• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #205027  autor: Baluu
 22 lip 2007, 22:24
Witam Was.

Mam male pytanie

Zwyczajny BTS jest 3 sektorowy i z zalozenia pokrywa caly obszar [tzw. komorke] wokolo samego siebie.

Jak to zazwyczaj jest z zasegiem jesli znajdujemy sie w szczelinie pomiędzy sektorami??? Czy te szczeliny są perfekcyjnie pokryte poprzez odpowiednia budowe anten sektorowych czy poprostu pomiedzy sektorami jest gorsze pokrycie??

Dzieki.

Czekam na odpalenie pewnego btsa ktory mam nadzieje pokryje teren mojej dzialki...

Ale tak obserwujac budowe BTSa to wydaje mi sie ze w moim kier. to jest wlasnie ta udana szczelina pomiedzy antenami sektorowymi.

#205037  autor: Szalony
 22 lip 2007, 22:59
Baluu moim zdaniem jakosc sygnalu w "szczelinie" miedzy sektorami jest jednak gorsza niz w "calym" sektorze :/ ja tak mam w Erze obecnie "moje " Osiedle Mickiewicza w Aleksandrowie jest w takiej "dziurawej szczelinie " sektorow 2-3 bts 6130 w Aleksandrowie... I co gorsza wtedy telefon bardzo czesta "lata" miedz tymi sektorami ... Powiew wprost jak Era tego bts w Rabieniu odpali i ja przy stadionie w Aleksandrowie prawie wcale nie zauwaze poprawy zasiegu to wywale ta Ere w pizdu ... Sorry za slownictwo ale juz nie moge wyrobic tak Era w tej ma tragiczny zasieg !!! A wiesz czy sektor tego bts w Rabieniu ma siac wiazke na Aleksandrow w ktorych kierunkach ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#205040  autor: Baluu
 22 lip 2007, 23:03
Jedna w kier. aleksandrowa, druga w kier konstantynowa, a kolejna w kier Lodzi...

Tak dzis widzilem jadac z dzialki do domq.

Ps. Szalony dowiedziales sie w sprawie tej stacji W Aleksandrowie tzn tej nowej?
 #205060  autor: prezeswk
 23 lip 2007, 01:03
Baluu pisze:Witam Was.

Mam male pytanie

Zwyczajny BTS jest 3 sektorowy i z zalozenia pokrywa caly obszar [tzw. komorke] wokolo samego siebie.

Jak to zazwyczaj jest z zasegiem jesli znajdujemy sie w szczelinie pomiędzy sektorami??? Czy te szczeliny są perfekcyjnie pokryte poprzez odpowiednia budowe anten sektorowych czy poprostu pomiedzy sektorami jest gorsze pokrycie??

Dzieki.

Czekam na odpalenie pewnego btsa ktory mam nadzieje pokryje teren mojej dzialki...

Ale tak obserwujac budowe BTSa to wydaje mi sie ze w moim kier. to jest wlasnie ta udana szczelina pomiedzy antenami sektorowymi.
Kazda antena ma okreslona charakterystykę promieniowania. W przypadku BTSa 3 sektorowego sektory "nachodza" na siebie, w terenie (w tej jak piszecie szczelinie miedzy sektorami) moze byc tak, ze sygnal sektora 1 i 2 jest prawie na takim samym poziomie i w takim przypadku będą czeste handovery (zalezne od poziomu sygnału, ale i od obciazenia danego sektora) w ramach tego btsa.
Pozdr

#205067  autor: Baluu
 23 lip 2007, 06:53
Ciekawe jak to bedzie w praktyce...

Moj domek jest oddalony o okolo 3 km w lini prostej od "szczeliny" mam nadzieje ze bedzie mozna z fona dzwonic...

Dobrze ze BTS jest wysoki oraz ma 900 khz.

#205069  autor: D@rio
 23 lip 2007, 07:21
Baluu pisze:Dobrze ze BTS jest wysoki oraz ma 900 khz.
MHz

A można wiedzieć o maszt jakiego operatora chodzi?

