• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #207588  autor: marcinsteuer
 29 lip 2007, 13:25
Po pierwsze chciałem zaznaczyć, że ten dział wydawał mi się najodpowiedniejszy do umieszczenia mojego zapytania.

Sprawa wygląda następująco: kupiłem LG KG800 i zainstalowalem do niego oprogramowanie na laptopie. Wyciagnalem swoja karte SIM (poltoraroczna, ERA) z Nokii 3120 i przelozylem ja (po wcześniejszym zdjeciu sim locka z LG) do telefonu KG800. Podlaczylem zestaw karta sim + KG800 do laptopa i uruchomilem menadzera telefonu. Z poziomu komputera zapisalem okolo 100 kontaktow na swojego sima po czym bezpieczne odlaczylem sprzet. Ze wzgledu na fakt, ze sprzedaje tego LG karte wlozylem z powrotem do Nokii. I tutaj pojawil sie problem -

otoz moge odbiera i wykonywac polaczenia, moge wysylac i odbierac mmsy ale smsy moge tylko odbierac! Za kazdym razem gdy probuje wyslac SMSa pojawia sie komunikat, ze wysylanie sie nie powiodlo. Co to moze byc? POMOCY!

[ Komentarz dodany przez: D@rio: 2007-07-29, 13:49 ]
Topic przeniesiono.
Temat wymoderowano.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 16:36 przez marcinsteuer, łącznie zmieniany 2 razy.

#207593  autor: ywis
 29 lip 2007, 13:30
marcinsteuer pisze:Co to moze byc? POMOCY!
Ciężko zdiagnowazować co to może być, wyciągnij sima, przeczyść styki i włóż jeszcze raz poprawnie, sprawdź ponownie czy da radę wysłać.

#207610  autor: stanax
 29 lip 2007, 13:44
marcinsteuer pisze:Za kazdym razem gdy probuje wyslac SMSa pojawia sie komunikat, ze wysylanie sie nie powiodlo
...a czy przy operacji instalacji oprogramowania nie nastąpiła ingerencja w numer centrum sms - opcje czy jakoś tak(?), lub jego skasowanie!? Proponuje sprawdzić wpierw to...

jeśli jest nadal wpisany w nastawach telefonu to możliwe, ze LG przeadresował kontakty w sposób nierozpoznawalny przez Nokie. Sprobuj, jeśli to możliwe, przesłać kontakty za pomocą Irda lub Bt - ten sposób nie zmienia treści przesyłanych danych ...

Poz.

#207613  autor: D@rio
 29 lip 2007, 13:48
marcinsteuer pisze:otoz moge odbiera i wykonywac polaczenia, moge wysylac i odbierac mmsy ale smsy moge tylko odbierac! Za kazdym razem gdy probuje wyslac SMSa pojawia sie komunikat, ze wysylanie sie nie powiodlo. Co to moze byc? POMOCY!
1. sprawdź centrum SMS
2. sprawdź kontakty (poprawność wpisania numeru, być możę LG to zmienił)
3. sprawdź na innym telefonie.
4. jeśli w/w punkty zawiodą - zgłoś problem techniczny do operatora

Obrazek

#207616  autor: marcinsteuer
 29 lip 2007, 13:53
stanax pisze:
...a czy przy operacji instalacji oprogramowania nie nastąpiła ingerencja w numer centrum sms - opcje czy jakoś tak(?), lub jego skasowanie!? Proponuje sprawdzić wpierw to...

jeśli jest nadal wpisany w nastawach telefonu to możliwe, ze LG przeadresował kontakty w sposób nierozpoznawalny przez Nokie. Sprobuj, jeśli to możliwe, przesłać kontakty za pomocą Irda lub Bt - ten sposób nie zmienia treści przesyłanych danych ...

1) Styki przeczyszczone, to niestety nic nie dało.
2) Ten 'numer centrum sms' ustawiony jest tak, jak był, na Erę +4860295111.
3) Próbowałem również wysyłać SMSy bez korzystania z książki telefonicznej, czyli zdefiniowanych przez managera LG kontaktów, wysylajac na moja komorke - niestety, ciagle to samo.

#207617  autor: D@rio
 29 lip 2007, 13:59
marcinsteuer, no to zgłoś problem techniczny do BOA. Zobaczymy co dalej będzie...

Obrazek

#207620  autor: stanax
 29 lip 2007, 14:04
--
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 10:22 przez stanax, łącznie zmieniany 1 raz.

#207624  autor: marcinsteuer
 29 lip 2007, 14:11
stanax pisze: ...wiec wyczyść pamięć w telefonie(zawsze możesz ja przywrócić z niego) i sprobuj ponownie - jak nie ruszy to...

No tak, w telefonie nie mam ANI JEDNEGO kontaktu, wszystko mam zapisane na karcie SIM, sprobuje zaraz wyslac smsa na przypadkowy numer ;) a jesli i to nie zadziala to niestety do BOA... coz, dzieki wszystkim za porady!

P.S. - pewnie Era bedzie chciala mi wmowic, ze to jest absolutnie moja wina - wiec chcialem sie zorientowac ile kosztuje wymiana karty SIM w abonamencie w Erze? (znalazlem na ich stronie tylko informacje na ten temat dla klientow biznesowych).

#207798  autor: cedrus
 29 lip 2007, 21:13
marcinsteuer - patrze na ten nr centrum sms ktory podales i brakuje w nim jedynki na koncu +4860295111(1) choc pewnie po prostu tu na forum nie dopisales?

#207818  autor: marcinsteuer
 29 lip 2007, 22:02
MAGNIFICO! TO BYŁO TO!

Dziękuję uprzejmie! Punkt poleciał do Ciebie! :smt006

#207822  autor: D@rio
 29 lip 2007, 22:05
jak zwykle, problemem jest najprostsza usterka ;)

Obrazek