałe dwa telefony (Orange i Play) tylko szukały "pola" :) Takie są moje wyniki "badań", jak widać wszysko zależy od miejsca gdzie się znajdujemy, ale muszę przyznać, że mimo abonamentu w Playu zostawiłem sobie prepaidy w erze (Tak Tak i Heyah), gdyż bardzo często tam gdzie jeżdże tylko ona zapewnie mi komfort tego że zawsze mogę zadzwonić lub odebrać połączenie.

#211404  autor: krzyno
 11 sie 2007, 16:41
no i po kilku tych wypowiedziach wniosek jest jeden, należy wybrać ofertę opa, który zapewni nam stały dostęp do sygnału w miejscach w których najwięcej przebywamy.
Cóż z tego, że w naszym przypadku np. plus będzie tańszy od ery jak nie będziemy mogli z niego pogadać. Wydaje mi się, że tą kwestię należy brać w dużej mierze pod uwagę i w tym przypadku nie należy słuchać pana-pani w punkcie, który zawsze powie ''zasięg naszej sieci jest wszędzie nawet w lesie i piwnicy. Opinia znajomych będzie najbardziej miarodajna.

#211423  autor: mariusz9a
 11 sie 2007, 17:42
Ja też używam telefonu z orange i plusa. U mnie jest tak że nawet w centrum miasta jak wejdę do jakiegoś pomieszczenia (chodzi mi po prostu o puby) które znajduje się pod ziemią orange traci zupełnie zasięg:( W plusie jest on mizerny ale jest (da sie zadzwonić). Tak samo mam w osiedlowym pubie który znajduje się na powierzchni ziemi wewnątrz osiedla. Orange też tam traci zasięg, z plusam mam prawie pełny:/ Znajomi którzy mają orange w tych samych miejscach mają ten sam problem więc na pewno nie jest to wina telefonu. Często wyjeżdżam również w okolice Żywca (dokładnie jakieś kilkanaście km od niego) i tam orange też nie ma zasięgu a plus pełny (w tym wypadku to mam akurat BTSa plusa jakieś 100m od domku). Orange mi łapie ale jak wejdę na piętro w domku i wystawie telefon przez okno:/ Dodam że domek stoi na dość dużej górce prawie na samym szczycie. Podobna sytuacja jest w Krępcu zaraz koło Lublina. Zasięg Orange zanika całkowicie gdy wejdzie się do budynku, plusa jest pełny:/ Osobiście znam tylko jedno miejsce gdzie zasięg orange jest lepszy od plusa, jest to miejscowość jakieś 25 km na północny wschód od mojego miasta (Mierzęcice sie to zwie). Zasięgu plusa tam nie ma jak wejdzie sie do budynku natomiast orange ma prawie pełny;) Ja żegnam sie osobiście z orange właśnie między innymi na ich zasięg:( Widać w różnych miejscach Polski jest różnie. Być może jakbym mieszkał gdzieś bardziej na zachód to sytuacja z zasięgiem byłaby odwrotna... Bo właśnie zauważyłem że większość miejsc o których pisaliście gdzie plus ma problemy z zasięgiem to bardziej zachodnia Polska.

Ale tak patrząc na statystyki zamieszczone na stronie: http://www.btsearch.org/stats.php to ten taki mizerny zasięg plusa w dolnośląskim wydaje sie być dziwny... Chyba że ta stronka kłamie, oświećcie mnie bo ja sie na tym nie znam. Chociaż w woj śląskim w którym mieszkam tez powinno być na odwrót a z doświadczenia wiem że jest jak jest:/ Także pytanie do znawców: czy ta strona jest wiarygodna?