Pozatym, Baluu, pamiętaj że każda z anten (nie wiem ile anten idzie na sektor w Twoim przypadku, ale zakładam że dwie) ma określony kąt promieniowania więc, nie martw się - będzie wporządku :-)

Obrazek

#205073  autor: Baluu
 23 lip 2007, 07:39
Dario,

To Era. Wiem ze ten operator ogolnie nie moze sie pochwalic rewelacyjna siecia [zsieg] ale w tym miejscu gdzie mam domek letniskowy mam niesamowitego pecha. :)

Od mojego domku jest w lini prostej ok 3 km nadajnik Plusa/Orange na tym samym maszcie i na moim terenie jest FULL zasieg... :) Ale nadajnik Ery jest tez w lini prostej tylko ze okolo 4 km i wiesz gdzie jest problem????

W lini prostej zasiegu nadajnik -> moj domek jest oddalonaa od mojej posesji maleńka gorka zlekka zalesiona...

I przed gorka moze skakac, tanczyc, lezec i rozmawiam jak król... ale pomimo tego ze od tego minimalnego wzniesienia jest ok 400 metrow do mojej dzialki na jej terenie juz rozmowa graniczy z cudem... Tzn problem jest jak mam fona przy uchu.. A jesli tej zawiesze np. na drzewie i gadam przez BT to zasieg jest max i rozmowa super jakosc, to samo jest w domq. Jak chodze po domq to zasiegu wogoloe nie ma. A jak telefon oprę na parapecie okiennym pionowo o okno [antena w kier nadajnika] to jest max zasięg i rozowa super jakosci...

Ale jak rusze tel... to juz tragedia...

I stad moje wachania czy nowa stacja ktora juz od kwietnia jest wybudowana poprawi moj zasieg. Pomiedzy Nią a moja dzialka tez jest minimalne wzniesienie, ale z poronaniu do stacji o ktorej pisalem przed chwilka ta nowa [off line] jest na wysokim maszczie...

Stad moje niepewnosci :) A ogolnie z Ery jeste zadowolony, mieszkam w Lodzi i tu mam super zasieg, tylko na dzialce lipa....

#205078  autor: Szalony
 23 lip 2007, 07:59
Baluu to ze nie masz zasiegu tak samo jak ja w miescie to nie wina "terenu" tylko Ery ze na miasto ma tylko 1bts na dodatek na polnocy miasta !!! To stanowczo za malo... Odnosnie tego bts na lotnisku to nie jest on oprotestowany - tylko urzad miasta ma watpliwosc czy jego lokalizacja jest zgodna z zagospodarowaniem przestrzennym miasta... Do konca wakacji ma to sie wyjasnic...Swoja droga to skandal ze od kwietnia ciagle ten bts z Rabienia nie dziala - "teraz jest sezon dzialkowy" a On "milczy" pewnie jakis urzednik chce lapowke za ostatni podpis by stacja komercyjnie ruszyla...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#205087  autor: Baluu
 23 lip 2007, 08:11
Dzieki Szalony za info. Nie zgodze sie z Toba.

Ten BTS w Aleksandrowie gdybybyl taki wysoki jak w rąbieniu to bym mial zasieg. On jest za niski - Tan na Sandrze.

Mam nadzieje ze ten planowany BTS kolo Ciebie tzn na 11 listopada stanie.

Fakt... Powinno byc ich wiecej... ale rozmawiajmy o tym co jest.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2007, 08:20 przez Baluu, łącznie zmieniany 1 raz.

#205088  autor: D@rio
 23 lip 2007, 08:11
Baluu pisze:W lini prostej zasiegu nadajnik -> moj domek jest oddalonaa od mojej posesji maleńka gorka zlekka zalesiona...
to już trzeba w praktyce zobaczyć jak to będzie. Ewentualnie, gdybyś miał dostęp do mocy instalowanych anten to można by było gdybać. Na pewno zaletą jest to, że instalowane anteny są only GSM a nie DCS.

Obrazek

#205123  autor: Szalony
 23 lip 2007, 09:52
Hmm ja nie jestem pewny czy sa only gsm ... Nie pamietam juz tego wniosku co Era go skladala :/ Wiem jedno jesli Era uruchomi ta stacje a ona nie wyeliminuje u mnie na osiedlu logowanie sie telefonu do stacji odleglych o 10-15 typu Zgierz,Lutomiersk,Beldow i innych,to ja Erze serdecznie podziekuje na stale lub do momentu az nie postawi bts w Aleksandrowie na 11listopada...

