• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #211203  autor: krzyno
 10 sie 2007, 23:32
Ostatnio jestem zmuszony nosić służbową komórkę (z czego nie jestem zbytnio zadowolony), moja firma ma telefony w plusie, a ja mój prywatny mam w orange. Pracę mam taką, że dużo się przemieszczam po całym dolnym śląsku, odwiedzam mniejsze i większe miasta i miejscowości. Zauważyłem ostatnio nosząc na uchu słuchawkę BT, że plus ma dużo miejsc gdzie wchodząc do budynków tracę zasięg (informuje mnie o tym słuchawka wydając dźwięk). Zawsze wtedy sprawdzam mój fonik i powiem wam, że orange ma raczej wszędzie pokrycie sieci i sygnał. Masa ludzi krytykuje orangutana za ceny i za inne sprawy. Ja na swoim przykładzie powiem tylko tyle, że wolę być w sieci, która zapewnia mi stały dostęp do łączności, niż w takiej która tego nie robi. Zaraz ktoś może napisze, że to wina telefonu, ale niestety nie, zamieniłem fon i sytuacja wyglądała tak samo, a powiem wam, że nima nic bardziej złoszczącego mnie jak brak łączności w danej chwili. Stoję z klientem muszę udzielić mu informacji, które wymagają konsultacji z kolegami z firmy, a tu zonk - telefon zamilkł.
Ktoś z was może też robił takie testy operatorów.

#211206  autor: Kaczy
 10 sie 2007, 23:41
No ja też mam 2 telefony :)
I z Plusa i z Orange. Jak jadę pociągiem nad morze to często nie mam zasięgu Orange, a Plus sprawuje się dobrze. Jak widać takie zjawiska są uzależnione od konkretnego miejsca.
Poza tym było na forum o jakości sygnału Orange (chociażby w Poznaniu - ba, nawet sam to odczuwam jak rozmawiam ze swoją dziewczyną).

...::: Made for loneliness :::...

#211207  autor: ywis
 10 sie 2007, 23:44
To samo mam z Plusem, żę wchodząc do budynku tracę zasięg gdy mam tel w kieszeni, a w Orange zasięg na full wszędzie, ale co zrobić.

#211214  autor: krzyno
 11 sie 2007, 00:11
pisząc o tym zjawisku nie miałem na celu krytykować plusa czy chwalić orange. Wyraziłem tylko swoje spostrzeżenia i na tym przykładzie raczej nie związałbym się z tą siecią właśnie ze wzglądu na słaby zasięg w miejscach do których się często udaję.
Tak na marginesie jak Idea raczkowała podpisałem z nimi umowę i po jednym dniu rozwiązałem ją ponieważ nie miałem wcale zasięgu będąc w budynku firmy, w której wtedy pracowałem. Przebywając w firmie 8 - 10 godzin mając telefon, na który nikt nie może się dodzwonić to mijało się z celem, wybrałem erę, która miała b. dobry zasięg.
Plus do dnia dzisiejszego w tym budynku ma tak mizerny zasięg, że kolega który tam dalej pracuje musi fonik na oknie trzymać, a jak chce pogadać to najlepiej jak wyjdzie z firmy. Chyba jednak w tych czasach to nie oto chodzi :(

#211218  autor: butterfly
 11 sie 2007, 00:29
Mam to samo. Po wejściu do domu zasięg spada drastycznie o 4 kreseczki nawet. Mam dlatego specjalne miejsca gdzie mam zasięg plusa i ery, a orangutan jest wszędzie., ;\
Nawtomiast u swojej babci mam na odwrót. :P Nie ma tam oranguta, jest plus i era, więc to zależy od szczęscia i czy dom nie leży w koltinie / dolinie. :P

#211253  autor: Btk_Tomas
 11 sie 2007, 09:15
W moim miescie 1 km od centrum zasięg w budynkach jest fatalny, bardzo nie stabilny.
Zaznacze że używam sieci Play.