#211464  autor: GSM_Maniak
 11 sie 2007, 19:05
Ja również testowałem pokrycie Orange i Plusa w moim mieście. Widze, że Plus ma problemy z zapewnieniem odpowiedniego poziomu sygnału w budynkach :( Na dworze Plus ma sygnał na poziomie -78 dBm, ale już wewnątrz budynku na parterze spada do -103 dBm! Maksymalnie można zobaczyc -92 dBm. Nadajnik Orange widze z balkonu, ale wydaje mi się, że ma powieszone za nisko antenty bo czasem spada do -90 dBm Natomiast w jednym z hipermarketów Plus ma sygnał na poziomie -90 dBm,a Orange niestety ponad -99 dBm :? To pewnie, że ma tak nisko zawieszone te anteny. Z tego co również zauważyłem Orange instaluje anteny często na kominach i niskich budynkach, a Era i Plus na wysokich blokach. Może wkrótce coś się zmieni i podwyższą te anteny, bo mają wymieniać anteny wkrótce :-D

Zdjęcie BTSa Orange -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3b ... f243c.html

#212577  autor: prezeswk
 15 sie 2007, 01:25
GSM_Maniak pisze:Ja również testowałem pokrycie Orange i Plusa w moim mieście. Widze, że Plus ma problemy z zapewnieniem odpowiedniego poziomu sygnału w budynkach :( Na dworze Plus ma sygnał na poziomie -78 dBm, ale już wewnątrz budynku na parterze spada do -103 dBm! Maksymalnie można zobaczyc -92 dBm. Nadajnik Orange widze z balkonu, ale wydaje mi się, że ma powieszone za nisko antenty bo czasem spada do -90 dBm Natomiast w jednym z hipermarketów Plus ma sygnał na poziomie -90 dBm,a Orange niestety ponad -99 dBm :? To pewnie, że ma tak nisko zawieszone te anteny. Z tego co również zauważyłem Orange instaluje anteny często na kominach i niskich budynkach, a Era i Plus na wysokich blokach. Może wkrótce coś się zmieni i podwyższą te anteny, bo mają wymieniać anteny wkrótce :-D

Zdjęcie BTSa Orange -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3b ... f243c.html
Ta instalacja na niskich budynkach jest celowa - zwłaszcza w wielkich miastach. Po prostu zalezy im na jak najwiekszej ilosci BTSow w danym miescie (rejonie miast), ale w miare nisko polozonych, zeby zasieg z nich (nawet przy małych mocach) nie byl za duzy - chodzi o interferencje miedzy poszczegolnymi komorkami dzialajacymi na tych samych kanałach. BTSy umieszczone wysoko (wiezowce) najczesciej spełniają role "parasola", tzn siec wrzuca na "parasole" rozmowy w sytuacji gdy BTSy lokalne sa zapchane i sa na tych wysokich BTSach kanały mozłiwie niezakłocane. W jednym z watków "poznańskich" na forum Technikalia była o tym mowa - tematu nie pamietam - ale chyba "tak sie buduje stacje gsm" , chodziło o stacje Ery na os. Rusa.

#212703  autor: nalazliwy
 15 sie 2007, 22:03
We Wrocławiu znam miejsce blisko centrum, gdzie wszystkie sieci nie dają rady. Jest to mieszkanie w bloku, lokatorzy muszą stawać blisko okna, aby dało się porozmawiać(jedna kreska). Po wyjściu na balkon zasięg pełny.
Zastanawiam się, czy może mieć na to wpływ transformator nad którym mieszkają?
Natomiast w moim domu są miejsca gdzie Era "szumi" podczas rozmowy. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane?
Mam telefon w Plusie natomiast rodzice w Erze, dużo jeździmy. Plus zawsze ma zasięg natomiast Era często jest na pograniczu. Zdarzają się zerwania połączeń podczas rozomy.

Acer Extensa 5200
home: Neo 1024
mobile: 3G iPlus via k800i

#212851  autor: D@rio
 16 sie 2007, 11:20
no i to jest jakiś paradoks z tymi SMS'ami Panowie.