#205124  autor: Baluu
 23 lip 2007, 10:02
Bedzie dobrze :))

No stres :P

Poczekamy zobaczymy. Z tego co wiem odpalenie tej stacji to okolo max 3 tyg :)

#205244  autor: prezeswk
 23 lip 2007, 14:31
Baluu pisze:Dario,

To Era. Wiem ze ten operator ogolnie nie moze sie pochwalic rewelacyjna siecia [zsieg] ale w tym miejscu gdzie mam domek letniskowy mam niesamowitego pecha. :)

Od mojego domku jest w lini prostej ok 3 km nadajnik Plusa/Orange na tym samym maszcie i na moim terenie jest FULL zasieg... :) Ale nadajnik Ery jest tez w lini prostej tylko ze okolo 4 km i wiesz gdzie jest problem????

W lini prostej zasiegu nadajnik -> moj domek jest oddalonaa od mojej posesji maleńka gorka zlekka zalesiona...

I przed gorka moze skakac, tanczyc, lezec i rozmawiam jak król... ale pomimo tego ze od tego minimalnego wzniesienia jest ok 400 metrow do mojej dzialki na jej terenie juz rozmowa graniczy z cudem... Tzn problem jest jak mam fona przy uchu.. A jesli tej zawiesze np. na drzewie i gadam przez BT to zasieg jest max i rozmowa super jakosc, to samo jest w domq. Jak chodze po domq to zasiegu wogoloe nie ma. A jak telefon oprę na parapecie okiennym pionowo o okno [antena w kier nadajnika] to jest max zasięg i rozowa super jakosci...

Ale jak rusze tel... to juz tragedia...

I stad moje wachania czy nowa stacja ktora juz od kwietnia jest wybudowana poprawi moj zasieg. Pomiedzy Nią a moja dzialka tez jest minimalne wzniesienie, ale z poronaniu do stacji o ktorej pisalem przed chwilka ta nowa [off line] jest na wysokim maszczie...

Stad moje niepewnosci :) A ogolnie z Ery jeste zadowolony, mieszkam w Lodzi i tu mam super zasieg, tylko na dzialce lipa....
Widzisz, górka, las a fale 900 MHz i o wyzszej czestotliwosci bardzo tego nie lubia, stad wiadomo dlaczego masz kiepski zasieg. Pamietaj, ze oprocz tego, ze ty odbierasz sygnal z tego btsa, to bts tez musi odebrac to, co nadaje twoj telefon.
Poza tym moze na danym obszarze oganiczyli zasieg tej stacji stawiajac na pojemnosci (chodzi o interferencje miedzy komorkami dzialajacymi na tych samych czestotliwosciach).
Jesli masz 3 km od btsa i mieszkasz w szczelinie, badz spokojny zasieg bedziesz miec prawie max - o ile nie bedzie to pikokomorka, ale z tego co piszesz to nie. Nie boj nic, ew zrob sobie lepsze wyjscie na dach :) Moze tam sygnal bedzie lepszy.
Trudno jest wszystkim dogodzic. Ja teraz siedze w Grzybowie kolo Kolobrzegu, mam I Plusa. Net muli sie na maxa, voice jakosciowo gorzej niz HR, Plus nie ma tu swojego BTSA, wiec mam ciagly ping-pong po tych z Kolobrzegu. Niestety jest jakis taki sektor bez EDGE, wiec jak trafie na niego i mam tylko GPRS to mnie qr*** bierze. Zawsze jest cos co moznaby poprawic. Pozdro z optymizmem.

#207551  autor: Szalony
 29 lip 2007, 12:15
Juz ten bts gsm900 dziala komercyjnie - tak jak sie obawialem jego zasieg pokrycia dobrego wewnatrz budynkow to max 2km , jego nr to 6123 w lac 30590 - na razie na nim nie dziala pasmo umts :/ i moje obawy sie potwierdzily ze Era "musi" uruchomic ta stacje na 11listopada w samym miescie by zasieg w czesci miasta pld-zach. miec dobry a nie jak obecnie slaby - co ciekawe predkosci w edge z tego bts mam nie najlepsze - srednio 15kB/S !!! ...Hmm Czy ktos z Was wie moze kiedy Era umts na tej stacji ma zamiar uruchomic ? Czy to normalne ze stacjia gsm/nodeB gotowa od 5miesiecy jak zaczyna dzialac komercyjnie to tylko z pasmem gsm ?