#211255  autor: prezeswk
 11 sie 2007, 09:23
krzyno pisze:Ktoś z was może też robił takie testy operatorów.
Czesc! Ja też mam dwie komorki, Orange i Plusa.
Na temat oferty postaram sie nie pisać (choc bez tego sie nie da), co do techniki (skupiając się oczywiście nie na całym Poznaniu). Patrzac na GSM - ostatnio praca sieci Orange w moim miescie poprawiła się, z kolei Plusa pogorszyła. Stacje Plusa są przeciążone, transmisja voice idzie w zasadzie tylko po HR, w EDGE wyraznie widac "zarządzanie zasobami" i priorytet voice.
Plus praktycznie przez rok nie zwiększył zasięgu 3G, w tej chwili zasięg 3G Orange jest lepszy niż Plusa. Co do innych miejsc... Ja nie narzekam na brak zasięgu Orange. Jest co prawda takie jedno miejsce (okolice Drawska Pomorskiego), gdzie na jakims lesnym parkingu jest tylko zasięg Plusa, ale to jeszcze niczego nie dowodzi.
Ponieważ jako dostępu do netu używam w zasadzie I Plusa (głównie poza miastem - stad zasieg 3G nie ma tu znaczenia), więc dla mnie porażką Polkomtela jest zasięg EDGE. Orange wypada tu o wiele lepiej. Poza tym predkosci jakie ostatnio uzyskiwałem na EDGE Plusa w okolicy 2 km od Kolobrzegu były porażające - dl na poziomie 5 KB, ul 1 KB, Orange chodzil tam w zasadzie normalnie (dl ok 20 KB, ul ok 7 KB), chodz też niekiedy się czkał. U tesciów w miasteczku na Kujawach Orange ma EDGE, Plus oczywiscie nie ma, ba Plus nie ma na tym kujawskim obiekcie zasilania rezerwowego, więc każdy zanik napięcia powoduje niemożność korzystania z Plusa (trzeba wyjść na dach i łapać sygnał innych stacji). Na cale szczęście Orange wprowadziło prepaida na dane, bo pakiety na dane w taryfie Jedna Idea z Rachunkiem są super drogie i super małe, nie mam tez mozliwosci aktywacji zadnej opcji Orange Free, a z kolei zmienic taryfy na razie mi sie nie opłaca - stad I Plus. Dodam do tego jakość obsługi BOK w Plusie - zenada, reklamacje w Plusie zwykle trwaja terminowo (30 dni) - w Orange często szybciej. Kolejną paranoją w Plusie jest w moim przypadku niemożność korzystania z promocji Zasilam Karte w Plusie (zasilanie simplusa z abo) z Superkarty za 10 PLN. Odpowiedz z BOK nie, bo nie, czyli spieprzaj dziadu. Co mnie 3 ma w Plusie? Uwarunkowania rodzinne, I Plus i w miare korzystna promocja, a na pewno nie techniczna praca tej sieci.

#211270  autor: D@rio
 11 sie 2007, 10:17
Bo Orange jest jak Radio Maryja... stosunkowo duża ilość stacji co tworzy gęstą siatkę BTS'ów i stąd... dobry zasięg.

Nawet ja przyznaje - w woj. lubelskim to Orange ma najlepszy zasięg. Niestety, szkoda że nie idzie to w paradzie z jakością świadczonych usług.

Obrazek

#211290  autor: prezeswk
 11 sie 2007, 10:55
D@rio pisze: Niestety, szkoda że nie idzie to w paradzie z jakością świadczonych usług.
Rozwiń proszę nieco temat :)

#211292  autor: D@rio
 11 sie 2007, 11:00
prezeswk pisze:
Rozwiń proszę nieco temat
co tu dużo mówić..

jakiś rok temu ambitnie dość testowałem usługi Orange na Nokii 6820. Niestety, EDGE było bardzo mizerne. Nie trudno było się "napracować" aby przeczytać na ekranie komunikat "sieć zajęta". Podobnie z jakością EDGE... u mnie, niestety max. jaki udało mi się osiągnąć to DL ok. 13 kB/s . Pozatym, irytuje mnie fakt, iż czas wysyłki pojedyńczej wiadomości SMS jest tak długi... ok. 2x dłuższy niż u konkurencyjnych sieci. Może ktoś wie czym to jest spowodowane?

Obrazek

#211295  autor: butterfly
 11 sie 2007, 11:03
D@rio pisze:jakiś rok temu
Trochę dawno. Może do tej pory się to zmieniło? :wink:
D@rio pisze:Pozatym, irytuje mnie fakt, iż czas wysyłki pojedyńczej wiadomości SMS jest tak długi... ok. 2x dłuższy niż u konkurencyjnych sieci.
Wiem, że mnie to tak wkurzyło, że przeszłam z tego powodu do ery. :evil:

#211299  autor: D@rio
 11 sie 2007, 11:10
butterfly pisze:Wiem, że mnie to tak wkurzyło, że przeszłam z tego powodu do ery.
z tego co wiem oni mają jakiś nowatorski system obsługi tych SMSów. Podobno musieli coś doinstalowywać i rekonfigurować w SMSC żeby sieć im "pociągnęła" SMSy po 1 gr. dla POPaków i GO. Jednak tylko tyle wiem. Dalsze drażenie w tym temacie u mnie nie odniosło skutku :( może ktoś z Was sie co Oni takiego pokombinowali z tymi SMSami ?? Może ktoś wie jaki to jest aspekt techniczny?