Dorwałem przyjaciela znajomego. Niemca. Jest w Polsce z telefonem niemieckiej sieci o2. Poprosiłem go, w rozmowie oglądając jego telefonu (Nokia N73), po znajomości ( ;) ) aby się zalogował do sieci Orange. Wszystko przebiegło elegancko, niemiecka karta zalogowała się do Orange PL. No więc, wysłałem testowo 1 SMS'a na polski numer. O dziwo, czas wysyłki był normalny. Typowy jak dla SMSa, niczym nie różniący się od wysyłki SMS Ery czy Plusa. Więc, sam nie wiem co oni kombinują z tymi SMSami...

Obrazek

#215837  autor: widex
 26 sie 2007, 09:06
Może po prostu coś modernizowali i nie dochodziły tak szybko....

Co do zasięgu Orange, Plusa i Ery powiem jedno. Era ma najlepszy zasięg, potem Orange, na końcu Plus. Jest miejsce między Golubiem-Dobrzyniem, a Brodnicą (ok 3-4 km). Orange łapie "zlewki" z 4-5 przekaźników. W innych rejonach zasięg Orange jest zawsze dobry, za to Plus ma problemy. Jestem zadowolony z zasięgu, tylko teraz czekam na UMTS.

#215983  autor: D@rio
 26 sie 2007, 15:59
widex pisze:Może po prostu coś modernizowali i nie dochodziły tak szybko....
ee tam, kiedy to jest tak od lat już... ;)

Obrazek

#216119  autor: Bloo
 26 sie 2007, 23:38
widex pisze:Może po prostu coś modernizowali i nie dochodziły tak szybko....

Co do zasięgu Orange, Plusa i Ery powiem jedno. Era ma najlepszy zasięg, potem Orange, na końcu Plus. Jest miejsce między Golubiem-Dobrzyniem, a Brodnicą (ok 3-4 km). Orange łapie "zlewki" z 4-5 przekaźników. W innych rejonach zasięg Orange jest zawsze dobry, za to Plus ma problemy. Jestem zadowolony z zasięgu, tylko teraz czekam na UMTS.

A ja znak kilka takich miejsc, w korych Plus i Era mają zasięg a Orange nie ma. Wszystko zależy od ilości BTSów oraz ukształtowania terenu więc takie gadanie, że Plus ma najgorszy zasięg jest poprostu śmieszne :mrgreen:

Obrazek

#216159  autor: GSM_Maniak
 27 sie 2007, 09:21
To prawda, u mnie w mieście Plus nie ma najlepszego zasięgu, a Orange ma bardzo dobry. Ale znów w Gliwicach gdzie często jestem Orange często gubi zasięg w centrach handlowych, a Plus ma bardzo dobry :wink:

#216220  autor: widex
 27 sie 2007, 12:29
Ta rozmowa w sumie nie ma sensu, każdy by musiał mieć przekaźnik na plecach to by miał dobry zasięg. Mamy duży wybór w sieciach komórkowych, więc każdy wybiera co mu się podoba, co do ukształtowania terenu, jest tam tak: las, pole, las, pole, las, pole.

#216318  autor: mariusz9a
 27 sie 2007, 16:31
GSM_Maniak, co do Gliwic to się zgadzam. W całym mieście mam 4 kreski (max) zasięg 3G:) Nawet wewnątrz budynków:) W Katowicach nie mam tak dobrego zasięgu UMTS jak w Gliwicach hehe:D Oczywiście pisze o Plusie. O Orange i jego zasięgu 3G lepiej nie będę wspominał...

#216320  autor: Kaczy
 27 sie 2007, 16:34
Zamykam temat, bo nie ma sensu, żeby każdy opisywał zasięg w swojej okolicy.
Nie prowadzimy statystyk, a użytkowników jest kilka tysięcy, więc lepiej nie wiedzieć co by było gdyby każdy zaczął opisywać zasięg w swojej okolicy.

...::: Made for loneliness :::...