#207583  autor: yagi
 29 lip 2007, 13:17
Szalony pisze:Czy ktos z Was wie moze kiedy Era umts na tej stacji ma zamiar uruchomic ?
Pewnie do konca roku tak jak bylo w ktoryms newsie na Telepolis (chyba tym odnosnie 7,2 Mbit/s)... Jak juz 5 miechow to trwa to wydaje mi sie ze powinni go odpalic za niedlugo - ile postepowanie administracyjne moze trwac...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#207619  autor: D@rio
 29 lip 2007, 14:02
yagi pisze:Pewnie do konca roku tak jak bylo w ktoryms newsie na Telepolis (chyba tym odnosnie 7,2 Mbit/s)...
oj yagi, 7,2 Mbit's będzie tylko początkowo w Warszawie i tylko w wybranych lokalizacjach ;) W całej sieci 3G dolecowo nie będzie 7,2mbit/s :-)

Obrazek

#207627  autor: Szalony
 29 lip 2007, 14:15
Hmm myslalem ze ta stacja w Aleksandrowie na lotnisku ma miec 7,2mb... a nie ta w Rabieniu bo ta w Rabieniu to w sumie bedzie "prosta" stacja w porownaniu do tej na 11listopada jesli ona powstanie...(Ma miec wimax,umts,gsm,dcs i 11radiolini)...cale szczescie ze nie jestem na granicy sektorow i 3km od tej stacji mam sygnal jej w budynku na poziomie -85-93dBm i jeden sektor -3, co do umts to nie moge sie doczekac az go tam uruchomia bo mysle ze sygnal bede mial lepszy niz z NodeB w lodzi z Szczecinskiej. Do Szczecinskiej mam 5km a do Rabienia 3km - marzeniem jest ta stacja na 11listopada mialbym do niej mniej niz 1km...

[ Dodano: 2007-07-29, 14:18 ]
D@rio i jak wybadales jak daleko od twego domu jest NodeB Ery co dal Ci tak dobry sygnal ?

#207630  autor: D@rio
 29 lip 2007, 14:24
Szalony pisze:...(Ma miec wimax,umts,gsm,dcs i 11radiolini)...
czyli w takim razie będzie też lokalnym punktem stylu radiolinii. Takim, komórkowym HUB'em... :-)
Szalony pisze:D@rio i jak wybadales jak daleko od twego domu jest NodeB Ery co dal Ci tak dobry sygnal
nie no, u mnie to jest na oko jakieś ~400 - 500 m. :-)

Obrazek

#207631  autor: Szalony
 29 lip 2007, 14:25
D@rio ktos napisal nie pamietam kto niestety ... Ze jakas stacja dedykowana w Aleksandrowie mam miec 7,2mb ... Co do hsdpa to troche "slabo" ze na stacjach 3,6mb srednio wiecej jak 250kB/s sie nie wyciaga - i predkosci stabilne powyzej 300kB/s sa nie realne...

#207635  autor: D@rio
 29 lip 2007, 14:32
Szalony pisze:... Ze jakas stacja dedykowana w Aleksandrowie mam miec 7,2mb ...
pierwsze słyszę. Dokładnie czytam w technikaliach i kurde - nie pamiętam aby taka informacja się przewinęła tutaj..
Szalony pisze:... Co do hsdpa to troche "slabo" ze na stacjach 3,6mb srednio wiecej jak 250kB/s sie nie wyciaga - i predkosci stabilne powyzej 300kB/s sa nie realne...
eee, nie oceniaj tak marnie technologii HSDPA. Ja myślę że ok. 320 - 350kB/s spokojnie wyciągniesz...

Swoją drogą, ciekawe jak się Centek w Katosach z 3,6Mb/s sprawuje...

Obrazek