Obrazek

#211300  autor: Kaczy
 11 sie 2007, 11:15
D@rio pisze:Podobno musieli coś doinstalowywać i rekonfigurować w SMSC żeby sieć im "pociągnęła" SMSy po 1 gr. dla POPaków i GO.
Ale ten problem trwa zanim jeszcze ktokolwiek słyszał o Orange w Polsce. Już za czasów Idei smsy szły wolno.
Dla mnie to było normalne, ale jak się przesiadłem na Plusa to bylem zaskoczony, że te smsy tak szybko dochodzą.

...::: Made for loneliness :::...

#211302  autor: RafalM
 11 sie 2007, 11:19
A ja u siebie nie mam w ogóle zasięgu Orangutana. Używałem (i używam) Playa, Ery Fun i Heyah, a rodzice dodatkowo Mixa w Plusie i dwóch S+. Nie zauważyłem, że podczas wchodzenia do budynku Plus traci zasięg. Wg. mnie Plus ma najlepsze pokrycie. A gdyby jeszcze BTS-a Orange postawili byłbym szczęśliwy.

#211303  autor: prezeswk
 11 sie 2007, 11:20
D@rio pisze:
butterfly pisze:Wiem, że mnie to tak wkurzyło, że przeszłam z tego powodu do ery.
z tego co wiem oni mają jakiś nowatorski system obsługi tych SMSów. Podobno musieli coś doinstalowywać i rekonfigurować w SMSC żeby sieć im "pociągnęła" SMSy po 1 gr. dla POPaków i GO. Jednak tylko tyle wiem. Dalsze drażenie w tym temacie u mnie nie odniosło skutku :( może ktoś z Was sie co Oni takiego pokombinowali z tymi SMSami ?? Może ktoś wie jaki to jest aspekt techniczny?
W tej chwili wysłałem smsy na numer w Plusie (w tej chwili wyłączony) z tela Plusowego (abo - ME45) i Orange (abo - ME75). Czas wysyłania smsa był taki sam, w Orange w czasie wysyłania pokazywanego przez telefon zmiescil się się jeszcze raport - niedostarczona.
Moze więc poprawili, albo opóźnienie dotyczy tylko prepaid?
EDGE - swego czasu chodziło różnie, ba czesto zrywało sesje, lub był pad - połączenie nawiązane, ale danych zadnych nie dało się ani wysłać, ani odebrać. Teraz trzeba by sprobowac. W kazdym razie na Kujawach (okolice Włocławka) leci okolo 20 - 23 KB DP. Modemem była N 6233.

#211305  autor: D@rio
 11 sie 2007, 11:23
Kaczy pisze:Ale ten problem trwa zanim jeszcze ktokolwiek słyszał o Orange w Polsce. Już za czasów Idei smsy szły wolno.
Dla mnie to było normalne, ale jak się przesiadłem na Plusa to bylem zaskoczony, że te smsy tak szybko dochodzą.
nie wiem od kiedy tak jest... ale jeszcze jak jak jakieś 7 - 8 lat temu byłem w d. IDEI i posiadałem Nokię 6210 to SMSy normalne chodziły :-) od jakiś paru latek dopiero tak się "wleką"...

a tak w ogóle - w abonamencie jest identycznie? Wie ktoś, mże sprawdzić?
prezeswk pisze:W tej chwili wysłałem smsy na numer w Plusie (w tej chwili wyłączony) z tela Plusowego (abo - ME45) i Orange (abo - ME75). Czas wysyłania smsa był taki sam, w Orange w czasie wysyłania pokazywanego przez telefon zmiescil się się jeszcze raport - niedostarczona.
Moze więc poprawili, albo opóźnienie dotyczy tylko prepaid?
u mnie jest tak że raport zaraz jest po komunikacie "wysłano wiadomość".

Rozumiem że karta SIM to post-paid ?

Obrazek

#211310  autor: prezeswk
 11 sie 2007, 11:52
D@rio pisze: Rozumiem że karta SIM to post-paid ?
Tak. Abonament JIzR

#211311  autor: D@rio
 11 sie 2007, 11:57
prezeswk pisze:
Tak. Abonament JIzR
słyszałem że abonament w Orange ma priorytet nad pre-paid'em.

Obrazek

#211319  autor: prezeswk
 11 sie 2007, 12:20
D@rio pisze: słyszałem że abonament w Orange ma priorytet nad pre-paid'em.
To moze wyjaśniac problem. Jak tylko dorwę kogos z prepaidem sprawdze, bo na swojej orange free na karte nie mam juz srodkow i na razie nie planuje doladowywac.

#211321  autor: D@rio
 11 sie 2007, 12:25
prezeswk pisze: Jak tylko dorwę kogos z prepaidem sprawdze
OK. To czekam na relację z Twoich spostrzeżeń.

Jeszcze mi przychodzi na myśl taka możliwość - no chyba że na Twoim terenie jest Nokia a u mnie Nortel i stąd takie róznice...

Obrazek