• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #215535  autor: ganc2
 25 sie 2007, 00:52
Witam.
Od pewnego czasu planuję sobie zakup - nie wiem jak to nazwać, więc może najpierw wyjaśnię - ładowarki do telefonu, ale takiej, gdzie prąd nie jest pobierany z gniazdka, lecz produkowany przez samo urządzenie. Takie, w których nie musimy się martwić o dostęp do prądu :smt005 Czyli ogółem takie jakby dynamo.
Takie urządzonka bardzo często się sprawdzają :wink:
Przydatne by mi były na dłuższy wypad pod namiot, wycieczkę turystyczną lub gdy po prostu nastąpi awaria prądu.
Kiedyś posiadałem płaściutki kalkulator z zasilającym go panelem słonecznym z tyłu i wiem że to naprawdę dobre rozwiązanie.
Jako że zacząłem się interesować tematem znalazłem kilka alnternatyw:

1) Heyah Łapowarka
Heyah Łapowarka to ładowarka-dynamo sprzedawana na wyspach heyah (kiedy jeszcze takowe istniały) oraz Heyah eSklepie. Urządzenie to posiada wymienne wtyczki. Wystarczy trochę pokręcić korbką a wytworzy nam ona prąd który naładuje telefon :P kilkadziesiąt obrotów naładuje nam baterię w znacznym stopniu, a kilkaset naładuje zupełnie. Do tego jest podręczna i ma wymienne wtyczki. Cena tej ładowarki to zaledwie 20zł.
Obrazek
(http://www.mfoto.pl/show.php?id=513457)

2) Ładowarka słoneczna
Takich ładowarek mamy od groma, chociażby na allegro , gdzie ceny zaczynają się już od 10zł, kończąc na 100...
Obrazek
(http://www.mFoto.pl/uploads/1510/227749663_86908.jpg)

I tutaj mam pytanie do forumowiczów: Czy znacie jeszcze jakieś inne alternatywy?
Interesują mnie gotowe rozwiązania (które można kupić, ) i pomysły, a nie elektryczne schematy produkcji.
Proszę o poważne podejście do sytuacji i przedstawienie realnych rozwiązań.

#215565  autor: mol
 25 sie 2007, 09:51
Może ładowarka zasilana bateriami AAA??

#215826  autor: D@rio
 26 sie 2007, 01:25
mol pisze:Może ładowarka zasilana bateriami AAA??
są już takie. Duracell robi, z wymiennymi końcówkami.

Obrazek

#221281  autor: ganc2
 16 wrz 2007, 00:52
mol pisze:Może ładowarka zasilana bateriami AAA??
Zawsze trzeba mieć baterie, a baterie muszą być naładowane. Bateri można ładować ładowarką i kółko się zamyka. Nie o to chodzi. Chodzi o nowe i nietpowe sposoby pozyskiwania energii które się sprawdziły w praktyce i już są w Polsce dostępne.

#227271  autor: technic
 14 paź 2007, 19:09
w iraku powstala elektrownia na ...
... krowie kupy ;)
moze da sie to jakos wykorzystac :-D

#227275  autor: D@rio
 14 paź 2007, 19:15
technic pisze:w iraku powstala elektrownia na ...
... krowie kupy
moze da sie to jakos wykorzystac
no i jaką ma moc?

Obrazek

#227280  autor: technic
 14 paź 2007, 19:21
kurde widzialem to na ktoryms z duzych portali, teraz nie moge znalezc.
z tego co pamietam to nieduzo chyba 5MW, duzo procentowo w skali kraju wychodzilo.

znalazlem to:
Zwierzęce odchody zasilą San Francisco w energię
2006-02-22 15:06:54

Władze San Francisco przygotowują projekt utylizacji odchodów miejskich zwierząt domowych i przerobienia ich na energię.

Szacuje się, że w tym mieście przebywa około 120 tysięcy psów. Badania wykazały, że wytwarzają one około 4 procent odpadów składowanych później na miejskich wysypiskach. Odchody można przetworzyć w biogaz, który zasili elektrownie lub ciepłownie.
Firma Norcal Waste Systems Inc., zajmująca się wywozem śmieci w San Francisco, w ramach programu chce przetestować zestaw specjalnych wózków i torebek ulegających biodegradacji. Miejscem testów będzie położony w centrum park masowo odwiedzany przez miłośników czworonogów.

Miasto zakłada, że do 2010 roku w ten sposób uda się przerobić 75 proc. biomasy. W całych Stanach Zjednoczonych zwierzęta wytwarzają około 10 mln ton odpadów.

Biomasę w energię przerabia się już w Europie - w Zurychu, Frankfurcie nad Menem i Wiedniu. ZAB

:mrgreen:

#227282  autor: D@rio
 14 paź 2007, 19:22
Śmierdzący temat ;) ...

Obrazek